Форум Рідного Міста

Аргументи на користь спаму

Андрій Пелещишин - 31-5-2004 у 19:08

На сайті російських борців зі спамом spamtest.ru найшов цікавий матеріал авторства одного з найбільш авторитетних фахівців в галузі Інтернет-технологій в Росії пана Ашманова. В цьому матеріалі він навів перелік основних аргументів, що використовують спамери електронних скриньок, захищаючи свій бізнес
Наводжу матеріал http://spamtest.ru/varticles.html?id=0059

Цитата:

Распространённые аргументы и "отмазки" спамеров

Игорь Ашманов

Мы публикуем здесь наиболее распространённые аргументы спамеров в защиту спама, которые нам пришлось услышать в дискуссиях и прочесть в письмах в редакцию. Ответы мы с вашей помощью дадим в следующих номерах и на сайте "Спамтеста".

Итак, спамеры говорят:

1. Спам - спасение для малого бизнеса

Чем можно заменить спам для малого бизнеса, как самое эффективное и дешевое средство развития бизнеса? Нужно ли отнимать у начинающих коммерсантов их последний из недорогих способов продвижения бизнеса?
Спам крайне эффективен как рекламный носитель - по стоимости привлечения клиента. Именно поэтому малый бизнес платил, платит и будет платить за спам.

2. А много ли вреда от спама?

Вред от спама сильно преувеличен. Шум по поводу спама поднимают так называемые интернет-старички, всякие Экслеры, Носики, прочие, у которых почтовые адреса существуют давно и заспамлены, а также есть влияние на интернет-сообщество и прессу. Обычный пользователь от спама не так уж и страдает - удалить пару писем в день нетрудно.
Спам нужен пользователям, как актуальная информация, которую трудно получить другими способами. Каждому из нас приходилось видеть в почте полезные и своевременные объявления. Спам не был бы эффективен, если бы миллионы людей каждый день не заказывали товары и услуги по спам-объявлениям. Если спам полностью изжить, эта польза для миллионов будет потеряна.
В том, что объём спама растет, а его читаемость падает, виноваты антиспамеры. Если бы не было фильтров - спам был бы более читаемым, не приходилось бы рассылать миллионы писем ради тысячи дошедших предложений. Было бы меньше мусора в почте.

3. Кому выгодно бороться со спамом?

Активные антиспамеры, пишущие в форумах и прессе - просто ущербные люди, которым нужна какая-то социальная активность. Их немного, но шум они создают большой, как все буйные маргиналы.
Шум вокруг спама раздут также антиспамерскими компаниями - они наживаются на продаже средств фильтрации.
Спам выгоден провайдерам - это же лишний трафик, за который им платят пользователи. И деньги за хостинг рассылающих серверов. Поэтому провайдеры никогда не будут всерьёз бороться со спамом.
Антиспамеры-монополисты хотят сами прибрать к рукам рынок почтовых рассылок, выгнать из него мелочь - и завалить пользователей своей рекламой.
Шум по поводу спама поднимают продавцы баннеров. Спам слишком эффективен по сравнению с их лежалым товаром и отнимает у них клиентов.

4. Вред от борьбы со спамом

Своей фильтрацией антиспамеры нарушают целостность Интернета и ограничивают свободу слова.
Чёрные списки антиспамеров иногда выключают целые сети и не дают переписываться целым регионам.
Фильтры мешают бизнесу - теряют важную личную и деловую почту, а ущерб от потери одного важного письма может превысить расходы на трафик за много лет.
Компании и провайдеры тратят большие деньги на фильтры - гораздо больше, чем небольшие расходы на лишний спам-трафик.
Фильтры спама можно также использовать для тайной слежки за перепиской персонала.

