Форум Рідного Міста

Моє місто (c) lanis

dr.Trollin - 28-7-2004 у 10:59

http://www.livejournal.com/community/lviv/9505.html?view=40225#t402...

lanis писала @ 2004-07-27 11:13:00
у http://www.livejournal.com/community/lviv

Моє місто

Сьогодні зранку знову похмуро. І ми знову незадоволені погодою. Зле, коли дощ, бо мокро, парасоля заважає і чомусь починають погано ходити маршрутки. Зле, коли спека, бо тоді повітря можна краяти ножем і нема чим дихати у транспорті. Так завжди у Львові. Чистенький і брудний, пишний і обірваний, веселий і сумний, багатий і бідний. Я радію з нього, дивуюся йому, часом гніваюся на нього.
Перетинаючи площу Ринок, щоразу маю якесь містичне відчуття балансування на межі століть. Де ще можливо таке - народитися і жити у Львові, щодня ходити центром, раптом подивитися трохи вище тротуару і вперше побачити неймовірної краси барельєф на стіні старовинного будинку (О!!!). Або позіхаючи на парі в інституті, раптом помітити кам'яного лебедя, що завмер на даху будинку навпроти.
Я пишаюся, що у Львові жив перший друкар Іван Федоров. Що у Львові монах Лукасевич винайшов гасову лампу. Що є Оперний театр, на сцені якого співали Карузо та Крушельницька. Що тут творив Іван Франко.
Мені байдуже до співачки Руслани. Але, боже коханий! Що то було гордощів, захоплення і втіхи, коли львів'янка Руслана перемогла на Євробаченні! Я не розуміюся на шахах. Але я тішуся, що є львів'янин Василь Іванчук! Я також щаслива з того, що Леонід Ярмольник та Анжеліка Варум - львів'яни.
Ми сваримося в маршрутках і магазинах, але ми разом, і коли у нас велика радість, і коли велика біда. Я пам'ятаю той страшний чорний дим зі Скнилова, пам'ятаю жах, що нескінченним потоком лився з усіх ЗМІ, досі не можу спокійно чути, як злітають літаки, бо маю нещастя жити недалеко від летовища. Я пам'ятаю, як ми плакали, львів'яни. Ту безмежну, тяжку скорботу і той нестерпний біль. Я дякую Богові, що діти мої живі і здорові, що живі і здорові мої рідні, друзі, сусіди, знайомі і незнайомі, що я жива. Сьогодні - річниця трагедії. Але я пам'ятаю візит Папи Римського, як він співав у Львові пісеньку про дощик, як центром їхав Папа-мобіль і як незручно було добиратися додому і на роботу. Та проте, Господи, які всі були піднесені і щасливі. Як люди (українці, росіяни, поляки, чехи, словаки, угорці, вірмени.... ) йшли пішки через усе місто на зустріч з Іоанном Павлом ІІ. Як ніхто не сварився в забитих вщент маршрутках, як усі жартували і посміхалися. Я пам'ятаю День міста, феєричне вогневе видовище (виставу театру Воскресіння "Данило-князь Галицький";), фейєрверк біля Оперного театру, коли іскринки падали на нас з неба. І ми танцювали і сміялися, і пили пиво разом із нейзнайомими людьми. Ми – разом!
Я росіянка за національністю. Я - українка і львів'янка. Кохані мої, де б ви не були, залишайте серце у Львові. Львів любить вас.



P.S. авторка настирливо запрошується на Форум.

Олексій Мачехін - 28-7-2004 у 11:09

Може авторка пишатиметься Львовом ще більше, коли дізнається що друкарство у Львові було і до Федорова?

Андрій Пелещишин - 28-7-2004 у 11:10

Ага, років на 70 раніше.

Анастасія Кулакова - 28-7-2004 у 11:20

Так, і винахідником друкарства був не Федоров і виникло воно раніше.
Справа не в цьому. Справа у піднесеності того тексту, у щирості. Таке можна написати тільки "від душі". Я не Львів'янка, але маю ті ж самі відчуття, коли перебуваю у Львові. Відчуття причетності до красивого міста з його погодою, його вуличками, храмами, людьми.
Висновок: того "листа місту" писала щира й цікава людина.

