Форум Рідного Міста

Лист до телеканалів "1+1" та "Інтеру"

Наталка - 19-10-2004 у 00:23

Цей лист я написала щойно. Ще нікуди не відіслала. Дуже хочу почути вашу думку, можливо, критику, зауваження. Одне зауваження я вже сьогодні почула: "Ти гадаєш, це когось зворушить?".
Навряд чи. Я реалістка, і знаю, що ні. Але я просто себе не тямлю від бачання довести до відома деяких журналістів, що я про них думаю. Ну й нехай їм начхати - мені буде легше. Ні, не так. Легше не буде. Просто - накипіло. Наболіло. Прикро і тяжко.
Чекаю ваших зауважень, можливо, хтось зголоситься підписатися. Планую завтра увечері відіслати цей лист відповідним телеканалам. Про всяк випадок спробую примостити його ще в одну газету, але тираж у неї не великий. Що можу, називається.
Отже - до вашої уваги.

Наталка - 19-10-2004 у 00:24

Співробітникам телеканалу "1+1"
Копія: Співробітникам телеканалу "Інтер"
Співробітникам телеканалу "ICTV"


Вельмишановні добродії, пані та панове!

Звертаючись до вас за усталеним звичаєм, все ж мусимо зазначити, що ані ви самі, ані ваші дії не викликають у нас не те, що поваги чи шани, а й простого людського розуміння. Тобто ми усвідомлюємо, що ви - виконавці. Ви слухняно робите те, що вам наказують. Не сміємо вас за це винуватити, хоча ми самі, як численні наші знайомі, просто задихаємося від тієї брехні, бруду та дезінформації, що з ваших блакитних екранів ллється на ваших же безневинних глядачів зі щільністю тропічної зливи.

Як не прикро, але ваші телеканали на цей час абсолютно і повністю втратили свої головні функції—як розважальну, так і об’єктивно-інформативну. Не будемо торкатися першої, хоча це неухильне, з року в рік, “опопсіння” та керована дебілізація населення телемакулатурою п’ятого ґатунку замість якісних кіно- і телепродуктів, що з’являлися на початку вашої діяльності, є ланкою того ж ланцюга. Але як можна торгувати професійною етикою, забуваючи першу заповідь журналістики—повагу до правди й право суспільства знати правду? Яку правду несете ВИ? І кому ви її несете? Чи ви вважаєте, що населення, яке завдяки нашому «європейському» рівню життя вже давно недораховується п’яти мільйонів, теж яйцем вдарене і не здатне адекватно осмислювати все, що відбувається? Хочеться сподіватися, що 31 жовтня подиву вашому не буде меж.

Мабуть, не варто нагадувати вам, що ви, як журналісти, несете відповідальність за чесність та достовірність тієї інформації, яку ви подаєте своїм читачам, радіослухачам та глядачам. З нашого боку, як телеглядачів, це буде наївно. Як наївно буде й пояснювати, що у селах та маленьких містечках України, де, окрім "Інтеру" чи "1+1" й каналів інших немає, саме ви формуєте у народу думку про те, що Янукович – великий патріот, котрий виплатить усім пенсії та зарплати, і стабілізує ціни на м’ясо шляхом введення "народного контролю", про те, що офіси "Пора!" забиті вибухівкою, що "нашоукраїнці" - терористи, а рейтинг Ющенка впав нижче плінтуса, тому ясно, за кого слід голосувати. Саме ви відповідаєте за трансляцію отих обурливих, мерзенних і принизливих, як для україномовних українців, так і для українців російськомовних, роликів про поділ України на "Схід" і на "Захід", на "православних" і невідомо кого, про якихось "недоукраїнців" (це ви раптом не про себе?! Бо дуже схоже!).

Напевно, багато хто з вас має дітей. І у всіх без винятку є батьки. Сподіваємося, вашим батькам за вас гидко. Сподіваємося також, що вашим дітям ніхто не відріже голову заживо, як Георгію Гонгадзе. Що їх не будуть бити озвірілі від усвідомлення власної безкарності міліціонери, і що капітальні "донєцкіє по понятіям парні" не жбурлятимуть у них каміння, не стискатимуть в руках бейсбольні біти, не погрожуватимуть їм, не кидатимуть цвяхи під колеса машин, якими ваші діти (а раптом?) захочуть дістатися на якусь демонстрацію, і не зніматимуть з авт номери. Хочеться вірити, що почесний громадянин міста Бровари та герой Ізраїлю, нинішній міністр оборони Олександр Кузьмук не додасть до своїх "почесних" титулів ще й звання "борця з тероризмом по-путінськи". Сподіваємося, що ваших дітей не виганятимуть з вузів, не принижуватимуть їхню людську гідність, не відніматимуть те найцінніше, чим володіє кожна людина – право вільного вибору. Що їм не нав’язуватимуть того чи іншого "правильного кандидата" і що ніякі корчинські чи джангірови не будуть паскудити їхнє чесне ім’я, а вони при цьому навіть не зможуть захиститися у куплених з тельбухами судах та прокуратурах. Що їх не зомбуватимуть, і що вони та їхні діти, а ваші онуки не прокидатимуться від вибухів житлових будинків, не "мочитимуть "терористів" десь у Чечні, і не повертатимуться на свою землю у цинкових трунах.

Ми дуже сподіваємося на все це, але далеко у цьому не впевнені. Бо ви зробили все, що від вас залежить, і навіть більше, заради того, щоби події розвивалися саме таким чином. Не будемо питати вас, чи вам не соромно. Може, комусь і соромно, але що це міняє? І не закликаємо вас схаменутися чи покаятися – ми просимо вас просто розплющити очі. Хоча б на мить. На секунду. І просимо відповісти собі: Ви готові ридати над пошматованим тілом сина, принесеного вами ж у жертву чи то власному страху, чи то власному збагаченню? Ви готові до того, що неугодні цьому режиму будуть зникати на ваших байдужих очах, масово і безслідно, як це відбувається у Білорусі? Чи ви переконані, що саме ваші діти застраховані від такого сценарію лише тому, що ви свого часу весело допомагали добивати ті нечисленні паростки демократії, які ще залишалися в Україні?

Бо якщо це так, то нам вас шкода. Щиро шкода. Подібних гарантій вам не дасть навіть Господь Бог.

Не знаю, зрозумієте ви наступне твердження, чи ні, але ви набагато гірші за нашого проФФесора, та його поплічників, тобто, ми мали на увазі, соратників. У них спрацьовує інстинкт самозбереження – це нормально. Що спрацьовує у вас, святе Небо знає. Може, інстинкт самознищення, як у хворих китів, котрі викидаються на берег океану? В такому разі ви обрали надто складний шлях. І згубний не тільки і не стільки для вас – а ще й для сорока семи мільйонів людей.

Гавриш, здається, вимагає від Ющенка, щоби той вибачився за свої безпідставні звинувачення що до отруєння, і зняв з президентських перегонів свою кандидатуру. Досить поглянути на Віктора Андрійовича, щоби зрозуміти, наскільки ці звинувачення "безпідставні". У зв’язку з цим ми маємо до вас одне-єдине питання: коли нам, українцям, чекати ваших вибачень? На Миколи та й ніколи? Коли у нас попросять пробачення за те, що нас дурять на кожному кроці, що нами маніпулюють, нас переслідують, застосовуючи до непокірних фізичні методи впливу? Коли перепросять за те, що здоровенні вгодовані "шафи" б’ють дітей? Коли нам чекати вибачень цю безпрецедентну брехню, за постійні провокації, за порушення і за попрання законів України? Коли вибачатимуться за те, що доведений до зубожіння народ ще й залякують, під адміністративним тиском змушуючи голосувати за кандидата від влади, і примовляючи: "Бо інакше, паскуда, голову відірву!"?

Чи, може, ви вважаєте, що у вас є інше життя, багато життів попереду, і їх ще можна прожити гідно, не на колінах?

Життя – одне. Так завжди було, і так буде. А як його треба прожити, ви, без сумніву, знаєте.
Але, мов справжні партизани у полоні, нічим цього не виказуєте.


19.10.2004
Наталка Очкур, письменниця, член НСПУ
Олександр Шевченко, письменник

Sergi Adamchuk - 19-10-2004 у 10:53

Все вірно, погоджуюсь.... Сподіваюсь звернуть увагу на цей лист і він дасть якийсь результат.

Nazar - 19-10-2004 у 11:39

Хороший лист - його слід розмістити на форумі Інтеру, Я+Я, та ICTV.

Рост - 19-10-2004 у 12:02

Дуже хороший!

Grabchuk - 19-10-2004 у 12:12

Наталка. Зміст листа правильний. Але форма .....
Починати лист до ВСІХ співробітників двох телеканалів -"Звертаюся до вас так за усталеним звичаєм, хоча ані ви самі, ані ваші дії не викликають у мене не те, що поваги чи шани, а й простого людського розуміння" - дещо грубовато.

Потім:
"Не смію вас за це винуватити", а дальше ідуть звинувачення.

Наталка, у Вас вийшов лист із звинуваченнями і з закликом до сумління, в якому перше переважає. Можливо краще б було змінити акценти?

Олексій Мачехін - 19-10-2004 у 12:18

Я б запропонував відіслати це ще й в газети. Впевнений, що, наприклад, Молода Україна то надрунує.

Наталка - 19-10-2004 у 12:35

2 Grabchuk: В принципі, із зауваженнями згодна. Спробую трохи виправити, але звертання залишу, яке було, хіба додам ще "Звізду телебачення Уркаїни" (невимушена помилочка) - канал Ай-Сі-Ті-Ві.
Навряд чи має сенс звертатися до людей на зразок "Усім журналістам, але не операторам, прибиральницям, секретаркам і т.д." Зайва деталізація тут ні до чого.
Те, що лист надто емоційний - ну, то правда, бо я сама така. Який піп, така його й молитва. :) Але стриманість часто сприймають за байдужість. Я, знову ж таки, не надто впевнена, що це когось зачепить, чи хтось буде читати - з вищеназваних каналів, але...
О, тут ще до підпису зголосився Сашко Шевченко, і додав від себе кілька суперових рядків. Тому я змінила в листі "я" на "ми", і додала Сашкові слова.

Tempika - 19-10-2004 у 19:07

...та що можуть зробити прості працівники каналу?
вони ж або провадять політику керівництва або пишуть заяви на звільнення... :-((
гадаю, тре написати прямо до власників цих каналів з іменами та по батькові...
інакше то (звиняйте!!) пуста балаканина.

marco - 19-10-2004 у 19:24

Підтримую!
Працівники, працівниками, але Сашкові Богуцькому, з яким вчився в одній школі , і якому ще недавно руку подавав, тепер при зустрічі з радістю плюну межи очі...

Наталка - 19-10-2004 у 19:34

Цитата:
Першим відправив користувач Tempika
гадаю, тре написати прямо до власників цих каналів з іменами та по батькові...
інакше то (звиняйте!!) пуста балаканина.


