Форум Рідного Міста

Чим відрізняється уніатський храм від православного

Маша Касимовская - 27-7-2004 у 15:06

Я ніколи не була в уніатському храмі (сама я ходжу в православний) – але мені дуже цікаво – чим він відрізняється від православного?? Я маю на увазі – внутрішній вигляд …

Користувач Олесь - 27-7-2004 у 15:14

В принципі нічим, сама будова може бути різна, але іконостас обладнаний власне згідно Візантійського обряду.

В православних нема місць, щоб сидіти, в католицьких є.

Олексій Мачехін - 27-7-2004 у 15:22

Я б сказав - по різному буває.
Як відомо, уніатські храми в Україні будуються за візантійською традицією, проте є і старі храми, які стали уніатськими після, власне, унії. Серед таких є і православні і католицькі, тобто як візантійська, так і римська традиція.

Також відомі випадк, коли в бідному селі в одному храмі по черзі служать священики різних обрядів. Так що певно сказати неможна.

Остап_М. - 27-7-2004 у 16:55

2 Маша Касимовская:
Шановна панночко, мушу перепросити, але Ваше питання трішки некоректне. Адже слово "уніат" не вживається для позначення греко-католиків, а якщо і вживається то виключно для образи останніх. Так що враховуйте це в майбутньому...

Олексій Мачехін - 27-7-2004 у 17:47

2 Остап_М.

Мушу перепросити, але термін греко-католик було впроваджено дещо/значно пізніше створення уніатської церкви. І тому, на мою думку, сприйняття терміну уніат як образи, є не зовсім коректною реакцією на російську пропаганду.

Ми ж не будемо стверджувати що націоналізм то смертний гріх лише тому, що росіяни бояться націоналістів і створили відповідний міф?

Андрій Пелещишин - 27-7-2004 у 18:27

Ми повертаємося до старої дискусії. Якби би не було, зараз для греко-католика слово "уніат" як правило є образливим і якщо люди не хочуть, щоби їх так називали, значить не потрібно їх так називати.

Андрій Пелещишин - 27-7-2004 у 18:30

Уже як адміністратор, я змушений настійливо просити не називати сучасних українських греко-католиків словом "уніат"

Олексій Мачехін - 27-7-2004 у 21:27

Добре, Андрію, не буду. Тільки прикро мені. Так, на донбасі у нас вважають що "бандеравцев нада рєзать", але від того певні люди пишаються коли їх називають бандерівцем.

Дуже прикро що лише через якусь дурнувати закордонну пропаганду люди відмовляються від власної самоназви.

Андрій Пелещишин - 28-7-2004 у 01:18

Цитата:
Першим відправив користувач Маша Касимовская
Я ніколи не була в уніатському храмі (сама я ходжу в православний) – але мені дуже цікаво – чим він відрізняється від православного?? Я маю на увазі – внутрішній вигляд …


Практично нічим. Чим далі, тим менше відмінностей. Серед відмінностей можу згадати зображення серця на греко-католицьких іконах та косу планку на православних хрестах. Хоча такі ікони бачив тепер і в православних храмах.

Дякую

Маша Касимовская - 7-8-2004 у 13:31

Дуже дякую!!:sing: