Форум Рідного Міста

Оренда - підприємницька діяльність?

Рост - 3-11-2003 у 13:27

Я так розумію, що здача в оренду власних приміщень не є підприємницькою діяльністю? А як вона, до речі, правильно оформляється? Законно, в сенсі?

І ще - а здача в суборенду є підприємницькою діяльністю?

Дмитро Тарасов - 4-11-2003 у 14:19

Оренда оформлюється відповідною угодою. Визначаються умови та дати розрахунків, термін дії, комппенсація за нанесені збитки... З документом мають погодитись всі співвласники та прописані особи.
Договір оренди надає право на тимчасову прописку.
Чи потрібно нотаріально завірити? Не знаю. Оренду власної квартити напевно ні.

Наталка - 4-11-2003 у 15:24

І оренда, і суборенда - то підприємницька діяльність (для суб’єкта підприємницької діяльності або підприємства), бо отримується прибуток, і відноситься він на валові прибутки. Договір обов’язковий. Також на суборенду має бути дозвіл. Приклад: я винаймаю в ЖЕКу кімнату за 100 грн, здаю за 500. Якщо я маю дозвіл на суборенду, я 100 гривень відношу собі на валові витрати, а 500 - на валовий прибуток. Якщо я здаю власне приміщення, всю суму я відношу на валовий прибуток. Якщо мова йде про приватну особу, а не приватного підприємця, то мало хто оформлює це юридично, хоч і треба :) Можна порадитись з юристом.

Рост - 4-11-2003 у 15:52

Я, власне, про приватну (фізичну) особу. У цьому випадку це підприємницька діяльність? Але ж фізична особа, без реєстрації, хіба може займатись підприємництвом? Чи для здачі внайм квартири (інших власних площ) треба реєструвати підприємця? Сумніваюсь...

Пару років назад, працюючи за сумісництвом, мусів здавати податкову декларацію для фізичних осіб. І там був пункт про прибутки від оренди. Значить таки фізичні особи можуть це робити, тобто, це не є підприємницька діяльність. І ще якось воно оформляється офіційно, раз фігурує в декларації.

І про суборенду теж для фізичної особи. Припустимо, я орендував у іншої фізичної особи квартиру і хочу її віддати в суборенду. Так це можна робити, не будучи підприємцем? Це це вже підприємницька діяльність?

Рост - 4-11-2003 у 15:54

Дмитру.
Угоди між приватними особами, не завірені нотаріально, не мають ніякої юридичної сили, як я розумію.

Наталка - 4-11-2003 у 16:14

Можна все те робити, тільки оформити юридично. Звісно, для цього не потрібно реєструватися, як СПД, проте мати дозвіл від власника квартири на суборенду обов’язково.

Дмитро Тарасов - 4-11-2003 у 16:23

Цитата:
Першим відправив користувач NetGuy
Угоди між приватними особами, не завірені нотаріально, не мають ніякої юридичної сили, як я розумію.

Не впевнений. Але сперечатись не буду. Юристи, може хтось відповісти на це питання?

Відносно обов'язкової реєстрації як підприємець. Пів Крима офіційно здає приміщення, платить збір з туристів ... не реєструючись як приватний підприємець. Все офіційно.

Рост - 4-11-2003 у 16:56

Раз точно по процедурі оформлення ніхто не хнає, то де можна цю всю інформацію отримати? В ЖЕКу?

кецо - 4-11-2003 у 18:01

Цитата:
Першим відправив користувач NetGuy
Я так розумію, що здача в оренду власних приміщень не є підприємницькою діяльністю? А як вона, до речі, правильно оформляється? Законно, в сенсі?

І ще - а здача в суборенду є підприємницькою діяльністю?


По перше. Згідно з Українським законодавством підприємницька діяльність це будь яка сисематична діяльність метою якої є отримання прибутку. Під систематичною розуміють понад 4 рази в рік. Тобто оформивши 5 разів на рік договір оренди (суборенди якщо вона дозволена договором оренди з власником майна) і несплативши відповідних податків це порушення.
В разі небажання реєструватися підприємцем можна платити податок на промисел.
По-друге. Договори оренди жилих приміщень між фізичними особами реєструються в ЖЕКу. Набувають чинності з моменту такої реєстрації.
По-третє. Фізичні особи можуть укладати між собою письмові угоди без їх нотаріального завірення. Відповідно до діючого Цивільного Кодексу нотаріальному завіренню підлягають лише ті угоди щодо яких це конкретно передбачено ЦК України. Простіше кажучи всі письмові угоди не потребують підпису нотаріуса крім тих для яких це обов"язково.

Рост - 5-11-2003 у 14:01

О! Дуже вдячний за інформацію! Це саме те, що було потрібно!
З мене пиво при нагоді! :)

А додаткове запитання (раз пішла така п`янка) - що то є "промисел" і як виглядає сплата за нього податку?

кецо - 6-11-2003 у 10:50

Точно не пам"ятаю, а часу шукати нема сьогодні. Проте є такий Декрет КМУ "Про прибутковий податок з громадян" в ньому як раз все це і описано (якщо не помиляюсь).