Звиняю. Імена та по батькові керівників каналів - то не проблема. Проблема - їхні електронні адреси, які я зараз шукаю. Писати на поштові адреси каналів, хоч би я й вказала "із повідомленням про вручення", то до лямпочки, далі секретарки лист не піде все одно.
Про "заяву на звільнення" - що, звільнять увесь канал? Усіх ведучих, режисерів, операторів, геть усіх? Звісно, можуть бути, і напевно, були б показові звільнення. Але з цього приводу я часто пригадую таку собі французьку комедію "Іграшка": "То хто з нас більший мерзотник? Я, бо так гидко ставлюся до вас, чи ви, що дозволяєте так до себе ставитися, і робите усе, що я скажу?".
Пам’ятаєте цю сцену - коли шеф наказав підлеглому роздягтися, і той послухався. :mad:

Tempika - 19-10-2004 у 19:47

...та поступово можуть і всіх позвільняти :-((
знайти заміну зараз дуже просто... якщо в росії дозволяють собі звільняти
таких спеців, як парфьонов, то вже заміну оператору, редактору, диктору
знайдуть *льогко*... ось скаже диктор *не буду я то читати*, то що, складеться
якась кризова робоча ситуація?... я вас умоляю.
французькі комедії, на жаль, нічого спільного з життям не мають... :-(((((
і так легко говорити про чиєсь показове звільнення, ех... наші люди (особливо
кобіти з дітьми) дуже узалежнені від своєї роботи і дуже соціально вразливі...
гадаю, тут тре закликати глядачів, щоб вони просто не дивилися ці канали, а не
звинувачувати працівників, які просто роблять свою роботу, і, можливо, навіть
щиро вірять, що будуть щасливі саме з януковичем...

Олексій Мачехін - 19-10-2004 у 22:48

Наталочко - в газети кинь.
http://umoloda.kiev.ua/ , у поступ, інші
там надрукують.

Наталка - 19-10-2004 у 22:57

2 Tempika: Таню, я ніколи не говорю дуже легко про те, чого сама не переживала. А фраза, яку я навела, на мою думку, містить раціональне зерно, не зважаючи на те, що сказана вона у фільмі розважального жанру. А якщо працівники каналів "Я+Я" та "Унтер-каналу імені Геббельса" щиро вірять, що вони будуть щасливі з президентом, задля обрання якого б’ють і арештовують студентів, викрадають і знищують людей, відкривають нашвидкуруч сфабриковані карні справи, підкидають "вибухівку", а потім "знаходять" її без понятих, і т. д., то працювати їм треба на Фрунзе, 103. Пацієнтами.
2 Олексій: Дякую дуже. Спробую.

Tempika - 20-10-2004 у 06:04

...ну вот. якщо людина не має права голосувати за того, за кого вона хоче,
то нафіга нам свобода?... всі, хто проти нас – пацієнти... особисто я хотіла б
мати докази про викрадання і знищення і теде (вищеописане)... інакше Ваш
лист, Наталю, змусить мене голосувати принаймні ПРОТИ Ющенка... я розмовляю
часто з тими, хто за януковича... вони не бандити, не пацієнти, а звичайні люди, які
дійсно вірять, що людина *оступилася*, але знайшла в собі сили почати нове
життя, що він непоганий політик, що бажає нашій державі стабільності і процвітання...
і бояться, що якщо переможе його опонент, у державі почнуться бунти і бардак...
а Ваше гаряче послання тільки підтверджує їх побоювання... :-((((

Tempika - 20-10-2004 у 06:53

...ще секунду уваги :-)
здається, що всі ці листи і виступи нічого собою не являють, як лише висловом лояльності
одному з кандидатів... опозиційний табір вони обурюють, тих, хто вагається, ображають...
реально не несуть інформації... а я б хотіла саме інформацію... наприклад, коли
помер відомий журналіст щекочіхін, то в інтернеті дуже легко було знайти опис
перебігу хвороби, її картину і висновок про смерть... причому не на якихось підпільних
сайтах... видно було неозброєним оком, що людину отруїли, що б там не казала
влада... а у даному випадку?... а у білорусії, наприклад, ніхто б навіть й не пискнув з
таким зверненням... яка не яка, свобода слова у нас є... але особисто я хочу ФАКТІВ...
люди, які вміють писати, повинні не стояти на броньовику з закликами до людей, які
по суті (тоді і зараз) є заручниками влади, а шукати і надавати інформацію, над якою можна
подумати, і без істерик і наїздів... два роки тому я працювала в фірмі, що робила друковану
продукцію для виборів... противна робота, і я відчувала себе дуже гидко в певні моменти... :-((
але я не могла просто взяти і звільнитися, бо інших джерел доходу у мене нема, –
ні села, ні чоловіка, так би мовити :-))) а мама – пенсіонерка... якби хтось винив особисто мене,
що пройшов той чи інший кандидат, то я б щиро плюнула йому межи очі... як говориться
*не учите меня жить, а лучше помогите материально*... :-)) шютка.

rost - 20-10-2004 у 07:20

Цитата:
Першим відправив користувач Tempika
хто за януковича ... вони не бандити, не пацієнти, а звичайні люди ... бояться, що якщо переможе його опонент, у державі почнуться бунти і бардак...:-((((

Тобто
1. Розтоптана конституція.
2. Приватизована прокуратура, міліція, суд, державні радіо і телебачення, що перебрешуть все на світі.

То це ще не бардак по вашому? Чи може все таки пацієнти?
Цитата:
особисто я хотіла б
мати докази про викрадання і знищення і теде (вищеописане)... ((((

Ага, дочекаєтеся тих доказів від проффесора. Він в п.2 проблеми не бачить, ба навіть знаходить цю ситуацію досить комфортною. Зауважте, що практично кожен кандидат в президенти бачить нетерпимість і ненормальність п.2. Я маю на увазі не паяців-претендентів, т.з. технічних. Досить різні люди Мороз, Ющенко і навіть Симоненко сходяться в одному -- з п.2 далі жити не можна.
Тільки проффесора це влаштовує і його паяців. Я розумію, що як прем"єр, того не поламити. Але зараз він кандидат в президенти. Хай хоч збрехав би, що мовляв, бачу проблему і буду виправляти, як довірите. Але він замість того прикидається "шо всьо путьом"
Та хрен з ними, з його ходками на зону, ну соромно, що такий народ наш, що дозволяє собі кримінальника на голову посадити, але то не смертельно. Гірше то, що проффесор п.2 розвиває, тому що послідовний. З цілої країни зону зробить.
Цитата:
дійсно вірять, що людина *оступилася*. ((((

Та дійсно можна було подумати, що хлоп оступився, як яйце на піджаку побачив. Буває... Але дивіться, продажні писаки вереск підняли. Було мовляв яйце, кулька від підшипника + важкий і тупий предмет. Продажні приватизовані менти доповіли, що кульку знайли, яйце розмазалося по піджаку, а важкий і тупий предмет... повезли в реанімацію, де "він знайшов в собі сили почати нове життя". Тільки щось я нічого нового не побачив. А ви?

