Форум Рідного Міста

Німці підключать Північну Корею до інтернету.

Agent86 - 30-12-2003 у 19:35

Опубліковано 29 грудня 2003 року.

Німецький підприємець Ян Хольтерман має намір підключити Північну Корею до Глобальної Мережі до дня народження її лідера Кім Чен Іра в середині лютого майбутнього року. Про це він заявив агентству France Presse у минулу п'ятницю.

"Ми виходимо з того, що північнокорейський уряд вкрай педантичний і вибірково підходить до питанню надання інтернет-послуг у своїй країні", - розповів підприємець в інтерв'ю AFP. Так, у КНДР є два види телефонних ліній: одні призначені винятково для локальних переговорів, інші ж забезпечують вихід на міжнародний зв'язок. Можливість підключитися до інтернету буде тільки через останні.

Спочатку щасливі власники мережного підключення в КНДР зможуть лише обмінюватися електронною поштою, однак, у майбутньому планується створити офіційну домашню сторінку країни. "Тільки невеликій кількості північнокорейцям буде дозволений доступ до ресурсів інтернету, що буде ретельно контролюватися фільтрами і брандмауерами, як у випадку з Кубою і Китаєм", - пояснив Хольтерман.

Ідея інтернетизації Північної Кореї, країни інформаційно недоступної для всього світу, спала на думку німецькому банкірові ще в 2000 році. "Тільки 17 січня 2003 року, після тривалих переговорів із владою КНДР, контракт на надання комунікаційних послуг був підписаний з декількома місцевими телефонними операторами," - розповідає Хольтерман. Спеціально для цієї мети була створена фірма KCC Europe Gmb, що інвестувала порядку мільйона євро в створення технологічної бази північнокорейського інтернету. Спочатку, через невелику абонентську базу, компанія не очікує надприбутків. Підприємець розраховує, що щорічний обіг KCC Europe Gmb не буде перевищувати 2 млн. євро.

Цікаво, що конкурентами заповзятого європейця по підключенню КНДР до інтернету були китайці, що запропонували свої послуги ще в 1998 році. Одержати ж "концесію" Хольтерману, за його словами, вдалося лише завдяки "тісним контактам із північнокорейською владою". Раніше йому вже доводилося консультувати по різних питаннях департамент зовнішньої торгівлі при представництві цієї країни в Німеччині.


джерела : www.compulenta.ru, France Presse