Форум Рідного Міста

Україно! Твоїх дочок та синів б’ють!!! – 6.08.2004 – 12-45

freewill - 6-8-2004 у 12:18

http://maidan.org.ua/static/news/1091787000.html


Сьогодні між 7 та 8 годиною ранку на розбитий для ночівлі табір сумських студентів вчинено напад з боку “правоохоронних” органів Сумської області. Наразі заарештовано майже усіх учасників походу. Ми не маємо поки що достовірної інформації про те, чи вдалось комусь продовжити пішу ходу на Київ. Але є непідтверджена інформація про те, що група з 30 студентів прямує лісами полями до Лохвиці. Їх намагається знайти та затримати сумський (?) “Беркут”. Актив Студентського Спротиву планує продовжувати похід, зібравши всі свої сили на Полтавщині.

Одного із побитих сьогодні студентів забрала швидка.

Також Інформцентру Студентського Спротиву зі слів Олега Медуниці стало відомо, що 17 чоловік, які намагалися прорватися через кордон Сумської та Полтавської областей, було блоковано за допомогою блокпосту та доправлено до Недригайлівського райвідділу міліції.

Затримані пишуть заяви до міліції з приводу ранкових протизаконних дій “правоохоронних” органів. До Недригайлова приїхав народний депутат України Качур. Маємо надію, що йому вдасться визволити сумських студентів.

Журналіста київського бюро “Контексту” Євген Кузьменко наразі звільнено з-під варти.

Є неперевірена інформація про те , що о 2 ночі до деканатів СумДУ та СумДПУ увірвалися невідомі і забрали всі особові справи студентів-учасників акції.

Вранці неподалік місця подій у Андріяшівці “правоохоронці” затримали групу студентів з Західних областей. Їх під арештом везуть на автобусі до Сум. Це:
Данильчук – Волинський Університет, Луцьк
Бєліщак – газета “Шлях Перемоги”
Роман Романко – Львів
Саоловська Наталія - Львів
Козюбка Андрій - Львів
Анна Балабан - Львів

Ми просимо всіх небайдужих їхати до Лохвиці. Там будуть
концентруватись сили для продовження походу.

Ми просимо всіх небайдужих виходити сьогодні та завтра на вулиці своїх міст для проведення акцій солідарності проти брутальних дій Сумської обласної влади та замовчування інциденту з боку уряду та Президента України, провладних ЗМІ.

Адміністрація новоствореного СНУ сьогодні протягом дня збирає старост СумДУ. Напевно, адміністрація вдасться до тиску на сумських студентів через їх же товаришів.

О 15 годині сьогодні на Майдані незалежності в Сумах відбудеться мітинг проти ранкових дій міліції та загальної ситуації, що виникла навколо створення Сумського національного університету.

Остап_М. - 7-8-2004 у 11:56

http://www.chysto.com/

До сумських студентів та активістів "Чистої України" ставляться, як до злочинців.

Як повідомляв інформвідділ "Чистої України", вранці 6 серпня було вчинено зухвалий наліт міліції на табір учасників пішого походу до м. Києва. У ході "профілактики" було брутально затримано кількадесят студентів та активістів громадянського руху "Чиста Україна". Багато учасників отримали травми, один з них - Вячеслав Кобеляков - перебуває в шпиталі у вкрай важкому стані.

Кілька затриманих молодих людей відпустили, проте більша їх частина досі перебуває за ґратами. Сьогодні вранці відбулось засідання суду, який присудив "терористам" одну добу адміністративного арешту за статтею 185 Адміністративного кодексу України (порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, яка передбачає покарання у вигляді попередження, штрафу або адмінарешту до 15 діб). "Чиста Україна" переконана, що обрання у якості покарання саме арешту викликане намаганням влади перешкодити відновленню акції протесту. Незважаючи на такі дії міліції, на цей час до м. Києва рухаються 4 групи протестуючих, які мають на меті об’єднатись згодом.
Досі невідомо, проте, чи будуть покарані ініціатори "затримання в інтересах правопорядку", які знехтували усіма можливими нормами і приписами, зостосовуючи до дітей грубу фізичну силу.
Стало також відомо, що затриманих у райвідділі міліції м. Ромни активістів "Чистої України" не годували впродовж 10 годин.
Сьогодні вранці до репресій долучилась також міліція Львова, Тернополя та інших обласних центрів. Її працівники завітали до помешкання батьків затриманих "чистих українців" та влаштували їм допит на тему "що ваша дитина робить в Сумах". Дії правоохоронців дуже нагадують дії репресивних органів СРСР, тому можна очікувати також гнівних листів за місцем праці батьків затриманих, погроз на їх адресу та раптових невмотивованих "проблем" із державними установами.
Незважаючи на гарячкові намагання зупинити акцію протесту, піший похід до Києва продовжується. Найближчими днями можемо чекати також відставки сумського "губернатора" В. Щербаня, оскільки суденти вже перетнули кордон його "вотчини". Якщо В. Янукович дотримає слова, даного Щербаню напередодні, Сумщина отримає нового керівника. Найбільш ймовірно, він буде представником СДПУ(о), яка особливо "відзначилась" у ході сумських подій. Чи не відмовиться О. Царенко від "об’єднавчої" ідеї-фікс заради крісла в ОДА?

