Форум Рідного Міста

Українство майбутнього - яке воно?

Олексій Мачехін - 30-4-2004 у 13:58

Пропоную поміркувати на зазначену тему з точки зору поглядів, культури, освіти і розвитку майбутніх українців.

Що буде за 20-30 років, коли привиди СРСР остаточно зійдуть з арени і, можливо, з наших голів?

Якими будуть майбутні покоління, які цінності принесуть?

Які проблеми розв`язуватимуть?

Яка буде у них мова, який театр, яка музика?

Будуть вони взагалі, ці українці майбутнього?

Odarka - 30-4-2004 у 16:37

Давненько я чекала від тебе цієї теми:)

rost - 30-4-2004 у 18:27

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Будуть вони взагалі, ці українці майбутнього?

Будем, будем. Враховуючи статистичну тривалість життя середнього українця ми всі маємо непогані шанси особисто побачити, що буде через 20-30 років.

Олександр Шевченко - 1-5-2004 у 18:15

Не знаю, чи проживу я ще хоча б 20 років зі своїм курінням, тому за це судити не беруся :) Але як той, що має якесь відношення до культури, відповім з точки зору культури :) Вона буде процвітати, якщо тільки підуть у небуття будь-які упередження, що їх насаджують ще існуючі самоназначені мистецькі цензори: це має право бути у нашій культурі, а це - ні. Таким "шановним" треба зрозуміти, що культура сама вирішить, які здобутки будуть входити до її складу, а все інше автоматично відбракується, як і належить будь-якому еволюційному процесу; бо культура - то продукт духовного життя народу, а народ в нас зовсім не такий дурний, щоб і досі ковтати вказівки згори. Ось коли цей "привид СРСР" розсмокчеться остаточно, як шов після Кашпіровського, тоді й культура набуде чітких обрисів. І буде щастя :)

tysovska - 8-9-2005 у 15:41

Тільки що мені на 5 каналі надзвичано підняли настрій брати Капранови. Схоже, що українство майбутнього вже відбулося :)

На тлі сьогоднішніх (й учорашніх) подій виступ Капранових був надзвичайно оптимістичним: вони переконливо запевнили мене, що Україна нарешті увійшла в епоху демократії. Зробили вони це зовсім просто: уявили сьогоднішню ситуацію, але замість прізвищ сьогоднішніх політиків підставили прізвища вчорашніх. Вийшла, звісна річ, нісенітниця: ніхто б в оточенні Кучми не подавав у відставку через звинувачення в корупції. Крім того, Капранови запевнили, що Єхануров - перший політик, який до них звернувся з питанням про книжку - просто не міг якоїсь книжки знайти і просив їх у цьому допомогти. Вони були вражені, що хтось у нашому політикумі читає. Це дає шанс нашій культурній галузі.

Словом, я зараз перебуваю в ейфорії, прошу мене кілька годин не спускати з неба на землю :)

Василь Яворський - 8-9-2005 у 16:25

Українсто майбутнього буде! Можливо не за 20-30 років, але це буде найсильніша, наймогутніша, найосвітчиніша і найкультурніша нація світу. В нас це все є, просто в зародковому стані, а ми не хочемо той зародок розвивати.

root - 8-9-2005 у 20:00

Українсто майбутнього буде говорити
"отож - об одинадцятій годині " :lol:
А, нє! Буде радіо мєлодія в задрипаних автобусах типу
"40 людєй / 8 лашадєй" , саша і сьірьожа
па ящіку. Буде в магазинах українська російська і (sic!) зарубіжна
естрада. Будуть цінники "чудо-пічЬ" в магазині КООП і т.д. і т.п.

Віталій Кличко прочитав казку про пана Коцького

tysovska - 12-2-2007 у 12:17

Цитата:
Український боксер і депутат Київради Віталій Кличко став першим учасником акції "Почитай дітям казку", організованої львівською владою. Він прочитав дітям уривок з казки Пушкіна про царя Салтана та українську народну - про пана Коцького.

В.Кличко переконаний, що український фольклор формує позитивний погляд на світ, на відміну від політики. За його словами, "те, що відбувається в міській раді - це жахливі казки й це заборонено читати дітям". Він повідомив, що охоче читає казки вдома своїм синам. Після казки В.Кличко танцював з дітьми й роздавав автографи.

Львівська влада вирішила щомісяця запрошувати відомих в Україні людей, щоб вони почитали казки в дитячих садках. За задумом організаторів, своїм прикладом відомі українці повинні заохотити батьків читати більше книжок своїм дітям. Наступним читцем буде співачка й народний депутат (фракція "Наша Україна") Руслана Лижечко.
Джерело

Книга створює людину

tysovska - 28-2-2007 у 09:53

Цитата:
Стартував проект Святослава Вакарчука "Книга створює людину"
Лідер групи "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук заявив про старт свого соціального проекту "Книга створює людину".

У його рамках заплановані зустрічі пана Вакарчука зі школярами та студентами України, а також купівля книг для дитячих будинків та шкіл країни. Святослав Вакарчук має намір провести акцію на свої власні кошти.

"У нас є бажання підключити до цього проекту державу. На початковому етапі нам допомагають багато людей",- сказав координатор проекту "Книга створює людину" Олександра Кулій. Зокрема, як сказано в прес-релізі, пана Вакарчука в його починанні підтримали генеральний директор телеканалу "1+1" Юрій Морозов і генеральний директор телеканалу ІCTV Олександр Богуцький.

У тому, книги яких саме письменників будуть закупатися для дітей у рамках проекту, якоїсь певної ідеології немає. Причиною, що підштовхнула Святослава Вакарчука до створення проекту, стала байдужість, яку виявляє більшість молодих українців стосовно книг як таких.

"Інтелектуальний рівень нації прямо пропорційний щастю та добробуту цієї нації. Іноді мені стає просто страшно від того, як мало ми знаємо, а головне - хочемо знати", - стверджує пан Вакарчук. У якості слогану проекта заявлена латинська фраза "Patriae decori civibus educandis" ("Освічені громадяни - окраса Батьківщини").

Майбутні зустрічі Святослава Вакарчука зі школярами та студентами планується провести в багатьох містах України.

Освітній портал

Вікторія Котлярова - 28-2-2007 у 10:06

Цитата:
Стартував проект Святослава Вакарчука "Книга створює людину"


Дуже подобається реклама, що зараз крутиться на всіх телеканалах, де Вакарчук під"єднаний ніби пуповиною до книжки. Супер :)

tysovska - 28-2-2007 у 10:23

У нас у метро реклама - людина у позі ембріона і книжка і напис "Книжка створює людину". Але я спочатку навіть не могла второпати, про яку акцію йде мова - на рекламі більше нічого немає.

Вікторія Котлярова - 28-2-2007 у 11:26

Цитата:
Оригінальне повідомлення від tysovska
У нас у метро реклама - людина у позі ембріона і книжка і напис "Книжка створює людину". Але я спочатку навіть не могла второпати, про яку акцію йде мова - на рекламі більше нічого немає.

от ця людина в позі ембріона - то Святослав Вакарчук :)

tysovska - 1-3-2007 у 09:49

Так, я сьогодні добре придивилася (воно ж на ескалаторі - не встигаєш помітити толком) - точно він! :P

Василь Яворський - 2-3-2007 у 02:12

Дуже хотілося б вірити, що українці мабутнього будуть культурніші, освідченіші і взагалі кращі за сучасних... Але...
Історія має тенденцію до циклічності. Колись були сильні люди на нашій землі (дехто навіть вважає їх нашими пращурами), носили вони горде ім"я скити (або скіфи, коли кому так більше подобається) і були вони доти, доки не загрузли у чужинській культурі, а конкретно - в античній, після чого зникли безслідно...
Тепер просто оцініть нашу нинішню ситуацію: ми не просто загрузли у чужинській культурі - ми її створюємо. Я вже не дивуюся, коли у відверто російських мильних операх гарно помітно автомобілі з українськими номерними. Погляньте на нашу попсу (інші стилі до уваги не беру через меншу популярність): І.Білик вже давно співає виключно російською, Руслана починає себе випробовувати у цьому напрямку... і це тільки два приклади... про такі нонсенси як "Віагра" я взагалі мовчу... один з вірогідних представників України на найближчому Євробачені - Вєрка Сердючка...
І це на фоні росту культури графіті (згадайте наскельні малюнки первістної людини) та дискотівок, ба навіть швидше рейввечірок (копія танців дикунів навколо багаття під тамтами)... Це на фоні того, що етнічна Україна звузилась до кількох західних областей, бо решту територій котрі колись заселяли українці зараз заселені совками (поодинокі випадки в розрахунок не беру, оскільки вони трапляють з такою ж періодичністю що й совки в західних областях)...
20-30 років це - тьху і нема в маштабі життя нації, гадаю ситуація помітно не зміниться... а от років через 200 ми на питання "Українство сьогодення - яке воно?" ризикуємо почути: "А що таке Українство?", а про Україну говоритимуть так як ми зараз говоримо про Древній Рим чи Османську імперію, тобто щось ще є, тільки кардинально не те...
Я дуже хочу помилятися... Не можу натішитися ростом популярності "українства" серед молоді, маю сподівання тільки, що це не просто модне віяння і не відімре подібно моді на польську "варьонку", "лякосту" чи "піраміди"...

Іван Лихобор - 2-3-2007 у 09:21

Священники по церквах виголошують, що, мовляв, Україна - це хресна дорога 21 сторіччя. Бо так, як ми терпимо, не терпить ніхто на світі. Скільки, мовляв, крові мученицької пролито на нашій земли. (А як відомо, кількість пролитої крові прямопропорційна вакантним місцям у раї.)
І при тому задоволено так потирають руки... (Мовляв, хай люди просто вірять і не переймаються нинішньою складною обстановкою в державі.) Бо така сила люду в храмах міста не може не милувати око...

Головне вірити!
(Як у часи середньовіччя, коли за невизнання церковної догми про те, що Земля крутиться довкола Сонця - і не навпаки!, - науковців спалювали живцем.)

tysovska - 2-3-2007 у 10:03

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Іван Лихобор
Бо так, як ми терпимо, не терпить ніхто на світі.

А як же ж тоді терплять австралійські аборигени?
(Пане Іване, це просто коментар убік - я вашу думку добре зрозуміла і погоджуюся).

tysovska - 7-3-2007 у 13:55

Інтерв'ю Славка з приводу акції:
Цитата:
...Ми розробили проект під назвою «Книга творить Людину», який буде реалізовано у кілька етапів. Перший етап — поширення соціальної реклами на телебаченні, розповсюдження постерів у книгарнях і навчальних закладах. Другий етап — наші зустрічі зі школярами і студентством, спілкування на актуальні і болючі для молоді теми, а також, безумовно, розмови про книгу. Третій етап — буде придбано книжки для дитячих будинків, інтернатів, шкіл. Цю справу ми почали ще торік, а тепер збираємось її активізувати. Четвертий етап — найамбітніший. Він полягає у створенні спеціальної програми, можливо, навіть громадської організації, яка б професійно опікувалася популяризацією читання в Україні. В ідеалі це міг би бути такий собі український British Council, студія, де б збиралися люди, які прагнуть духовно рости, відкривати для себе нові обрії, ставати особистостями. Мушу, проте, зазначити, що в сучасному світі високих технологій уже неможливо говорити про книжку як єдине джерело знань. Свою програму я не зводжу лише до читання книжок. Тому окреслив би місію проекту як популяризацію бажання більше знати. Людину робить жадоба пізнання. Зрештою саме це бажання і творить Людину...

Артвертеп

Галина Лев - 8-3-2007 у 22:38

Боюсь лишень, щоб українці майбутнього не стали америкосами сучасного. На превеликий жаль українство не обмежується спільнотою нашого форуму та книжкового. Люди, те, що я бачу в місті лякає, але те, чим можна "помилуватися" в селі, котре у давніші часи народжувало геніїв для України та її героїв, наводить на неслабий мандраж. Про те, що у всіх бодай трохи віддалених населених пунктах алкашів серед старшого люду (за 30) переважаюча кількість вже відомо, але 15-25 - то типові оті з "високоінтелектуальним" поглядом. Речення як складуть, то хоч іди та не вертайся від зв'язних слів. Дуже кепська ситуація, а всі інтелектуали від села тікають. Їх можна зрозуміти, але якщо не буде державних програм, за якими талановитій молоді буде вигідно їхати в село працювати лікарем, вчителем і т.д., то українству просто "гайка". Міське населення рано чи пізно розчиниться у інших націях,- і тільки того українства, що на картинах і в книжках...

Галина Лев - 8-3-2007 у 22:48

Про фінансову підтримку селян державою взагалі не згадую. "Мечты, мечты..."

Тарас Капущак - 9-3-2007 у 10:40

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Галина Лев
... але якщо не буде державних програм...

Чим більше я проце думаю, тим менше вірю, що наша держава хоче, щоб на наших землях жили українці. Швидше навпаки робиться все для того, щоб ми поскорше зникли звідси...
Наша "держава" переважно веде антинаціональну політику спрямовану на винищення ще поки домінуючої (по кількості) нації. Чим далі, тим менше вірю, що балачки про необхідність допомоги держави щось можуть дати. Власне ніхто в світі не може бути зацікавленим в збереженні українців крім нас самих і це є цілком логічно і нормально. Доки в нас держ структури не перейдуть в руки українців, котрі хотітимуть працювати для своєї нації, доти від держави не має чого чекати.
На мою думку єдиний вихід зараз, це робити щось для себе самим (всупереч діям держави). Лиш головне дійсно щось робити, а не говорити про неможливість чи складність цього...
Насправді є люди, котрі щось хочуть і можуть робити, ось наприклад, недавно побачив таке:
http://kmbs.com.ua/news_archive_content.php?Id=1882&ep=255

