Форум Рідного Міста

Математики об'єднуймось!

Барвінків Борис - 23-11-2004 у 16:10

До уваги усіх, хто цікавиться математикою, кому не байдуже значення 3.1415926... :), хто читає формули частіше від романів, і насолоджується успішно розв'язаною задачею чи вирішеною проблемою. Чому б нам не об'єднатись?

Я більш як впевнений, що згуртувавшись, зможемо швидше і в більшій к-сті:
1) дізнаватись про нові математичні конференції та семінари (як серйозні, так і популярні)
2) обмінюватись думками, книгами та журналами (і в ел. формі), фільмами математичного спрямування (і такі є!)
3) знаходити однодумців, що цікавляться схожими розділами математичної науки
4) проводити виступи у формі міні-семінарів
5) обговорювати математичні новини, нові теорії, гіпотези, проблеми
6) даний пункт залишається поки не заповненим і призначений для ваших пропозицій

Чи є бажаючі? Охочі відновити традицію Стефана Банаха? (http://www.wz.lviv.ua/pages.php?ac=arch&atid=8841)

Для зацікавлених: пишіть сюди чи на verter_mail<pes>ukr.net

Олексій Мачехін - 23-11-2004 у 16:19

Трохи не на часі.

Grabchuk - 23-11-2004 у 17:58

Математики! Об'єднюйтесь на Майдані!!!!!!!!!!!

Ігор+ - 23-11-2004 у 21:34

Корисна математика закінчується на першому курсі. Все, що далі - для купки фанатів.

Андрій Пелещишин - 23-11-2004 у 23:25

Сильна думка! :) Але позволю не погодитися. Усе залежить - для чого корисна. Кажу, як людина, яка закінчила факультет прикладної математики в ЛНУ Франка.

Взагалі, я би просив дописувачів (зокрема Олексія, Грабчука та Ігора) утриматися від явно недоречних коментарів. Це суперечить духу цього Форуму.

А взагалі ідея математичного клубу - цікава та перспективна. Інше питання, який саме рівень учасників клубу пропонує автор треду і чи здатний він залучити до роботи авторитетних сильних науковців, яких у Львові трохи є (і в ЛНУ Франка, і в НУЛП і в наукових академічних закладах).
Чи мається на увазі клуб "студентського" рівня?

Андрій Пелещишин - 23-11-2004 у 23:31

Борисе, якщо ви зацікавлені в залученні до обговорення проблем сучасної математики та практичних її застосувань - піднімайте відповідні теми на Форумі. Серед дописувачів Форуму є щонайменше з десяток чоловік з науковими ступенями та фундаментальною математичною підготовкою.
Можете, наприклад, створити тред "Математичні новини"

Олексій Мачехін - 23-11-2004 у 23:38

А що я такого сказав? Вс Україна на вулицях, мені зараз важко думати про математику.

Андрій Пелещишин - 23-11-2004 у 23:49

Не думай. І не пиши про те, про що не думаєш. Я, наприклад, абсолютно не думаю в даний момент про антарктичних пінгвінів. Але якщо хтось підніме тему "Доля антарктичних пінгвінів" - я не буду писати туди, що це не на часі.

Ігор+ - 23-11-2004 у 23:52

Цитата:
Першим відправив користувач Андрій Пелещишин
Сильна думка! :) Але позволю не погодитися. Усе залежить - для чого корисна. Кажу, як людина, яка закінчила факультет прикладної математики в ЛНУ Франка.


У прикладників було значно більше предметів, ближчих до життя. Говорю то як людина яка закінчила мехмат ЛДУ Франка.
З цілого потоку у великій науці залишилась аж одна людина.

Як тільки у шановного Бориса зявиться сімя, діти і він вийде з-під опіки батьків, йому буде не до теорій :)

Андрій Пелещишин - 23-11-2004 у 23:54

Ігоре, я знаю докторів фізико-математичних наук які мають великі сімї і абсолютно не бідують. Швидше навпаки.

Я ще раз наполегливо вказую на недопустимість подібного (абсолютно не по суті) обговорення титульного повідомлення.

Барвінків Борис - 24-11-2004 у 01:15

Клуб мав би бути створений для студентів і молоді. Ніби шлюз між студентами колишніми-школярами і серйозною наукою. Чому? Черзе те, що серйозна наука є (на сьогодні) вузькоспеціалізованою. То ж, якщо ви займаєтесь теорією чисел, то зрозуміти про що розповідає той, хто займається функц. аналізом, не так вже й просто. А зацікавитись, чи запропонувати вирішення певної проблеми - і зовсім неможлива річ. Ціль клубу не заохотити членів займатись математ. наукою, а втамовувати їхню спрагу до математичних наук. Я майже не вірю, що знайду охочих хоча б серед студентів, що вже казати про науковців зі стажем. Постити мат. новини в форум - бузглузда справа. Кому потрібно, він і сам знає де їх шукати. А от об'єднати таких людей, обмінюватись фільмами, книгами, ідеями, вибраними лінками і просто новинами (як місцевими, так і міжнародними) - це було б не погано. Тоді була б якась структура (організація), яка б представляла студентів-математиків Львова. А з організацією вже легше чогось добитись (пільг, участі у наук. семінарах ...). На Україні такі організації майже відсутні. Хоча, знову Львів дає приклад - Львівський генетичний клуб - аналогічний за тематикою клуб, але серед генетиків (біологів).
То ж повторюю хто за? (можл, хтось знає хоча б де краще шукати тих, хто за)

Олексій Мачехін - 24-11-2004 у 10:30

Та я за, тільки ДЛЯ МЕНЕ це не на часі.

