Форум Рідного Міста

У 2003 році збиток від вірусів склав $55 мільярдів

Agent86 - 17-1-2004 у 22:03

Опубліковано 16 січня 2004 року

За даними корпорації Trend Micro, що є одним з виробників антивірусного програмного забезпечення, збиток від поширення шкідливих програм у минулому році досяг рекордної оцінки в 55 мільярдів доларів США. Для порівняння, у 2002 році даний показник, за різними оцінками, складав від 20 до 30 мільярдів доларів, тоді як у 2001 році віруси забрали в компаній 13 мільярдів доларів.

У 2003 році великі вірусні епідемії бушували в Мережі практично щомісяця. Досить згадати січневого хробака Slammer, що цілком відрізав від Всесвітньої мережі Південну Корею і вивів з ладу ряд комп'ютерних систем по всьому світі. У лютому інтернет-співтовариство зіштовхнулося з новою напастю - поштовим хробаком Lovegate. Потім пішли нашумілі шкідливі програми Bugbear, SoBig, Mimail та багато інших. У цілому, за першу половину 2003 року на комп'ютерні системи було зроблено близько 70 тисяч атак - це удвічі вище показників 2002 року.

Що стосується прогнозу на майбутнє, то, за словами фахівців Trend Micro, у нинішньому році буде спостерігатися подальше погіршення ситуації. Тут можна виділити кілька основних напрямків, у яких будуть розвиватися віруси. По-перше, вірусописці продовжать брати на озброєння спамерські технології, розсилаючи свої "витвори" відразу на мільйони поштових адрес. По-друге, шкідливі програми стануть універсальнішими. Наприклад, поки один компонент хробака перетворює заражений комп'ютер у платформу для організації масових розсилань, другий буде красти паролі, банківські рахунки й іншу персональну інформацію. Нарешті, по-третє, варто очікувати появи вірусів, що поширюються через системи миттєвого обміну повідомленнями - IRC-чати або інтернет-пейджери (у тому числі, ICQ, Odigo).


джерела : www.compulenta.ru, Reuters