Андрій Пелещишин - 7-8-2004 у 16:32

Здається, це найбільша дурниця, яку могла зробити влада перед виборами? Ну є місцева проблема проблема існування вузів у Сумах. Є якісь аргументи на користь злиття, є якісь - не на його користь. Ну заходіли студенти влітку помандрувати по Україні, за одно повідомити владу в Києві (самі ж централізувалися далі нікуди) про свою позицію по цій проблемі.
Так ні, взялися чинити абсурдний опір, влаштували колотнечу, скомпрометувалися. Чого лише одне попередження Тигипка варте (ну я вже писав що пан Тигипко взагалі "оригінально" веде передвиборчу компанію ВЯ).

Остап_М. - 8-8-2004 у 06:49

http://www.chysto.com/

Мітинги на підтримку студентів тривають...

З 10 до 11 години в Сумах проходив мітинг біля Обласної державної адміністрації. Зібралося біля 1500 сумчан.
На мітингу виступав народний депутат України Володимир Петренко, депутати міськради Сергій Клочко та Людмила Чайкіна, а також Микола Безпалий розповідали про брутальні дії міліції проти них, міліції яка “проливала кров невинних студентів”. За словами Людмили Чайкіної її звинуватили в тому, що у неї ніби-то вкрадений мобільний телефон. Невідомо, скільки б її тримали у відділку, якби не народний депутат України В’ячеслав Кириленко.
Виступав також помічник представника секретаріату ООН в Росії та СНД з прав людини Олександр Дануца. Його направили спеціальним відрядженням до Сум для з’ясування ситуації. Він кожні 2 години сповіщає про ситуацію керівництву секретаріату. Один з його рапортів вже направлено до Нью-Йорка.
За словами Олександра Дануци справа може дійти до Гаазького суду.
Кульмінацією мітингу стало покладання похоронних вінків до будинку Обласної адміністрації з написами на стрічках: “Від студентів”, “Від викладачів”, “Від мешканців міста”, “Від батьків”.
На 5 канал сумські студенти передали відеозапис затримання і побиття міліціонерами колони, яка йшла на Київ. За цими матеріалами також буде порушено кримінальну справу.
Сьогодні о 21-00 у прямому ефірі на 5 каналі відбудеться дискусія щодо ситуації в Сумах і акцій Студентського Спротиву. Зокрема, до студії запрошена речниця Студентського Спротиву, студентка СумДУ Олександра Веснич.

Dmy - 9-8-2004 у 15:16

У Сумах поміняли прокурора
UNIAN
"Наказом генерального прокурора України від 30 липня 2004 року старший радник юстиції Степан МОЛІЦЬКИЙ призначений прокурором Сумської області і головою колегії цієї прокуратури. Про це УНІАН повідомили у прес-службі прокуратури Сумської області.
...
Колишній прокурор Сумської області Юрій УДАРЦОВ наказом генерального прокурора України призначений першим заступником прокурора Дніпропетровської області"

2 цікаві моменти

1. Перші повідомлення про "наказ ген~прокурора України від 30 липня" з'явилися зранку 7 серпня. Варто дорікнути мідіям, що вони зле слідкують за діяльністю виконавчої влади :lol: І як усе збіглося :rolleyes: ;)
2. "С.МОЛІЦЬКИЙ ... Після закінчення Харківського юридичного інституту в 1984 році працював у прокуратурах м. Донецька і Донецької області на різних посадах... З листопада 2003 року він був заступником генпрокурора."
Особистий "хороший знайомий" пана Васильєва?

Dmy - 9-8-2004 у 15:57

"Чисто" та "Майдан" - то, звичайно, добре, але є ще інфа "з перших рук" - від потерпілих: http://www.sumy-bespredel.info/inform.htm

Андрій Пелещишин - 10-8-2004 у 13:03

Кучма відмінив злиття трьох вузів у один в Сумах.
http://pravda.com.ua/archive/2004/august/10/news/8.shtml

Цікаво, чи будуть мати тепер продовження студентські акції?

Олексій Мачехін - 10-8-2004 у 13:35

Там, здається, було висунуто й вимоги усунення чи рпокурора, чи ще когось - після побиття додали.

Vitalik - 10-8-2004 у 13:37

Продовження акції буде,
недостатньо тільки видати указ, а потрібно ще й комусь відповідати за скоєні злочини!
А без продовження акції цього невідбудеться.

P.S.: Я читав на сайті http://www.sumy-bespredel.info/ коментарі юристів нарахунок рішення судів - та з такими трактуваннями законів, кожен може робити що хоче (а точніше той хто має ті суди, і це в прямому і переносному значенні).

Dmy - 10-8-2004 у 15:27

Цитата:
Першим відправив користувач Olexiy
Там, здається, було висунуто й вимоги усунення чи рпокурора, чи ще когось - після побиття додали.

Та я ж казав: прокурора зняли (перевели в Дніпропетровськ). Виявляється, ще 30 липня, і ніхто про це тиждень не знав. Можливо, навіть сам прокурор, якого зняли. Можливо, навіть сам прокурор, якого призначили. Можливо, навіть сам генпрокурор, який видав указ.

Олександра Бабяк - 10-8-2004 у 21:44

В нас на жаль все можливо.