Форум Рідного Міста

Чистота мови

Petro Nebajduzhyj - 20-1-2004 у 15:39

Шановні форумці, а особливо наші адміністратори!
Кому ж, як не нам на найкращому форумі Україні, дбати про чистоту рідної мови?
"Статичне зеркало форуму" отут внизу - це не по-нашому. По-нашому буде "дзеркало".
Ярці-Дзвінці, котра прислала чудову приказку "жінка без дупи, як церква без дзвінниці" (в справедливості котрої я особисто дуже сумніваюся;-)), підказую: "дзвіниця" в українській мові має одне "н".
І так далі:-)

fish - 20-1-2004 у 16:01

ну от і написав би їй у приват...

Petro Nebajduzhyj - 20-1-2004 у 17:13

І кожному так тихенько "у приват" писати?

Олексій Мачехін - 20-1-2004 у 17:16

Ну... це називається ґречність :)

fish - 21-1-2004 у 09:43

Насправді тут вважається допустимим і просто, тихо-спокійно-доброзичливо виправити людину в тій же самій темі, де зауважив помилку. Принаймні, в моєму колі це вважається нормою, бо кожен воліє позбавитися типових помилок, особливо кальки, а самому себе контролювати постійно - це непросто, тому навіть вдячний буваєш за виправлення.
Але аж так наголошувати на тім, що заводити окрему тему, мабуть не варто.

Yura - 29-1-2004 у 14:37

Взагалі-то автором проекту звернено увагу в Правилах на одномовність форуму, але сам автор використовує такі матюки, як "лінки", "акаунти" та ін. Чи може форум просто жене на клятих москалів, бо апріорі вважається, що чистота нашої рідної мови - це чистота лише від російських слів ?

Sergi Adamchuk - 29-1-2004 у 14:59

Цитата:
Першим відправив користувач Yura
Взагалі-то автором проекту звернено увагу в Правилах на одномовність форуму, але сам автор використовує такі матюки, як "лінки", "акаунти" та ін. Чи може форум просто жене на клятих москалів, бо апріорі вважається, що чистота нашої рідної мови - це чистота лише від російських слів ?

А які на вашу думку думку є правильні відповідники неправильних слів "лінки", "акаунти"?

а ще. Який відповідник слова "Откат (Rollback) змін в базі даних"?

Рост - 29-1-2004 у 15:59

2 Yura

Щоб не було ніяких непорозумінь в майбутньому.
1. Наведені Вами терміни не є в жодному разі "матюками". Раз Ви вже берете, пане Юрію, таку відповідальність на себе, як виправлення інших, то будьте послідовним до кінця і називайте все своїми іменами.
2. Робочою мовою Форуму Рідного Міста є українська. Але ніхто не забороняє використовувати інші мови при цитуванні і т.п. випадках.
3. Наведені Вами слова є термінами іншомовного пошодження. Тому нічого дивного, що багато хто їх вживає саме так. Тим більше, що в такому випадку виключається можливість двозначності трактування, одразу зрозуміло, про що йдеться. Бо, наприклад, один з можливих українських варіантів перекладу link - "посилання", може застосовуватись як до сфери ІТ, так і до будь-якої іншої.
4. Тут уже якось згадували про культуру спілкування. Негречним є в перших же своїх повідомленнях висловлення претензій до інших дописувачів, а також до адміністрації Форуму. Зрештою, це визначає рівень культури людини.
5. У Вашому повідомленні в треді про те, як хто потрапив на Форум, явно звучить негативізм по відношенню до адміністрації проекту. Я би просив Вас на майбутнє прийняти до уваги такі речі:
- Ваші особисті проблеми у стосунках з якимись людьми є таки Вашими особистими проблемами, виносити їх на загальне обговорення є, м`яко кажучи, не по чоловічому;
- якщо вже про щось говорите, говоріть або все до кінця, або взагалі залиште це при собі, бо недосказаність, натяки тільки примножують непорозуміння.

Надіюсь, Ви приймете до уваги ці побажання і надалі, якщо не допомогатимете, то хоча би не руйнуватимете те, що будують інші.

І останнє. Цей проект суто приватний, тому і правила встановлює власник. Всі інші мають право лише висловлювати побажання.

Гурман - 31-1-2004 у 06:39

NetGuy:
4. Тут уже якось згадували про культуру спілкування. Негречним є в перших же своїх повідомленнях висловлення претензій до інших дописувачів, а також до адміністрації Форуму. Зрештою, це визначає рівень культури людини.
- - - - - - - - - -

Звикнути можна до будь-якого абсурду.
Свіжими ж очима видно краще, що де не так як слід.

сумна - 31-1-2004 у 10:12

То вже якесь з'ясування стосунків між "зірконосцями" і "новаками". Хоча я підтримую все, що написане NetGuy

Yura - 3-2-2004 у 00:42

Вважаю, що виділені мною терміни є не те що не літературними, але й не діалектними. А як їх назвати - справа особисто кожного. Проте англомовне слово "link", наприклад, використовувати в нашій мові (більше того - у цьому форумі) просто як лінк (без лапок та ще й українськими символами) - ... Посилання, то посилання. Слово коса має багато лексичних значень - і нічого, ніхто не скаржиться на непорозуміння.
Всі дописувачі, впевнений, є висококультурними та інтелігентними людьми (крім мене, звичайно). Тож ЕЛІТО (!!!) не завалюйте "новака" (навіть "новаків";), осмисліть свіжі думки та враження, зробіть свій посильний вклад у збереження та розвиток нашої мови ! Вона того варта ! До речі, а "модератор" - щире українське слово ?

А "rollback" пропоную "відміненням" перекладати (принаймні двозначності не бачу).

Рост - 3-2-2004 у 09:32

Панове, прошу не вбачати того, чого немає! Ніяких вияснень стосунків між, як ви тут висловились, "зірконосцями" і новаками немає. В крайньому разі не з мого боку. Мої зауваження були викликані тим, що нова на форумі людина перші ж свої два повідомлення присв`ятила висловленню негативізму по відношенню до адміністрації. У мене виникло запитання - а для чого вона сюди прийшла? Щоб з`ясовувати якісь стосунки? Це треба робити особисто, як і належить мужчині.
Я би ще зрозумів, якщо би висловлені зауваження не були скеровані проти конкретної людини, а висловлені в загальному. Але цього не було.

Якщо Ви, пане Юрію, хочете виправити прийняту на даний момент багатьма людьми, можливо і несвідомо, термінологію, то будьте конструктивним, виносьте свої пропозиції, свої варіанти. А не просто критикуйте інших.
Ще хочу зауважити, що приймати нову термінологію потрібно або усім, або нікому, бо буде плутанина.
Тому прохання - або беріться за розробку і впровадження української термінології, тоді на фоні цієї роботи критика інших буде виправданою, або облиште це критиканство.

Олексій Мачехін - 3-2-2004 у 10:04

Тут вже двоє всі (3-6) своїх повідомлень витрачають на длубання і присікання.... Якось воно зле. Ніц проти вас, панове, не маю, проте справді якось конструктивних дій не бачу.