Користувач Олесь - 28-7-2004 у 11:37

Так, і Лукасевич був не монахом, а аптекарем.

Олексій Мачехін - 28-7-2004 у 11:44

Ох зара вона дістане :lol:
Кожень щось скаже і ніякої романтики не лишиться :)

dr.Trollin - 28-7-2004 у 15:09

(обуреноволаюче) !!прагматики!! паче ж -Матеріалісти. (вибачте за негарне слово) :(

тут щирість (поетична) кохання до.
а вони якісь дати...
ну раніше було...

але ж "Львів любить вас. "

:)

во!

dr.Trollin - 28-7-2004 у 22:35

2Olexiy угу. не лишилося. :(
lanis Wed, 28 Jul 2004 14:39:54 UT пише
"Е-е, Сергію, щоб Вам добре було! Суворі там у Вас люди. Ну так, вибачте красно, я не звірилась з відповідними джерелами. І писала я п-р-о-с-т-о т-а-к! Прошу передати там, на Форумі. А взагалі, дякую за підтримку. "

зістрашили дівчину таки. :(

матеріялисти :)

Андрій Пелещишин - 28-7-2004 у 22:43

Чому зісташили? http://misto.ridne.net/member.php?action=viewpro&member=lanis

dr.Trollin - 29-7-2004 у 04:59

ну, мо' пози Зі-страшили, але ще не Від-страшили :)
матеріалізьм то, зрештою ще не є так зле :)
(хіба б ото "історичний" якщо :) і ще б при владі притім він би б... - то таки...)

Юра Кириченко - 30-7-2004 у 01:01

Гарне місто Львів, файне місто Тернопіль, таке-собі місто Вінниця. Ні сало, ні мнясо. Маленьке місто, але якусь приємну містечковість втратило давно і назавжди, покривши всі вулиці порепаним асфальтом. З примєчательностєй тільки підірваний Вервольф рядом, а так більше нічого і не нагадаю.

Ні, я своє місто люблю, але все одно щиро заздрю львівянам, а особливо авторці першого листа.

Олексій Мачехін - 30-7-2004 у 15:21

Між іншим, в Вінницькій області є Бар. І взагалі місця там чудові. Моя бабця звідти :)

Капітошка - 12-9-2004 у 22:50

Я народилася не у Лбвові і про це шкодую. Вперше побачила Львів з фотографії. Відтоді я серцем і душею люблю його як львів"янка. Мені дуже болить, коли звідтам їду. :(

dr.Trollin - 12-9-2004 у 22:59

звісно, що болить, бо ж - ти тільки глянь, як про Львів Львів'яни пишуть.

normaliser@ 2004-09-09 20:12:00
Пилюка. Ковзаючи бруківкою, закручується десятками міні-вихорів друге опале листя (перше опало ще влітку, захищаючи асфальт від спеки. Чи – від злив).
Але осінь у Львові починається не з приземленого шурхоту: з моменту, коли кількість жіночих ніжок, мацаних чоловічими поглядами, стає сумно й помітно меншою настільки, що погляди, дорогою до тих ніжок, зчіплюються між собою і
навіть починають жертися. Хіба ви не чуєте плямкання, сичання і зубовного скреготу, коли йдете вечірнім містом?
Не чуєте, дійсно? Ви, певно, мужчина...
Вам зараз – надивитись би, нахапатись вражень, позаклеювати ними, як шпалерами чи плакатами, всі бажання й відчуття на всю довгу, мокру осінь, на всю довгу, брудну, мокру зиму, де ж вам зараз – чути.
А тішить те, що з кожним шаром отих шпалер все одно стаю на крок ближчим до весни.

А коли із бажань опадатимуть зжовклі шпалери –
Враз не стане мужчин: бо – весна, будуть всі кавалери...