Форум Рідного Міста

Фальсифіковані вибори (Полтава 20.06.2004)

Остап_М. - 20-6-2004 у 09:54

Сьогодні 20 червня в Полтавській області проходять довибори народного депутата України.
Цікаві повідомлення з того приводу розміщені на сайті:
http://maidan.org.ua

Активісти громадського руху “Чиста Україна”, що проводять в окрузі розяснювальну кампанію “від дверей до дверей”, отримали інформацію про підкуп виборців в м.Кобиляки Полтавської області. Підкуп виборців здійснювався шляхом безкоштовної роздачі рисової крупи та можливо інших продуктів в приміщенні дрібооптового магазину за адресою вул.Дніпропетровська 26. Роздача проводилась в обмін на обіцянку голосувати за кандидата Гончарова – голову правління “Східноєвропейського банку”. Два продавці магазину складали відомість про роздачу, в якій, на момент виявлення цього факту, перебували дані 44 осіб. Ми допускаємо, що нам вдалося побачити лише частину відомостей. За нашими данними роздача проводиться вже третій день.
Активісти про цю роздачу почули в одному із сіл. Приїхавши в Кобеляки зайшли в магазин, і на прилавках побачили розкладені агітаційні матеріали Гончарова. Для того щоби виявити факт роздачі, активісти пішли на хитрість і представились працівниками штабу Гончарова, які приїхали контролювати процес роздачі. Таким чином їм вдалось побачити відомість де стоять підписи людей, що отримували “допомогу”.
Також активістами ЧУ зафіксовані й інші чисельні факти спроб підкупу виборців, які на даний момент перевіряються і обробляються.

Крім того, за повідомленнями місцевих жителів, представники кандидата Гончарова М.О. (голова ради Східноєвропейського банку) масово роздавали від 10 до 30 гривень. Наприклад, в Кобеляцькому та Новосанджарському районах подібні випадки зафіксовані в селах: Грицаївка (10 грн), Радянське (10 грн), Леніново (по 20 грн), Пристанційне (по 30 грн), Соколова Балка (по 30 грн), Андріївна (30 грн), Довга Пустош (20 грн), Маячка (30 грн), Левінське (20 грн), Руденківці (30 грн), Собківці (15 гривень). Часто роздача коштів супроводжувалась укладанням так званих „соціальних угод”, якими виборці зобов’язувались голосувати за Гончарова.
Подібні спроби підкупу виборців зафіксовані і за представниками кандидата Лелюка О.В. Він у своїй виборчій кампанії активно користується своїм службовим становищем та залученням державних коштів. Лелюк, що є головою правління ВАТ „Полтавагаз”, в обмін на голос встановлює газові лічильники і обіцяє газифікацію населених пунктів. Здійснюється також роздача балонів зі зрідженим газом чи їх продаж за зниженими цінами. При цьому його представники не гребують погрозами відмови у газифікації тих населених пунктів, які „неправильно” проголосують. А деякі керівники структурних підрозділів „Полтавагаз” погрожують звільнити власних працівників, якщо вони не голосуватимуть за власного голову правління.
Представники Лелюка також займаються збором паспортних даних громадян з метою майбутніх фальсифікацій результатів виборів.
В окрузі здійснюється тиск на місцеві ЗМІ. Зокрема, за усним наказом голови Карлівської райдержадміністрації був знищений тираж 49 випуску (за 16.06.2004р.) районної газети „Життя і слово”, в якому була поміщена громіздка стаття про візит В.Ющенка в округ. Протягом дня весь наклад газети було вилучено з кіосків Торгпреси і замінено іншим, майже ідентичним. Лише матеріал із Ющенком зазнав значних коректив.