Юрій Філатов - 23-12-2004 у 16:47

Отже ж, мабуть запізно, але дуже хотілось натрапити на форум (кворум? :P) математиків, але ж тут суворі "адміни", нарешті дістав пароль - яке "слово" цікаве :lol:

Барвінків Борис - 24-12-2004 у 06:16

Чому ж запізно? Ніколи не пізно, але в тому проблема, що усі мої пошуки охочих закінчились невдачею. Не знаю навіть де ще їх можна шукати? Хотілося б створити львівський клуб, тому якщо ти у Кривому Розі, то з тобою трохи не вийде :( . Математичних інтернет-форумів, конференцій тощо є безліч. Хотілося б в реалі, а не через монітор :)

Юрій Філатов - 24-12-2004 у 09:23

Цитата:
Першим відправив користувач Барвінків Борис
...Хотілося б створити львівський клуб, тому якщо ти у Кривому Розі, то з тобою трохи не вийде :( . Математичних інтернет-форумів, конференцій тощо є безліч. Хотілося б в реалі, а не через монітор :)


ніколи не відчував топоністичної спрямованості математики, хіба що у топології ;)
я зустрічавсь "в реалі" (неприродне якесь слово), краще сказати за столом з багатьма математиками з усієї України, щоправда не так часто як хотілося б... листуватись через интернет набагато проще, питання на яких я трохи розуміюсь не потребуюють стоповерхових формул чи то неосяжних графіків, я не математик за фахом, але були часи що заробляв копійку діскрєткою, полюбляю також теорію чисел, алгоритмів, множин, графів, топологію...

взагалі захоплююсь як аматор математикою, яка дає методи рішення замість формул, алгоритми розв' язування замість відповідей та ... далі у тому ж напрямку ;)

можливо попереджу низку питань:
кілька років мене запрошували у обласну експертну комісію з підготовки задач та тестування рішень учасників олімпіад з программування (зараз вже можно казати це слово окремо від інформатики :lol:), також брав участь у щорічних тренувальних зборах обласної команди, був відповідальним тренером обл команди на всеукраїнській олімпіаді в Одесі, там познайомився з багатьма цікавими людьми, викладав теорію алгоритмів та графів у КДПУ - недовго, проте брав участь у трьох фахових конференціях - теж ціла низка цікавих зустрічей...

тож, як бачите, пане Борис, є ще люди, що їх цікаве математика, хочь би вони і розуміли під цім різні речи...

Барвінків Борис - 24-12-2004 у 10:10

Цитата:

ніколи не відчував топоністичної спрямованості математики, хіба що у топології ;)

:o що то означає "топоністичної спрямованості математики"?

Цитата:

взагалі захоплююсь як аматор математикою

аналогічно, і шукав (і шукаю...) людей які палають від успішно розвязаної проблеми чи вирішеної задачі, які бачать красу математичних обєктів, певно, саме такі здатні досягнути чогось істотного, а не ті кого "життя заставило"

Цитата:

тож, як бачите, пане Борис, є ще люди, що їх цікаве математика, хочь би вони і розуміли під цім різні речи...

:D , дякую за добре слово

Юрій Філатов - 24-12-2004 у 11:07

Цитата:
Першим відправив користувач Барвінків Борис
:o що то означає "топоністичної спрямованості математики"?
...
аналогічно, і шукав (і шукаю...) людей які палають від успішно розвязаної проблеми чи вирішеної задачі, які бачать красу математичних обєктів, певно, саме такі здатні досягнути чогось істотного, а не ті кого "життя заставило"
...


Щиро перепрошую, "топоністична спрямованність" це трохи жартома, бо ж топонім "львівський" у Вас пов'язан із математичним клубом, у наш час хіба що клуб армреслінгу не можна зробити в інтернеті :lol:

про життя не буду вихваляться, у школі не полюбляв цей предмет, та й шо за математика у школі? тригонометричні тотожності? стереометричні задачи? я пригадую як довелося витримати неприємну розмову із шкільною вчителькою, вона була поставила моєму вихованцеві щось на кшталт "дуже незадовільно із трьома мінусами", а хлопчик дуже дотепно розв'язав був задачу про оптимізацію черги вболівальників...
Задача:
Є черга вболівальників (від 1 до 100 ч) про кожного відомо скільки часу Т1 він витрача щоб придбати квиток особисто для себе і Т2 - на себе і слідуючого за ним фана, при цьому варіанті, природно, слідуючий по черзі виходить з неї і чека на свій квиток вже десь біля крамнички :P
гарантовано що: Т1 і Т2 для кожного фана - натуральні числа (нехай у межах 1000, але це не принципово), при чому не обов'язково Т2 більше за Т1. У останнього гарантовано Т2=Т1.
Треба встановити такий план купівлі без пересувань у черзі, щоб придбати квитки на всіх фанів за найменший час.
Справа в тому що хлопчик ще не подолав такий математичний метод як дінамічне програмування, але задачу розв'язав... не скажу зараз, бо не цікаво буде ;)

