Форум Рідного Міста

"Батько" Всесвітньої павутини одержав чергову нагороду

Agent86 - 18-4-2004 у 00:15

Опубліковано 16 квітня 2004 року


Тім Бернерс-Ли, автор ідеї World Wide Web, у четвер, 15 квітня, був визнаний гідним чергової нагороди. Як повідомляє ВВС, "батько" Всесвітньої павутини став першим власником Премії тисячоріччя в області технологій (Millennium Technology Prize), розмір якої становить один мільйон євро.

Ідея створення WWW спала на думку Тіму Бернерсу-Ли наприкінці 80-их років минулого сторіччя. У той час випускник Королівського коледжу при Оксфордском університеті працював у Європейській лабораторії фізики елементарних часток у Женеві (CERN), а система, пізніше названа Всесвітньою павутиною, знадобилася винахідникові для швидкого відправлення результатів досліджень своїм товаришам по службі. Причому модель, розроблена Тімом Бернерсом-Ли, була заснована на використанні гіпертексту. Трохи пізніше з'явилися універсальний ідентифікатор документів (Universal Document Identifier, UDI), протокол передачі даних через мережу HTTP і мова HTML. Ще через деякий час учений створив і перший веб-сервер.

Тіму Бернерсу-Ли вже не раз присуджувалися нагороди за видатні заслуги в області інформаційних технологій. В 2001 році він став членом Королівського наукового суспільства Великобританії, роком пізніше йому була присуджена премія принца Астурії, що часто називають іспанською Нобелівською премією. А не дуже давно "батько" World Wide Web було визнаний гідним звання лицаря Ордена Британської імперії.

Що стосується премії Millennium Technology Prize, заснованої фінським Фондом технологічних нагород, то на неї номінувалися майже вісімдесят чоловік з 22 країн світу. Передбачається, що премія буде присуджуватися регулярно вченим і винахідникам, які внесли найбільш вагомий внесок у розвиток охорони здоров'я, комунікацій, створення нових матеріалів й ін.

джерела :

BBS, www.compulenta.ru