Черговою жертвою довиборів у 151 виборчому окрузі на Полтавщині стала Карлівська районна газета "Життя і слово". У 49 номері газети від 16 червня 2004 на другій сторінці редакція розмістила репортаж про візит В.Ющенка в Карлівку із фотографіями. На одній із них було зображено Віктора Андрійовича разом із кандидатом від "Нашої України" О.Куликом (див. фото в Фотоархіві за наступним лінком: http://maidan.org.ua/n/foto/1087658172). Тираж вже надійшов в кіоски та поштові відділення. Але несподівано він був вилучений і знищений. Замість нього оперативно було виготовлено майже ідентичний. Змін лише зазнала вже згадана друга сторінка. Стаття про візит Ющенка скорочена, з неї викинуто більшість світлин. Зокрема в газеті "не стало" О.Кулика (див. фото в Фотоархіві за наступним лінком: http://maidan.org.ua/n/foto/1087658319). Обурений ситуацією, головний редактор газети Сергій Стеценко написав заяву на звільнення. Щоправда, цю заяву не прийняли.
Як стало нам відомо із джерел, що заслуговують на увагу, наказ про ліквідацію тиражу в усній формі віддав голова Карлівської райдержадміністрації Слєпцов Володимир Анатолійович.

Сьогодні, 19 червня працівниками міліції в Кобеляцькому районі затримана група активістів Чистої України в кількості 4 осіб. Правоохоронці закидають порушення закону про вибори щодо агітації в заборонені терміни. Спроби пояснити міліціонерам те, що активісти нашого руху не займаються агітацією за жодного із кандидатів, залишилися без розуміння. Зараз їх везуть в Кобеляцький райвідділ міліції.

Як стало відомо від активістів Чистої України, що перебувають в Чутівському та Машівському районах 151 Карлівського виборчого округу Полтавської області, штаб провладного кандидата О.В. Лелюка готується до фальсифікації виборів. Серед технолоій, що застосовуються, є і наступна.

Сьогодні, 19 червня, в селах цих районів дільничими комісіями, що підконтрольні владі, в масовому порядку оформлюються заяви від виборців щодо голосування за місцем проживання. Штабістами Лелюка навіть було виготовлено бланк заяви на голосування за місцем проживання. Хоча окружна виборча комісія під тиском штабів інших кандидатів видала роз'яснення, згідно з яким подібна заява вважається діcйною лише за умови власноручного написання її виборцем. Але до більшості дільничих комісій дане роз'яснення не потрапило. Протягом суботи і зараз, в ніч з суботи на неділю, на основі цих реальних і сфабрикованих заяв формуються списки виборців, до яких зранку завітають представники владного кандидата і змусять віддати свій голос за Лелюка.
Про розмах цієї кампанії свідчить те, що на деяких дільницях кількість цих заяв досягає 50% від загальної кількості виборців, що є зареєстрованими на дільниці.

20 червня 2004 року о 10.00 перед будинком Центрвиборчкому в м. Києві пройде другий етап акції громадянського руху „Чиста Україна” під назвою „Досить бруду! Хочемо чистоти!”. У ході запланованого дійства активісти руху символічно помиють будівлю ЦВК, закликаючи новообрану комісію до чистоти. Громадянський рух прагне у такий спосіб позитивно вплинути на нову виборчу комісію, чиста і прозора діяльність якої є запорукою чесного обрання достойної влади в країні. Час акції обрано невипадково, адже саме у неділю відбуватимуться позачергові вибори народного депутата у 151-ому виборчому окрузі (Полтавська область), результат яких може мати вирішальне значення для розстановки політичних сил у парламенті.
За словами активістів руху, саме ці вибори, які є першими для новообраного ЦВК, доведуть або спростують готовність все ще „чистого” виборчкому залишатись таким і надалі. Вони переконані, що „очищення” будинку на площі Лесі Українки дасть новим членам комісії символічний шанс зберегти чистоту власної совісті.


:o:o:o:mad:

Captivitas - 22-6-2004 у 14:58

У парламенті встановлено пам"ятник Невідомому бандиту України

http://www.korespondent.net/main/29770

За словами депутата (Яворський, НУ), під час обговорення в парламенті питання, пов"язаного з виборами мера Мукачева, він з парламентської трибуни відзначив, що ні прокуратура, ні Служба безпеки не можуть знайти винних у цій ситуації. За словами Яворівського, він вніс пропозицію поставити в Мукачеві пам"ятник Невідомому бандиту України.