Олександр Шевченко - 20-10-2004 у 07:25

Вибачте, що втручаюся, але вставлю і свої п'ять копійок. Людина, звісно, має право голосувати хоч за чорта лисого, ніхто не забороняє, але вона повинна мати хоч якесь наближене до правди уявлення про свого обранця - чи він справді патріот, надійний, яйценепробивний, як нав'язливо нав'язується (перепрошую за каламбур), чи якийсь трішечки інший. А як і звідки зараз та сама пенсіонерка може отримати неоднобічну інформацію про висуванців? Навряд чи буде сидіти у форумах і збирати "За" і "Проти". А в новинах на згаданих вище каналах "маємо те, що маємо". Тож де свобода (у даному випадку слова, і вже згадане право знати правду) ? Так, я теж знаю людей, які вірять, що людина "оступилася". Але якщо людина оступається один раз, це можна зрозуміти. А якщо двічі? Це вже як у анекдоті: "-...Перечепився і впав на ніж. -І так десять разів?" Ніхто і ніколи не скаже відкрито, що він поганий - треба вміти робити висновки по "вторинних ознаках". А такі ознаки, як хлопці з битками, тиск на керівників підприємств з чіткими вказівками "Что такое хорошо, а что такое плохо", наїзди на студентів та ментівський бєспрєдєл на мене особисто не справляють враження чесної боротьби чесної людини.
Щодо багатостраждального перебігу хвороби - як казав Леонід Ілліч "вы что думаете, у нас в ЦК дураки сидят"? Щось я зовсім не впевнений, що був би сенс починати справу, якби після цього мали залишитися якісь сліди, які б чітко і недвозначно вказували - коли, чим, і якою дозою труїли. А зараз все якраз дуже зручно.
Підсумовуючи - іноді краще гаряче послання, ніж холодна мовчанка. Істерик і наїздів у листі немає - є бажання бути почутим. Як влучно сказали в одному фільмі (не французькому) "Зараз якщо ти хочеш, щоб тебе почули, недостатньо підійти до людини і поплескати її по плечі. Тепер її треба бити кувалдою..."

Tempika - 20-10-2004 у 07:30

...можна подумати, коли ющенко був прем*єром, у державі не було *ментовського беспределу*?....
ох.

Користувач Олесь - 20-10-2004 у 07:48

Цитата:
Першим відправив користувач Tempika
...можна подумати, коли ющенко був прем*єром, у державі не було *ментовського беспределу*?....
ох.


Цитата:
Першим відправив користувач rost
...як прем"єр, того не поламити. Але зараз він кандидат в президенти. Хай хоч збрехав би, що мовляв, бачу проблему і буду виправляти, як довірите. Але він замість того прикидається "шо всьо путьом"

Користувач Олесь - 20-10-2004 у 07:54

Такі листи потрібні, незалежно від того, чи змінять спосіб роботі працівників каналу - ці листи публікуються, тобто повідомляється про наявність проблеми, про ставлення до неї громадськості. Потім ще й робляться висновки, як адресат прореагував на лист, і чи прореагував взагалі.

Мене дивує одне. Десятки років в тій країні ніхто не вірив засобам масової інформації, всі знали, що влада в них подає те, що їй треба. І тут така зміна - виявляється більшість населення повірила телебаченню і пресі в тому, що стосується ВЯ, американо-натівсько-европейської загрози і так далі. Це що, якийсь вірус?

Рост - 20-10-2004 у 07:59

Взагалі-то, зараз ще держава котиться за інерцією, яку їй надав Ющенко, бувши прем`єром. Он, досі податкова не знає, куди той єдиний податок запхати, як би його відмінити. Бо люди замість в тінь і їм на хабарі гроші в б`юджет платять. А він був лише прем`єром і вельми короткий термін.

Олександр Чорнобиль - 20-10-2004 у 11:14

Ось вже це обговорення показує як буде сприйматись лист читачами. Далеко не всіх людей цікавлять факти і цифри, багато хто сприймає події виключно емоційно, і ... навпаки.
Пропорція позитивного-негативного сприйняття може трохи змінюватись, але головне залишається - лист безумовно є потрібним.
Сподіваюсь, що він "зачепить" багатьох.

Odarka - 20-10-2004 у 11:52

Цитата:
Першим відправив користувач Tempika
...можна подумати, коли ющенко був прем*єром, у державі не було *ментовського беспределу*?....
ох.


ТИ за кого будеш голосувати?

Наталочко на жаль цей лист нічого не дасть...
Я подумала, якби ті журналісти перестали боятися, що їх виженуть і всі в один голос сказали "ні", то б дало набагато більше :)
Але такі листи потрібно писати...щоб вони знали, що народ - це не барани.

Sashko - 20-10-2004 у 12:29

Ой, щоб нас тільки оминув наступний розвиток виборчіх подій:
http://www.ugroza2004.narod.ru
:(

jaguara - 20-10-2004 у 12:47

Емоційний лист, що є, то є. Як на мене -- трохи може аж занадто. Але в цілому враження моє абсолютно ідентичне з Одаркою - листи такі потрібні, біда лише, що толку від них - зеро, бо журналюги таки бояться за свої голови і зарплатні. Як і всі звичайні люди.

