Форум Рідного Міста

Микола ЖУЛИНСЬКИЙ ЯК ВГАМУВАТИ ДУХОВНУ СПРАГУ

Serjo - 19-1-2004 у 12:25

Микола ЖУЛИНСЬКИЙ
ЯК ВГАМУВАТИ ДУХОВНУ СПРАГУ, або ПОШУКИ ШЛЯХІВ НАБУТТЯ ВТРАЧЕНОЇ БАТЬКІВЩИНИ
Лекція в Національному університеті "Києво-Могилянська академія" І вересня 2000 року
http://ukrlife.org/main/evshan/spraga.htm

tysovska - 15-11-2004 у 11:15

http://ua.proua.com/news/2004/11/12/191338.html

Культурна політика України виявилась антикультурною
12.11.2004 19:13
Відомі діячі українського мистецтва вважають незадовільною політику держави в сфері культури. Такого висновку дійшли учасники прес-конференції «Хто обирає культуру?», що була присвячена відкриттю шостого Київського міжнародного ярмарку «Книжковий Світ-2004». Участь у заході взяли Оксана Забужко, Юрій Макаров, Леонід Фінкельштейн, Олександр Афонін, Михайло Ільєнко та інші культурні діячі, повідомляють «Подробности».

Зокрема, українська поетеса і письменниця Оксана Забужко заявила: «Для благополучного розвитку українській культурі від держави, у першу чергу, необхідно сприятливе правове поле, розумне законодавство». Поетеса також відзначила слабку захищеність українського автора в правовій сфері.

За словами журналіста Юрія Макарова, українська культура не може конкурувати з російською ні в сфері шоу-бізнесу, ні в книговиданні, ні в кінематографі, оскільки 2 мільярди гривень, які виділяють на її розвиток, витрачаються на сумнівні проекти і фінансову підтримку урядових фаворитів.

Виступаючи перед присутніми, український кінорежисер Леонід Фількенштейн наголошував, що культурна політика держави є антикультурною і доводить повне нерозуміння цього терміна з боку самої держави.

Своєю чергою президент асоціації українських видавців Олександр Афонін заявив, що асоціація разом із низкою інших громадських організацій розробила програму розвитку культури. У її рамках пропонується створити українську видавничу конфедерацію. Відомство має підготувати пакет законодавчих актів на підтримку розвитку культури в Україні, а надалі – домагатися їх ухвалення парламентом. На думку президента асоціації українських видавців, створення подібної організації можливо тільки у разі зміни влади, оскільки, за його словами, на чолі Міністерства культури і Міністерства освіти мають стояти не функціонери, а професіонали. «В умовах, що склалися, для української культури неможливо нічого зробити», – вважає Афонін.