Форум Рідного Міста

Досвід Сум: як захиститися

romano - 15-11-2004 у 10:32

Хто має досвід чи знання як найкраще захиститися від впливу газу ТЕРЕН, який міліція застосувала проти людей у Сумах в суботу? Кажуть, що водою змивати не можна. А що можна? Чи є якісь запобіжні заходи?

Рост - 15-11-2004 у 10:39

Я щось пропустив. А що було в суботу?

romano - 15-11-2004 у 10:48

http://www2.pravda.com.ua/archive/2004/november/13/news/6.shtml

Люди протестували проти арешту громадян, які в день виборів вимагали показати результати підрахунку на дільниці. Замість цього їх забрала міліція, а за тиждень суд засудив до арешту на 10 діб за непокору міліції. Після суду була сутичка.

romano - 15-11-2004 у 10:50

Сам дещо знайшов тут http://www.sec4all.net/survive_3-11.html

Мовою оригіналу:
 Если вы собираетесь участвовать в митинге или демонстрации, рекомендуется следующее:

1. Выяснить, является ли мероприятие разрешенным (если оно не разрешено, то его, возможно, будут разгонять).
2. Не брать с собой ...
    - детей;
    - хрупких и ценных вещей;
    - предметов, которые можно использовать в качестве оружия.
3. Взять с собой:
    - документ, удостоверяющий вашу личность;
    - аптечку (бинт, йод, пластыpь, маленькие ножницы);
    - иголки с нитками (на случай, если сильно поpвут одежду);
    - носовой платок и немного воды (чтобы дышать через смоченный платок, если применят слезоточивый газ, а также чтобы пpомывать глаза и pаны).
4. Не надевать галстука, шарфа, непрочной одежды, обуви на каблуках, или ненадежно сидящей на ногах, или с длинными самопроизвольно развязывающимися шнурками. Надеть головной убоp и пеpчатки.
5. Сообщить другим членам семьи или друзьям о том, куда вы направляетесь.

Користувач Олесь - 15-11-2004 у 11:38

Перша допомога при ураженні газом:

Найважливіше - тривале (10-15 хвилин) промивання зимною проточною водою. Не можна терти уражені місця, особливо очі, тому промивання має бути під струменем води - з-під крана чи колонки - найліпше дати голову під кран з водою. Не можна обтирати мокрою шматою тощо.

Якщо володієте базовими медичними навичками (або маєте військовий вишкіл - то мали би знати, що робити при ураженні ОР і вміти робити довенні ін'єкції ;) ), то знаєте, що треба мати при собі на такі випадки (ампули, ще ліпше готові шприц-тюбики) - атропін, адреналін (епінефрин), кордіамін, антигістаміни (дімедрол), знеболююче (у випадку вдихання газу настає больовий шок внаслідок дії на слизові дихальних шляхів, людина корчиться від болю), сечогінне (лазикс).

Пізніше - потерпілого помістити в темне тихе приміщення, забезпечити спокій. Необхідна регідратація, особливо якщо давали лазикс (регідрон, інші збалансовані електроліти).

Очевидно, що обсяг необхідної допомоги залежить від конкретного випадку. В принципі, здоровій дорослій людині здебільшого є достатньо промивання обличчя водою.

Користувач Олесь - 15-11-2004 у 12:02

Ну і ще - потім треба вимити руки і т.п. з милом (прийняти душ, вимити голову), всю одежу випрати.