Форум Рідного Міста

Варікоцеле - який метод лікування вибрати?

Sagittarius - 28-6-2004 у 10:16

Запитання до медиків, а саме урологів.
Таке захворювання як варікоцеле. Не будем розбирати треба чи не треба оперувати. Питання як?
Пошуки дали три основних напрямки.
1. Операція Іванісевича
2. Лапароскопічна операція
3. Ендоваскулярна емболізація

Кожний сайт лікарні(медичного закладу) описує переваги того методу яким роблять в саме цій лікарні і описує недоліки ншого. Тобто це просто реклама а не об'єктивна інформація.

Який метод на вашу думку є кращий і чому?

Sagittarius - 5-7-2004 у 21:04

Нда слабенький форум. Жодної відповіді. :(

Lotty - 5-7-2004 у 21:24

Можливо, тут просто немає урологів?

Юрій Сєров - 5-7-2004 у 22:15

Це не є медичний форум, тут не розглядаються настільки глибокі медичні теми. Якби щось зв'язане з компутерами...

Lotty - 6-7-2004 у 01:12

Я не знаю, чи пан Sagittarius надибає тут щось корисне, але, здається, сервер непоганий. Багато різної інфи - аптеки, віртуальна поліклініка, ще словники медичних термінів, і т.д.
http://www.dopomoha.kiev.ua/

Користувач Олесь - 6-7-2004 у 17:41

Думаю, питання треба поставити інакше, не щодо вибору методу, а щодо лікувального закладу і конкретного хірурга. А так - лапароскопічний метод найменш інвазивний, хоча і найдорожчий. Решта залежить від того, хто оперуватиме.

Sagittarius - 7-7-2004 у 06:44

Цитата:
. А так - лапароскопічний метод найменш інвазивний, хоча і найдорожчий.

Не зовсім. Найменш інвазивним є Ендоваскулярна емболізація. Після лапароскопічного залишаються хоча маленькі, але шрами.
Я ще трішки порискаю по інтернету в пошуках відповіді - і напевно зможу сам відповісти собі :)

Олексій Мачехін - 7-7-2004 у 08:10

Аби не лишати п Sagittarius-а на самоті, скажу лишень що в київській профільній лікарні (не пам`ятаю точно, але може й інститут то був) мені робили операцію. Яку - не знаю, шрам сантиметрів 5-8. Мо` чимось зарадить?

Sagittarius - 8-7-2004 у 10:28

Ну так сказати почну короткий лікбез.
Причина захворювання - це направильний тік крові по вені. В нормі вона має текти від лівого яєчка до лівої нирки. А при захворювання вона тече навпаки. Виділяють 2 основін причини - це відсутність або недорозвиток клапанів вені, що в нормі перешкоджають патологічному току або стиснення ниркової вени що веде до підвищення тиску в ній і скиду крові в напрчмку меншого тиску.
Звичайно повернути ток крові неможливо - тому мета операції просто зробити щоб кров по цій вені не текла. Потрібно це для того що при патологічному тоці крові відбуваться розширення вен яєчка і погіршення тепловідведення від нього - відповідно піднімається температура яєчка, а для утворення сперматозоїдів вона має бути нижчою. В заключені коротко - чкщо яєчко перегрівається то сперматозоїди не утворюються відповідно є проблеми з зачаттям дітей.

Буде час і про лікування напишу. А шрам - це від Іванісевича

Роман Голощук - 20-2-2005 у 11:30

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Sagittarius

Буде час і про лікування напишу.


Шкода. видно у п. Sagittarius-а таки немає часу :(
А може таки з'явиться найближчим часом? Продовжуйте...

