Форум Рідного Міста

Геловін

kallisto - 31-10-2003 у 21:33

Як ви ставитеся до цього чужоземного свята? Це так зване свято примушують святкувати викладачі англійської мови в школах, хоча це свято суперечить нашим (українським) переконанням. Нечиста сила - це сатанинська сила. І я вважаю, що це свято треба викорінювати в нас, поки воно ще не прижилося. А що думаєте ви?

Наталка - 31-10-2003 у 22:30

Якщо тебе до чогось змушують - навіть до святкування (святкування з примусу - звучить паршиво :( ) Гелловіну, 85-річчя комсомолу, 350-річчя Переяслівської ради - це погано. І з цим не можна миритися. Та, перш ніж викорінювати щось, що й коріння не пустило, варто було б дізнатися, звідки у цього свята ростуть ноги, а те що воно не наше... А яке - наше? Насправді - українське, я маю на увазі не політичне, а прадавнє... То яке? Хіба що Івана Купала. Я не збираюся бігати по вулицях у масці і клянчити цукерки, але було дуже цікаво дізнатися, що свято це своїм виникненням завдячує друїдам - кельтським жрецям. І тієї "нечистої" сили, яка розмальована, тусується в клубах, я не боюсь. Я тієї боюсь, що сидить у Верховній Раді, Кабміні, Адміністрації президента...

Дуриш чи даєш? Або чому українці не святкують Гелловін

Роман Голощук - 31-10-2003 у 22:56

АМЕРИКАНЦІ люблять свята. На відміну від українського, їхній календар не перевантажений святковими днями, тому першу-ліпшу нагоду побавитися американці щиро вітають.

ОСОБЛИВО заохочують до цього зацікавлені сторони – легка та харчова промисловості. Вже за місяць до свята крамниці заповнені товарами, які можна використати на Гелловін. У супермаркетах відкривають спеціальні відділи, в яких продають лише гелловінівські атрибути – від маскарадних костюмів для дорослих до горняток і підсвічників у формі гарбуза.

Історія свята

Є кілька припущень, коли і для чого виникло це свято. Одні кажуть, що пов’язане воно з Днем Усіх Святих, який відзначає Католицька Церква; інші стверджують, що у V столітті н. е. ірландці 31 жовтня святкували закінчення літа; цей день фактично означав початок кельтського нового року. Кельти вірили, що в цей день душі померлих за рік повертаються назад, аби заволодіти чиєюсь душею і в такий спосіб отримати життя після смерті. Тому кельти гасили всі вогні у своїх будинках, одягали маски і костюми страхіть і потвор, аби відігнати духів померлих від свого будинку.

Це повір’я про свято привезли в США у 1840-х роках ірландці, яких гнав на новий континент голод і неврожай. Але в Америці воно набуло дещо інших форм. У цей день діти ходять будинками і просять солодощі, цей звичай називають “дуриш або даєш”. Його, мабуть, залучили до Гелловіна з християнства. У День Усіх Святих від хати до хати ходили прохачі, яким давали солодкі бабки. Гостинці означали, що в родині є померлий, за якого треба помолитися. Чим більше зібрали бабок, тим більше молитов за померлих треба було вимовити.

Щодо гарбуза – теперішного символа свята, – то він також прийшов з Ірландії. Жив колись на світі чоловік Джек О’Лентерн, пияк і шахрай. А одного разу йому вдалося навіть ошукати чорта і замкнути його в дереві. Тож коли Джек помер, йому не знайшлося місця ані на небі, ані на землі. Вища сила дала йому жару з вогню, аби він міг освітлювати темні коридори Всесвіту. Аби вогонь довше горів, Джек зробив для нього ладанку з ріпи. В Ірландії і справді вирізали ліхтарики на Гелловін із ріпи, але коли ірландці приїхали у США, то побачили дуже багато гарбузів і дещо модифікували традицію.

Гарбузярня

Насправді зараз фермери, які вирощують гарбузи, мають найкращі дні в році – вони нарешті продають урожай. Ще один атрибут свята – Пумпкін (Гарбузярня). Родини вирушають у спеціальні місця купувати гарбузи. Овочі бувають різними, від 50 грамів до 60 кг! Це важко уявити, але насправді на площі завбільшки зі львівський стадіон “Україна” лежать лише гарбузи... Американці ходять і вибирають овочі, аби потім удома вирізати з них ліхтарі.

Чий будинок найстрашніший?

Не менш яскрава та цікава ознака Гелловіну – прикрашені будинки. Це не звичайна ілюмінація, як на Різдво, ні! Це щось значно глобальніше. Біля будинків ставлять гумових привидів, на двері прикріплюють відьом і потвор, а інколи – спеціальних монстрів, які “живуть” у вікнах. Це світлова об’ємна ілюзія: здається, що монстр, із якого здерли шкіру, от- от кинеться на тебе...

Найбільш видовищним є бал чорних сил, які полюбляють влаштовувати власники будинків поблизу кладовища. Один такий “розумник” поставив біля свого будинку цілу рок-групу з того світу і навіть напускав дим, аби це нагадувало концерт.