5. Спам, закон и общество

Спам - не незаконен в Российской Федерации. Нет закона, запрещающего массовые рассылки по электронной почте.
Рассылка спама по закону даже не является рекламой, поскольку реклама - это сообщение для неопределённого круга лиц, а письмо отправляется определённым пользователям по их конкретным адресам.
Провайдеры и антиспамеры фильтруют почту, зачастую не спрашивая пользователей, что нарушает их права.
Борьба со спамом на уровне провайдеров незаконна. Она нарушает право пользователей на получение информации, нарушает права пользователей на сохранность переписки.
Фильтрация почты - это фактически перлюстрация. Она нарушает конституционное право на конфиденциальность переписки.
Почему борются с электронным спамом и не борются с "Экстра-М" и "пластиковыми окнами" в почтовых ящиках? Давайте уж тогда запретим и рекламу в телевизоре - она ведь гораздо хуже спама.

Святослав - 31-5-2004 у 19:35

Одне слово - виродки! Ото, як підгрібає якийсь там хер-в-оліфі (Herbalife) :D зі своїм "Спрасі мєня, как" - так і заліпив би межі очі. Ходиш собі - і ходи, і радій, що досі живий... Так ні, ці курв'ячі вишкварки ще й теоретично обґрунтовують своє паскудне право звертатися до мене, коли я того не бажаю.
Перепрошую за агресивний тон, але ж дістали вже... Щось із тим треба робити, тільки от невідомо, що саме - за існуючої структури І-нету.
А щодо заборони реклами на ТВ - щось у тому є... :D

jaguara - 31-5-2004 у 20:57

Єдиний спам який дійсно виводить мене з себе (окрім порнухи, та й то ще посперечатися можна що гірше) -- "листи щастя". мені не в лом його вбити, але все ж. а решта "купі-продай" мені байдужа.
2 Святослав: ну обґрунтували, ну то й що? подивись на реал -- підвалює хтось до тебе "не-хочете-взяти-участь-у-беспрогришній-акції?", а ти йому що? або хочеш і береш, або відмовляєш -- чемно чи ні. навіть якщо не хочеш реагувати взагалі, мусиш бодай оминути набридливу персону. і це зовсім не означає, що за кілька годин тебе не зупинить наступний продавець мандарин зі знижкою. ти ж не пропонуєш усіх іх відстрілювати, правда? робота у людей така. зі спамом те саме-- або дивишся, або одразу викидаєш.

Святослав - 31-5-2004 у 22:12

Так то воно так, але є одне "але"...
Навіть на вулиці подібні персонажі забирають час і псують настрій - це навіть враховуючи мій флегматичний темперамент!.. Та й час теж інколи грошей коштує. А у мережі я маю платити за трафік (навіть у безкоштовному мейлі) для того, жеби переглянути та повикидати усе оте лайно. І так само маю витрачати свій робочий (ба навіть вільний) час. Питається - чому?
Іде мова про те, що називається "агресивний маркетинґ", причому у найпаскудніших його проявах. Я розумію, що у людей проблема, як виграти конкуренцію і зіпхнути свій товар. У самого та сама проблема. Але чому споживач має платити за її вирішення? Платити не тільки грішми, але й часом, і нервами? Чому споживач має захищатися від активного нападу (саме нападу!) з метою продати йому те, що йому скоріш за все не потрібно?
Я часто навіть від прилавка відходжу, як поспішайко-продавець, не даючи спокійно роздивитися, одразу лізе зі своїм "Что Вас інтєрєсуєт?" Звісно, це дуже залежить від особістого характеру, і до певного часу з подібними речами можна було миритися, але ситуація якісно змінюється, коли на подібну оборону починаєш витрачати ресурси, порівнювані, ба навіть більші, ніж на свою основну діяльність. Себто, в такий спосіб спамери руйнують твою роботу - тільки заради того, щоб один з тисячі таки не витримав тиску і придбав те, що вони пропонують.
Так от, зараз у І-неті склалася саме така ситуація - більшість трафіку зайнята спамерськими розсилками. А платять за все користувачі. До того ж зараз спамери зблокувалися з вірусописателями - за допомогою вірусів захоплюється велика кількість машин, що потім використовуються для розсилки спаму.
Тож, зараз вже не можна сказати "ну то й що" - це вже є велика глобальна біда.

jaguara - 31-5-2004 у 22:29

проти сплати за трафік точно не попреш... :) це я тут звикла до халяви -- 25 грн в еквіваленті і безлімітний :) але мене за певний час навіть ці набридалки на вулицях вже не дістають. для мене це як калюжі, які треба обходити.
але погодьтеся -- споживач таки потребує реклами. бо часом буває лінивий, аби шукати що йому треба, але не горить. тож спокійненько чекає, доки йому запропонують саме те, що він хоче :)

