Форум Рідного Міста

А в кого яка ялинка? І чому?

Олексій Мачехін - 11-12-2003 у 15:27

А тим часом свята таки наближаються.
Хто як святкує і чому саме такі варіанти?:cool:

Odarka - 11-12-2003 у 15:50

Можливо це буде зле звучати, але колись, як я була маленька. то мій брат тишком, вночі ходив до лісу і приносив гілочки ялинки, які пахли в хаті, бо ми жили в одній маленькій кімнатці і там не було де ставити велику ялинку.
А от тепер ми купуємо ялинку на базарі...так, це зле, але якщо подивитися з того боку, що вона і так пропаде, бо вже хтось її зрубав, то можна і мати живу в хаті на Різдво.
А моя позиція інша: найкраще це мати ялинку коло хати, яку можна і так прикрасити і це буде прекрасно виглядати.
А ліси вирубувати то злочин.:(:mad:

Олексій Мачехін - 11-12-2003 у 16:22

2001 рік ми зустрічали всім клубом на базі - грали в гру "Летючий голандець". В нас тоді приміщення було обклеєне шпалерами під дошки, під стелею балки теш обклеєні під бруси і дії відбувались ніби в трюмі проклятого судна. Були русалки, Нептун, Дракула, що випадково переїздив саме цим судном до Америки в ящику з землею і нарвався на прокляття з усіма разом.
Було цікаво, проте ще цікавіший був антураж. Дівчата створили з ниток сіре павутиння, запалили свічки, вимкнули світло геть, бо то не чарівно. Вдягнулись відповідно, меню створили морське. Але найголовніше - ялинка. Бо ж як Новий рік без ялини?
Я купував її у араба, він погано розумівся і йому довго довелося розповідати що то таке страшна лиса ялина. Нарешті коли обрав, то ще повідламував зайві гілки. Поки ніс питали чоловік з 5-10 нашо мені така страшна. Я казав що тещі, вони сміялися.
Ту ялину ми поставили в самому центрі зали, я з ще двох відламаних гілок зробив рею і підняв її. Потім зробив снасті, приладнав парус. Вийшла незла імпровізація ялина - корабель. Ще на неї повісили однісіньку запилену скляну кулю. Ще німецьку, довоєнну.
При свічках то виглядало супер.

Юрій Марків - 11-12-2003 у 16:41

А чому в голосування не внесли такий чудовий варіант як ялиця? З неї голки не осипаються, тож витримає до кінця свят!

Олексій Мачехін - 11-12-2003 у 17:01

Тут мається на увазі не різновид дерева, а спосіб його "усвяткування"

fish - 11-12-2003 у 17:03

давно не було в мене ніякої ялинки, але цього року буде неодмінно. і буде велика ватага друзів. Будемо бавитися, ми маємо з десяток улюблених ігор, одна з них - суто новорічна: в імена. Кожному з компанії на спину чіпляємо папірця, де його якось хитро названо (мене минулого року через націоналістичні погляди охрестили "колєжанка.UA" ) - ім"я неодмінно з двох слів. А далі то один то інший (гра пригасає і спалахує упродовж всього вечора) починає питати, намагаючись вгадати, як його назвали. Відповідають традиційно: так або ні.
Мафія, Детектив. Американські асоціації... але хочеться ще щось знайти чи придумати. Я в процесі.

Наталка - 11-12-2003 у 18:46

Завжди бувала жива, справжня - невеличка. Цього року хочу купити штучну, теж не велику - нині є дуже красиві у продажу. Я дуже люблю прикрашати ялинку, то моя найулюбленіша ознака свята, і пам’ять про бабусю, про те, як кожного року я приїздила до села на канікули, і говорила: "Бабцю, а чи ця іграшка світиться у темряві?". А бабуся відповідали: "Так, якщо ти дуже цього закочеш, то світитиметься"... :)

Asmera - 11-12-2003 у 20:35

У нас вдома завше справжня. Бо якщо не чути того запаху - то не чути запаху нового року. Але мені страшенно шкода ялинок, які вирубують - навіть не тих, що спеціально вирощують, а таких,що браконьєри рубають.
Цього року хочу ялинку замовити в салоні. Її можна названи "напівсправжньою" - роблять її як велику, що на Майдані - каркас металевий чи пластиковий, а лапки - справжні, салони закупають їх у лісовиків.Виходить, що і ліс цілий, і линка справжня :)

Олексій Мачехін - 11-12-2003 у 21:11

А можна виростити собі власну, як у мене :)

кецо - 12-12-2003 у 00:11

Впринципі дерево жалко. але також завжди стараюся ставити живу - не зрівняється в створенні святкової атмосфери з ніякою штучною.

