Форум Рідного Міста

Подвійне громадянство

Користувач Олесь - 5-4-2004 у 11:40

http://postup.brama.com/dinamic/i_pub/usual.php?what=22508

На вашу думку, чи це добре - можливість мати два (або і більше) громадянства.

Остап_М. - 5-4-2004 у 12:13

Думаю що добре!!!
Принаймні одне українське і якесь ще, але не панамське :))

Олексій Мачехін - 5-4-2004 у 12:28

А що в цьому доброго?
І чому тоді не потрійне?
Країна то не клуб бажаючих бути громадянином, принаймні в моєму розумінні.

Я проти.

Остап_М. - 5-4-2004 у 12:35

Ні ,ти мене не так зрозумів. Ось найсвіжіший приклад. Український футболіст Ящук, грає в чемпіонаті Бельгії, а хоче захищати кольори нашої країни. Але його запрошують і туди і туди, а він має проблеми, бо якісь там юридичні нюанси не можуть йому дозволити грати в футболці національно збірною.
То все я веду до того, що в певних випадках може й добре мати подвійне громадянство. Ось так. Хоча зрозуміло, що своє рідне (українське) є найкращим!!!

Олексій Мачехін - 5-4-2004 у 12:47

Ящук був громадянином України. Потім отримав громадянство Бельгії. Нехай приміряє їхню футболку.

Остап_М. - 5-4-2004 у 12:58

Ну може й так.
Українське - завжди найкраще!!!!

Captivitas - 5-4-2004 у 13:15

Погоджуюсь з Олексієм.
В Україні має бути одно громадянство.
А якщо людина їде в іншу країну працювати. то вона може прийняти громадянство тієї країни. Здається при цьому в Америці, Ізраїлі та ще в деяких країнах не потрібно відмовлятись від попереднього громадянства.

А стосовно нас, то на останніх виборах були преценденти, що у народні депутати УКРАЇНИ балотувалися люди. які мали громадянство ще однієї держави.

Користувач Олесь - 5-4-2004 у 13:25

Цитата:
Першим відправив користувач Captivitas
А якщо людина їде в іншу країну працювати. то вона може прийняти громадянство тієї країни. Здається при цьому в Америці, Ізраїлі та ще в деяких країнах не потрібно відмовлятись від попереднього громадянства.


В тому-то й справа, що хоча в таких країнах ви отримаєте громадянство, не позбуваючись українського, але тим самим ви порушуєте український закон про громадянство.
Крім того, деякі країни для отримання свого громадянства вимагають відмови від українського, оскільки це предбачено українським законом. Хоча в самих тих країнах подвійне громадянство узаконене.

Олексій Мачехін - 5-4-2004 у 13:54

Можна лише подякувати тим країнам за шанування нашого законодавства.

Користувач Олесь - 7-4-2004 у 10:54

Воно-то все так, але трохи не так. Звичайно, те, як було з поїздками за кордон за Союзу, і те, що є зараз - небо і земля. Але, що стосується громадянства, змінилося мало. Згідний, що конкретно для України як держави подвійне громадянство може бути небезпечним. Чому ж тоді не спростити процедуру виходу з українського громадянства для тих, хто бажає набути іншого? Наразі це здійснюється за дозвільною системою, тобто поданням купи довідок в консульство України або ВВіР - спершу робиться так званий дозвіл на виїзд за кордон на постійне місце проживання (так зване ПМЖ). Що в сучасних умовах і так втратило сенс, бо якщо ви маєте залагоджене право проживання в якійсь країні, то вам глибоко все одно, чи рідна влада має наміри вам це дозволити, чи ні. Цей дозвіл виїзду на ПМП потрібний для постановки на консульський облік, який, в принципі, теж нікому не потрібний. Хіба що не маєте куди прилаштувати зайвих сто долярів. Єдина вигода - можна поміняти закордонний паспорт в консульстві без необхідності поїздки в Україну. (Хоча, чому би не забезпечити такою можливістю всіх громадян України без необхідності ставати на консульський облік, так як це робить більшість країн - перебуваєш в поїздці за кордоном, закінчилися сторінки в паспорті - пішов в перше-ліпше українське консульство і отримав новий паспорт.) Більше консульство ніякої користі не приносить.
Так от, ви отримали дозвіл на ПМП за кордоном. Тоді ви знов йдете в рідне консульство і подаєте заяву про вихід з громадянства України, який йде на розгляд до Ґаранта (фактично до спеціальної комісії при президентові, яка і дає рекомендацію останньому у винесенні рішення в даній справі). Очевидно, що це все не безкоштовно, та і часу також займає.
От і виходить радянська класика - громадяни на все мають право, але відповідні органи будуть робити все, щоб цими правами ви не захотіли/не змогли скористатися. Хоча право відмови від громадянства є одним з основних прав людини.
Непогано є в деяких країнах, де громадянство надають без необхідності попередньо позбуватися українського, але про сам факт надання громадянства повідомляють українське консульство. Внаслідок чого українське громадянство ви автоматично втрачаєте (Стаття 19 Закону України "Про громадянство України". Втрата громадянства України.
Громадянство України втрачається:
1) якщо громадянин України після досягнення ним повноліття добровільно набув громадянство іншої держави...)