Святослав - 31-5-2004 у 22:50

То вже його проблема - най шурує на рекламно-пошуковий сервер, або ж дивиться рекламний канал із канапи... А я за його лінощі платити не хочу. :D

jaguara - 31-5-2004 у 22:58

ага, тобто якщо Ви раптом опинетеся у подібній ситуації, то теоретично за трафік у вишукуванні ви заплатите менше, ніж видаляючи спам? це не жарт, просто цікаво, чесно, бо я не маю ані найменшого уявлення про можливу співвіднесеність :D

Святослав - 31-5-2004 у 23:15

Саме так воно і є. Пошуковий сервер за контекстом одразу вивалить повно тематичної інформації, а я вже вирішуватиму, що дивитися, а що - ні. Але головне у тім, що за вирішення своєї проблеми платитиму саме я, а не "безневинні сусіди". :)

Дмитро Тарасов - 1-6-2004 у 22:40

Більшість наведених "аргументів" на захист спамерів, це перекручені факти, неадекватні порівняння та твердження з метою ввеси в оману.

Є твердження для яких можна знайти багато аргументів і ЗА і ПРОТИ. Наприклад, про користь спаму для розкрутки малого бізнесу (я зараз не торкаюсь моральних аспектів спаму).

Однак, автори підняли пару актуальних питань.
У наведених матеріалах знову згадують про законодавчу неврегульованість поняття спам та допустимих (недопустимих) методів його використання. Нормативної бази немає ні в Росії ні в Україні. :(
Незважаючи на шумні скандали та акції по боротьбі зі спамом в РУнеті, в Росії було всього кілька невиличких судових позовів до спамерів та/або замовників. Наскільки я пригадую, один позов навіть було визнано справедливим.
Друге актуальне питання - тісніша взаємадія користувача з провайдером послуг: консультації, навчання користувачів роботі з поштою та спамом; можливість включити, настроїти під себе спам-фільтр провайдера, а за потреби вимкнути фільтрацію своєї пошти.

Андрій Пелещишин - 1-6-2004 у 23:11

Чим популярний спам? Мені здається, що зокрема тим, що це чи ненайзрозуміліший вид реклами в Інтернеті для тих підприємців, які лише роблять в мережі перші кроки.
Пригадую розказував я одному серйозному чоловіку про способи просування його фірми в Неті. Там і про оптимізацію сайту було, і про контекстну рекламу, і про банери і багато чого іншого.
А потім він сказав - "А що не можна просто всім листи розіслати? Ось мені постійно рекламу шлють на скриньку. Давай і ми так". Біда...

А боротьба зі спамом не раз буває якоюсь "кривою". Чого вартий один з критерііїв в популярному серверному пакеті SpamAssasin - "non-english characters". Pravylno, nema chogo cyrylyceju pysaty, cyrylycja - oznaka spamu. Дурня якась. А потрібний лист може втратитися.

vovka - 2-6-2004 у 22:05

Цитата:
Першим відправив користувач Андрій Пелещишин
А боротьба зі спамом не раз буває якоюсь "кривою". Чого вартий один з критерііїв в популярному серверному пакеті SpamAssasin - "non-english characters". Pravylno, nema chogo cyrylyceju pysaty, cyrylycja - oznaka spamu. Дурня якась. А потрібний лист може втратитися.

ІМХО там тільки правило було що не можна кирилиці в темі листа, або навіть в усіх заголовках.
Не памятаю точно згідно якого RFC , але так воно і має бути. Там треба base64 кодувати. Інше діло шо деякі веб-інтерфеси то криво показують.

