Я так розумію, що здача в оренду власних приміщень не є підприємницькою діяльністю? А як вона, до речі, правильно оформляється? Законно, в сенсі?
І ще - а здача в суборенду є підприємницькою діяльністю?
Оренда оформлюється відповідною угодою. Визначаються умови та дати розрахунків, термін дії, комппенсація за нанесені збитки... З документом мають
погодитись всі співвласники та прописані особи.
Договір оренди надає право на тимчасову прописку.
Чи потрібно нотаріально завірити? Не знаю. Оренду власної квартити напевно ні.
І оренда, і суборенда - то підприємницька діяльність (для суб’єкта підприємницької діяльності або підприємства), бо отримується прибуток, і
відноситься він на валові прибутки. Договір обов’язковий. Також на суборенду має бути дозвіл. Приклад: я винаймаю в ЖЕКу кімнату за 100 грн, здаю за
500. Якщо я маю дозвіл на суборенду, я 100 гривень відношу собі на валові витрати, а 500 - на валовий прибуток. Якщо я здаю власне приміщення, всю
суму я відношу на валовий прибуток. Якщо мова йде про приватну особу, а не приватного підприємця, то мало хто оформлює це юридично, хоч і треба
Можна порадитись з юристом.
Я, власне, про приватну (фізичну) особу. У цьому випадку це підприємницька діяльність? Але ж фізична особа, без реєстрації, хіба може займатись
підприємництвом? Чи для здачі внайм квартири (інших власних площ) треба реєструвати підприємця? Сумніваюсь...
Пару років назад, працюючи за сумісництвом, мусів здавати податкову декларацію для фізичних осіб. І там був пункт про прибутки від оренди. Значить
таки фізичні особи можуть це робити, тобто, це не є підприємницька діяльність. І ще якось воно оформляється офіційно, раз фігурує в декларації.
І про суборенду теж для фізичної особи. Припустимо, я орендував у іншої фізичної особи квартиру і хочу її віддати в суборенду. Так це можна робити, не
будучи підприємцем? Це це вже підприємницька діяльність?
Дмитру.
Угоди між приватними особами, не завірені нотаріально, не мають ніякої юридичної сили, як я розумію.
Можна все те робити, тільки оформити юридично. Звісно, для цього не потрібно реєструватися, як СПД, проте мати дозвіл від власника квартири на суборенду обов’язково.
Раз точно по процедурі оформлення ніхто не хнає, то де можна цю всю інформацію отримати? В ЖЕКу?
О! Дуже вдячний за інформацію! Це саме те, що було потрібно!
З мене пиво при нагоді! 
А додаткове запитання (раз пішла така п`янка) - що то є "промисел" і як виглядає сплата за нього податку?
Точно не пам"ятаю, а часу шукати нема сьогодні. Проте є такий Декрет КМУ "Про прибутковий податок з громадян" в ньому як раз все це і описано (якщо не помиляюсь).