До зміни існуючої системи навряд чи дійде. Занадто великі інтереси на цьому робляться - на залагодженні питань виїзду на ПМП, видачі закордонних паспортів (скінчилися бланки etc. ...). Непогані гроші крім чиновників на цьому піднімають і правницькі контори, які, фактично, виконують роль посередника між вами і ВВіРом - ви їм платите офіційно за послуги, а вони вже дають хабарі в міліції.

Тут також про це непогано написано:
http://www.brama.com/survey/messages/1264.html

"...Отже, вiдносно закону. За ним я повинен стати на облiк. (Тепер на облік ставати необов'язково - прим. моя.) Звичайно, при в'їздi сюди (1993) такого не було, тому про облiк я взнав випадково i вирiшив подивитися на анкети, що мушу заповнити.
Вони були на сайтi амбасади, але потiм їх зняли звiдти. Жаль - а то б я Вам запропонував їх продивитися. Отже, крiм бiографiї в Українi i тут вiд мене вимагали довiдку з мiсця роботи в USA, SSN, данi про бyвших чоловiка/жiнку i їх сiм'ї (на щастя, таких нема - але менi подобається хiд думки), повнi данi про всiх родичiв в Українi включаючи братiв/сестер, їх проживання/мiсце роботи/склад сiм'ї.
Можливо, при в'їздi я таке б i заповнив. Але пiсля сeми рокiв в США я не хочу добровiльно заводити на себе i рiдних справу в КДБ чи як воно там тепер.
Навiщо їм все це знати? Адже колi питають - значить, треба? Давайте обдумаємо такий варiант - я не сплачую податкiв Українi з свого американського прибутку, бо iснує закон про вiдмiну подвiйного оподаткування. Але ж його можна призупинити, "бо нiчим обути княжат недорослих". А далi, маючи мої данi (а я буду зобов'язаний про всi змiни повiдомляти) послати запит в IRS про мiй прибуток (а USA такi данi дасть, бо якраз вони законослухнянi) i запропонувати подiлитися, благо важелi в формi рiднi у них є ...
Не вiриться? А вимога виписуватися з хати громадянину України, який абсолютно такий самий, як i всi iншi, але на додачу отримав вiд iноземної держави право жити в нiй без вiзи - в це вам вiриться? Адже ця вимога є прямим порушенням моїх конституцiйних прав - то що менi, їхати туди i добиватися у кучмiв справедливостi в формi чергового закону, котрий не був би нахабною i неприкритою дискримiнацiєю людей на основi прав, наданих їм iноземною державою, прав, котрi не мають жодного вiдношення до уряду України?
Нi, знаючи дiйсний стан речей, а не теорiю в Вашому викладi (бо те ж переоформлення хати на мене-резидента USA займе стiльки часу i грошей на неодмiнне "дай" в формi "у мене неприйомний день", "зайдiть учора", "не пiдпишу!", "чорнило всохло", що мої втрати в формi незароблених тут грошей перевищать вартiсть тiєї хати в кiлька разiв, то ж я на все плюну - а це їм якраз i треба!), я буду дiяти згiдно з здоровим глуздом."

Олексій Мачехін - 7-4-2004 у 11:17

Воно-то все так, але трохи не так. :)
Цитата:
Першим відправив користувач Користувач Олесь
Чому ж тоді не спростити процедуру виходу з українського громадянства для тих, хто бажає набути іншого?

