Форум Рідного Міста

Українізація медіапростору?

Captivitas - 16-4-2004 у 14:09

В Україні Національна рада з телерадіомовлення оголосила, що відтепер видаватиме ліцензії лише тим національним і міжрегіональним телеканалам та радіостанціям, які вестимуть програми повністю українською. Виняток становитимуть компанії, які працюють у місцях компактного проживання національних меншин. Раніше від українських телерадіокомпаній вимагали забезпечувати більше половини ефіру українською, але критики кажуть, що такі привила не змогли стримати того, що вони називають майже повною русифікацією ефіру.

Обговорення тут

Остап_М. - 16-4-2004 у 14:19

Сама по собі новина просто фантастична, але ячомусь не впевнений що її почнуть відразу чи взагалі виконувати. По-перше, аж надто вже незначний відсоток цього ринку належить державі (а правило стосується здається саме держ...). По-2, влада і гроші в руках російськомовних, а навіщо їм слухати нашу мову ("сільський западенський розговор";) часто, їх же може знудити; І по-3, праило 50 відсотків не працювало, то чого мало б запрацювати право 100 відсотків????

Odarka - 16-4-2004 у 14:23

Я не думаю, що це допоможе:(
Але будемо сподіватися на краще..Вони вестимуть українською. а крутитимуть далі російську музику....

Nazar - 16-4-2004 у 14:27

А чув щось, що Держдума РФ гостро засудила цей проект, тому можливо хтось накладе лапу своїм вето.

Олексій Мачехін - 16-4-2004 у 14:30

Стосується міжрегіональних і національних. Комерційні, що транслюються в межах регіону комп. прож. нац. меньш., можуть вести мовлення хоч іспанською. Тобто ТРКУ треба буде визначитись - що воно - ТРКУ чи ТРК Донбасс.

Grabchuk - 16-4-2004 у 17:37

Вяла реакція на цю новину свідчить про те, що до неї поки що ніхто серйозно не поставився і в почуте ( побачене, прочитане) не повірив.

Dmy - 19-4-2004 у 18:56

Жодне хороше правило не працює саме "завдячуючи" виняткам.
Зокрема, постає питання, як визначати "місця компактного проживання"? Про це ніц не сказано, а значить - будь-як :(
2 Остап_М.
1. Правило стосується всіх, кому Нцрада видає ліцензії. Це як податки платити - не суттєво, де ти працюєш, на державному чи приватному підприємстві - ДПА у нас одна, спільна і кохана :mad:
3. Правило 50% стосувалось не УКРАЇНОМОВНОГО, а ВІТЧИЗНЯНОГО продукту. Відчуйте різницю :lol:

ярка-дзвінка - 20-4-2004 у 01:31

Правильно! Потім проведуть соціологічне опитування і з"ясується, що такі скупчення (чи "місця компактного проживання" ) є найбільшими у Києві, Дніпропетровську, Харкові, Чернівцях і т.д. А отже, чи чекати нам змін в ефірі?

Остап_М. - 20-4-2004 у 13:50

2 Dmy:
Дякую за уточнення. Проте мені видається, що від перестановки доданків - тотальна російськомовність медіа незмінна, нажаль.....

Dmy - 22-4-2004 у 19:34

Товарищ Президент на пресовій конференції в сараї (Бахчі) повідомив нам усім, жи Постанова Нацради про україномовне мовлення (перепрошую тавталогію) суперечить Конституції України, щоправда, ніц не вказавши, якій саме статті. Також вони сказали, жи ту постанову слід уважно прочитати - вона не є юридичним документом.

Власне, то що Президент України є "агентом Москви", тут, певно, ні для кого не новина (пробач, Вітере - рософобія у всій красі). Зацікавили інші пасажі:
1. Президент робить висновки щодо невідповідности Постанови Нацради Конституції, а також її неюридичности, не прочитавши тієї Постанови уважно (сам сказав - треба ще читати. Уважно).
2. Юридичні документи уважно читати необов'язково - Президент сказав.

Тарас Сокальський - 29-4-2004 у 11:49

Тю, та то ж кучмо надумало виставити себе героєм. Хоча б в очах частини електорату. Ви ж бачите, Нацрада раптом на озвірілих націоналістів перетворилася, а коханий президентик тут як тут – тепер на кожному кроці про захист конституційних прав насєлєнія ляпає. От тільки на дідька йому то все здалося – чи просто хоче розколоти той електорат перед майбутніми виборами, чи таки надумало своїм "конституційним правом" на черговий президентський термін скористатися???

Остап_М. - 29-4-2004 у 15:28

Сьогодні стало відомо, що дане рішення Нац.ради вступатиме в дію не тепер, а аж з наступного року. Тобто Кучма як завжди задавив хоч щось правильне... Може зміна влади восени змінить ситуацію на краще????....