Андрій Пелещишин - 2-6-2004 у 22:41

Не знаю чия вина, чи поштового клієнта чи асасіна, але мені колись абсолютоно кириличні нормальні листи маркувалися як спам через тести SUBJ_FULL_OF_8BITS та HEADER_8BITS

Крім того в мене є певні підозри щодо тестів
CHARSET_FARAWAY
UNWANTED_LANGUAGE_BODY
та інших.
Але то технічні деталі які насправді тільки підкреслюють проблеми неефективної боротьби зі спамом (в першу чергу забраковування нормальних листів)

Captivitas - 3-6-2004 у 18:14

На скринці стоїть спам-фільтр, але він фільтрує переважно англомовне. З Росії-України як засмічувало скриньку, так й засмічує. :(

Тарас Сокальський - 6-6-2004 у 22:57

Для себе я б зробив спам-фільтр, який викидає всі листи, де в тексті зустрічається э,ъ,ы. Просто 95% спаму лізе ЇХНЬОЮ мовою.

vovka - 7-6-2004 у 10:33

Цитата:
Першим відправив користувач Тарас Сокальський
Для себе я б зробив спам-фільтр, який викидає всі листи, де в тексті зустрічається э,ъ,ы. Просто 95% спаму лізе ЇХНЬОЮ мовою.

Таким чином ти выдфыльтруэш всых росыйськомовних а також тих хто випадково переключився на росыйську мову ы написав листа :)

Тарас Сокальський - 20-6-2004 у 22:52

З першими не доводиться спілкуватися, а стосовно других -- раджу викинути непотрібні розкладки клавіатури:).Та й взагалі я б їх (листи) не викидав остаточно, а перекинув в окремий фолдер -- буде час -- передивлюся.

vovka - 21-6-2004 у 16:47

Цитата:
Першим відправив користувач Тарас Сокальський
а стосовно других -- раджу викинути непотрібні розкладки клавіатури:).

Ну просто не всі також не спілкуються з росіськомовним населенням. Я наприклад листа в деякі служби підтримок пишу на російські, на форумах російських на російській - ну мало де ще.. Тому це все одно неправильно :)

Помоєму (згоден з чиєюсь думкою, не памятаю з чиєю) , що якби не було спам-фільтрів то спаму було б менше.

Ігор Мартинів - 21-6-2004 у 19:12

Мене дивує, чому спамери вигадують всяку фігню, яка обходить спам-фільтри? Адже зрозуміло, що людина, яка налаштовує собі ті фільтри, спам не читає і не сприймає, а значить нема ніякої різниці - отримала вона той лист чи ні - ефект для спамера нульовий. У мене таке враження, що мета спаму - не реклама товарів і послуг, а закидати людину сміттям і вивести її з психічної рівноваги .

vovka - 21-6-2004 у 21:04

Цитата:
Першим відправив користувач Ігор Мартинів
Мене дивує, чому спамери вигадують всяку фігню, яка обходить спам-фільтри? Адже зрозуміло, що людина, яка налаштовує собі ті фільтри, спам не читає і не сприймає, а значить нема ніякої різниці - отримала вона той лист чи ні - ефект для спамера нульовий. У мене таке враження, що мета спаму - не реклама товарів і послуг, а закидати людину сміттям і вивести її з психічної рівноваги .

Напевно все таки в більшості випадків перед спамером стоїть завдання розіслати ту фігню на 1 000 000 адрес. От вони і розсилають. Якщо ефект поганий , бо фільтри спрацювали, міняють листа і ще раз розсилають :) Дехто отримуэ два рази дехто жодного...
Їм же головне перед замовником кількістю спочатку похвалитися, мол 1 000 000 відібраних тематичних адрес.
Надають звіти всякі про виконану роботу :) Все одно замовника цікавить не кількість а якість.
А взагалі помоєму мало людей які спам не сприймають принципово бо то спам. Просто в більшості випадків шлють такий спам який тобі не потрібен. Якщо б мені прислали спам, який мені зараз дійсно треба і він вигідний (наприклад пропонували б безкоштовно каністру бензини в честь вікдриття нової заправки :) ) , я би не дивився спам це чи ні, а купляв то що там продають. І повір я не один такий. Тому спам і надалі є ефективною і дешевою рекламою.

Андрій Пелещишин - 21-6-2004 у 21:35

З особистого досвіду - пояснюєш людині (яка не має досвіду роботи в Інтернет і що таке поховати скриньку через спам не знає) про просування сайту в пошукових системах, про контекстну рекламу, про інші форми популяризації сайту і послуг в Інтернет взагалі. Він слухає, слухає, а потім каже "а що просто розіслати листи не можна?"