В принципі, погоджуюсь.

Цитата:
Першим відправив користувач Користувач Олесь
Єдина вигода - можна поміняти закордонний паспорт в консульстві без необхідності поїздки в Україну. (Хоча, чому би не забезпечити такою можливістю всіх громадян України без необхідності ставати на консульський облік, так як це робить більшість країн - перебуваєш в поїздці за кордоном, закінчилися сторінки в паспорті - пішов в перше-ліпше українське консульство і отримав новий паспорт.) Більше консульство ніякої користі не приносить.


Отут не впевнений. Консульство - то (в ідеалі) захисник ваших прав як громадянина України. Щоправда, не залежно від реєстрації (якщо вона вже не обов`язкова). Проте за ці 100 зайвих тугриків ви зможете вимагати оперативного захисту ваших прав, а не чиновничого "треба розібратися, а де ви раніше були?".

Цитата:
Першим відправив хтось там

Але пiсля сeми рокiв в США я не хочу добровiльно заводити на себе i рiдних справу в КДБ чи як воно там тепер...
Не вiриться? А вимога виписуватися з хати громадянину України, який абсолютно такий самий, як i всi iншi, але на додачу отримав вiд iноземної держави право жити в нiй без вiзи - в це вам вiриться?


Віриться. І легко, бо на прописці у нас зав`язане виборче право і ще багато чого, чим може незаконно скористатись хтось інший, хто не виїхав. А пан виїхав? Най виписується.
І не треба лякатися СБУ. Та анкета просто неперероблена радянська, бо нікому до того не було діла. Проте займатись кожним емігрантом ніякого СБУ не стане.
Не треба марити страшними франкенштейнами.

Користувач Олесь - 7-4-2004 у 11:36

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Отут не впевнений. Консульство - то (в ідеалі) захисник ваших прав як громадянина України. Щоправда, не залежно від реєстрації (якщо вона вже не обов`язкова). Проте за ці 100 зайвих тугриків ви зможете вимагати оперативного захисту ваших прав, а не чиновничого "треба розібратися, а де ви раніше були?".

Добре сказано - "в ідеалі". На практиці оперативного захисту ваших прав ви можете дійсно хіба вимагати... Набагато ефективнішу допомогу я отримаю від місцевої поліції, Гельсінської спілки чи подібної орґанізації або представника комітету з захисту прав людини або навіть від власного банку чи страхової контори, залежно від ситуації, в якій я опинився.

rost - 7-4-2004 у 20:48

Цитата:
Першим відправив користувач Користувач Олесь
Отже, крiм бiографiї в Українi i тут вiд мене вимагали довiдку з мiсця роботи в USA, SSN, данi про бyвших чоловiка/жiнку i їх сiм'ї
Хмм... Це перевищує набір даних, необхідних для так званого identity theft і відкриває широченне поле для зловживань. Сумніваюся, що людина в здоровому глузді, стане надавати такого роду інформацію в завідомо корумповані українські спецслужби, заради сумнівного задоволення -- позбавлення громадянства України.
Цитата:
Першим відправив користувач Користувач Олесь
Непогано є в деяких країнах, де громадянство надають без необхідності попередньо позбуватися українського, але про сам факт надання громадянства повідомляють українське консульство. Внаслідок чого українське громадянство ви автоматично втрачаєте (Стаття 19 Закону України "Про громадянство України".
Як сам Олесь зазначив, насправді громадянство України автоматично не втрачається, бо процес це чи не складніший від процесу отримання громадянства. Скажу більше, українські консульства в США і Канаді прекрасно розуміють, що 80% віз в американські і канадські паспорти вони ставлять людям, що мають українське громадянство. Але, вони теж прекрасно розуміють, що це 80% візових поборів ($50-$300 за візу Х кількість віз = посади, зарплати консульськуго апарату) Це є велика "заслуга" укр. бюрократії, що в'їхати в Україну простіше по заокеанському паспорту, ніж скористатися невід'ємним правом громадянина -- в'їжджати в свою країну без перешкод.