Sergi Adamchuk - 12-12-2003 у 08:12

ІМХО насьогодні ставити живу ялинку - це садизм.....
Я розумію, що це річ, до якої всі звикли ставитись цілком спокійно, і ставляться так виключно через те, що ЗВИКЛИ

Подумайте над своїми аргументами
"не зрівняється в створенні святкової атмосфери з ніякою штучною" - 14 (максимум) днів вам святкової атмосфери, а скільки років вона до того, як її вам зрубали вона росла?

Або "А от тепер ми купуємо ялинку на базарі...так, це зле, але якщо подивитися з того боку, що вона і так пропаде, бо вже хтось її зрубав, то можна і мати живу в хаті на Різдво. "
Що є більша проблема причина явища? чи її наслідок?
при вирішенні проблем намагаються усувати причини. А причина в тому що є попит, внаслідок якого зрубують.

Звичне відношення до зрубаних ялинок - це УСТАЛЕНИЙ СТЕРЕОТИП, якому вже час зламатись.

Василь - 12-12-2003 у 08:26

Вже близько 10 років росте у дворі. 5 років тому до чубка вже не діставав, тепер й подавно. Закидую гірлянду і світиться, світиться, світиться ... від 6 до 19 січня.

Олексій Мачехін - 12-12-2003 у 10:19

Мені два роки тому тесть подарував кілька паростків кедру. Один я одразу віддав батькам і він чомусь там майже всох. У мене виріс зараз десь на сантиметрів 40, але дуже кумедний виглд має - ще молоде дерево з переважною кількістю тендітних голок, проте вже починають рости і справжні - дуже довгі - до 8 сантиметрів. Виглядає кострубатенько, але роки за 2-3 то буде вже справжнє домашнє святкове дерево.
У тестя виріс ще більший, але у нього інша порода і тому він більше на сосну спадає.
А коли вони виростуть завеликі, я ще пророщу а дерева висаджу десь в лісі. Якщо правильно посадити, після кількох місяців хвороб дерево прийметься.

В принципі я не думаю що є великою проблемою проростити ялинку або викопати в лісі паросток. А мати своє дерево то супер :)

ЗОРЯНА - 12-12-2003 у 13:48

Я купую на базарі зрізані ялинки. Щороку дивлюся на цей ліс коло базару і серце болить - скільки вирубують... Робила спробу посадити ялинку в хаті(викопала паросток у Карпатах), але вона зсохла:(

Captivitas - 12-12-2003 у 14:17

Вже давно ставимо штучну ялинку (середня до 150см), але також ставимо у вазу кілька гілочок та прикрашаємо їх дощиком та 2-3 іграшками.
Але майже нездійсненна мрія завести хвойний бонсай. Але в місті їх не продають, а якщо й будуть, то дуже дорого. А як виростити самому з якоїсь шишки невідомо. Може господар кедру поділиться досвідом.

Олексій Мачехін - 12-12-2003 у 14:36

Обов'язково. Розпитаю у тестя і розповім. Якщо ж матиму ще паростки найперше запропоную тут :)

Sergi Adamchuk - 12-12-2003 у 14:41

Цитата:
Першим відправив користувач Captivitas
Вже давно ставимо штучну ялинку (середня до 150см), але також ставимо у вазу кілька гілочок та прикрашаємо їх дощиком та 2-3 іграшками.
Але майже нездійсненна мрія завести хвойний бонсай. Але в місті їх не продають, а якщо й будуть, то дуже дорого. А як виростити самому з якоїсь шишки невідомо. Може господар кедру поділиться досвідом.


