Форум Рідного Міста

"Наша Україна". Ющенко. У наступі.

Олександр Ганущин - 10-11-2003 у 09:47

Таки дочекалися ми і активності зі сторони "Нашої України". Точніше - зі сторони Ющенка, як кандидата у президенти. І не тільки у вигляді форумної діяльності в регіонах. Мова йде про початок виборчої кампанії за всіма канонами.
Отже, на сьогодні рейтингу Ющенка ( за 20 % хай би там що не говорили) цілком достатньо для перемоги. Водночас, всі події, точніше дії владної верхівки були спрямовані на те, що б її, цю владу, (даруйте за каламбур) не віддати. В кінці кінців Ющенко та оточення, певно дійшли до висновку, що виграти вибори без конфлікту з Кучмою не можливо. Точніше - не можливо стати Президентом без конфлікту з Кучмою. Бо той сам хоче ним стати/бути/залишатися.
Стратегія з боку влади проста:
1. Відволікти увагу населення з негативу влади на інші нібито актуальні теми. Пркладом є ЄЄП та Тузла.
2. Добитися розпорошення рейтингу Ющенка. Тут дивись п. 1, бо будь яка його позиція по зазначених у ньому питаннях знижує його (Ющенка) рейтинг і відбиває прихильників.
3. У випадку неможливості ефективної протидії через п.1 та 2 недопустити проведення виборів (пролонгація терміну Кучми, конституційна реформа) або змінізувати сам інститут Президента, звівши його обрання до практичного призначення контрольованим/чи майже контрольованим парламентом (останній проект конституційної реформи).
Можна ввести і п.4. - знайти правильного кандидата, але про це у іншому повідомленні.
У такій ситуації Ющенко робить абослютно правильний хід:
1. Проголошується, що Наша Україна всіма силами захищатиме право народу на обрання Президента всенародним голосуванням
2. Робляться практичні кроки - дивись нижче.
А нижче маємо "Акцію Україні - Народного Президента" Вчора у Львові, позавчора Києві, Тернополі та Кіровограді вона стартувала. У основу її покладено збір підписів серед громадян на предмет: "Чи згідні Ви з тим, що Президента України повинен обирати народ а не 300 депутатів парламенту?". Причому сам збір підписів супроводжується роздачею агітаційної продукції. Вчора, на вулицях перелічених міст можна було побачити яскраво-рожеві намети з символікою "ТАК Ющенко !". Що стосується Львівщини, акція стартувала і у 14 районних центрах.
В ході акції розраховується набрати більше 3 млн. підписів.
В цілому ідея виграшна. Кучма сам завжди звертався до народу по найбільш актуальинх питаннях. Мати можливість звернутися до народу і почути зворотній зв'язок це і є СИЛА.
Далі буде...

fish - 10-11-2003 у 10:05

якщо Ющенко пропагуватиме ідею, що влада відволікає увагу від суттєвих проблем (з владою) на несуттєві (з Тузлою і ЄЕП), боюся, це якось двозначно звучатиме, насамперед - для його ж контингенту.

Андрій Пелещишин - 10-11-2003 у 11:07

Я думаю, що усе вирішиться до Різдв'яних Свят. Якщо влада не встигне завалити рейтинг Ющенка чи розламати команду (припускаю, що такі спроби робляться постійно), то в стані його опонентів почнеться деморалізація та масовий перехід на сторону НУ.
Якскраві приклади - переходи депутатів у НУ (того ж Плюща), які після переходу до Ющенка просто аж зі всіх сил пнуться.
То ж СДПУ(о) почне кришитися. Усе-таки це не партія, а бізнес-клуб.
Але для того Ющенко повинен до Різдва показати максимально успішну кампанію по зміцненню позицій.
Чому до Різдва? - Бо Різдво (і наступні свята) несуть у собі такий "благосний народний відтінок", під який дуже гарно політик типу Ющенка може заробити "очки" (так само як комуністи на 1 травня), які мали б остаточно вирішити питання народного лідера.
Якщо таке станеться, то у влади не буде інших способів зупинити прихід Ющенка, окрім відміни виборів. Але уже і це навряд чи буде реально, швидше за все буде сценарій "спасайся хто може" з втратою політичної волі(див вище).
Припускаю, що активна "напівопозиційна" позиція того ж Пустовойтенка викликана саме цими обставинами.

Олексій Мачехін - 10-11-2003 у 11:14

Ні, влада легко може віддати Ющенкові Різдво, бо Різдво є чарівним святом далеко не всієї України.
Згадайте що було з Ющенком у Донецьку. Так от, там нічого іншого і не могло бути, бо у донецькій області 200000 партійців ПР і їх президент - Янукович, хоч хто там їм не усміхався на Різдво.
Також дуже легко "вбити" на Різдво Ю. якимось дуже брутальним скандалом. Розрахунок такий - людина почує скандал про Ющенка і вимкне дурний ящик, бо ж Різдво і кому потрібна та політика. А коли Ю. таки доб'ється ефіру, то буде трішки запізно.