Але більшість американців є дуже прагматичними, тому часто біля будинків встановлюють помаранчеві мішки з осіннім листям. Його і так треба збирати, то чому не напхати ним яскравий мішок у формі гарбуза?

Дуриш чи даєш?

Українці та поляки не святкують цей день. Українці вважають, що традиція ходити хатами і збирати солодощі не витримує жодної критики, бо в нас діти колядують і щедрують і за це отримують винагороду. Не особливо прагнуть його відзначати й інші етнічні групи, але американці з ірландским корінням тішаться від душі.

Діти ходять не так довго, як у нас, десь від 12-ї до 16-ї години. Зазвичай, самі не йдуть, а в супроводі батьків. У магазинах продають спеціальні солодощі у великих пакунках – шоколадки, печиво. Купуєш один-два кульки – для прохачів вистарчить.

Забави

Гелловінські забави починаються ще за тиждень до свята. Крім костюмованості, вони нічим не відрізняються від звичайних забав. Хіба кольорами, бо навіть серветки й одноразовий посуд (його американці вживають навіть удома), оранжево-чорних відтінків.

Традиційно влаштовують конкурс на кращий костюм. Часто важко вибрати оригінальний, бо індустрія свята завалила всі крамниці схожими і навіть однаковими костюмами. Що й казати, якщо можна придбати котячий кошик чи собачу буду у формі гарбуза. Бавляться всі, навіть пси та коти!

Ольга ЯЦЕНКО, Чикаго, США
Джерело - Львівська газета

Чарівник з міста Гамельн - 1-11-2003 у 00:15

> Як ви ставитеся до цього чужоземного свята? Це так зване свято примушують святкувати викладачі англійської мови в школах, хоча це свято суперечить нашим (українським) переконанням. Нечиста сила - це сатанинська сила. І я вважаю, що це свято треба викорінювати в нас, поки воно ще не прижилося. А що думаєте ви?

Чужоземне свято vs. наші переконання, нечиста сила vs. "чиста" - це поділ на рівні "Заяц" / "Волк".

"Нет никакого МЫ и НАШЕГО - есть только Я и МОЕ болото!" © Шрек :-) Ніякої проблеми космічного масштабу насправді не існує. Хто що хоче, то і святкує. "Викорінювати в нас, поки воно ще не прижилося" - абсолютно те саме, що й "примушувати святкувати в школах". Тобто повний ідіотизм.

Це в загальному. Особисто ж моє ставлення до Хелоуіну цілком позитивне. Самхайн - кельтський Новий рік. Свято, яке символізує кінець осені та початок зими, смерть старого року та народження нового. Ніч, в яку щезає межа між світом живих та світом мертвих... Одним словом, суцільний жах :-) "Доброзичливі" християни не змогли знищити це свято, а тому "сумістили" його з Днем Усіх Святих (звідки, власне, і походить назва "Halloween"). При цьому усіх фейрі, ельфів та інших симпатичних звіряток обізвали "сатанинською силою" та іншими нехорошими словами з християнського лексикону. Всі ці гарбузи, Jack O' Lantern та "Trick or Treat" з'явились набагато пізніше, причому, якщо не помиляюсь, вже в Америці. Свій початковий сенс свято втратило, перетворившись просто на веселий фестиваль потойбічних істот, але все одно... хіба не класно! Може в якихось "єзуїтів" (в широкому сенсі слова), які замість казок про Дюймовочку та Чарівника з міста Гамельн з самого дитинства студіювали "Послання до римлян" та "Послання до коринфян", воно і викликає відразу (хоча насправді вони просто заздрять!), але особисто в мене воно викликає лише щиру радість! У мене на роботі сьогодні зробили справжній "Jack O' Lantern" (гарбуз зі свічкою в середині) і поставили при вході - класно!

Одним словом, "людоеды не любят ириски - людоеды любят лук!" © Шрек :-)

Тому щиро усіх вітаю зі святом Хелоуін (який в оці хвилини як раз настає). Бажаю, щоб в цю ніч ви побачили щось на зразок цього:

http://www.ireland.ru/dm/Articles/dm/halloween/3.jpg

Хоча ті, хто не хоче, щоб їх вітали з цим "сатанинським" святом, можуть вважати, що їх це вітання не стосується. Але дещо я їм все одно побажаю:

http://www.ireland.ru/dm/Articles/dm/halloween/2.jpg

:-)


Trick or Treat!

P.S. Бачу, мене вже трошки випередили :-)

fish - 1-11-2003 у 10:03

але гурт Джек О’Лентерн, мабуть, сьогодні треба привітати з професійним святом. Піду панові Орку листа напишу...

ярка-дзвінка - 4-11-2003 у 19:57

А взагалі Геловін - це аналог нашого вертепу. Тільки вертеп багатший на тексти, мелодії, дії і т.д. А людям подуріти хочеться, незалежно від континенту. От і придумали собі максимально просту тему - ні тобі сюжету, ні тобі пісень спеціальних, а просто, як дріт: trick or treat! :lol: