Форум Рідного Міста

Обсяги спама неухильно ростуть

Agent86 - 14-1-2004 у 20:37

Опубліковано 14 січня 2004 року


За даними британської компанії MessageLabs, обсяги спама в грудні 2003 року досягли рекордної відмітки за весь час існування Всесвітньої павутини й електронної пошти. На сьогоднішній день несанкціоновані рекламні розсилання складають понад 62,7% від всієї електронної кореспонденції, а в деяких регіонах (наприклад, в Австралії, даний показник перевищує 66%) і навіть більше.

В останньому місяці минулого року сервери MessageLabs обробили близько 463 мільйонів листів, приблизно дві третини їх були послані спамерами. Для порівняння, у листопаді 2003 року частка "сміття" складала 55,1% від усіх повідомлень, а в жовтні спам приходив лише в кожному другому посланні. На думку фахівців, уже до середини 2005 року користуватися послугами електронної пошти без потужних, самонастроювальних фільтрів буде просто-напросто неможливо. Причому спамери постійно удосконалюють власні технології. Їх останнім "вивертом" стало включення в тіло листа довільного набору символів, написаних білим кольором на білому тлі. Такі вставки непомітні для користувача, однак вводять в оману антиспамерські сервіси, що шукають типові для рекламних послань послідовності слів. Крім того, найближчим часом варто очікувати збільшення обсягів сміття, що розсилається через системи миттєвого обміну повідомленнями (інтернет-пейджери).

Утім, і спамерам є, чого побоюватися. Американський акт CAN-SPAM передбачає покарання для осіб, що продовжують розсилати рекламу користувачам, що відмовилися від одержання спама. А в Європейському Союзі і зовсім не можна відправляти листа рекламного характеру, поки власники поштових акаунтів не дадуть свою згоду.


джерела: www.compulenta.ru, New Scientist

Східняк - 14-1-2004 у 23:28

Найбільша дурниця боротись проти спаму за допомогою різних фільтрів. Завдяки цьому разом зі спамом відфільтровуються і деякі "нормальні" листи. В мене останнім часом невідомо куди зникає велика кількість листів.

На мою думку зі спамом можна боротись тільки законодавчими і адміністративними засобами. Будь який лист рекламного характеру містить в собі поштову адресу або телефон, інакше ефективність реклами дорівнює нулю. Тих, хто замовляє рекламні розсилки у спамерів треба відповідно карати.

Дмитро Тарасов - 15-1-2004 у 12:00

Законодавчі обмеження на розповсюдження спаму є необхідною умовою для зменшення його об'ємів. Україна необхідного законодавства не має. :(

Але наявність законів не замінить технічні засоби для "контроля за дотриманням чинного законодовства", до яких відносяться і спам-фільтри (клієнтські, proxy, розподілені системи фільтрації тощо).

Для зменшення імовірності видалити потрібний лист -підівчить фільтр, зменшіть рівень чутливості до спаму (для Баєсівських фільтрів), внесіть абонента у білий список ... Методів покращення роботи фільтрів багато.

Правда, вплинути на фільтр сервера безкоштовної ел. пошти проблематично. Алеж і пошта безкоштовна! :)

Є технології базовані не на фільтрації (напр. WinAntiSpam) та на фільтрації з використанням голосування людей.

Юрій Марків - 15-1-2004 у 16:20

Цитата:
Першим відправив користувач Східняк
На мою думку зі спамом можна боротись тільки законодавчими і адміністративними засобами. Будь який лист рекламного характеру містить в собі поштову адресу або телефон, інакше ефективність реклами дорівнює нулю. Тих, хто замовляє рекламні розсилки у спамерів треба відповідно карати.


Це не підходить для спамової реклами порносайтів, які хостяться в різних китаях, тайванях, кореях - країнах, яким наплювати на різні європейські ітп антиспамерські закони. Інші ж види спаму, де є фізична адреса та телефон фірми, яка таким чином рекламується, можна запросто покарати. Прикладом є гучна акція проти московського Центру Американської Англійської - про нього тепер не чути :) Та скільки вже встигли загребти грошей до того часу...

Дмитро Тарасов - 15-1-2004 у 16:47

Цитата:
Першим відправив користувач Efes
Інші ж види спаму, де є фізична адреса та телефон фірми, яка таким чином рекламується, можна запросто покарати. Прикладом є гучна акція проти московського Центру Американської Англійської - про нього тепер не чути :)

Не так вже і просто покарати. Все залежить від національних законодавств та гонорарів адвокатів. Прецидентів дуже мало! Основна множина дрібних та середніх (але генеруючих 90% спаму) відвертих спамерів, з підставними офісами та адресами продовжують спамити.

PS
Центр Американської Англійської продовжує спамити

Юрій Марків - 15-1-2004 у 19:02

Цитата:
Першим відправив користувач Дмитро Тарасов
Не так вже і просто покарати. Все залежить від національних законодавств та гонорарів адвокатів. Прецидентів дуже мало!


Так той Центр Американської Англійської не адвокатами страшили, а власними організованими силами - закидували їх тисячами паперових листів, присилали пачки макулатури посилками, навіть наймали бритоголових - можу вислати цілий жартівливий текст про ті події... :)

Цитата:

Основна множина дрібних та середніх (але генеруючих 90% спаму) відвертих спамерів, з підставними офісами та адресами продовжують спамити.

PS
Центр Американської Англійської продовжує спамити


Перешли пліз мені хедер повідомлення на мою аську - цікаво, звідки тепер приходить.