Форум Рідного Міста

Допоможімо мові

Олексій Мачехін - 26-2-2004 у 12:35

Трансльовано з http://domivka.net

Панове!

Нещодавно Верховною Радою було прийнято Закон, що відновлює можливість розміщення реклами неукраїнською мовою. Зараз Закон знаходиться на підпісі у Президента. Враховуючи, що реклама є істотною частиною ЗМІ, новий Закон звичайно не сприятиме розвитку української мови і культури. Тому прошу всіх небайдужих надіслати Президентові електронного листа з проханням накласти вето на Закон на сайті Президента http://www.president.gov.ua/feedback/. Може хтось погодиться навіть надіслати листа поштою за адресою: 01220, м. Київ-220, вул. Банкова, 11 Президентові України п. Кучмі Л.Д, зазначивши своє ПІБ та поштову адресу.

Щодо кожного закону в Адміністрації Президента б'ються списи різних груп лоббістів. Тому кожен поштовий або електронний лист може стати додатковим арґументом для накладення вета.

Приблизний текст електронного або поштового листа (велике прохання своїми словами, щоб не зрозуміло було, що текст переписано):

Шановний Леоніде Даниловичу!

13 лютого 2004 р. Голова Верховної Ради України підписав Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони інтелектуальної власності”. Відтак, Закон був направлений Президентові України на підпис відповідно до ст. 94 Конституції України.
Підпункт 2) п. 9 вказаного Закону вносить зміни до Закону України „Про рекламу” в останній редакції, викладаючи першу частину ст. 6 Закону у наступній редакції: „Застосування мови у рекламі здійснюється відповідно до чинного законодавства України про мови”, змінюючи таким чином існуюче на сьогодні положення: „Реклама розповсюджується на території України виключно українською мовою”.
Зазначене положення Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони інтелектуальної власності” суперечить ст. 42 Конституції України, оскільки обмежує права споживачів. Зокрема, особи, які володіють державною і не володіють жодною іншою мовою, не матимуть можливості в разі набрання Законом чинності отримувати необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про товари (роботи, послуги), їх кількість, якість, асортимент, а також про їх виробника (виконавця, продавця), що обмежує право споживача, передбачене ст. 3 Закону України „Про захист прав споживачів”. Також особи, які володіють державною і не володіють жодною іншою мовою, можуть бути введені в оману рекламою, що її мова є для таких осіб незрозумулою.
Також п. 9 Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони інтелектуальної власності” протирічить ст. 10 Конституції України, ускладнюючи всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.
На підставі викладеного вище

ПРОШУ:

1. Накласти вето на Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони інтелектуальної власності” та повернути його з пропозиціями Президента до Верховної Ради України для повторного розгляду згідно зі ст. 94 Конституції України.

З повагою,

Олексій Мачехін - 26-2-2004 у 12:40

Тільки-но з`явилась інформація. Президент зранку підписав закон :(

Цей пост з`явився на минулому тижні, але я побачив його тільки сьогодні.