Форум Рідного Міста

Чи чекає Україну доля Хорватії? Враження від Хорватії

Користувач Олесь - 20-9-2004 у 15:11

Спочатку я планував їхати до Криму, мені було просто цікаво, чи там щось змінилося за ті 11 років відколи я був там востаннє. Але ознайомившись з цінами за проживання та інше мені згадалася відома фраза з реклами Досі "Навіщо платити більше" і я поїхав до Хорватії.
Провів там два тижні і тепер можу поділитися деякими враженнями. По-перше, певна історична подібність до України. Хорватія була в складі Югославії і зі всіх колишніх югославських республік найбільше подібна до України. Словенія - як Прибалтика, вона вже увійшла до Евросоюзу, там вищий рівень життя. Чорногорія так і залишилася в союзі з Сербією.
Хорватія живе за рахунок туристів, які туди їдуть у великих кількостях. На кожному кроці пропозиції з винайму апартманів і просто кімнат. Ціни здебільшого коливаються залежно від сезону, хоча деякі власники тримають ціну незмінною впродовж цілого року. Вигідно і людям, і державі, оскільки туристи сплачують ще так званий туристичний податок, розмір якого також коливається залежно від сезону. Фактично з винайму житла і живе більшість людей, особливо на узбережжі Адріатики - в Хорватії високий рівень безробіття.

Користувач Олесь - 20-9-2004 у 17:30

Природа там прекрасна. Я був на півдні, але такі самі краєвиди бачив вздовж цілого узбережжя. Скелясті береги, скелі приступають до самої води. Багато таких собі лагун з кришталево чистою водою і піщаним дном. Треба тільки знайти і пляж, щоб був піщаний або з дрібним шутером, бо зі скелі у воду хіба скакати - сходити ногами не дуже приємно, бо у воді на тих скелях тулиться багато морських їжаків.
Ідеально для аматорів лову риби. Можна ловити з берега або з човна. При мені хлопака тягав одну за одною кілограмові риби, одна в одну. Якщо відплисти човном трохи далі від берега і вимкнути двигун, за пару хвилин побачите дельфінів, причому дуже багато. Місцеві казали, що часом їх видно поза сотню.

Ігор+ - 21-9-2004 у 17:18

Я там був в 97-му. Обовязково поїду ще.
В місті Пула є єдиний в Хорватії колозеум, побудований римлянами. Звідти до-речі пароплави туристичні возять бажаючих подивитись на Венецію.

Олесько - 22-9-2004 у 16:21

Вчора повернувся з Хорватії. Був там вперше і дуже-дуже сподобалось. Причому не лише море. Ми були на півдні, так там на самому узбережжі ще й дуже красиві скелясті "білі" гори - масив Біоково. Ми видерлися на св. Юре (1762 м) і мушу сказати, що краєвиди звідти просто фантастичні. Видно і море, і купу островів, і малесенькі села внизу! А по горах скачуть гірські козлики і ослики...

А щодо туристичних човників у Венецію - тепер вони теж їздять, але українців без італійських віз туди не беруть. Росіян, білорусів - навалом (це ж величезна атракція - без візи і не особливо дорого з'їздити на піццу у Венецію), а от українців надто багато не повертається. Прикро...

Sergi Adamchuk - 23-9-2004 у 10:32

Ну то як? Чекає Україну доля Хорватії? І яка ж все-таки вона та доля Хорватії (в плані туристичної привабливості ніби вже розповіли, а в інших планах?)?

Користувач Олесь - 23-9-2004 у 11:03

В інших планах, а також подібності і відмінності з Україною:

Хорвати пережили терор з боку сербів, війну, переслідування за релігійними ознаками (хорвати католики, а серби, які мали провідну роль в Югославії - православні). Зате тепер сербів на хорватських пляжах немає :) .

Хорватія не є такою розвинутою, як та ж Словенія, котра вже увійшла до Евросоюзу, порівняно з нею навіть виглядає трохи обшарпано.

Я питався в місцевих, як в них з медичним страхуванням. З їх слів, якщо людина працевлаштована, то тоді все добре, медичну страховку оплачує роботодавець. Безробітному (а їх багато) медичну страховку держава, як це є в розвинутих країнах, не оплачує.

Високий рівень перінатальної патології внаслідок того, що вагітні не відвідують регулярних оглядів, багато пологів відбувається вдома. Як наслідок - багато наприклад дітей з ДЦП, іншими вадами.

Добре є те, що держава не заваджає людям заробляти - на згадуваному туризмі. Більше того, держава підтримує цей бізнес шляхом створення інформаційних пунктів, веб-ресурсів, друкованих матеріалів для відвідувачів, де містяться дані про винайм житла (приватних апартманів, будинків, просто кімнат). Веб-ресурси дуже зручні (я замовляв апартман через веб сторінку одної хорватської туристичної агенції), там є знимки об'єкту, прилеглих пляжів, дані про відстані до магазинів, портів, транспорту тощо, календар резервації об'єкту - можна подивитися коли є вільний термін без необхідності контакту з агенцією чи безпосередньо з власником. Для розвитку туризму дуже важливі є такі централізовані інформаційні ресурси.

В Хорватії землю може купити також і іноземець. Причому є непогані місця коло моря, де ця земля коштує цілком розумні гроші.

Так само як толерантне ставлення до іноземців з боку владних структур (для порівняння згадуєм перетин кордону України або відвідини українського консульства - вже це здатно відштовхнути туристів). Тому що кожен хорват розуміє, що будь-який іноземець - це щонайменше 500 Евро, залишених в їх країні. Таке саме могло б бути і в Україні, тим більше, що всюди говориться про необхідність приваблення туристів. На хорватському кордоні ні на в'їзді, ні на виїзді документів в мене не перевіряли взагалі, тобто навіть в закритому вигляді паспорт не показував.

rost - 23-9-2004 у 19:18

Цитата:
Першим відправив користувач Користувач Олесь
є непогані місця коло моря, де ця земля коштує цілком розумні гроші.

Скільки, цікаво.

Користувач Олесь - 24-9-2004 у 08:35

Цитата:
Першим відправив користувач rost
Цитата:
Першим відправив користувач Користувач Олесь
є непогані місця коло моря, де ця земля коштує цілком розумні гроші.

Скільки, цікаво.


Близько 40 EUR - це я знайшов на островах (заселених звичайно :), тобто земля в населених пунктах). Від цієї ціни далі йде вгору - біля Дубровника наприклад, земля вже дорога - коло 250 EUR за метр квадратний.