Раджу посадити екзотичне хвойне дерево араукарію, вона в природі росте в екваторіальній зоні.

dr.Trollin - 12-12-2003 у 15:52

"Просто зелене гілля", позаяк єкольогія.
І стоїть оте от гілля ажжжж.
Довго.
Пару раз достоювало (над книжкові полиці запхнуте) аж до наст. нового року

ярка-дзвінка - 13-12-2003 у 00:21

В нас завжди була жива ялинка, коли я була маленька і мешкала з батьками. А тепер я ставлю малесеньку штучну. Для тих, хто нарікав на те, що штучні ялинки не пахнуть: ви що, ніколи в житті не чули про хвойний екстракт? :) Насипаєш його любесенько під ялинку, і нюхаєш, нюхаєш... Тільки обережно, щоб не вставило :)

Щодо викопаних ялинок з Карпат: всі ялинки страшенно примхливі. Коли викопуєш в лісі, ОБОВ'ЯЗКОВО треба помітити корені, себто сторони світу, в які ті корені росли. А тоді посадити перед хатою в той спосіб, щоб кожен корінь був спрямований у відповідну сторону світу (тобто, точно так, як дерево росло перед тим, як ви його видерли). Тільки так можна «приростити» ялинку з лісу.

Олексій Мачехін - 14-12-2003 у 08:39

Значить так. Пророщення ялинки.
Знаходимо шишку. Таку щоб не зелена і вже впала. Аби перевірити там мають бути горішки невеличкі.
Дістаємо ті горішки, кладемо в пісок вологий і в холодильник на місяць десь. Потім дістаємо і садимо в грунт. Доглядати треба доволі пильно - поливати, марганцовкою ніби теж треба. Горшик великий, бо насіння розвиває велику кореневу систему. Все, здається просто.
Якщо хтось візьметься - звертайтесь розпишу детальніше що робити на якому етапі.

А, і не думайте що то я такий розумний. Консультувати з цього приводу моя дружина буде :)

dr.Trollin - 14-12-2003 у 12:00

(задумливо) угу. високорозумна дружина-біоконсультант.
(екстатично) О! так як він сам проговорився - то спитаємо!!
а от запитай-но мені оту добродійку
("діву, сильну змислом" (с) перебрізане дещо)
про такий Дещо зацікавивший/здивувавший шмат інформації, що недавно бачив якраз по тому питанню.
Твердили, що Хвойні при пересаджуванні (грім там умов збеерження подібного грунту...) слід намагатись орієнтувати так, щоб зберегти орієнтацію кореневої системи згідно магнітного поля, оскільки у них є висока чутливість до сторін світу у кореневої системи??
І що на се скажуть розрекламована тобою спеціалістка?
на перший погляд - воно-то не дурня, але який рівень такої чутливості?
Це я до того питаюсь, що хочу спробувати у прибудинковому подвір'ї висадити саджанці Туї. Нажаль уже втретє :(
Мо й дійсно поїхати прямо у шкілку з компасом?

Олексій Мачехін - 14-12-2003 у 14:10

То абсолютно вірна інформація (не питаю, бо не раз вже з нев пересаджував усілякі рослини).
І тут справа не тільки в магнітному полі, але й в сонці. Дерева дуже і дуже чутливі на світло і тому хворіють сильно при пересадках.

dr.Trollin - 14-12-2003 у 16:18

ну і як ви ото позиціонували при пересаджуванні дерева?
(кажуть) у голкових має бути різна товщина/густина голок по сторонам світу. Але ж у малих/молодих то не дуже і видно.

Олексій Мачехін - 14-12-2003 у 17:19

А ниточку прив'язати з північного боку слабо?

dr.Trollin - 14-12-2003 у 18:51

воно ні. Але ж тоді у шкілку таки треба їхати?
нє, ну може я просто не бачив/(не звернув увагу) дерев з ниточками??
чи як? ()

Олексій Мачехін - 14-12-2003 у 21:22

Знаєш, тільки-но бачив по 72 гривні ялинки в відрах. Ну тобто після свят їх треба просто висадити. Як їх висаджувати незнаю, ниточки то якщо сам викопуєш.
У тестя питав, він сказав що треба якнайбільше землі з того місця привезти, щоб усі корені були в старій, поки приживуться.
Мабуть залучу до цієї теми дружину ;)

dr.Trollin - 15-12-2003 у 01:26

цікаво - якої висоти?
Якщо високі - так у них же ж коренева система досить широченька ж? Яке тоді відро?
або обрізали корені, або ...??
чи може модифікація з непишним/непухким корінням?

fish - 15-12-2003 у 08:27

сосни-ялини приживаються настільки важко, що викапати в лісі - це майже те саме, що зрубати. Тільки мучити довше. Ми колись біля школи висаджували багато. І керувала тим жінка, у якої всякі екзоти запросто ростуть. Але навіть ті декілька, що прийнялися, поки я ще там жила мали вигляд тяжкохворих. Решта на різних стадіях повсихали. Це у мене відбило бажання вирощувати хвойні.
Втім, здається, є види не настільки вибагливі? У містах жиш якісь висаджують...

