Форум Рідного Міста

20-літній ювілей комп'ютерних вірусів

Agent86 - 13-11-2003 у 20:58

Опублiковано 11 листопада 2003 року

На цьому тижні комп'ютерні віруси відсвяткують свій 20-літній ювілей з того дня, як вони почали доставляти неприємності користувачам комп'ютерів. Американський студент Фред Коен (Fred Cohen) був автором першого комп'ютерного вірусу, що був створений при проведенні експерименту по комп'ютерній безпеці. Сьогодні нараховується майже 60 000 вірусів, і вони пройшли шлях від простої прикрої неприємності до постійної лиховісної погрози.

Фред Коен створив свій перший вірус, будучи студентом університету в Південній Каліфорії. У той час, як інші тільки ще писали про потенційну можливість створення руйнівних програм, Фред Коен продемонстрував перший робочий екземпляр. У своїй пояснювальній записці він дав наступне визначення вірусу - "програма, що може "інфікувати" інші програми шляхом їхньої зміни і включати... версію самої себе".

В усіх тестах вірус поширювався по інших частинах міні-комп'ютера Vax менше ніж за одну годину. Рекордний час склав п'ять хвилин. Фред Коен представив свої результати на семінарі по комп'ютерній безпеці 10 листопада 1983 року.

Створення вірусу викликало такий жах, що всі наступні випробування були заборонені. Однак Фреду Коену удалося продемонструвати схожий вірус на інших комп'ютерних системах. У своєму звіті він писав: "вони можуть поширюватися по комп'ютерних мережах у такий же спосіб, як вони роблять це через комп'ютери, і представляти широко розповсюджену і безпосередню небезпеку багатьом існуючим системам".

Незабаром після цього віруси, почали свою лиховісну діяльність, що продовжується і понині. Останні відомі віруси, такі як Sobig, Palyh, Slammer і MSBlast викликають зараз ще великі паніку і хаос, ніж могли собі представити автори перших вірусів.


джерело : www.3DNews.ru