Лучишин Роман - 20-10-2004 у 13:03

Та незанадто, можливо навіть замало. Друге питання, що про цей лист мало хто знає. Тому непомішало б щоб про нього згадали в пресі.

Настуня - 20-10-2004 у 13:36

Дуже хороший лист і згідна з тим що пише Одарка, але зараз багато людей будуть членами комісій на виборчих дільницях. На багатьох з них будуть чинити тиск, і якби такий лист вмістила не одна газета (де ті газети, які готові це надрукувати?), то лист, я вважаю, мав би величезний вплив і на результати виборів

Рост - 20-10-2004 у 14:50

Ну і де ховаються наші жорналісти? Ігор Маартиинііів!

Tempika - 20-10-2004 у 18:03

...питали *за кого голосую* :-)
не знаю я... аргументи жодного з кандидатів не піднімаються вище рівня популістської
балаканини, на що я, вихована при соціалізмі, маю беззаперечне чуття... :-))
кажу ж – мені потрібні АРГУМЕНТИ.
якось взялася агітувати за ющенка, але мені їх забракло... :-))) тоді я і задумалася,
а чому дійсно за ющенка?... чи це замість *проти януковича*?
хоча проти януковича однозначно.

Андрій Пелещишин - 20-10-2004 у 18:58

Цитата:
якось взялася агітувати за ющенка, але мені їх забракло... :-))) тоді я і задумалася,
а чому дійсно за ющенка?


А й справді, що сказати доброго про Ющенка зараз? Аргументів останній час дав не так багато.
Проте, уявимо собі ситуацію:
Іде по вулиці чооловік. Гарний. Талановитий. Шанований та достойний. Викликає симпатію та повагу. Однозначно.
Але на нього нападають хулігани. Грабують, бють ногами, паплюжать жінку, яка йде поряд з ним. Він гордий та сильний. Він б'єтьcя. Сам дістає, але і їм не спускає.

І тут зі сторони хтось каже - "а що, і чого я мав би за нього вступитися? Он він весь у пилюці, морда розпухша, з носа кров, бється і лається. А ще казали, що інтелігент та вихований чоловік. Тамті, що його б'ють, правда не кращі, а ну їх всіх"


Не уподібнюйтеся, Темпіко, тому "розважливому" перехожому.

Олександр Шевченко - 20-10-2004 у 19:06

2 Андрій Пелещишин:

Тисну руку :) Коротко, влучно і по суті.

Олексій Мачехін - 20-10-2004 у 19:09

Емоційний офтоп, пане Андрію :)

Я знову на цьому форумі нагадаю аргументи і контраргументи Ющенка:

+ гривня - його проект. Тут відразу і стабілізіція української валюти як такої
+ виплати заборгованих пенсій під час прем`єрства
+ економічний поступ під час прем`єрства. Тут виплата мільярдної зовнішньої позики, що до нього сприймалося як національна кітістрофа. Він виплатив.
+ опозиційність до чиннох влади, яка зумовлена не в останню чергу закрученими економічними гайками під час прем`єрства. За що, власне, і поперли, доречі
_______________________________________
Ющенко доволі грамотний фахівець в галузі економіки

- політична недалекоглядність. Тут підписання листа під час народних хвилювань і запізна реакція на дії ВР під час його зняття
_________________________________
В політику а-ля сучукраїна грати не вміє (це негатив?)

До цього я б написав що він українець і за походженням і за вимовою :)

Давайте тут без офтопу і зайвих емоцій.

Андрій Пелещишин - 20-10-2004 у 19:38

Цитата:
Емоційний офтоп, пане Андрію

Це не офтоп, це метафора. Особливо в контексті титульного повідомлення.

rost - 20-10-2004 у 21:21

В цій темі дуже однозначно сплила проблема. "Одноязыкі", голосували і будуть голосувати за любу підлоту, яка їм покаже цукерку "второго государственного" хоч і обдурить, на щастя, як завжди. Бо більше нема в Україні проблем крім "языка". Бо їх "зажимають".

І пиши листи не пиши, одноязыких, очевидно, більшість. Яке їм діло який Ющенко чи Янукович. Це все мол популізм, а язык -- проблемa і кранти.

При чому, одноязыкі це не росіяни і не російськомовні українці. Це діагноз такий.

Tempika - 20-10-2004 у 22:28

..ех...
дякую олексію за пояснення, і всім іншим – за безперервне відсилання до
лікарні :-)) за діагнозами і тири пири...
не варто розписуватися за тих, кого не знаєш... моя мама (та як і я загалом) –
росіянка, але для неї двомовність – аргумент за януковича, хоча вона голосуватиме
за... сюрприз: симоненка... :-)) а взагалі голосуючих дуже несподівано (як на мене) я
зустрічала сьогодні багацько... прислухалася до розмов в транспорті, на базарі...
і ніхто не говорив ні за ющенка, ні за януковича... гадаю, вибори будуть сюрпризом
для багатьох... в час правління ющенка я мала багато знайомих в києві, що мали
доступ до політичної кухні, і знаю, що багато чому ми можемо завдячувати не стільки
ющенкові, скільки тимошенко юлі або олександрі кужель та іншим... відверто націоналістичні
заклики багатьох з його оточення мене шокують, хоча чого гріха таїти – мущина він
симпатичний, ще не старий.... :-))) хіба тому проголосую.

