Форум Рідного Міста

Росія, Індія й Китай виступають за передачу ООН контролю над інтерне...

Agent86 - 21-11-2003 у 19:02

Опублiковано 17 листопада 2003 року

Цілий ряд країн із розвиваючоюся і перехідною економікою виступають з ініціативою по передачі контролю над доменним простором інтернету від організації ICANN до світового співтовариства. Це питання планується підняти на всесвітній зустрічі на вищому рівні з питань інформаційного суспільства, що пройде в Женеві (Швейцарія) у грудні і продовжиться в Тунісі в листопаді 2005 року. Питання про контроль над інтернетом і фінансуванні розвитку інформаційної інфраструктури в країнах, що розвиваються, повинні стати найважливішими для обговорення на самміті. Однак домогтися їхнього швидкого рішення навряд чи удасться.

З ініціативою по передачі повноважень незалежної некомерційної організації ICANN до ООН виступила група країн на чолі з Росією, КНР, Індією й Бразилією. Подібну ідею також підтримують Саудівська Аравія і багато країн, що розвиваються, Африки. Найбільш підходящим кандидатом для контролю над Мережею ці країни бачать Міжнародний союз електрозв'язку (МСЕ). Задачею МСЕ є сприяння міжнародному співробітництву, спрямованому на розвиток телекомунікацій, тому передача цій організації контролю над Мережею здається досить логічною.

Однак Сполучені Штати, Європейський Союз і Японія виступають проти передачі повноважень по контролю над інтернетом яким-небудь міжнародним організаціям. На думку представників розвинутих країн, ICANN добре справляється зі своїми задачами, а передача повноважень якому-небудь міжнародному органові може викликати негативні наслідки, такі як жорсткість контролю над Мережею з боку влади окремих країн.


джерела : www.compulenta.ru, Washington Times