Едуард - 10-11-2003 у 13:59

Вибори Президента України через рік, а починається вже сьогодні. Чи вистачить грошей, ентузіазму, пороху?
Крім "проти", "геть" і "ганьба" поки що нічого немає!
І ще питання. Якщо Ющенко оберуть Президентом, через який термін його почнуть отожнювати з "антинародною владою", "адмінресурсом" тощо?
Відмовка типу "коли я був ... я нічого не міг зробити" я вже десь чув.

Олексій Мачехін - 10-11-2003 у 14:01

Коли ейфорія спаде. А якщо він нарешті почне наводити лад, тоді поки не запрацює нова ідеологія невдоволених буде на порядок більше.

Дмитро Тарасов - 10-11-2003 у 14:05

Цитата:
Першим відправив користувач Олександр Ганущин
... бо будь яка його позиція по зазначених у ньому питаннях знижує його (Ющенка) рейтинг і відбиває прихильників.
...

Як на мене, публічний політик повинен висловлювати свою позицію по всіх ключових питаннях. Кому потрібен призидент, який відмовчується перед виборами? Покажи, що би ти зробив у цій ситуації, якби вже був призидентом.
Хочеться оцінювати кандидатів не по критерію "на нього більше наїхали", "він Борець за <несуттєво-що> з більшої букви Б ніж інші", а за критерієм "він показав себе як людина, яка вміє формолювати державні рішення".

Перепрошую, якщо неправильно зрозумів думку Олександра. :)

Андрій Пелещишин - 10-11-2003 у 14:25

Дмитре, а тобі часто дають нагоду познайомитися з думкою Ющенка? Коли ти за останній час чув розгорнутий синхрон або виступ по телебаченню, а не просто 5-секундну купюру?

Поясню думку Олександра, як я її зрозумів. У випадку заангажованих ЗМІ кожне сказане слово може бути використане проти претендента.
На жаль на головних телеканалах України уже ввійшло в традицію виривати кусок фрази, і без жодного контексту, навіть (і особливо!) якщо це може змінити значення фрази повністю.
Приклад - фразу "я не думаю, що війна з сусідньою країною буде нам корисна" можна скоротити до "...війна з сусідньою країною буде нам корисна".
Цим займався в Росії колись Доренко, а зараз маса ентузіастів від ЗМІ те ж роблять в Україні. І Ющенко у них перший на черзі. Яскравий приклад - фраза "про холуїв", що сказав Ющенко в Донецьку.


Очевидно саме тим і спричинена стратегія НУ (прямо скажемо виснажлива) на проведення прямих зустрічей свого лідера зі жителями регіонів.


Щодо Різдва. Олексій дещо логічно зауважив, тому підкоректую свою думку - усе стане ясно не до Різдва, а десь через пару тижнів після нього.

Едуард - 10-11-2003 у 17:04

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Коли ейфорія спаде. А якщо він нарешті почне наводити лад, тоді поки не запрацює нова ідеологія невдоволених буде на порядок більше.


Може теж саме зараз відбувається з діючим Президентом?

Олексій Мачехін - 10-11-2003 у 17:08

Ні, діючий президент - то дуже талановитий організатор, проте психолог та політолог ніякий - наша країна не має ідеології, наша армія готова програти будь-яку війну.
Доречі, чого ми чекаємо від президента? Насамперед ІДЕЇ а, отже, брехні, недомовок, духовного рабства.

Едуард - 10-11-2003 у 17:35

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Доречі, чого ми чекаємо від президента? Насамперед ІДЕЇ а, отже, брехні, недомовок, духовного рабства.


Доки буде існувати держава як політична інституція - доти буде брехня, недомовки, духовне рабство! Якщо ні - то наведить, будь ласка, хочаб одну державу у будь який проміжок часу, у будь якому шматочку Землі.

А ось з чим я абсолютно погоджуюсь, це те що наша держава не має НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕЇ.
На мою думку, якщо провести опитування щодо національної ідеї у різних регіонах України, то боюсь, що все зведеться до "дешевої ковбаси".