Tempika - 20-10-2004 у 22:42

андрію, ти трохи змістив акценти :-)
насправді це я, громадянка україни, побита, знедолена, це мої права порушуються на кожному кроці,
мене грабують і нехтують моїм життям і здоров*ям... але мені чомусь до лампочки, я виберуся
сама... я не вірю, що прийде новий *цар-батюшка*, візьме все у свої руки і настане рай на землі :-))))
до речі, недавно круто отруїлася, причому не знаю, чим, бо їли всі те саме... ледве не
померла, тому розумію, що відчуває людина у такому стані, і розумію, яка то все фігня –
політика... все дуже відносне, чесно :-))) якщо хтось скаже, що ми були нещасні при
застої, то я не погоджуся, бо це було чудове дитинство... і неважно, хто при владі, важливо,
що у людини всередині... і якщо захищаючи ніби хороші ідеї людина опускається до
приниження інших, до звинувачень і навіть погроз, то я починаю сумніватися у цих ідеях...
ось і все.

Наталка - 21-10-2004 у 01:37

2 Tempika: До речі "отруїлася"? Себто Ющенко просто з’їв щось не те, чи організм у нього погано відреагував на щось, іншим не шкідливе? Ну, то може бути. Я дуже сподіваюся, що ти після отруєння виглядаєш краще, ніж він. Бо політика, звісно, фігня, головне, здоров’я, але здорові чи хворі - в разі потреби сядемо усі. Банальна, забита, затерта і дуже вірна фраза: "Не можна бути вільним від суспільства". Амінь.
Ця розмова може продовжуватися безкінечно. Я не відаю наразі, кого я принизила чи кому погрожувала своїми ідеями (може, Піховшека та іже з ними?), чи кого принизив Ющенко, та я точно знаю, що хлоп у магістерській "шапочкє" принизив мою матір, як українку російськомовну. Вона сьогодні сказала буквально слово в слово те, що й Олексій: "Впіймаю це мале продажне - на вуха шапочку натягну". І це не тому, що моя мама така нетерпляча до чужих ідей - це тому, що вона не любить, коли їй в писок плюють.
Важко довести людям, які ніколи цього не відчували, що навіть багаті, заможні чи просто ситі не можуть бути насправді спокійними у країні, де панує насильство. Я погоджуюся з тим, що вибір повинен бути добровільним, та влада нині душить, примушує, нав’язує мені Свій Вибір-2004. НАВ’ЯЗУЄ, ЩЕ Й СИЛОЮ! НЕ Ющенко арештовує студентів. НЕ Ющенко підкидує вибухівку в офіси. НЕ Ющенко закликає українців у Росії голосувати "за президента!!! Януковича". Я не знаю, кому завдячувати за "багато чому" - Тимошенко, чи Кужель, чи Ющенко, але знаю одне - я ніколи не проголосую за кандидата, двічі судимого, і брехливого, як пес. Це вже не кажучи про все, вище перераховане.
Звісно, кожний має право голосувати хоч за послідовного, хоч за червоного, хоч за Черезпарканногузадерищенка. Не зрозуміло тільки, якого дідька мій вибір душать, чавлять, фальсифікують, і всіляко принижують. Не зрозуміло, чому раптом за два тижні до виборів закривають опозиційні телеканали, блокують доступ до сайту з анекдотами про "тому що", виганяють з вузів та заарештовують студентів, чому Путін терміново преться на наш несподіваний парад, чому громадяни Росії усупереч законодавству України (усі ще пам’ятають, що це таке?!) проводять агітацію за одного - провладного - кандидата, чому міліція, у якій завжди був беспрєдєл, але яка чомусь не всіх прем’єрів (а тілько проФФесорів) підтримує, вже понеслася, як душа в рай... Не зрозуміло. Чи зрозуміло? У мене питань немає.
Коли ти не погоджуєшся з тим, що МИ не були щасливі при застої, то про яке МИ йдеться? Про твоє "ми" чи про "ми" тих, котрих гноїли в таборах, як мого дядька, буквально просто так, для профілактики, про тих, котрих у КГБ били так, що вони (жінки) народжували передчасно мертвих дітей, про "ми" тих, які просто за те, що вони виголосили свою думку, потрапляли раптом до психушки, де з них робили овочі? У тебе було чудове дитинство? Я дуже за тебе рада. Але ти - ще не всі. І доки ми (і я в тому числі) писали листи "Рукі прочь от Вьєтнама", вбивали Стуса, Марченка, катували порядних, гідних, небайдужих людей. Для того, щоби перелічити їхні призвища, треба заводити іншу тему.
І ніхто не говорить про царя-батюшку, месію, чи рай на землі. Мова йде про Нормального Президента. Нормального. Не про зека чи шизофреніка, який їздить дивитися на страти людей. Про політика, якого люди не будуть боятися. Хтось вважає, що це Симоненко? Та Бога ради. Мова не про це, а про нав’язування. А різниця між раєм і нормальним, вільним, справді гідним життям така ж істотна, як між тим, що зараз коїться в Україні, і тією системою, котра існує, приміром, у Норвегії. Ти виберешся сама? Я щиро за тебе тішуся. Але коли я чую, що не важливо, хто при владі, а завжди є можливість піти у внутрішню еміграцію, я згадую сотні, тисячі людей, які пішли з життя саме через такий погляд на речі. Ти була у Биківні? Дуже допомогло тим людям те, що у них всередині?!
Коли людина опускається до приниження інших, до звинувачень і навіть погроз, це прикро. Це те, що я спостерігаю зараз з боку Януковича. Та коли держава опускається до "опусканія" своїх громадян, то це просто торба. В поганому сенсі цього слова.

Користувач Олесь - 21-10-2004 у 07:46

Цитата:
Першим відправив користувач Tempika
....якщо хтось скаже, що ми були нещасні при
застої, то я не погоджуся, бо це було чудове дитинство...