Olka - 15-12-2003 у 09:57

Я так люблю справжню я линку, але в нас штучна, та ще й срібна, це звичайно гарно, але таке враження ніби в магазині.
Подаруйте мені хтось справжню ялинку!

Олексій Мачехін - 15-12-2003 у 10:28

Заввишки ті ялинки були приблизно 60-70 сантиметрів. Не дикі, тобто видно що вирощувались в оранжереї і, отже, до сонця не вибагливі і коренева система майже напевне сформована "під відро". Відерце там, доречи, літрів на 10, так що цілком можливо.

2Фішка
Пророщувати і пересаджувати - не одне й те саме. :)

fish - 15-12-2003 у 17:29

гм... а саме?

Олексій Мачехін - 15-12-2003 у 17:50

Коли рослина росте з сім'я, то для неї твій клімат є рідним. Єдине, що треба дуже пестити її поки на підросте.
А пересадка то 100% хвороба (у дерев). І від догляду залежить чи виживе рослина.

Остап Іванович - 15-12-2003 у 19:51

Може для когось це не добре, але у мене зрубана(була для цього вирощена) а після свят іде в камін. Дрова так чи так були колись деревами.

dr.Trollin - 16-12-2003 у 00:48

(завистливо) у-у-у -- Камін!!!

технологічне питання -- воно (камін) де - у домі/квартирі?
Яким тоді чином встановлюється блокування тяги (протягу , фактично) під час його викориснання не за призначенням (лише як ніші у стіні)
і якщо засувкою у димоході - як не забути відблокувати??

Олексій Мачехін - 16-12-2003 у 08:30

Сергію, а як ти з витяжкою на кухні і ванній живеш? Невже такі сильні протяги? :)

fish - 16-12-2003 у 10:31

у нас удома так само - я мешкаю в сільському будинку з грубкою - як була мала, ялинка стояла до самого не можу (а мені й того було мало, я дуріла з ялинки, навіть вперше заговорила, саме побачивши прикрашену ялинку в хаті), а тоді розпилювали й палили грубку...

dr.Trollin - 16-12-2003 у 11:03

У кухні - ні. Там обмеження по потужності встановлено.
У ванні - таки Є протяги (там витяг колонки-водонагрівника старої конструкції) -- тому існує поважний перепад температур між приміщеннями і треба добре закривати двері.
Те ж саме з пічками. Поки внони у стані бездіяльності - то ще тяга менш значна. А після роботи їх -- як би зоставляти дверцятя відкритими -- то ...
Тому і питаю людину, що має "відкриті дверцята" на стало.

Роман Голощук - 23-12-2008 у 21:09

Вже почали продавати ялинки. Ціни від 10 до 300 гривень - http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=70516
Штучних також досить багато.
Хто яку буде прикрашати на Новий Рік?

Горват Корнелія - 24-12-2008 у 16:02

Жива ялинка. без запаху хвої - не свято. Так, екологія... Але все ж...

Юрій Сєров - 24-12-2008 у 16:13

При спланованій організації процесу саджання/вирубки можна забезпечувати ялинками усіх бажаючих без значної шкоди для екології.
А у нас ліс рубають, а навколо ялинок розводять демагогію.

Ярема П. - 24-12-2008 у 16:39

А в нас штучна, бережемо природу.

Марія Павлюх - 24-12-2008 у 16:53

На мою думку, жива ялинка не є обов'язковим атрибутом Нового Року чи Різдва. Це більше звичка. Цього року, ми з чоловіком, хочемо купити красиву штучну ялинку. І, я переконана, що святковий настрій від цього не погіршиться.

Ярема П. - 24-12-2008 у 17:17

В нас вже 3 роки не погіршується :lol: Та і мороки менше - в один ящик склав і виніс в підвал.

Юрій Сєров - 24-12-2008 у 17:46

Не факт, що виробництво штучної і її подальша утилізація приносять природі менше шкоди ніж вирубування (якщо правильно організувати бізнес) нехай 10 ялинок.

Юрій Сєров - 24-12-2008 у 17:49

До речі: http://korrespondent.net/strange/689472