Форум Рідного Міста

Смерть російських онлайн-бібліотек

Андрій Пелещишин - 7-8-2004 у 15:18

Ця тема уже певний час обговорюється у всіх навколо-інтернетівських російських тусовках. Авторитетні фахівці лише знизують плечима і дивуються рішенню ГосДуми Росії

Цитата:

Экземпляры произведений, выраженных в цифровой форме, в том числе экземпляры произведений, предоставляемых в порядке взаимного использования библиотечных ресурсов, могут предоставляться во временное безвозмездное пользование только в помещениях библиотек при условии исключения возможности создать копии этих произведений в цифровой форме


Така поправка до російського закону про авторське право практично забороняє існування онлайн-бібліотек, служб обміну файлами, систем дистанційного навчання і тп і тд. Крім того, режим роботи звичайних бібліотек мав би стати близьким до режиму роботи секретних обєктів (ніякої оргтехніки, камерафонів і тп)

Щоправда уже розробляються протизаходи щодо такої поправки. Наприклад один фахівець з права в Інтернет пропонує на сторінках онлайн-бібліотек писати текст що "дана сторінка є приміщенням бібліотеки"

dr.Trollin - 7-8-2004 у 17:46

хм... таки прийняли??
або вони ідіоти, або зрадники інтересів Росії.
Програш від цього вкрай ідіотського поступку вщент нівелює можливий виграш від акцій типу Севастополя...

Tempika - 7-8-2004 у 21:54

...прийдеться їм переїхати на українські сервери :-))
до речі, чому б на форумі не організувати таку собі бібліотечку з назвою *вибране форумцями*?....

Андрій Пелещишин - 2-4-2005 у 22:07

Тема має розвиток.
Здобуто важливу формальну перемогу над бібліотекою Мошкова письменником Геворкяном. Хоча сума штафу мінімальна (3 тисячі російських рублів), але даний судовий розгляд був свого роду ключовим з точки зору майбутніх аналогічних позовів (якщо я правильно зрозумів суть події).
Інтерв'ю Мошкова щодо даної ситуації можна почитати тут
Вебпланета / Блиц-интервью / Максим Мошков комментирует решение суда