Форум Рідного Міста

Смур в музиці, чи він потрібен?

Odarka - 18-11-2003 у 14:49

Смур - це сумні тексти та психоделічна музика...
От ви сулухачі, що вам потрібно, що ви шукаєте в музиці яку ви слухаєте?
Кажуть, що життя і так погане, навіщо це передавати музикою та текстами?
А що ви про це думаєте? :rolleyes:

Круціфукс. - 18-11-2003 у 15:08

Сумної і веселої музики не існує, це все блюзнірство і рекламні трюки :) Або ж ілюзії веселих/сумних споживачів, що проектують на музику свій настрій - використовуючи її як такий собі Emotion Amplifier (tm).

Психоделічна - тобто "taking drugs to make music to take drugs to"? Замкнене коло? Дуже розмитий - і в принципі, дискредитований термін.

Я шукаю музику, що заставить мене повірити в її існування і на час, поки вона звучить, хоча б частково забути про самого себе.

(That's all, folks!)

fish - 18-11-2003 у 16:11

я думаю, приховувати будь-які почуття нечесно.

ZT - 18-11-2003 у 16:24

... якщо не передавати музикою і текстами "темну сторону життя", то (дуже) багато втратить як сама музика, так і життя (слухачі тобто)...

Наталка - 18-11-2003 у 16:28

Я згодна з fish. Щирість у музиці обов’язкова. Якщо ти відчуваєш сум, але вичавлюєш із себе веселощі, бо "так треба", чи навпаки, нічого вартісного, вартого уваги слухачів з цього не буде. Все повинно йти від серця! :)

Odarka - 18-11-2003 у 16:30

Кажуть, що веселі тексти писати важче ніж сумні...
Що український народ тільки вміє плакати і скиглити і це стосується народної пісні також....

Наталка - 18-11-2003 у 16:44

Ну так, ще сядемо і підрахуємо відсоток жартівливих і сумних народних пісень, не забудемо ще філософські, побутові, козацькі, і т.д. :D Чи зобов’яжемо народ творити веселощі? Моя одна з найулюбленіших народних - "Цвіте терен", а кому не подобається, хай не слухає :) А важче чи легше писати веселі тексти - це дивне питання. Кому як, я б сказала! :)

fish - 18-11-2003 у 16:57

у Білорусі є гурт Троїца (бажаючі послухати - візьміть у Чарівника). То у них є така тужлива пісня Журави. Така тягуча, сумна, печальна, аж серце крає. А текст, якщо додивитися такий, що в нас ця пісня була б тільки жартівлива й весела: "журавлі летять - полуднувать несуть. Будемо полуднувати. Журавлі сіли - все самі з"їли - нема чим полуднувать". Та білоруси розуміють трагічність ситуації :).
І ви ще мені казатимете, що українці тільки плачуть?

Dmy - 18-11-2003 у 18:22

1. Ну, як виходити з високого: "вірши мусять народжуватись самі, а музика взагалі існує тягло, її розлито навколо, і тре лише "зібрати"", то питання відпадає само собою: що вродилось, те й виросло. :o:P
2. Якщо поширити на інші жанри, то це означає: на фіг, на фіг різного там Шекспіра з Достоєвським, багато чого зі Стефаника, власне, залишимо самі кумедії, адже нарід важко працює - му тре відпочити! :( :D
3. Попередня теза, на мою думку, досить небезпечна, її дотримання, впровадження і поширення часто приводило до вельми смурних вислідів :mad:. До того ж - неефективна: особисто я, як втомлюся, краще посплю, а музика etc - не для того.
Позатим у "сумних" творах є один "+" - назагал людина як поплаче, то скорше дослухається. :wow:
4. Власне, є-м людиною сентиментальною, відтак в цьому випадку необ'єктивною. :P
PS Поєднання сумних текстів із психоделією видається дещо штучним: ці речі цілком можуть існувати паралельно, не заважаючи, а іноді й суперечачи одне одному. :rolleyes: :P

Андрій Бєсєдін - 20-11-2003 у 08:24

Музика відбиває світ автора її.

А питання веселості в ній неоднозначне.
Наприклад, оцей наразі популярний хіт "Одна калина за вікном..." (вибачайте, далі не цитую, бо знудить).
Весело? Весело! Або беззаперечний шедевр Сердючки "Всьо будєт харашо!". Веселі ж пісні? Веселі!
Але рівень розвитку - "нижче плинтуса".
Чарку закинути і повеселитися.

З іншого боку, сумна музика, той же "Вій", наприклад. (Чи Кому Вниз, ну неважно). Звісно, рівень світогляду вищий, якість музики краща, але яка з них є більш конструктивна?

Як не дивно - перша. Бо перша - більш оптимістична, більш спонукає на дії. А коли слухаєш "Там згубили люди кого відьма любила..." - то і робити ніц не хочеться. (Я трохи перебільшую, звісно).

А от якби ж то зробити оптимістичну музику, та ще й високого рівня - ось це було би круто. Це було би суперкруто. Але не так багато людей знаходяться у високому емоційному тоні, ще й на високому щаблі розвитку, та ще й мають талант музику писати. :)

Тому підтримую повністю Одарку. Веселі та розумні тексти - писати набагато важче.