Dmy - 10-11-2003 у 17:43

Як на мене, міркування про якісь свята (тим паче, найближчі) дещо сумнівні.
По-перше, грошей точно забракне. Спостерігаючи за різними попередніми виборами, роблю висновок, що навіть Влади з її адмін-, бізнес- й іншими ресурсами, податковою, митницею тощо вистачає на кілька місяців (менше півроку). Що казати про ненайбагатшу опозицію на світі.
По-друге, у загалу, нажаль, також бракує ресурсів пам'яті. Тому рейтинг на Різдво наприкінці жовтня вже ніц не варті, тож треба регулярно підживлювати (див. п.1).
Натомість, рейтинг ВЮ досить стабільний (+-) уже кілька років: і коли він був банкіром, і коли він був прем'єром, і коли він не був прем'єром, і коли він йшов у депутати, і коли він став депутатом. Наразі (за якимись "складними" соціологічними підрахунками) він отримав би у 1 турі 46%. Що з того випливає?
1. Ті 5-10%, що пану Віктору потрібні, жадними подарунками на Різдво не гарантуєш: буде ще Великдень, а також літні канікули - все знівелюється. Тож треба берегти рейтинг, а за додаткові бали боротися восени.
2. Більша небезпека чатує з боку адмінресурса (яка гидота, га? ф-фу-у): мідії, провокація внутрішніх сварок, підкупи, погрози, врешті, фальсифікація виборів. Отже першочерговою є робота не із загалом, а латентна, з панами депутатами, бізнесменами, чиновниками тощо. Нажаль, саме ця діяльність НаУ не надто й удається (зрозуміло, є об'єктивні чинники, але і власний менеджмент бажає кращого).
Тому висновок:
1) навряд чи слід чекати чогось позірно суттєвого в найближчому майбутньому.
2) Поки що, принаймні півроку, ВЮ не варто працювати 1 номером і нариватись, а краще - використовувати помилки противників - чом би у Донецьку, Сумах, Харкові не зняти фильму й не пустити по країні та Європах?
3) Готувати мідії: Razom разом зі "Свободою" - це замало.
Ну й таке інше (тут говорити можна тиждень)

Олексій Мачехін - 10-11-2003 у 17:54

2Едуард
А хіба я казав що можна інакше?
Тут просто не хочеться самому собі брехати. Я як і багато хто очікую на Ющенка. Проте треба давати собі раду що за Ющенка ситуація в Україні буде в гіршому випадку така сама а в кращому - гірша. Бо за будь-якої ідеології незаідеологізоване суспільство починає впиратись руками, ногами, рогами і копитами.

Едуард - 10-11-2003 у 18:05

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Бо за будь-якої ідеології незаідеологізоване суспільство починає впиратись руками, ногами, рогами і копитами.


Згоден

Олег Петрович - 10-11-2003 у 19:44

Ці всі речі про які ви дискутуєте, панове, будуть актуальними у тому випадку, якщо будемо за рік мати "вибори президента", а не чергові "вибори (чи пак призначення) кучми". А такий перебіг подій, як на мене, абсолютно реальний і не знаходиться в родинному жанрі фантасмагорій. Згоден з Олександром, що штаб Ющенка вчасно, вдало, влучно і т. д. почав "передвиборчу" кампанію, за що, можливо, дістане свої мінусові девіденти сам Ющенко.

Багато говорилося про те, за яких умов переможе Віктор Андрійович. Гадаю головною умовою буде - чи домовиться тато з "бацькою кучмою" і на яких умовах...

Олександр Ганущин - 11-11-2003 у 21:35

Цитата:
Першим відправив користувач Дмитро Тарасов
Цитата:
Першим відправив користувач Олександр Ганущин
... бо будь яка його позиція по зазначених у ньому питаннях знижує його (Ющенка) рейтинг і відбиває прихильників.
...

Як на мене, публічний політик повинен висловлювати свою позицію по всіх ключових питаннях. Кому потрібен призидент, який відмовчується перед виборами? Покажи, що би ти зробив у цій ситуації, якби вже був призидентом.
Хочеться оцінювати кандидатів не по критерію "на нього більше наїхали", "він Борець за <несуттєво-що> з більшої букви Б ніж інші", а за критерієм "він показав себе як людина, яка вміє формолювати державні рішення".

Перепрошую, якщо неправильно зрозумів думку Олександра. :)


Так Дмитре, трохи неправильно, з позицій людини яка вболіває за перемогу Ющенка (нікого не агітую, але гадаю, що Ви таки за нього. Втім це в у2у). Річ у тім, що технологічно, напередодні виборів не завжди вигідно/доцільно/заборонено говорити "правду" у вічі. Тим більше коли ця "правда" є відповіддю на звичайнісінькі провокації. Бо саме вони (провокації) і знижують рейтинг кандидата в Президенти.
Кампанія і є боротьба з режимом. Діє принцип "все заради цілі". І нікуди від цього не відхреститися.
Державні рішення... Гм. Ну ніби з цим якраз і все ясно. От доносять ті рішення до нас, щоправда трохи теє... запізно та перекручено (солідарний з Пелещишином). Але це знову агітація виходить.