Volodymyr Kislitskyi - 31-5-2007 у 15:43

Наша "держава" переважно веде антинаціональну політику спрямовану на винищення ще поки домінуючої (по кількості) нації. Чим далі, тим менше вірю, що балачки про необхідність допомоги держави щось можуть дати. Власне ніхто в світі не може бути зацікавленим в збереженні українців крім нас самих і це є цілком логічно і нормально. Доки в нас держ структури не перейдуть в руки українців, котрі хотітимуть працювати для своєї нації, доти від держави не має чого чекати


Вибачаюсь що турбую, але цілком співпадає з моїм поглядом і багатьма іньшиими.
Владу тримають кримінал, який контролює і використовує фінансові потоки, та спец служби сусідки, які й допомагають утримувати цей стан в нашій країні.
Задача, як привести Українців?
Наголошую Українців, а не іньших хоч і проукраїнського напряму.
Ставати на їх шлях?
На мою думку НІ !
Поки ще домінуюча (по кількості) нація, на мою думку треба, реорганізувати або створити суспільний рух а ще краще партію, суто національного, а не локально національного напрямку, яка б увібрала в себе інші рухи і партії (які дійсно Українські), тобто вони не ввійшли, а перетворились в неї. Інші ж, зрозуміло видно були б чиїми.
Як показала помаранчева революція, люди не тільки підтримали, а й ставали її активними членами.
Сьогодні є вже такі політичні діячи, не лідери (бо ми всі є особистості і якщо особистостями не будемо то нічого ніколи не буде).
Далі - скористатися таким блоком як NATO
Польско Литовськими вподобаннями.
Вибачаюсь що не в тему, але якщо і далі таке діятимится то залишиться тільи минуле, а може й не залишиться.

Ярема П. - 31-5-2007 у 22:08

Щось у мене українство майбутнього ні з чим не асоціюється. Я його просто не уявляю, не можу уявити і все. Якщо і є певні уявлення, то тільки пов'язані з заходом України, і аж ніяк не сходом. Та і якось незрозуміло, кого вважати українцем? По поглядах, національності, мові?

Andreas - 31-5-2007 у 22:10

Цитата:
Ярема П.
По поглядах, національності, мові?


По паспорту.

Ярема П. - 31-5-2007 у 23:54

Я не вважаю паспорт показником. Та і який, закордонний чи внутрішній? В штатах, наприклад, паспорт служить лише для закордонних поїздок, внутрішній паспорт заміняють права. В Німеччині, наскільки знаю, то само.

Volodymyr Kislitskyi - 1-6-2007 у 00:06

Згоден з "Якщо і є певні уявлення, то тільки пов'язані з заходом України, і аж ніяк не сходом", тому ніяк не дочекаюсь ваших людей, памятаю Чорновола (батька)-ось приклад Українця, Юхновського(тільки швидко йому ланцюжок одягнули).
Походження та свідомість- ось критерій.
Не знаю на сході як, а в центрі Вас (західних) підтримають.

tysovska - 1-6-2007 у 09:50

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Volodymyr Kislitskyi
треба реорганізувати або створити суспільний рух а ще краще партію, суто національного, а не локально національного напрямку, яка б увібрала в себе інші рухи і партії (які дійсно Українські), тобто вони не ввійшли, а перетворились в неї.

На жаль, цілковита утопія, тому що кожен українець вважає, що він краще знає, як треба розбудовувати Україну, ніж його сусіда. Уже скільки говориться про створення хоча б блоку Правиця, а віз і нині там...

Andreas - 4-6-2007 у 09:35

Цитата:
Ярема П.
Я не вважаю паспорт показником. Та і який, закордонний чи внутрішній? В штатах, наприклад, паспорт служить лише для закордонних поїздок, внутрішній паспорт заміняють права. В Німеччині, наскільки знаю, то само.


Будь який, на якому написано "Паспорт громадянина України". Основне (звісно, не єдине) призначення паспорта - засвідчення державної приналежності людини.

Ну і щоб бути точним. У всіх державах поняття "паспорт" пов'язано саме з закордонними поїздками. Наприклад, в Німеччині "внутрішній паспорт" називається "персональаусвайс" - "посвідчення особи" і має він вигляд ламінованої картки. Права, до речі, його в багатьох випадках замінити не можуть.