Форум Рідного Міста

Чим погана демографічна криза?

Sergi Adamchuk - 14-7-2004 у 13:42

http://elvisti.com/2004/07/14/society.shtml#5
Невже скорочення населення таке вже погане? Всі кажуть: проблеми, проблеми. А що в цьому поганого - ніхто не пояснює.

Мені здається для екології, тай і для самих людей це краще.... краще щоб населення було більше кількістю а не якістю.... а ще кажуть "менше люду - більше кисню".

Хоча, якщо є приріст населення, то це означає баланс населення на користь працездатних (при скороченні навпаки), але ж населення до нескінченності все-одно рости не може (принаймні поки ми обмежені земною кулею).

Користувач Олесь - 14-7-2004 у 13:56

Пан сам відповів у свому дописі. При негативному прирості населення доходить до ситуації, коли менше працездатних і більше непрацездатних. Тому більший податковий тиск на перших. Замість того, щоб десятеро молодих годувало одного старого, виходить що скажімо один молодий годує одного старого. Відповідно, який має бути дохід того молодого, щоб із заплачених ним податків забезпечити достатню пенсію старому.
До обмеження ресурсами земної кулі ще дуже далеко, як і до обмеження кількості населення України її територією.

А крім того, поганою є сама наявність причин того негативного приросту населення в Україні. Бо пов'язано це не тільки з питаннями народжуваності/смертності, але і еміграції.

Sergi Adamchuk - 14-7-2004 у 14:08

По-перше, не так вже й далеко до вичерпання ресурсів, запаси газу оцінюють ще на років 40, тобто ще ми можемо дожити до тих часів вже не кажучи про забруднення.

Крім того моя позиція така, що в кожен момент часу не працездатні повинні забезпечувати пенсіонерів, а пенсіонери повинні формувати свій пенсійний фонд до виходу на пенсію. Я колись рахував, якщо у нас депозити зараз в банках на гривні бл. 20% і якби кожен робітник відкладав у пенсійний фонд по гривень 10-20 щомісяці - це б реально могло забезпечити нормальну пенсію.

Користувач Олесь - 14-7-2004 у 14:36

Забрудення і запаси вичерпних ресурсів радше стосуються технологій, аніж кількості населення.

Пенсія повинна бути достатньою для життя і без додаткового пенсійного фонду, останній є вже таким собі додатковим бонусом для передбачливих. Це раз. Друге - ці гроші, які вам зараз відраховують до пенсійного фонду, не лежатимуть заморожені до моменту вашого виходу на пенсію, але з них виплачують пенсії зараз. А нам пенсію платитимуть з відрахувань тих, хто працюватиме тоді, коли ми будемо пенсіонерами.

Sergi Adamchuk - 14-7-2004 у 15:04

Цитата:
Першим відправив користувач Користувач Олесь
Друге - ці гроші, які вам зараз відраховують до пенсійного фонду, не лежатимуть заморожені до моменту вашого виходу на пенсію, але з них виплачують пенсії зараз. А нам пенсію платитимуть з відрахувань тих, хто працюватиме тоді, коли ми будемо пенсіонерами.


Про лежання мова не йде. Йде мова про те, щоб гроші працювали, так само як гроші на депозитах. І якщо кожен буде сам забезпечувати свою пенсію в період працездатності, тоді проблеми із коливаннями чисельності населення не мають ніякого значення. А населення всетаки не зможе рости нескінченно....

Олександр Чорнобиль - 14-7-2004 у 15:09

Демографічна криза має купу негативу.
Наприклад, так званий німецький варіант (коли в країні, де практично немає приросту населення є велика мусульманська община) демографічної кризи потихеньку може призвести до того, що турків і курдів в Німеччині буде більше ніж німців.

Користувач Олесь - 14-7-2004 у 15:24

Цитата:
Першим відправив користувач Sergius
Про лежання мова не йде. Йде мова про те, щоб гроші працювали, так само як гроші на депозитах. І якщо кожен буде сам забезпечувати свою пенсію в період працездатності, тоді проблеми із коливаннями чисельності населення не мають ніякого значення. А населення всетаки не зможе рости нескінченно....


Якщо кожен сам собі накопичуватиме, то це означає відмову від соціального забезпечення як такого, кожен сам накопичує певну суму, з якої житиме в старості. Якщо складати собі гроші на термінований рахунок або розумно інвестувати, то можна непогано накопичити. Так само це можна застосувати до медичного страхування - кожен має мати власні заощадження на випадок хвороби. Тільки інститут соціального страхування і існує для того, щоб забезпечити кожного засобами до існування. Крім того, ви не врахували інфляцію, девальвацію і інші економічні процеси.
Наприклад, зараз ви наскладаєте по 10 чи 20 гривень в місяць, з розрахунку що на пенсії ви зможете тратити скажімо 300 гривень в місяць. Після вашого виходу на пенсію рівень життя зростає, середня зарплата становить 12-13 тисяч гривень, вартість життя теж дорожчає. Що робити? В пенсійному забезпеченні для цього існує індексація згідно економічних показників. За умови, що ви вже на пенсії, у вашому варіанті допомоги чекати нема звідки.
Зрештою, це все вже було - за Союзу люди накопичували немалі гроші на рахунках і готівкою, пізніше гроші знецінилися і оці сучасні пенсіонери не мають з чого жити. Хоча за часів періоду своєї працездатності вони подбали, щоб на старість мати.