Я не розумію, що поганого в тому, що людина законно отримує друге громадянство в країні де вона проживає. Жодна з відомих мені демократичних країн не вимагає позбуватися попереднього громадянства, для отримання свого. Що поганого в отриманні можливості їздити по світу без віз?

rost - 7-4-2004 у 21:16

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
І не треба лякатися СБУ. Та анкета просто неперероблена радянська, бо нікому до того не було діла. Проте займатись кожним емігрантом ніякого СБУ не стане.

Не знаю, як де, а у Львові приміщення КГБ на бувшій вулиці чекіста номер 1, займає зараз СБУ. Гулячи мимо нього зимовими вечорами, я не помічав признаків запустіння -- всі вікна світилися, а за щільно затягнутими шторами невтомно працювали трудівники з "брудними руками, гарячими головами і холодним серцем". За радянських часів цього штату було достатньо, щоб слідкувати за всіма громадянами країни. Громадян стає менше, чекістів не маншає + здобутки ІТ -- не бачу проблем для СБУ займатися кожним вар'ятом, що надасть їм "довiдку з мiсця роботи в USA, SSN, данi про бyвших чоловiка/жiнку i їх сiм'ї" і т.д.

Олексій Мачехін - 7-4-2004 у 22:56

Головне питання - нашо?!
Навіщо їм цим займатися, коли тут по телевізору так і норовить хтось щось криве про ..чуків сказати. Проблем стає внутрішніх аби вигадувати собі зовнішні.

Юрій Сєров - 8-4-2004 у 07:45

Не бачу нічого поганого в подвійному громадянстві, крім того це дасть низку переваг тим хто живе і працює за кордоном не постійно, а скажімо за контрактом.

Користувач Олесь - 8-4-2004 у 09:56

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Головне питання - нашо?!
Навіщо їм цим займатися, коли тут по телевізору так і норовить хтось щось криве про ..чуків сказати. Проблем стає внутрішніх аби вигадувати собі зовнішні.


Та їх (СБУ) не обходить, що про кого хто КАЖЕ. Політичні погляди відійшли на задній план, а замість того контролюються доходи/маєтки. (Втім, невідомо як і щодо політичних поглядів.) Навіть за дрімучого совка прецінь не заарештовували відразу всіх інакомислячих. Органи тихенько накопичували матеріали про кожного. А вже потім, за потребою, в будь-який момент цей архівний матеріал міг перетворитися в матеріал звинувачувальний. То саме і тепер - вони не насилатимить відразу на будь-кого податкову поліцію чи кого там ще, але папочка на кожного заведена і за потребою її можна витягти з архіву і почати справу - і завжди є важіль тиску на будь-кого. Радянські методи - щоб будь-кого завжди було за що посадити. Ще скажіть мені, що Україна позбулася свого совітського минулого і відмовилася від таких методів у боротьбі з невгідними.

Олексій Мачехін - 8-4-2004 у 10:36

Ні, такого не скажу.
Україна методів не позбулася. Вона позбулася можливостей ці методи втілювати. Це ілюструє багато чого - і розбрат в органах, і прецеденти мо типу 9 березня та Гонгадзе, і багато чого іншого.

Так, система майже не змінилась, але змінились люди. Ця система вже далеко не така потужна, як була.

Мені здається що підняття цього питання - прагнення самих себе пожахати трішечки. Ну і сказати тихесенько собі "он я який - мною СПЕЦслужби цікавляться".

Користувач Олесь - 8-4-2004 у 11:38

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Так, система майже не змінилась, але змінились люди.

Якщо можна, трошки детальніше - щось я не в'їхав. Якщо не змінилася система, то що з того, що змінилися люди? Крім того, щось не виглядає, щоб там хтось змінився, особливо в світлі останніх кримінальних справ, розпочатих СБУ і прокуратурою.

Цитата:
Мені здається що підняття цього питання - прагнення самих себе пожахати трішечки. Ну і сказати тихесенько собі "он я який - мною СПЕЦслужби цікавляться".

Нічого особливого в тому, що спецслужби кимось цікавляться, нема. Бо цікавляться вони всіми. :D

Користувач Олесь - 8-4-2004 у 11:48

Ось зразок заяви-анкети для взяття на консульський облік (всього лиш, це ще не вихід з громадянства).