Добре, що у Вас це було чудове дитинство, а от в мене - ні. Мало того, що треба було постійно пильнувати, щоб не сказати в школі чого зайвого і чемно вислуховувати ріжні ідеологічні бздури, так ще для звичайної поїздки до родичів за кордон батьки збирали документи впродовж року, і то це була така собі лотерея - пустять-не пустять. Я розумію, що в мешканців Сходу закордонні родичі якщо є, то переважно в Росії, тому вони так переживають про можливість вільно туди їздити (хоча в чому там зараз труднощі, як так і не розумію). А в корінних галичан закордонні родичі мешкають здебільшого в Польщі, Німеччині, Австрії, Швейцарії, Бельгії, США, Канаді. Якщо поїздка в соціалістичну країну була складною, то в так звану "капіталістичну" - практично неможливою. Ситуація змінилася вже аж в другій половині 80-х. Якщо до влади прийде ВЯ - цілком імовірно, що за кордон знов їздити стане складно, чого не скажеш про другий президентський варіант. До речі, ще пару років тому за кордон їздити було легше, поки сусідні країни не запровадили візового режиму. Зараз Україна має візовий режим з цілим світом, за вийнятком кількох республік колишнього Союзу і пари країн третього світу. І це в той час, коли навіть гірші країни мають угоди про безвізові поїздки навіть з країнами Евросоюзу. Це ознака того, що українська дипломатія кучмівського періоду абсолютно нічого не робила.

Лучишин Роман - 21-10-2004 у 10:18

Цитата:
Першим відправив користувач Tempika
я не вірю, що прийде новий *цар-батюшка*, візьме все у свої руки і настане рай на землі :-))))

А от я вірю, що цілком реально може прийти чорт, який нам всім, В ТОМУ ЧИСЛІ І ВАМ, ТАНЮ, влаштує пекло на рідній замлі! А про щасливе дитинство не казали б ви так, опинившись на місці моїх батьків та дідуся з бабусею, наприклад.

Олексій Мачехін - 21-10-2004 у 10:23

Вибачте, що втручають, але мені здається що назва теми звучить як
Лист до телеканалів "1+1" та "Інтеру"

Grabchuk - 21-10-2004 у 11:06

Аргументи. Для Tempikи


Не полінувався і знайшов статтю, яка мені запамяталася ще з 2000 року.

http://www.zn.kiev.ua/nn/show/301/27822/

НА ПРИЗ ЗАКРИТТЯ СЕЗОНУ

Юлія МОСТОВА
Субота, 15 - 21 Липня 2000 року


УРЯД


Уперше за роки свого існування Україна має прем’єра, якого ніхто не підозрює у корисливих діях на посаді глави уряду. Якщо про корумпованість окремих членів Кабміну, інколи — доказово, інколи — за інерцією, продовжують згадувати вітчизняні й зарубіжні експерти, то запідозрити Ющенка в тому, що він контролює транзитний аміакопровід, газовий ринок чи нафтопереробні заводи, нікому не спадає на думку — ні друзям, ні ворогам. Свого часу журналісти, опитані «Дзеркалом тижня», відповіли на запитання: «Кого в Україні критикувати найнебезпечніше з точки зору наступних законних і незаконних дій у відповідь?» Проти прізвища Віктора Ющенка стояв нуль. Такий самий нуль, відповідаючи на це запитання, скоріш за все поставили б депутати, губернатори, бізнесмени і, цілком можливо, чиновники. (Члени Кабінету Віктора Андрійовича за час його прем’єрства продемонстрували безпрецедентний плюралізм, оцінюючи як дії свого керівництва, так і ефективність обраного курсу. Виступи екс-міністра Сергія Тигипка й екс-міністра Сергія Тулуба, котрі пішли з уряду добровільно, просто неможливо собі уявити в уряді Лазаренка, Пустовойтенка й навіть Марчука.)

За інших умов сильна риса вдачі Віктора Андрійовича в нинішній ситуації обернулася проти нього і серйозно послабила його вплив. Мова про те, що абсолютно всі переконані: прем’єр не займається ручним управлінням економікою. На заводі Ілліча або на «Криворіжсталі» ніколи не пролунає дзвінок із вимогою відвантажити конкретну кількість металу конкретній фірмі за конкретною ціною. Більше того, усі чудово розуміють, що прем’єра практично не допущено до цільового використання каральних органів: приміром, у кабінеті Миколи Азарова прем’єрський телефон не віддасть розпорядження взяти змором конкретну фірму чи підприємство. Ющенко не лобіює, тож він мало цікавить великих і малих господарів життя. Він намагається зробити те, у чому, попри очевидність, не зацікавлена більшість: запровадити прозорі й чіткі правила гри для всіх. Але в країні, де кожен звик виторговувати пільги, ринки та об’єкти приватизації особисто для себе, такі правила не потрібні. Усього занадто мало, щоб ділити його чесно.

Grabchuk - 21-10-2004 у 11:12

І ще одна цитата звідти ж.


Утім, президентські вибори й референдум продемонстрували, що ми підтримуємо все те, що відбувається з нами, з нашою країною, що ми готові навчити наших дітей жити в цих умовах і доіснувати в них свій вік. А така перспектива — дуже реальна. Якісного поштовху чекати немає звідки: ні від нас із вами, ні від потенційних наступників трону. Свобода зникла навіть із кухонь, оскільки необхідність говорити про неї заглушено необхідністю обговорювати способи виживання. Можливо, коли-небудь, коли олігархи перестануть гризтися між собою, шахтарі, котрі лежать біля адміністрації, перестануть палити «Честерфілд», судді відключать телефони, а журналісти перестануть вважати боротьбу за свободу слова донкіхотством, щось і зміниться.

А поки що хочу вас запитати: не знаєте, часом, навіщо я все це пишу?


Юлія МОСТОВА
Субота, 15 - 21 Липня 2000 року

rost - 21-10-2004 у 11:16

Холуйсько-державні канали розхвалюючи Януковича, кажуть, що нікуди подітися від реальних здобутків під його керівництвом. Якби то їм нагадати про ще один яскравий здобуток під керівництвом проффесора, борця з "бардаком".