Барвінків Борис - 24-12-2004 у 13:01

А чи зустрічали (чи чули) про якесь обєднання, гурток, клуб, організацію молодих математиків. Про шкільні гуртки кожен чув, а от про молодіжні чи студентські?.. (на кшталт мат. клубу ще за Стефана Банаха при одному львівському кафе-барі)

Юрій Філатов - 24-12-2004 у 14:38

Цитата:
Першим відправив користувач Барвінків Борис
А чи зустрічали (чи чули) про якесь обєднання, гурток, клуб, організацію молодих математиків. Про шкільні гуртки кожен чув, а от про молодіжні чи студентські?.. (на кшталт мат. клубу ще за Стефана Банаха при одному львівському кафе-барі)


так, у Дніпропетровську студенти ДДУ мають такий клуб, принаймні мали років 5 тому, Київський політех мав таке об'еднання, а краще казати що всі ВУЗи України які приймали і приймають участь у міжнародних студентськіх олімпіадах з математики та програмування необхідно мають такі клуби, бо при захоплення математикою на такому рівні вже не йдеться лише про гранти та роботу у Майкрософт, то вже захоплення на все життя. Маю книжку "Особенности национальных олимпиад по информатике" колективу авторів (зухвало пишаеться), навіть з дарунковим написом одного з авторів, дуже цікаві задачи та розв'язки, при чому 90% уваги приділяється саме математиці. Так от у чому справа, всі автори є переможцями міжнародних олімпіад, зараз мають непогану роботу за фахом, але... продовжують спілкування з аматорами, видають книжки (вважаю шо без особливих зисків), навіть займаються літом з командою РФ у літньому таборі. Не можу припустити, що таких людей немає в Україні, але особисто я, на жаль, не є членом таких клубів.

Барвінків Борис - 24-12-2004 у 15:34

Цікава інформація. Я й сам на рос. сайтах бачив згадки про такі клуби. В Україні ж вони якщо й існують то не більше 2х років (кажу про те, що висвітленно в інеті). У Львові роки зо два працював "Молодіжний генетичний клуб". Куратором якого виступав біологічний ф-тет. На каф. мехмату в одному з Льв. у-тетів з високою періодичністю проводять тематичні наукові семінари. З наступного року спробую попасти туди, але назви семінарів вже лякають. Певно там такий рівень, що лише чистий математик (ще й з певної галузі) лише й дожене. Знайомий третьокурсник - 2-ге місце на Всеукр. олімпіаді з мат. - працює програмістом, забивши на якийсь там мат. клуб. От так...

Володимир Нечипоренко - 16-1-2005 у 16:04

Абсолютно підтримую дану ідею. Можу дати декілька цікавих лекцій чи семірнарів. Крім того, є купа цінного матеріалу для створення відповідного сайту. Писати m_mercury@mail.ru

Барвінків Борис - 17-1-2005 у 14:11

Володимир Нечипоренко
Перевірте будь-ласка пошту

Барвінків Борис - 1-3-2005 у 23:27

То ж чи є охочі? Бажаючі долучитись до організації й діяльності Львівського математичного клубу. Математикою, звичайно, обмежуватись не будемо. Комп'ютерні науки, що широко використовують й доповнюють формалізований математичний апарат, теж не залишаться поза увагою.
Головна ціль: отримати задоволення від нових знань, почерпнути корисну й важливу інформацію, знайти однодумців - і як результат - досягти наукових успіхів значно швидше, ніж по одинці.

Охочі зголошуйтесь! Починаємо діяти!

Юрій Сєров - 12-2-2010 у 13:19

Біографічна стаття про Стефана Банаха: http://zaxid.net/article/59162/

Андрій Пелещишин - 12-2-2010 у 14:12

До речі, в Науковому товаристві Шевченка фізико-математична секція є досить потужною і цікавою. Зацікавлені можуть долучатися

Галина Хайда - 4-8-2010 у 08:37

Доброго дня усім.
А хто що думає про рівнь знань з математики сьогоднішніх випускників шкіл?

dr.Trollin - 4-8-2010 у 21:23

цензурно-- не відаю, а інше "заборонено" вимогами форуму.

але питання не в тім, ЩО, але ж ЧОМУ
властиво навіть не "чому", але ж "чому,власне"...
або навіть "Для Чого такий рівень встановлюється/встанОвився"

це питання - знааачно більш цікаве, аніж тривіальні "плачі про Падіння Рівня"...

звісно _імхо_ більш цікаве.
але "імхо" досить грунтовне.