Форум Рідного Міста

Ступені квантової криптографії

Agent86 - 19-11-2003 у 00:42

Опублiковано 17 листопада 2003 року

У рамках міжнародного форуму індустрії зв'язку Telecom 2003, що проходив у Женеві 12-18 жовтня, дві швейцарські фірми (ID Quantique, WISeKey) і одна інтернаціональна організація (OISTE) представили спільний проект по впровадженню методів квантової криптографії і розвиткові інфраструктури квантових ключів. Технологія, ще вчора здавалась справою далекого майбутнього, сьогодні пропонується у виді готових комерційних рішень. Поки, щоправда, для досить заможних клієнтів - урядових структур, банківських і фінансових інститутів і ін. (мова йде про сотні тисяч доларів).

Як відомо, головний фактор, що стимулює розвиток квантової криптографії і забезпечує підвищений інтерес до неї - це специфічний математичний фундамент традиційної криптографії з відкритим ключем (КзВК). В основі стійкості КзВК, нагадаємо, лежать дуже трудомісткі в вирішенні задачі, однак ніхто не довів, що не можуть існувати інші, поки невідомі науці, швидкі методи їхнього вирішення. Більш того, деякі з таких методів - на базі принципово іншого, квантового комп'ютера - навіть відомі, але сучасний рівень технологій не дозволяє реалізувати їх у повному обсязі. Одночасно росте обчислювальна потужність традиційних комп'ютерів, і цілком можливо, що настане день, коли широко застосовувані методи криптографії з відкритим ключем виявляться марні для захисту інформації. От тоді-то незамінною стане квантова криптографія, що дозволяє безпечно розсилати ключі не на основі математичних алгоритмів, а завдяки законам квантової фізики.

Нинішня угода про спільний розвиток QKI, або "Інфраструктури квантових криптоключів", уклали наступні сторони. Компанія ID Quantique (http://www.idquantique.com), відпочкувавшася в 2001 році від Групи прикладної фізики Женевського університету. Вона першою у світі вивела на ринок комерційну квантово-криптографічну систему, що забезпечує передачу інформації в стандартних оптоволоконних лініях зв'язку на відстань до 70 кілометрів. Друга компанія - WISeKey (http://www.wisekey.ch) - свого роду аналог швейцарського банку в області електронної комерції і безпеки, що пропонує різноманітні продукти і послуги для захисту даних. Співвласниками фірми є фінансові інститути і провідні компанії мережної безпеки, що навмисно розмістили штаб-квартиру спільного підприємства в Женеві для забезпечення максимальної довіри до неї всіх держав незалежно від політичного режиму. Третій учасник угоди і постійний партнер WISeKey - міжнародна некомерційна, що теж базується в Женеві організація OISTE Foundation (http://www.iseto.ch). Вона створена в 1998 році для просування єдиних стандартів електронних транзакцій і цифрових сертифікатів, а також для зміцнення глобальної інфраструктури відкритих криптоключів. Зокрема, OISTE і WISeKey заклали основу Global Interoperable Cryptographic ROOT - єдиного "глобального кореня" для розгалуженої системи національних і міжнародних структур цифрової криптосертифікації. І тепер на основі цього ж фундаменту OISTE ROOT створюється стандартна інфраструктура квантових ключів.


джерело : http://www.computerra.ru
Автор: Киви Берд