В 2004-у Україна ділить 106 місце в світі (індекс 2.3) по рівню корумпованості разом з Гондурасом, Суданом, і Зімбабве. http://www.transparency.org/cpi/2003/cpi2003.en.html
Сусідами по списку в гіршу сторону є Конго, Еквадор, Ірак, Сієра Леоне і Уганда з індексом 2.2.

До речі, знайомий був недавно в відрядженні в Еквадорі. Побувавши в багатьох нещасних країнах раніше, як лікар-волонтер, він сказав, що корупція в Еквадорі це щось особливе навіть в порівнянні з мафіозною Колумбією зараз, і Панамою, коли там був президентом наркоторговець. Зверніть увагу, що Україні не вистарчає ще одної десятої пункта до того злощасного Еквадору.

У 2002-у Україна, поки Хам не почав рулити, була на 85 місці з індексом 2.4, а злощасний Еквадор мав все ті ж 2.2 пункти -- стабільність ознака класу. Цікаво, як скоро проффесор "догонит и прегонит" Еквадор. Зробити він це мусить тому, що послідовний.

До речі Уганда в 2002-у мала 2.1. Виявляєть в протилежну строну теж можна рухатися. Везе неграм, що в них прем"єр не проффесор.

P.S.
2Теmpika. Чи не могли б ви запитати, у ваших знайомих, котрі "не бандити, не пацієнти, а звичайні люди" що ж то за "бардак" має принести Ющенко, якщо ЦЕ, вони "бардаком" не вважають. Якщо, ці "звичайні люди" здатні мислити.

tysovska - 21-10-2004 у 12:44

До речі, сьогодні у нас корупція виявляється до смішного очевидно й на найнижчих рівнях. Наприклад, була я на вихідних у Львові. В неділю вертатися на Київ - квитків нема. Ніяких. На жоден поїзд. Батько став у касу в куточку й перемигнувся з касиркою. Ми десь із півгодини покантувалися біля тої каси й нарешті з'явився один квиток. Касирка називає суму - одразу на 5 гривень більше за потрібну. Ми даємо більше на 15 і не беремо решту назад. Тоді ще за півгодини, коли ми вже думали, що я таки виїду на Київ, а батько лишиться, касирка бере в нас гроші, вішає табличку на вікно "Тех. перерва" і тікає хвилин на 15. За чверть години з'являється зі спеціальним проштампованим квитком, які видають тільки для працівників залізниці. Я надзвичайно вдячна касирці за допомогу, бо інакше б ніяк було виїхати зі Львова, але ж у нас така корупція на кожному кроці! У нас за гроші зараз дійсно можна все! Хіба це нормально? І я не вірю, що Янукович захоче покласти цьому край - йому, з його хистким становищем при владі, це невигідно.

сумна - 21-10-2004 у 18:04

Пані Наталю, підтримую Вас у кожному Вашому слові з сьогоднішнього повідомлення. Краще не скажеш.

jaguara - 21-10-2004 у 18:38

Цитата:
Першим відправив користувач Tempika
якщо хтось скаже, що ми були нещасні при
застої, то я не погоджуся, бо це було чудове дитинство...


я скажу:mad: у мене дитинство було паршиве.
...і життя на Сході його абсолютно не полегшило. Ніхто ж не винен, що родина у мене україномовна.

Наталка - 4-11-2004 у 21:15

Отримала відповідь від "Зірки телебачення України". Відповідь, імхо, тягне на Нобелівську премію.
1) Я - спамерша.
2) Таких письменників, як я та Сашко, ніхто не знає. (Горє-то какоє!!! :baddevil: )
3) А жінка Ющенко - все одно американка. :D

сумна - 5-11-2004 у 09:32

Вчора на тих провладних телеканалізаціях знову лили на Ющенка бруд, знаючи, що ніхто їх не притягне до відповідальності за порушення закону - агітацію до оголошення офіційних підсумків першого туру.

Dmy - 5-11-2004 у 18:24

Цитата:
Першим відправив користувач Наталка
Отримала відповідь від "Зірки телебачення України". Відповідь, імхо, тягне на Нобелівську премію.
1) Я - спамерша.
2) Таких письменників, як я та Сашко, ніхто не знає. (Горє-то какоє!!! :baddevil: )
3) А жінка Ющенко - все одно американка. :D

Чи "зірка телебачення України" наполягала, жиби її ім'я залишилося в таємниці?

Наталка - 14-11-2004 у 19:46

Ім’я жінки Ющенка мені люб’язно нагадали - "Катрін Клер Чумаченко". :D А ось хто писав мені відповідь - "тайна, покритая мраком"! Мені, щоправда, дорікнули мимохідь, що я "ховаюся за псевдонімом". Це як у бородатому анекдоті - "Ну хто б говорив?!".

tysovska - 15-11-2004 у 10:08

А наступ на всіх фронтах уже почався. Сьогодні у нас на метро три дівчиська старшого шкільного - молодшого інститутського віку роздавали бридку газетку - "Захистимо Україну від помаранчево-коричневої чуми". Мені просто цікаво, невже людям аж так потрібні гроші, що їм абсолютно, абсолютно байдуже, якої ціною вони їх отримають? (Я не маю на увазі тих, нагорі - їм-бо точно байдуже, я про цих маленьких, пересічних...) І невже потім спатимуть спокійно?
Я пригадую вірш, здається, Ірини Одоєвцевої, про чесного і злочинця. Чесний щоночі лягає спати і йому сняться жахи, а злочинець уб'є кого-небудь, пограбує - а потім вночі спить, як немовля. Здається, дуже влучно.

Олексій Мачехін - 15-11-2004 у 12:08

Хай роздають - народ все одно не ведеться. Я вчора поїхав в магазин зі стрічкою "Так, Ющенко" на куртці. З маршрутки вже вийшов без неї, бо випросили :)

tysovska - 15-11-2004 у 14:56

У мене на книжковому ярмарку теж випросили, але я свою не віддала, довелося привезти прохачу на другий день нову.