До речі, не треба обмежуватися альтернативою сумні-веселі. :) Є ще й просто серйозно-нейтральні речі.
"Світло і сповідь", наприклад. :))) Але це вже до іншої теми :)

PS: Докладніше про емоційні тони можна довідатися, якщо пошукати в Мережі матеріали про "Шкалу Эмоциональных Тонов Хаббарда". Саєнтологи по цьому питанню розробили дуже корисний інструментарій.

fish - 20-11-2003 у 09:23

>>Як не дивно - перша. Бо перша - більш оптимістична, більш спонукає на дії. А коли слухаєш "Там згубили люди кого відьма любила..." - то і робити ніц не хочеться.

Навіть дуже перебільшуєш. Ймовірно, це справа індивідуальна.
Бо знаєте, як кльово працюється за компом, коли у вухах фоном: "наїлася конопель мадам Кюрі" або "чи то човен, чи то труна" - веселі гоцки мене просто відволікають і заважають, а такі - створюють "творчий" настрій.

Ігор Мартинів - 20-11-2003 у 09:54

Verka Serdyuchka FOREVER

Captivitas - 20-11-2003 у 11:21

Що стосується закордонного смуру, то з того, що я чув, хочу виділити Sigur Ros (Ісландія), 2002р., альбом має назву "()". Як на мне - це найвища ступінь депресивного настрою.
Також нещодавно почув трошки In Gowan Ring, якийсь альбом 1994р. Ці сопілочки з сипучими матеріалами дуже вражають.
:sing::sing::sing:

Чарівник з міста Гамельн - 20-11-2003 у 13:12

Щось ви занадто зациклились на слові "смур" (музично недоречному взагалі).

Мені відразу згадався один мій друг, який дуже любить католицьку церковну музику і просто не перетравлює православну (виключно з музичної точки зору - він взагалі не християнин). Так от, він розповсюдив терміни "католицизм" та "православ'я" на всю музику взагалі: Slayer - це католицизм, Limp Bizkit - це православ'я, John McLaughlin - це католицизм і т.д.

Хоча, звичайно, подібну термінологію він всерйоз не спримає... на відміну від вас :-)

До речі, чому Sigur Ros - "найвища ступінь депресивного настрою"!? Особисто мені вони взагалі депресивними не здаються. А заносити їх в одну категорію з dark folk-овим In Gowan Ring... це вже точно "гіпербола католицизму" :-)


Black Flowers Please...

НОВИНКА!!

Круціфукс. - 20-11-2003 у 13:36

Сумний Пральний Порошок "Смур" (тепер з психоделічним ароматом!)

"Депресивно і ефективно!... Не залишить жодної веселої плями на вашому настрої!"


...

Східняк - 20-11-2003 у 18:08

Веселий настрій майже завжди однаковий, а от сумний завжди різний. Смуток, сум, печаль, зажура, журба, туга, депресія і ще мабуть з десяток слів, що характеризують зовсім різні настрої людини. Під кожен з них була написана кимось музика і тому мабуть вона така різна, і може тому сумне пишеться легше.
Серед народних українських пісень я можу згадати тільки одну, на мою думку, по-справжньому депресивну "Ой горе ж тій чайці". А от, наприклад, "Чорна рілля" викликає у мене зовсім протилежні емоції, не депресію, а піднесення.
Загалом серед сумних пісень також дуже багато відверто примітивних, низькопробних, наприклад, весь "блатняк", або останні пісні Вакарчука, або щось типу "Росте черешня в мами на городі" Така музика розраховани на того ж самого слухача, що слухає примітивну попсу. Розрахована на тільки на примітивні, поверхневі емоції, занадто сентиментальна, занадто однобока.

ZT - 20-11-2003 у 19:31

>>Фіш:
>>"Ймовірно, це справа індивідуальна.
Бо знаєте, як кльово працюється за компом, коли у вухах фоном: "наїлася конопель мадам Кюрі" або "чи то човен, чи то труна" - веселі гоцки мене просто відволікають і заважають, а такі - створюють "творчий" настрій."

- Це точно індивідуальна справа. Мені наприклад теж заважають веселі гоцки, але "чи то човен, чи то труна" аж ніяк не можуть бути "у вухах фоном". Як то чую, то так ковбасить, тобто паралізує, що про якусь роботу вже не йдеться, літати хочеться чи що...

Так от, обов’язково треба врахувати що кожному потрібна своя музика і свої тексти. Іt’s business. Є попит - має бути пропозиція.

Р.S: А чи хтось вже бачив той СПП "Смур" в продажу? :yawn:

Чарівник з міста Гамельн - 20-11-2003 у 20:06

> Іt’s business. Є попит - має бути пропозиція.

Все правильно: комусь потрібна музика, а комусь - пральний порошок :-)


Black Flowers Please...

ZT - 20-11-2003 у 20:53

Цитата:
Першим відправив користувач Чарівник з міста Гамельн
> Іt’s business. Є попит - має бути пропозиція.

Все правильно: комусь потрібна музика, а комусь - пральний порошок :-)


Black Flowers Please...


:)

(ну, чорні квіти теж користуються попитом... :) )

fish - 21-11-2003 у 10:16

2ZT
мене теж ковбасить (спасибі Чарівникові за те, що поділився!) але якось внутрішньо ковбасить, задає настрій і темп.

Най воно і не веселе, але я не пожертвувала би емоціями, що дає гамельнський музика.

Юрій Карашівський - 11-12-2003 у 13:18

Нещодавно моя знайома сказала, що українській музиці, як і літературі, бракує перш за все оптимізму. А смур він різний буває. І не лише в Україні - Doors, HIM, Guns'n'Roses, Radiohead... Список довжелезний :)

Як на мене, в музиці потрібне все. А от чого бракує - так це драйву. Візьміть MUSE - всього троє чуваків, депресивна музика, але як підриває дах!!!