Форум Рідного Міста

Перша комерційна система квантової криптографії

Agent86 - 19-11-2003 у 19:51

Опублiковано 17 листопада 2003 року

Невелика маловідома компанія Magi Technologies почала продаж першої комерційно доступної системи квантової криптографії.

Технологія використовує окремі фотони для передачі цифрових ключів, широко використовуваних для кодування і читання секретних документів. Фотони настільки чуттєві до зовнішнього впливу, що при спробі відстежити їх під час передачі, їхнє поводження миттєве зміниться, оповіщаючи відправника й одержувача і, скасовуючи перехоплений код.

Система квантової криптографії компанії Magi, названа Navajo, складається з 19-дюймових "чорних ящиків", що передають і приймають сигнали по оптоволоконній лінії. Відправляючи ключ коду, ящик додає визначені характеристики фотонам, що посилається по оптоволоконному кабелю. Приймаючий ящик робить виміри, що, у свою чергу, змінюють ці характеристики. При передачі на відстань, що перевищує 70 миль, у якості реле застосовуються додаткові ящики.

"Такий код практично неможливо зламати", - говорить Лов Гроувер, дослідник із Bell Laboratories, що бере участь у розробках MagiQ. Квантова криптографія перевершує всі сучасні системи кодування, що виявляються безсилими, якщо зловмисникам удається перехопити ключ. Система Navajo не тільки передає ключ захищеними фотонами, вона також змінює його кожні 10 секунд. Таким чином, якщо комусь і удасться скопіювати ключ, він виявиться марним.

В даний час компанія MagiQ домагається в уряду США дозволу на експорт Navajo. Поширення квантової криптографії може серйозно ускладнити роботу розвідки й контррозвідки. Але як говорить засновник Magi Боб Гелфонд, "джин уже випущений із пляшки". Експерименти в цій області в даний час ведуться в Китаї. Швейцарська компанія Quanti SA створила систему, аналогічну Navajo, та поки що перебуває на стадії випробувань.


джерела : www.compulenta.ru, The Associated Press