Форум Рідного Міста

У грудні ООН проведе конференцію з проблем інтернету

Agent86 - 12-11-2003 у 22:09

Опублiковано 11 листопада 2003 року

У період з 10 по 12 грудня в Женеві (Швейцарія) пройде Всесвітній самміт із проблем інформаційного суспільства (WSIS). В даний час про участь у цій конференції оголосили глави 56 країн. Головним питанням самміту стане розвиток всесвітньої інформаційної інфраструктури і, насамперед, інтернету. У рамках першого раунду самміту планується намітити основні шляхи рішення наявних проблем. Як повідомив агентству AP Нітен Десаі спеціальний радник генерального секретаря ООН Кофі Аннана, перший раунд самміту стане попереднім начерком до майбутніх зустрічей такого роду.

Серед основних питань, що підлягають обговоренню на WSIS, необхідно відзначити контроль за інтернетом і фінансування розвитку інформаційної інфраструктури в країнах з економікою, що розвивається. Що стосується першої проблеми, то учасники самміту обговорять правомірність збереження контролю над основними системами інтернету з боку уряду США і незалежної організації ICANN. На думку деяких учасників, контроль над Мережею повинний бути переданий спеціальній міжнародній організації.

Ще одним важливим питанням стане воля слова в інтернеті. Представники правозахисних організацій вважають цю проблему обов'язковою для обговорення, а гарантії волі слова в Мережі - необхідними умовами прийняття яких-небудь основних документів. Нарешті, угруповання африканських країн на чолі із Сенегалом виступають за створення спеціального фонду для фінансування розвитку інформаційної інфраструктури бідних держав. Супротивники цієї ідеї побоюються, що засоби, що направляються благополучними країнами на інформатизацію країн третього світу, будуть попросту розкрадені.

Варто відзначити, що більшість учасників не чекають від WSIS яких-небудь важливих практичних підсумків. Швидше за все, далі досягнення попередніх домовленостей по загальних питаннях справа не піде. Однак згодом, важливість таких зустрічей може помітно вирости. Уже намічений другий раунд самміту, що пройде в листопаді 2005 року в Тунісі. Докладніше про WSIS можна довідатися на офіційному сайті самміту ( http://www.itu.int/wsis/ ).


джерело : www.compulenta.ru