Форум Рідного Міста

Бухгалтерія - порадьте

Користувач Олесь - 3-6-2004 у 13:15

Оскільки тут є багато людей так чи інакше знайомих з бухгалтерією, прошу мені пояснити, що таке так званий "Tax Invoice", українською напевно податкова фактура чи щось таке, тобто документ, який виставляють при продажі і де є дані про податки у даній операції купівлі-продажу. Таке є в російській бухгалтерії, тому думаю, що буде і в українській. Для чого цей документ, де його пізніше використовують (з погляду бухгалтера-практика). Дякую!

Андрій Пелещишин - 3-6-2004 у 14:37

А хіба це не "податкова накладна" називається?

Користувач Олесь - 3-6-2004 у 14:59

Напевно так, то пан може відповісти на мої запитання? Дуже дякую!

Андрій Пелещишин - 3-6-2004 у 22:19

Залежно які питання. Як не я то тут точно є люди, які знають. Так що задавайте

Користувач Олесь - 4-6-2004 у 10:12

ОК, питання:
1. Коли цей документ з'явився в Україні як клас.
2. Чим обгрунтована його доцільність (для чого він є).
3. Як на практиці виглядає процес роботи з цим документом (коли його створюють, коли ні, куди відсилають...)
4. Чи має він вплив на аналітичні рахунки.

Дякую!

Василь Яворський - 4-6-2004 у 15:40

Tax Invoice, або податковий рахунок-фактора є абсолютним аналогом вже давно існуючої податкової накладної.
Такий документ зобов"язаний видавати кожен продавець, що зареєстрований як платник ПДВ. У ньому розписано ціну товару (посвлуг) та величина ПДВ на цю ціну, на відміну від Tax Invoice в податковій накладній є графа про пільги по ПДВ, Tax Invoice у таких випадках просто не виписується. Tax Invoice і податкова накладна є документом, що підтверджують право покупця відшкодування ПДВ як вже сплаченого (на суму вказану у Tax Invoice чи ПН). Виписується Tax Invoice після оплати, а от ПН після виникнення у продавця податкових зобов"язань (по першій події оплата чи відвантаження). Tax Invoice і ПН не можуть виписати ті продавці, котрі не є зареєстрованими як платники ПДВ, якщо ж така реєстрація є, то продавець зобов"язаний виписати такий документ (Tax Invoice не виписується якщо товар є звільнений від ПДВ). Ні Tax Invoice ні ПН нікуди не відсилаються а підшиваються на підприємствах і мають бути пред"явлені під час перевірки правильності нарахування ПДВ.

Користувач Олесь - 8-6-2004 у 14:43

Дякую, а ще одне запитання можна?
Виходить, що звичайна фактура не є податковим документом? Чи їх має бути два?

Наталка - 8-6-2004 у 14:58

Для податкової інспекції, принаймні, на Україні, головний податковий документ - податкова накладна. Тут ще річ у тім, що на наших підприємствах одночасно ведеться бухгалтерський облік і податковий облік, тому документів дійсно має бути два. Як бухгалтер, я не можу оприбуткувати товар на підставі лише податкової накладної, мені потрібна видаткова (прибуткова). І щоби сплатити за послуги чи товари, мені потрібен рахунок, але для нарахування і сплати ПДВ без податкової накладної не обійтися. Про це вже Гадяч детально розписав.
А мій головбух, дідусь зі стажем роботи 50 років, любив повторювати "Що більше папірців, то чистіша... " Гм... Ну, ви зрозуміли. Це вже неформат. :)

Користувач Олесь - 8-6-2004 у 15:05

ОК, дуже дякую. В Україні і Росії з бухгалтерією дійсно все дуже складно. Я ще зараз читаю, як різні операції проводять, то дуже все відрізняється.

Наталка - 8-6-2004 у 20:08

Відрізняється, на мій погляд, тому, що в каламутній воді легше рибку лапати (податківцям). Ніхто не полюбляє платити податки, та якщо при ясній та прозорій системі оподаткування люди намагаються знизити суму виплат законно, то що робиться у нас - всім відомо... Це такий дамоклів меч, висить над тобою, і ти постійно про нього згадуєш :(
Пам’ятаю, як вивчали на бухгалтерському обліку систему обліку США. Я тоді дуже заздрила американцям... Ет, зате нам сумувати не дають!

Василь Яворський - 9-6-2004 у 09:18

Згоден з Наталкою на всі 100%. Нещодавно мав дискусію зі своїм старим колєгою ще зі студентських років, зараз він працює інспектором в податковій по касовій дисципліні. Він сказав одну ну просто геніальну річ: "Закон мусить бути заплутаним інакше побудувати податкову систему неможливо", цим здається все сказано.