Форум Рідного Міста

Фотографія. Знимкування дітей (ВАЖЛИВО!)

Рост - 22-7-2004 у 09:37

Вчора розмовляв зі своїм давнім товаришем і вчасно застеріг його від прикрої помилки. Полягає вона в тому, що батьки, фотографуючи дітей, користуються спалахом.
Фотографуючи дітей, користуватися спалахом КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!! Як мінімум до 5, а то і до 7-річного віку. Справа в тому, що очі дітей ще не вміють швидко адаптуватися до різкої зміни освітленості. Тобто, при спалаху зіниця не встигне звузитись, як це відбувається у дорослих, і усе світло потрапить на сітківку.
Тому Не паліть дітям очі! Щоб фотографувати дітей, користуйтесь денним світлом, чи штучним, якщо увечері, але ніяких спалахів.
Звичайно, що усілякі прості мильниці не зроблять вам нічого доброго без спалаху в освітленій лампами кімнаті, але ж здоров`я дитини важливіше, чи не так?

Sergi Adamchuk - 22-7-2004 у 09:46

Чи можете дати посилання на компетентні джерела з цього приводу?

Рост - 22-7-2004 у 09:56

Спеціально шукати зараз не буду, а букмарків потібних під руками нема. Але це давно відомий факт, усі професійні фоторафи знають про це.

rost - 22-7-2004 у 10:02

Гм... А може все ж таки без паніки? Зіниця ні в дітей ні в дорослих не встигає звузитися при фото-спалаху. Це і породжує неприємний ефект red eye або червоне око на фотографіях. Для уникнення його навіть у дешевих мильницях є т. зв. red eye reduction, тобто слабенький червоний передспалах, який змушує зіниці ока звузитися на момент справжнього спалаху. У купі посібників по цифровій фотографії є рекомендації по усуванню цього "червоного ока" зі знимків, але ніколи не чув про, якісь його тривожні медичні аспекти.

Користувач Олесь - 22-7-2004 у 10:06

Цитата:
If a flash is used frontally at eye level, red eyes are the result. The flash illuminates the reddish retina at the back of the eye. This can be avoided by using the pre-flash function of many flashes: by emitting several preliminary flashes, the pupils close down before the actual photo is taken. This tones down the effect. Bounce flashing against a white surface (wall or ceiling) is even better. Flash units with tilt reflectors are made for this purpose. Positioning the flash away from the camera is the best solution, also as regards the lighting set-up. By the way, a direct flash should never be used with small children or infants.


http://www.agfanet.com/en/cafe/photocourse/classiccourse/9811/cont_...

Рост - 22-7-2004 у 10:15

Олесю, тут не всі знають англійську мову :)

By the way, a direct flash should never be used with small children or infants = але ніколи не використовуйте прямий спалах при фотографуванні малих дітей.

Користувач Олесь - 22-7-2004 у 10:17

Хоча більше я не знайшов. Так само як не знайшов якогось авторитетного медичного джерела з даного питання. Є дані, протилежні до поданого вище. Так, наприклад медичні джерела пишуть, що часто ретинобластому в дітей виявляють випадково саме завдяки знимкуванню зі спалахом - в такої дитини очі на знимці є білі, в той час як в інших червоні. Тому опосередковано можна вважати, що медицина ніяких протипоказів не наводить - інакше то би було вказано. Хоча на мою думку дане питання потребує детальнішого вивчення.

Sergi Adamchuk - 22-7-2004 у 10:29

Знімання дітей - поширене явище, якби воно й справді було настільки небезпечне, я б вже мабуть про це чув не один раз. Досьогодні я такого не чув.

Рост - 22-7-2004 у 10:39

Може не чув, бо не спілкуєшся з фотографами, напевно.
Ну добре, при нагоді спробую пошукати надійне джерело.

І раз зачепили тему, то поговоримо про червонооких :)
http://misto.ridne.net/viewthread.php?tid=2829&page=1#pid32887

Tempika - 22-7-2004 у 17:05

...я теж не чула... дійсно, варто спитати професійних фотографів...
але ось колєжанкіна мала, увечері, зі спалахом: http://public.fotki.com/tempika/lviv/eva.html
ну і ніякого переляку і червоних очей.

rost - 22-7-2004 у 21:13

Питати треба не фотографів, а лікарів-офтальмологів. Але думається, що то більше квестія здорового глузду ніж реальна небезпека. Очевидно, що фотоспалах є легке подразнення, і ним , як і всим на світі не треба зловживати. Але не думаю, що проблема вартує закликів типу Фотографуючи дітей, користуватися спалахом КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!! бо тоді теба вже додавати ким і коли.
Є така дивакувата країна, рай адвокатів, називається США. Запевняю вас, як би там зафіксували хоч один доведений випадок погіршення зору дитини, як результат дії "брендового" фотоспалаху, то ми з вами би про то чули. Як Джонсон(Сміт тощо) відсудив у Олімпуса(Кодака, Нікона тощо) 10(20,30....) мільйонів доларів за це. А на корпусі кожного спалаху незмиваємою флюоресцентною фарбою би писало direct flash should never be used with small children or infants.

Рост - 23-7-2004 у 09:03

Та як собі хочете, друзі. Я висловив думку саме професійних фотографів, які це також з пальця не висмоктали. І дійсно професійних, роботи яких отримують міжнародні призи, публікуються у журналах по всьому світу, а не наших львівських лабухів.
Ну але вирішувати вам - будете ви шкодити здоров`ю своїх чи й не своїх дітей, чи ні.

ПС. Розкажу одну правдиву історію. Ще в молодості в однієї жінки, тепер вона моя дружина, а тоді ми ще знайомі не були, почалися проблеми з жовчним міхурем. І настільки серйозні, що усі хірурги давали однозначний вирок - на операційний стіл, і то вже, через день буде пізно! Але заплатили одному з тих хєрургів дєнюжку, і дав він адресу такого собі дідуся, травника. І от, той дітусь за три дні травами поставив жінку на ноги. Потрібні коментарі?
Та що там, мене самого славна медицина мало інвалідом на зробила, з того світу витягали.
Я можу розказувати багато про "подвиги" доблесної медицини, але буде це довгим і нудним офтопом.
Тому в багатьох випадках на думку медицини я, як би це полагідніше сказати... от.

ППС. Цікаво, чому на упаковках з бройлерами, вирощеними на гормонах нема написів - вживання цих кур шкодить вашому здоров`ю, трам-па-ра-рам? Та тому, що все довкола бізнес, і медицина, на превеликий жаль - теж... Ну добре, щось мене понесло...

Рост - 23-7-2004 у 09:11

Таню, а ти не бачиш, які великі зіниці в малої? Якщо би світло такої інтенсивностя, як спалах, було не імпульсом, а стале, вони би в маленькі точечки зійшлися.
Крім того є там легкий червоний відтінок. А що його дуже мало, то тому, що фотографувалося впритул, і для цієї відстані спалах виявився достатньо рознесений з віссю об`єктива, щоб позбутися ефекту. От якби вона відійшла на метр-другий - червоні очі були б тут як тут.