Форум Рідного Міста

Єдиний стандарт поширення мультимедійного контенту в інтернеті

Agent86 - 17-12-2003 у 17:44

Опубліковано 16 грудня.
10 грудня цілий ряд провідних технологічних компаній оголосили про створення консорціуму по розробці єдиного стандарту поширення мультимедійного контенту в інтернеті. Організація, названа Content Reference Forum (CRF), візьме на себе задачі по розробці єдиного стандарту поширення мультимедійних матеріалів для різних платформ і регіонів світу. Засновниками консорціуму стали компанії ARM, ContentGuard, Macrovision, Microsoft, Nippon Telegraph and Telephone (NTT), Universal Music Group і VeriSign.

Причиною для створення CRF стало те, що в даний час існує проблема сумісності різних способів представлення мультимедійної інформації. Через це багато користувачів зіштовхуються з складностями при доступі до такої інформації. Крім того, дотепер у світі не існує єдиної платформи для захисту копірайтів при поширенні інформації, особливо мультимедійної, в інтернеті. Ліквідація цього пробілу також входить у розряд задач форуму.

В даний час члени нового об'єднання уже ведуть роботи над створенням системи "контентних посилань" (Content References), що будуть ідентифікувати як самі розповсюджувані через інтернет матеріали, так і припустимі способи їхнього використання. Обработку таких ідентифікаторів будуть здійснювати спеціальні служби (Reference Services). У їхню задачу буде входити визначення типу контенту, зв'язаних з ним прав, а також аналіз середовища (апаратна і програмна платформа, географічний регіон, мова і т.д.). У залежності від результатів такої перевірки клієнтові буде передаватися запитаний матеріал у потрібному форматі.

Створення специфікацій CRF йде з використанням таких загальноприйнятих стандартів, як MPEG, OASIS, W3C і WS-I. Перший варіант специфікацій CRF Baseline Profile v1.0, а також рекомендації з їхнього використання будуть випущені до середини 2004 року. В даний час специфікації CRF розробляються стосовно розважального контенту, однак ті ж принципи можна буде використовувати і при поширенні інших типів інформації.

Однією зі сфер застосування "контентних посилань" може стати файловий обмін у пірингових мережах. У цьому випадку правовласники дістануть надійні засоби боротьби з піратством. Необхідно однак відзначити, що файловий обмін - далеко не єдина сфера застосування нової технології.

джерела: Content Reference Forum, www.compulenta.ru