Форум Рідного Міста

Веселі рейтинги

Юрій Карашівський - 14-10-2004 у 18:16

В Україні вміють ударними темпами нарощувати не лише ВВП, але й рейтинги. Буквально за тиждень процентне співвідношення симпатиків лідерів перегонів змінилося на протилежне: вже сьогодні за Віктора Януковича в першому турі готові проголосувати 34,2% українських виборців, за Віктора Ющенка - 30,5%. Про це свідчать результати соцопитування, яке у четвер представили директор Центру "Соціальний моніторинг" Ольга Балакірєва і глава Українського інституту соціальних досліджень Олександр Яременко.

Кажуть, що такого успіху Янукович досяг завдяки тому, що перебрав до себе частину симпатиків комуністів (які, до речі, сьогодні сильно нервують і дозволяють собі навіть з парламентської трибуни критикувати Януковича). Здається, логіка зрозуміла. Але не математика. Відрив між Ющенком та Януковичем постійно становив від 4 до 9 відсотків. Зараз прем'єр вигнався вперед на 4%. Тобто йому треба було "настригти" за дуже короткий термін від 8 до 13%.
Рейтинги головного комуніста коливались у проміжку 6-7%. Тобто навіть якби пан Янукович забрав собі всі голоси червоного Петра, він би не дотяг до позначки 34%. Нехай йому ще перепало 100% голосів від Мороза (аналогічний рейтинг - 6-7%). Тобто разом максимум отих 13% і набирається. Але ж у повідомленнях йдеться, що Янукович "відкусив" у КПУ лише частину голосів...

І знову звернемося до статистики. За даними тієї ж організації, у 1-ому турі за Олександра Мороза готові проголосувати 5,4% виборців, за Петра Симоненка - 4,8%. Тобто очевидно, що втрати СПУ і КПУ становлять сумарно всього 3-5% від загального рейтингу. Стабільним залишився рейтинг Вітренко (1,5%). Для чогось оприлюднили ще й рейтинг третьосильного Кінаха (0,9%), хоча раніше всіх кандидатів з потенцією до 1% відкидали як несерйозних конкурентів.

Однак у соціологів своя математика. Ось дані з Інтерфааксу: "...Ріст симпатиків Януковича відбувається за рахунок пенсіонерів, які підтримували Симоненка, а також за рахунок тих, хто не визначився. З цієї категорії 2/3 голосів за останні три тижні відійшли до Януковича." Звідки 2/3 ??? Зазвичай, кількість тих, хто не визначився, є більш-менш однаковою - на рівні 15%. Їхня кількість в даному опитуванні - 16%. Рейтинг Мороза та Симоненка зменшився всього на третину (від загальної кількості голосів), навіть менше. То звідки % у Януковича???

Йдемо далі. Активно проводиться і опитування щодо можливого другого туру. Тут, за новою статистикою,
- за Януковича проголосують 42,2%,
- за Ющенка - 34,4%.

Як на мене - це повне шельмування. По-перше, з якої радості людям підтримувати чужого кандидата, якщо його власний програв? Простіше не піти на вибори (таких сьогодні, судячи з усього - від 10до 20%), або голосувати проти всіх (таких у першому турі буде 3,3%, в другому - 10,4%. А скоріше, вони злиються з попередньою категорією). Знову ж таки, якщо б я збирався підтримувати у другому турі, скажімо, Януковича, то для чого мені в першому турі голосувати за Мороза, який і так програє (на це, принаймі, вказують рейтинги).

І ще міркування: вочевидь, Мороз може агітувати у другому колі за Ющенка (якщо в нього ще залишиться совість. Чи він знову впреться в політ-реформу і критикуватиме "НУ", підігруючи Януковичу? При теперішніх розкладах обидва варіанти мають по 50%). Але попри його власну позицію, слід враховувати, що електорат Мороза більш як на половину - це потенційний електорат Ющенка. Тому можна припустити, що як мінімум 4% отримає саме лідер "НУ". Комуністи і їхні симпатики, отримавши першу "підвищену" пенсію, зрозуміють, що коштує вона не більше, ніж 2 місяці тому і купити на неї можна стільки ж. Тим більше - зима на носі і до всіх витрат знову додаються плата за тепло і валянки. Тобто перекинути на баланс прем'єра ще зайві комуністичні відсотки реально навряд чи вдасться. Тому шанси (згідно теперішніх соц-даних) щонайменше вирівняються. А якщо згадати про реальні рейтинги, які тримаються в секреті (про них у свій час розповідав новий радник В. Януковича з галицьких питань Тарас Чорновіл) - картинка може видатись ще цікавішою. Можливо, саме на користь Ющенка.

Але повенемось до суті. Коментуючи результати опитування Центру "Соціальний моніторинг" і Українського інституту соціальних досліджень, директор УІСД Яременко відзначив, що в Ющенка електорат сформувався 2 місяці тому (дивно, опитування ведеться вже рік і весь час в нього було 24-25%, а тут електорат сформувався лише 2 місяці тому?), тоді як Янукович набирає свій рейтинг зараз (от з цим сперечатись важко. Але як він його набирає? Мабуть за рахунок коштів від підвищення цін на продовольчі товари...). Здається, соціологи нарешті визначились, проти кого їм зараз дружити треба. Кого ВОНИ хочуть обдурити? Тим більше, що ці рейтинги все одно мало впливають на виборця і створюється тільки для лоскоту незбалансованих нервів кандидатів (щоб більше не падали від яєць, зберігали більше "лівої" продукції на складах ДУСі, спокійніше возили американську печінку під виглядом української тощо).