Sagittarius - 19-3-2005 у 13:24

Для встановлення діагнозу, найчастіше буває досить прощупати ділянку калитки. При цьому в області калитки (в області її основи, над яєчком) з лівої сторони визначається м'яке нерівне утворення, що спадається при натисненні і знову з'являється при ослабленні тиску. У вертикальному положенні тіла або при натужуванні це утворення істотно більше, ніж лежачи. Крім цього, при довгостроково існуючому варікоцеле може бути атрофія яєчка ліворуч, тобто в порівнянні з правою стороною ліве яєчко більш м'яке і маленьке. Варікоцеле розрізняють по ступенях:
-Легкий ступінь захворювання - пухлиноподібне утворення в області насінного канатика визначається пальпаторно (тобто при обмацуванні) тільки при натужуванні.
-Середній ступінь - пухлиноподібне утворення в області насінного канатика легко визначається пальпаторно і без натужування.
-Виражений ступінь - пухлиноподібне утворення в області насінного канатика помітно навіть при простому огляді, без обмацування.
Цікаво, що останнім часом у світовій практиці має місце тенденція до відмовлення від поділу варікоцеле на ступені, тому що прямого зв'язку між ступенем варікоцеле і виразністю порушень функції яєчка немає. Якщо говорити про скарги пацієнтів, то як правило, їх не буває. Як уже відзначалося, основним ускладненням варікоцеле є безплідність. У лабораторних аналізах сперми такого пацієнта виявляється зниження кількості сперматозоїдів і їхньої рухливості (у нормі в 1 мл сперми міститься близько 60 мільйонів сперматозоїдів).

Лікування варікоцеле
Як і при варикозному розширенні вен на ногах, єдино реальним способом лікування є операція в тій чи іншій формі. З іншого боку, оскільки варікоцеле - захворювання безпечне, і як правило, безсимптомне, саме по собі його виявлення в дорослого чоловіка не є показанням до операції. Оперативне лікування потрібно в наступних випадках:
-Наявність болю в області яєчка
-Атрофія яєчка (зниження розмірів і щільності лівого яєчка в порівнянні з правим)
-Чоловіча безплідність (за рахунок зниження кількості і рухливості сперматозоїдів)
Разом з тим в дітей і підлітків для профілактики потенційної безплідності операцію при варікоцеле варто робити в будь-якому випадку.

В даний час існують 3 основних оперативних способи лікування:
-Відкрита (звичайна) операція
-Ендоскопічна операція
-Рентгенівська ендоваскулярна операція

Як відкриту операцію застосовують операція Іванєсєвіча, що полягає в ізольованій перев'язці вен яєчка на рівні внутрішнього крила крижової кістки. Ця операції для свого виконання вимагає розрізу довжиною близько 3-5 см. При наявності операційного мікроскопа відкриту операцію можна виконати як мікрохірургічну, з більшою делікатністю і точністю, однак на согодні даний тип операції являється практично вчорашнім днем.
Ендоскопічна операція полягає в заведені в черевну порожнину спеціального інструментарію через три проколи. Один прокол в області пупка, через нього вводять мініатюрну телекамеру, з'єднану з відеомонітором (телевізором). Через два інших проколи вводять мініатюрні затиски і ножиці. Цими інструментами виділяють артерію і вени яєчка. Після цього на вени яєчка накладають спеціальні титанові дужки, або вени перев’язують хірургічною ниткою.
Останньою і найбільш прогресивною з запропонованих способів лікування являється операція ендоваскулярної емболізації вени яєчка під контролем рентгену. Ця операція робиться через прокол великої вени в паху - стегнової вени. Через цей прокол у вену вводять довгий гнучкий інструмент - катетер, і під контролем рентгена ним проникають у нижню порожню вену, а потім у ліву ниркову вену і відповідно в ліву яєчкову вену. Після чого вену яєчка блокують шляхом уведення спеціального склерозуючого розчину що приводить до закриття просвіту вени. Для попередження рецидиву захворювання додатково в вені залишається спіраль Гіантурко що попереджує реканалізацію (відновлення прохідності) вени. Основними перевагами даної операціє є:
-Проводиться під місцевою анестезією
-Не залишає після себе шрамів
-Висока ефективність і низька частота рецидивів в порівнянні з іншими типами операцій
Низька травматичність – пацієнт на другий день після операції виписується до дому і може вести активний спосіб життя.