З А Я В А - А Н К Е Т А

Я, громадянин (громадянка) України (прізвище, ініціали), маю намір залишитися на постійне проживання в (назва країни).
У зв'язку з цим прошу відповідно до чинного законодавства України оформити мені потрібні документи.

Повідомляю про себе такі дані:
1. Прізвище, ім'я, по батькові
2. Попередні прізвища, імена та по батькові (при їх зміні)
3. Дата народження (число, місяць, рік)
4. Місце народження (село/ селище/ місто, район, область, Автономна Республіка Крим, країна)
5. Сімейний стан
6. Освіта (коли і який навчальний заклад закінчив (-ла), за яким фахом)
7. Відношення до військового обов'язку, військове звання
8. Серія та номер паспорта або іншого документа, що його замінює, коли і ким виданий
9. Дата і мета останнього виїзду за кордон з України
10. Повна адреса місця постійного проживання в Україні
11. Трудова діяльність в Україні за останні п'ять років
(Місяць і рік вступ/звільнення, Повна назва посади, Повна назва підприємства, організації, установи, Адреса підприємства, організації, установи)
12. Близькі родичі: батьки, дружина (чоловік), діти
(Ступінь спорідненості, громадянство, Прізвище, ім`я,
по батькові, Дата і місце народження, Місце роботи і посада, Країна та адреса місця проживання)
13. Особи, які перебувають на утриманні (Ступінь спорідненості, Прізвище, ім`я, по батькові, Дата і місце народження, Адреса місця проживання)
14. Неповнолітні діти, які залишаються на постійне проживання за кордоном разом зі мною (Син / дочка, Прізвище, ім`я, по батькові, Дата народження, Місце народження)
15. Прізвище, ім'я, по батькові колишнього чоловіка/ дружини (у разі розірвання шлюбу або визнання його недійсним)
16. Повна адреса теперішнього місця перебування
17. Місце теперішньої роботи (повна назва посади та підприємства, організації, установи)
18. Інші відомості, які вважаю за потрібне повідомити

Достовірність викладених у клопотанні відомостей і поданих документів підтверджую.

“___”__________ 20___ р.
(підпис заявника)

Пред'явлено паспорт
(інший документ, який замінює паспорт)

Заяву-анкету, документи, додані до неї, прийняв та правильність їх заповнення перевірив (назва посади, підпис консульської посадової особи, ініціали, прізвище)

“___”____________20___ р.

Олексій Мачехін - 8-4-2004 у 12:02

>Якщо можна, трошки детальніше - щось я не в'їхав

Ну, в армії у нас система теж не змінилась, але боєздатнясть на рівні плінтуса. Проте так, вони на сторожі і все таке інше.
Так само і тут - молодший офіцер СБУ отримує близько 800-1000 гривень. Нормальні фахівці туди не йдуть. Рівень дисципліни впав. "Боєздатність", відповідно, також. Бо стара гвардія пішла вже, а новим пофіг і політика партії і все інше.
Але система не зімінилась - анкета видається, кладеться куди треба, тощо. А потім зникає у нетрях макулатури.

Користувач Олесь - 8-4-2004 у 12:44

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Головне питання - нашо?!


Цитата:
Інтерв'ю українських посадовців Громадському радіо.

...Ніна Карпачова: В Україні налічується 25 мільйонів громадян працездатного віку. Кожен п’ятий громадянин працездатного віку працює за межами нашої держави. Ми зробили неофіційне дослідження, щороку трудові мігранти з України надсилають до нашої держави в грошових переказах понад 2 мільярди 400 мільйонів американських доларів. Це - близько 20% нашого державного бюджету...

Олександр Лащенко: От якщо говорити саме про це. Податківці України пропонували торік розглянути можливість оподатковування українців, що працюють за кордоном. Заступник голови Державної податкової адміністрації України Сергій Лекарь заявляв у жовтні минулого року про це. І він зазначав тоді, що один із можливих резервів поповнення місцевих бюджетів – обкласти податком українців, які працюють за кордоном.

