Форум Рідного Міста

Якісні аналогові фотолабораторії

Рост - 21-1-2004 у 12:22

Як трошки фотолюбитель, час від часу друкую фотографії з плівки. Але зараз просто засилля прийомних пунктів якоїсь централізованої лаби - здаєш сьогодні, результат отримуєш завтра. Якщо це можна назвати результатом.
Плівку одну вони мені вже зіпсували, а якість фотографій - це нижче усілякої критики. Дикі кольори, дизбаланс... Порівнював фотки з однієї і тієї ж плівки, зроблені в нормальній лабі і у них - це жах!
Тому я роблю фотографії в фотолабораторії Фуджі на першому поверсі універмагу "Львів" на Володимира Великого. Там ціни в півтора рази дорожчі (10х15 65 коп. коштує), але роблять вони швидко, на місці (своя лаба) і досить непогано.

Може форумчани доповнять адресами інших аналогових мінілабів, де якісно роблять фотографії? Головне - на своїй мінілабі, бо є і такі хитруни, які ніби мають свою, але віддають в ту ж централізовану. З відповідними наслідками по якості.

Роман Голощук - 21-1-2004 у 16:44

Ще одною проблемою є друк цифрових фотографій. Це досить актуально з погляду поширення (дешевшання) цифрових фотоапаратів.
Дивує досить висока ціна 1-1,15 грн. (10х15) у порівнянні з аналоговим друком.
Можливо, хтось знає, де дешевший і якісніший цифровий друк?

Рост - 21-1-2004 у 16:58

Я друкував і в Фуджі-лабі, що була на Дорошенка (до-речі, куди вони перемістились?), і в Коніці на пр.Свободи. Звісно, по 1,15 грн, а що робити? Але, оскільки я друкую фоток не дуже багато, то терпимо.
Так от, результати були одинакові. Ну, в сенсі, такі, як я хотів. Але я сам робив попередню обробку в Фотошопі - корекцію кольорів і все таке. Щоб отримати найкращий результат, взагалі треба взяти у них їхній профіль, відкалібрувати свій монітор (ага, це тільки для дорогих про-моніторів, тут я пролітаю) і тоді можна отримати 100-відсоткове попадання в очікувані кольори.
Можна також іти іншим шляхом - виставляти в шопі кольори за числовими значеннями. Тобто, якщо за наукою циану має бути в білому 5 - то його має бути таки 5, і т.д. Я, власне, так і робив.

Зрештою, будь-яка існуюча у Львові цифрова мінілаба має якісно друкувати, бо вони всі нові. Вся справа тільки в самому фотоапараті і в попередній обробці відбитка. Якщо апарат - мильниця, та ще й на 2 Млн пікселів - то і 10х15 будуть такі собі, не дуже. І якщо оператор невіглас чи халявщик - теж можна чекати поганого результату.

Юрій Сєров - 21-1-2004 у 17:14

Я також мав проблєму з фотками, які проявляв в фотолабораторії Коніка (На Кн. Ольги навпроти басейну). Якість жахлива, кольори якісь дикі. Вони мені пояснили це тим, що я знімав узимку на 400-тку. В інших лабах, з тіє ж плівки зробили кращі фотки. При нагоді хотів би вияснити чи справді взимку 400 не підходить. Влітку робив виходили просто супер.

Рост - 21-1-2004 у 17:47

Зима-літо - нема різниці. На яку ж вони пропонували знімати? На 1600?
Взагалі вибір плівки - це ціла наука. Вони таки відрізняються.
По-перше, є плівки для загального користування, а є професійні. У випадку використання перших можна отримати прийнятні фотки, у випадку про - таки дійсно якісні. Але і ціна добряче відрізняється - в рази, а то і на порядок.
Є плівки, орієнтовані на кращу передачу "пейзажних" кольорів, а є портреті - у них виходять більш насиченими саме тілесні. Наприклад, Фуджі Портра. Але в магазинах присутні лише любительські.
Ну а серед любительських особливої різниці нема - якість і передача кольору більше від лаби, яка проявляла, залежить. Хоча деяка тяга до більш насичених зелених тонів є у фуджі, більш насичених синіх - у коніки, і більш насичених червоно-жовтих - у кодака. Зараз у мене заряджена Агфа - відзніму і зроблю висновки про неї.

Далі - чутливість. Є, як відомо, кольорові плівки 100, 200, 400, 800, 1600. Сотка - ідеальний варіант при співвідношенні чутливість/зернистість. До-речі, усі знімки, що лежать у мене на сайті ( у Фотоальбомі ), відзняті на сотку, в тому числі і нічні.
Якщо треба фотографувати в приміщенні без спалаху, то можна взяти 400, або 800. Зернистість буде більше, але це плата за чутливість. Проте, ніхто не казав, що на них не можна знімати на вулиці і при хорошому сонячному освітленні.

Так що такі слова працівників тієї лаби - це все відмазка. Можливо, вони, як я вже казав, самі не роблять, а віддають в ту централізовану. А там халява ще та!
Вони можуть зробити фотки через декілька годин після замовлення, чи завжди на наступний день забирати? Це серйозна ознака.

Нормалайзер - 21-1-2004 у 21:29

Мій рейтинг львівських фотолабів такий:
1."Фуджі" на Городецькій, напроти тюрми. Друк м"який, працюють над кожною знимкою (корекція, виправлення чи ретуш дрібних дефектів). НІколи не було проблем з пошкодженням плівок (роблю десь 15-20 плівок в рік). Дорого і довго. Але рекомендую. Я фотографую багато, і аналогом (в мене Нікон Ф65), і цифрою (Кенон ПШ А80) переважно - гори. Для художніх знимок кращої фотолаби у Львові нема.

2."Єврофото" навпроти "Жоржа". Дорого і швидко. Придатне для знимок "А то ми в гостях у сусідів". На мій погляд, ціна все ж трохи завелика для якості, яка лише троха вища середньої (якщо те, що роблять "будки" можна називати роботою...)

3.Фотолаба на куті Городоцької і Короткої, "Кодак", здається, але точно не пам"ятаю. Примітна тим що можливий друк ну дуууууууже великого формату.

Цифру друкував на Дорошенка. Не подобалось. Тепер на проспекті Свободи: просто жах... Поки не друкую, пишу на сідюки до кращих часів...

Ще порада, стосується тих, хто час від часу виїздить до Польщі. Якщо терпить - друкуйте скопом там. Ціни уже співмірні з "Єврофото". Якість - вища.

Якось з юності привили мені формулу: знімати на "Кодак", проявляти в "Коніці". Зараз я відійшов від неї, але, мабуть - дарма (то як переспів фордівського "Авто може бути будь-якого кольору при умові, що цей колір - чорний): плівка може бути будь-яка, при умові, що то "Кодак"

Є ще таке "правило": подивись на упаковку і будеш знати, в який бік плівка "потягне" колір: "Кодак" - жовтить, "Коніка" - синить, "Фуджа" - зеленить, "Аґфа" - червонить. :)

Юрій Сєров - 21-1-2004 у 22:36

Особисто в мене найкращі враження від Кодак400, але проявка і друк закордоном.
Остання плівка - Фуджі-200 і в них же проявка і друк - досить навіть не погана якість, це як на мій юзерський рівень.