Форум Рідного Міста

Є ідея: 24 сeрпня всі ЗМІ заговорять українською.

Олексій Мачехін - 17-6-2004 у 14:37

Триває підготовка до проведення загальнонаціональної громадянської акції „Добра Воля-2004”, яку розпочато за ініціативою УВКР. Акція передбачає організацію до Дня незалежності України разового виходу всіх вітчизняних видань, телевізійних і радіопрограм українською мовою. Свою позицію з цього приводу оприлюднила Національна спілка журналістів України.
Як зазначається у повідомленні прес-служби НСЖУ, Голова Спілки Ігор Лубченко провів консультації з керівниками багатьох російськомовних ЗМІ. Підтримуючи ідею широкого використання державної мови, більшість головних редакторів газет і генеральних директорів телерадіокомпаній відзначили відсутність на даному етапі кадрів кваліфікованих перекладачів, ведучих передач, коштів для оплати їхньої праці. „За таких умов україномовний випуск газет і передач власними зусиллями лише спотворить саму ідею”, - йдеться у повідомленні.
Зі свого боку Українська Всесвітня Координаційна Рада вже веде переговори з громадськими організаціями та відповідними факультетами вищих навчальних закладів України. Про це заявив Голова секретаріату УВКР Максим Розумний. За його словами, метою цих консультацій є забезпечення допомоги ЗМІ в перекладі інформаційних матеріалів українською мовою. УВКР також звертається до громадськості і запрошує взяти участь у цій роботі волонтерів.
Максим Розумний підкреслив, що до робочої групи з проведення акції „Добра Воля-2004” надходять пропозиції від регіональних ЗМІ організувати до Дня незалежності України спеціальні україномовні випуски.

http://maidan.org.ua/news/view.php3?bn=maidan_free&trs=0&ke...

rost - 17-6-2004 у 19:05

Боже мій, стільки шуму і зусиль, щоб хоч один день ЗМІ виглядали так, як повинно бути в любій нормальній країні щодня.

Остап_М. - 17-6-2004 у 20:41

Людоньки та це ж профанація якась....
Адже "один день" українською це так ніби "день без нікотину". Тільки порожні балачки якісь... Треба працювати і поширювати нашу культуру і мову новими дієвими модерними методами... А не такими примітивними акціями...
Купа різних людей, різних спілок... а результату ніякого... Знаєте, як то кажуть "все справжнім стає навиворіт", ото так само.. Не треба когось чогось насильно вчити... це нічого не дасть... Треба конструктивно довести. що українське це модно!!!

rost - 17-6-2004 у 21:04

Це мені нагадує "жіночий день" 8 березня в Совку. При загальному бидляцькому ставленні до жінки щодня придумали один день, щоб жінка себе жінкою відчула.

Так само пропонується, що українці мають один день на рік себе відчути українцями в своїй країні. І навіть це виявляється непросто.

Captivitas - 18-6-2004 у 18:47

Цитата:
Першим відправив користувач rost
Це мені нагадує "жіночий день" 8 березня в Совку. При загальному бидляцькому ставленні до жінки щодня придумали один день, щоб жінка себе жінкою відчула.

Так само пропонується, що українці мають один день на рік себе відчути українцями в своїй країні. І навіть це виявляється непросто.


Все виявляється просто. Відбулася ж акція "Живої газети":wow:

Dmy - 18-6-2004 у 19:30

Найбільше в повідомленні зацікавила навіть не ідея, а ось це:
"Підтримуючи ідею широкого використання державної мови, більшість головних редакторів газет і генеральних директорів телерадіокомпаній відзначили відсутність на даному етапі кадрів кваліфікованих перекладачів, ведучих передач, коштів для оплати їхньої праці. За таких умов україномовний випуск газет і передач власними зусиллями лише спотворить саму ідею"
Тобто журналісти (себто філологи за фахом і освітою) хоч і російськомовних, але ж УКРАЇНСЬКИХ мідій (їх же не із Сибіру виписали) неспроможні написати 1 (ОДНУ!) статтю на рік державною мовою. Їм потрібні перекладачі!!
Та звільнити їх за профнепридатність, увести для бажаючого працювати журналістом обов'язкову вимогу - знання державної мови і не видавати сертифікат на працевлаштування за спеціяльністю доки екзамін не складе. Хай (тобто не зовсім "хай", але що поробиш) газети виходять по-руськи, пояснюючи це попитом, але співробітники зобов'язані вільно володіти "мовою країни реєстрації видання".

Андрій Пелещишин - 18-6-2004 у 20:01

Подумав, що це може бути знову ж до виборів:
1 Або як страшилка для російськомовного населення України
2 Або як патетична спроба влади урвати кусочок симпатій на Західній Україні і серед "свідомих" українців.

Андрій Пелещишин - 19-8-2004 у 17:00

Сьогодні десь прочитав, що всі основні кримські газети на День Незалежності вийдуть українською мовою

Dmy - 19-8-2004 у 18:10

Цитата:
Першим відправив користувач Андрій Пелещишин
Сьогодні десь прочитав, що всі основні кримські газети на День Незалежності вийдуть українською мовою

І, доречі, не лише українські

Видання Чорноморського флоту Росії :o газета „Флаг Родіни” підтримало акцію Української Всесвітньої Координаційної Ради "Добра воля-2004" і напередодні Дня незалежності України вперше вийде українською мовою, повідомив керівник групи волонтерів Координаційної Ради Ярослав Федорук.
Крім „Флага Родіни”, ініціативу Української Всесвітньої Координаційної Ради підтримало видання „Севастопольская газета”. Можливість публікації окремих матеріалів українською мовою розглядає редакція найтиражнішої міської газети "Слава Севастополя".
Раніше про підтримку акції „Добра воля” заявили редакції 13 кримських газет, які видаються російською чи кримськотатарською мовами.

(Радіо "Свобода", українська служба)

Василь Яворський - 21-8-2004 у 13:16

Це така нісенітниця якої світ не бачив. До преси я маю дуже велике відношення і знаю точно, що у більшості сьогоднішніх російськомовних видань просто немає технічної можливості виходити українською мовою, бо немає відповідного персоналу. Найкраще, що нас чекає - переклади Рутою

Роман Голощук - 26-8-2004 у 22:27

У рамках акції «Добра Воля-2004” 29 неукраїномовних друкованих видань та одна телерадіокомпанія підготували свої випуски до Дня незалежності українською мовою. Про це повідомили «Факти, ICTV».