Багато підприємців мають додатній досвід роботи з паперовим спамом, і тому вони легко розуміють цю технологію в Інтернет. Особливо коли чують про ціни на спам.

Ігор Мартинів - 21-6-2004 у 22:23

І все ж, є в когось варіанти - для чого спамери обходять спам-фільтри?

Дмитро Тарасов - 22-6-2004 у 09:34

Цитата:
Першим відправив користувач vovka
Помоєму (згоден з чиєюсь думкою, не памятаю з чиєю) , що якби не було спам-фільтрів то спаму було б менше.

Спаму не було б менше.

Перед спамером стоїть дві основні задачі:
1. Звідки взяти реальну адресу потенційного читача (користувача) спаму?
2. Як зробити так, щоб спам до користувача дійшов і був прочитан?

Природнім обмеженням для рісту об'ємів спаму є невизначеність адрес для розсилок, скінченність ринку спаму та, як це не дивно, відсутність у самого спамера бажання зіпсути життя всім користувачам Інтернет (оскільки не отримуює премії за перевиконання планів :) ).
Іншими причинами того, що спам не займає 99% поштового трафіка можна знехтувати.

Спам-фільтри заважають спамерам лише у розв'язанні задачі 2. У більшості випадків вони блокують спам на робочому місці або на "остнній милі".
Є великі розподілені системи фільтрації та блокування спаму, але значного впливу на світовий поштовий трафік вони не мають.

Без спам-фільтрів сучасний спам мав би інший вигляд - без таких засобів мімікрії, не тільки з одноденних адрес та дірявих серверів, можливо листи були би більші за розмірами з купою малюнків, Flash, скріптами і т.д. Хоч У Вас завжди є інтегрований апаратний спам-фільтр + антивірус. В голові! :) Тому спамери використовують оригінальні психологічні інструменти щоб примусити Вас заглянути у їх лист.

Captivitas - 22-6-2004 у 11:50

Цитата:
Першим відправив користувач Дмитро Тарасов
Перед спамером стоїть дві основні задачі:
1. Звідки взяти реальну адресу потенційного читача (користувача) спаму?


У тому ж самому спамі неодноразово пропонують бази з адресами :mad:

Дмитро Тарасов - 22-6-2004 у 19:53

Бази пропонують.
Пропоновані бази з адресами не відрізняються високою якістю. Ні по відсотку існуючих на момент продажу адрес, ні по таргетінгу.

Приклад. Кілька моїх адрес явно попали в "адреса фирм Москвы и подмосковья" хоч сайти не мають не тільки відношення до Москви а і виключно україномовні. Покупці баз шлють щотиждневі розклади вистав у театрах Москви, пропозицію по доставці піц у офіс, індивідуальних занять тенісом у Лужніках ...
Навіть при великому моєму бажанні скористатись послугами більшості спамерів - не вдасться. Моя адреса для них - зайві витрати.

Captivitas - 23-6-2004 у 08:12

Цитата:
Першим відправив користувач Дмитро Тарасов

Приклад. Кілька моїх адрес явно попали в "адреса фирм Москвы и подмосковья" хоч сайти не мають не тільки відношення до Москви а і виключно україномовні. Покупці баз шлють щотиждневі розклади вистав у театрах Москви, пропозицію по доставці піц у офіс, індивідуальних занять тенісом у Лужніках ...
Навіть при великому моєму бажанні скористатись послугами більшості спамерів - не вдасться. Моя адреса для них - зайві витрати.


Як не дивно моя адреса на Lycos, мабуть теж потрапила до цього "прибуткового" списку, бо семінари у Москіві не встигаю прибирати. :(

Андрій Пелещишин - 30-6-2004 у 09:55

У Росії на розгляд ГосДуми внесли законопроект про боротьбу зі спамом. Текст є тут
http://www.webplanet.ru/news/reading-room/2004/6/24/spamm.html

Що цікаво, що там дана спроба формально визначити спам та означити його кількісні характеристики.