Чарівник з міста Гамельн - 14-10-2004 у 19:00

хе... Let's take a look at http://www2.pravda.com.ua/archive/2004/october/14/news/16.shtml

Розрив у рейтингах Ющенка і Януковича не скорочується і складає 10% у першому турі та 7% - у другому на користь лідера "Нашої України".

Про це свідчать результати опитування Інституту соціальної та політичної психології Академії педагогічних наук України, проведеного з 6 по 8 жовтня.

Згідно з результатами опитування, які є в розпоряджені "Української правди", у першому турі отримано такі результати:

- Ющенка готові підтримати 36,3% усіх опитаних і 38,9% тих, хто візьме участь у виборах;
- Януковича готові підтримати 27,9% усіх опитаних і 29,2% тих, хто візьме участь у виборах;
- Петра Симоненка в першому турі готові підтримати 7,4% серед усіх респондентів і 7,7% серед тих, хто прийде на виборчі дільниці;
- Олександра Мороза відповідно – 7,2% та 7,6%;
- Наталію Вітренко – 2,0%;
- Анатолія Кінаха - 1,2%.

За усіх інших кандидатів або проти всіх планують проголосувати 3,4% громадян. Не визначилися із вибором 10%.

Якщо у другий тур вийдуть Віктор Ющенко та Віктор Янукович, то:
- за Ющенка мають намір проголосувати 47,1% виборців, які візьмуть участь у виборах;
- за Януковича - 39,7%.

Ще не визначились із вибором 13,2% респондентів.

За прогнозом інституту, Віктор Ющенко стане переможцем президентських виборів, набравши у другому турі 52,1 відсотка голосів виборців.

Згідно з прогнозом, число громадян, які у другому турі проголосують за Віктора Януковича становитиме 47,9%. Соціологи очікують, що явка виборців при цьому становитиме 92,2%.

Статистичний прогноз складений на основі результатів дослідження, проведеного з 6 по 8 жовтня 2004 року усіх областях України, АР Крим, містах Києві та Севастополі. Було опитано 2003 респонденти, які репрезентують доросле населення України. Статистична похибка не перевищує 2,1%.


Опитування проведено ніби в ті самі дні, що й попереднє :)

Андрій Пелещишин - 14-10-2004 у 19:37

Цитата:

Розрив у рейтингах Ющенка і Януковича не скорочується і складає 10% у першому турі та 7% - у другому на користь лідера "Нашої України".


Цитата:
За прогнозом інституту, Віктор Ющенко стане переможцем президентських виборів, набравши у другому турі 52,1 відсотка голосів виборців.

Згідно з прогнозом, число громадян, які у другому турі проголосують за Віктора Януковича становитиме 47,9%.


52 - 47,9 = 4,1 ??????

Я промовчу, що я думаю, про такі новини. Хоча вірити хотілося би.

Інша річ, що залякані рекламою та натиском влади виборці просто бояться говорити правду.

rost - 14-10-2004 у 20:25

Я звичайно не спеціаліст в політтехнології, але здається ми маємо справу з явними приписками команди проффесора. Причин може бути дві.

1. Висновок оптиміста. Звітуються за вбухані в них гроші, тому , по радянській традиції, приписують, де можна і не можна.

2. Висновок чорного песиміста. Проффесор і його бригада однозначно поставили на фальшування результатів виборів. "Приписані" рейтинги необхідні для виправдання фальшованих результатів виборів.

fish - 15-10-2004 у 08:10

на Майдані Отар ще одну думку підкинув. Нагадав, що з 16-го заборонено оприлюднювати будь-які результати опитувань про вибори. Мовляв, хочуть запам"ятатися останніми.

Сергій Бєляєв - 15-10-2004 у 09:31

При проведенні опитувань велику роль відіграє те, яким чином зроблена вибірка.

Наприклад, на форумі проводиться чимало опитувань, які свідчать, що більшість активних дописувачів має вищу освіту (або здобуває її) та має рівень доходів більше 1000 гривень.

Отже, маємо інформацію про соціальну групу, яка бере участь у більшості опитувань на форумі, та можемо тлумачити їх результати.

А у ЗМІ, часто публікують рейтинги, але не дають інформації про методику проведення опитувань, серед яких груп проводили. Саме тому більшість тих публікацій викликає сумнів: чи достовірний результат та чи проводились ті опитування насправді.

Андрій Пелещишин - 15-10-2004 у 11:02

Не зважаючи на постійні запевнення наших соціологів, вибірка в 2000 чоловік мені виглядає замалою, щоби бути репрезентативною для України. Хоча я не фахівець з матстатистики, мені складно стверджувати.
Проте Україна настільки регіонально неоднорідна (та й інших неоднорічностей вистачає), що мені здається що 2000 чоловік не здатні з декларованою точністю 2% представити всю країну

spark - 15-10-2004 у 15:15

Без матстатистики, просто зі спілкування. Іноді спілкуюся ще на сайтах з одеситами та харків'янами. Не все так гарно, як хотілося б. Бояться вони приходу до влади Ющенка. Телевізійне кліше з націоналізмом спрацювало. Хоча начебто й не дурні люди.
І отруєння значну шкоду завдало, по-моєму. Дивитися на ВАЮ боляче, яка там телегеничність.

Андрій Пелещишин - 15-10-2004 у 16:02

Тут я згоден. У певній мірі Ющенко "набирав очки" завдяки телегенічності. Тут удар виявився дуже вірно розрахованим.

Андрій Пелещишин - 17-10-2004 у 18:27

Щось у мене така підозра закрадається, що накрутка рейтингу Януковича всіма можливими і неможливими засобами може мати за мету викликати почуття глибокої вдячності за зрив виборів в електорату Ющенка.