"Наша Україна". Ющенко. У наступі 2

Олександр Ганущин - 13-11-2003 у 12:26

А тепер спробую подати свою думку про те, як розвиватиметься той наступ.
Отже маємо підписну кампанію по цілій Україні за збереження прямих Президентських виборів. І таки схоже, що треба квапитись, тому що Конституційний Суд пропустив проект конституційної реформи (нехай Пелещишин дарує, відбираю хліб по початому треду, який до речі, але об'єднав з трьома по політ/конституційній реформі в єдиний) на розгляд парламенту. Приймуть його - і ми з Вами, і всі решту шанованих громадян вже Президента самостійно не обираємо. За нас це робитимуть депутати Верховної Ради.
Отже збір підписів має бути максимально наближений до організації референдуму на це ж питання. Але референдум слід розуміти як ідею і як дію на результат.
1. Референдум як ідея. Має зміст у вигляді мінімального, але таки політичного тиску на владу, оскільки з волевиявленням зафіксованим на папері у розмірі 3 млн. підписів таки прийдеться рахуватися. Хоча і не таке вже в нашій історії було. Також штаби Ющенка на місцях отримають серйозне завдання.
2. Референдум як дія на результат. Здається з цього і треба було б починати. Але... Але чи готовий штаб Ющенка до того, що нижча штабна вертикаль не справиться із завданням, адже остання реальна робота велася у 2002 р. під час виборів? Друге, а що коли влада організує подібний збір підписів за референдум і другим питанням таки буде стояти бажане Кучмі питанння пролонгації строку до наступних парламентських виборів??? І взагалі - ЦВК відмовиться реєструвати ініціативні групи , котрі мають збирати підписи, тобто заблокує сам початок кампанії, що тоді??? А тоді ніби треба виходити на вулиці, як у Грузії. Але чи вийдуть люди на вулиці сьогодні, навіть під таким приводом і коли до цього закличе Ющенко? А якщо не вийдуть - ось вам і лідер нації. Котриц не вдався з самого початку - ну бо казали одне, а вийшло як завжди...
Тому реалізовується варіант 1.
Акціє ніби йде доволі успішно. Кількість підписів, що збираєтся щодня дозволяє говорити про те, що за місяць 3 млн. таки буде зібрано. Але у парламенті також треба діяти. Бо що коли таки проголосують за ті зміни трьома сотнями голосів???
Однозначно зі збором підписів будуть конфлікти. Не такі як у Донецьку, але вони таки гратимуть більше на Ющенка. Будуть конфлікти - будуть і домовленості. Та і влада в регіонах покаже своє обличчя - чи готова вона робити реверанс в бік Ющенка.
Таким чином, наразі маємо наступальну стратегію, яку однак, відповідно до парламентських подій у зв'язку з поданням від КС Ющенку доведеться корегувати.

Андрій Пелещишин - 15-11-2003 у 19:21

Уже навіть "Русский блок" у Криму здається зрозумів, що "народний опір" регіональним Форумам НУ є простою провокацією:
http://pravda.com.ua/archive/2003/november/15/news/7.shtml

Олександр Ганущин - 27-11-2003 у 10:27

А тепер нарешті бачимо початки консолідації опозиціїї. Принаймні хотілось би... Нинішні події навколо Ради- засвідчують, що Ющенко таки вирішив боротися і з Януковичем теж. У будь якому випадку виступати проти бюджету - це виклик саме тій силі...
Цікаво, що шахтарів, кажуть, привезли до Ради менше ніж прихильників Ющенка.
Завтра постараюся викласти бачення очевидців подій...

Grabchuk - 27-11-2003 у 12:23

Консолідуються не тільки опозиціонери -

Шахтарі, які приїхали "захищати" бюджет, та опозиція змішалися. Над гірниками майорять прапори "Нашої України", "Батьківщини", СПУ.

Шахтарі скандують "Бюджет", грюкаючи при цьому касками о землю, прихильники опозиції – "Кучму – геть!". Ряд шахтарів перейнялися гаслами антикучмістів, скандуючи "Кучму – в шахту".
http://www2.pravda.com.ua/archive/2003/november/27/1.shtml

Подивимся, як це все покажуть сьогодні по TV?

Олександр Ганущин - 29-11-2003 у 15:10

А от ніяк і не показали Я ТВ взагалі то мало дивлюся - часу не вистачає. Але знаю що показали - сквальні вигуки шахтарів про те, яка неконсруктивна опозиція, що мало не дала завалити бюджет.
Але... Ющенко таки виграв. Їй бо ж Януковича таки підставили - ну який тепер уряд популярний у народі буде... Десь так за 2-3 місяці.

Олександр Ганущин - 3-7-2004 у 16:30

Шукав ото який то тред продовжити.
Завтра відбудеться висування В.Ющенка як кандидата у президенти у Києві на Співочому полі. З юридичногї точки зору - самовисування (як спосіб реєстрації кандидата в Президенти). До Києва їде велика кількість предтсавників партій блоку "Наша Україна" та просто прихильників, щоб бути присутнім на цьомцу заході.