Сергій Лекарь: “У нас є надзвичайно велика можливість компенсувати відповідні витрати за рахунок розширення бази оподаткування. Надзвичайно велика категорія громадян працює за межами України і отримує значну суму. Значна частина з них не залучена до оподаткування. Місцеві бюджети (у зв’язку з тим, що прибутковий податок зараховується до місцевих бюджетів) мають працювати над розширенням. Ми й говоримо – буде зменшення! Але давайте обрахуємо компенсатори! Скільки громадян працюють за межами України і отримують відповідні доходи? Яка робота місцевих органів влади щодо даного питання? Адже інформація у голови сільської ради, у голови районної ради має акумулюватися з даного питання, де варто внести пропозиції щодо декларування доходів, сплати відповідного розміру податків”.

Олександр Лащенко: Підкреслюю, що ніяких офіційних рішень щодо обкладення податками українських заробітчан не було. Але якщо такі рішення з’являться, одна із українських заробітчан, Марія, подібний податок не платитиме. Вона розповіла Громадському радіо, що мешкає в Італії вже 3 роки. Вона працює у цій країні легально, виплачуючи податки саме в Італії. Вона готова допомагати Україні, але відмовляється платити тут гроші, якщо не знатиме, як держава їх витрачатиме...
...Марія також зазначила Громадському радіо, що вона та інші українські заробітчани надсилають гроші в Україну, допомагаючи своїм родичам та близьким на Батьківщині. Тобто, і зараз Україна має кошти від своїх співвітчизників. І ці кошти (і досить вагомо!) поповнюють український бюджет, стверджує Марія.


http://radio.org.ua/reports/?id_numb=20351

От вам і приклад пояснення, для чого на кожного потрібна папочка. Навіть якщо зараз діє закон про уникнення подвійного оподаткування, завтра його можна відмінити, "макулатуру" перевести в статус документації. В анкеті для консульського обліку треба вказувати місце роботи і адресу - післати запит роботодавцю чи місцевій податковій службі - раз плюнути.

Олексій Мачехін - 8-4-2004 у 12:56

Гм, тобто ще одни закон, який будуть обходити всі без вийнятку. Прикро.

>Нічого особливого в тому, що спецслужби кимось цікавляться, нема. Бо цікавляться вони всіми.

Так, всіма, але в певній мырі. Скажімо, аби потрапити на службу до СБУ вас будуть перевіряти десь пів року.
Це свідчить про те, що знають вони далеко не все і далеко не про кожного.

Користувач Олесь - 8-4-2004 у 13:15

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Гм, тобто ще одни закон, який будуть обходити всі без вийнятку. Прикро.

Що саме прикро? Наміри влади прийняти черговий дурний закон? Чи що його обходитимуть?

Цитата:
Так, всіма, але в певній мырі. Скажімо, аби потрапити на службу до СБУ вас будуть перевіряти десь пів року.
Це свідчить про те, що знають вони далеко не все і далеко не про кожного.

Це свідчить тільки про глибину перевірки. Для того, щоб з когось злупити податок чи засадити за ґрати, не конче досліджувати, з ким він наприклад спілкувався/працював/вчився тощо десять чи скільки років тому. Перевірка при прийомі на роботу в такі інституції (принаймні, в демократичних країнах, як в Україні з цим, не знаю) в першу чергу покликана встановити слабі сторони кандидата/небажані сторінки минулого, які потім ворог би міг використати для шантажу і маніпулювання даною людиною.

Олексій Мачехін - 8-4-2004 у 13:21

>Що саме прикро? Наміри влади прийняти черговий дурний закон? Чи що його обходитимуть?

Дурний закон, звісно. Хоча з іншого боку, якщо ти виїхав на постійне проживання, нащо тобі громадянство України? (якщо я не сплутав - оподатковуватимуть лише громадян України?)

>покликана встановити слабі сторони кандидата/небажані сторінки минулого, які потім ворог би міг використати для шантажу і маніпулювання даною людиною

А ви впевнені що ворог (чи лише ворог)?

Користувач Олесь - 8-4-2004 у 16:21

Загальна декларація прав людини, Стаття 15
1. Кожна людина має право на громадянство.
2. Ніхто не може бути безпідставно позбавлений громадянства або права змінити своє громадянство.

Олексій Мачехін - 8-4-2004 у 16:35

Змінити - так, я не проти. Право на громадянство - так. Але нема зазначення що кожен має право на безліч громадяянств.

saLAVado - 11-5-2004 у 06:37

Можливість одержання другого громадянства - певна свобода. Не збираюся втручатися у конституцію, а просто висловлюю свою думку.