Форум Рідного Міста

Практичні поради нашим на Майдані

Роман Пришляк - 26-11-2004 у 14:09

Про поради бувалих туристів, як берегти ноги, всі (зокрема слухачі радіо Люкс) вже знають: загорнути в газету або інший папір, тоді поліетиленовий пакет, тоді шкарпетки.
А у мене порада про голову: не всі знають, що близько 50 відсотків (!!!) тепла людина втрачає через голову. ОБОВ'ЯЗКОВО слід вдягати шапку!

Ще одне: якось у США після терактів 11 вересня в аеропорту затримали китайця, котрий мав черевики з нагрівальними елементами на батарейках. Хтось чув про якесь серійне виготовлення подібного взуття у світі? Зрештою, не тільки взуття, а й верхнього одягу. Ото було б чудово зараз послати нашим у Київ!

Nazar - 26-11-2004 у 16:31

Як на мене - то забезпечення є у всьому необхідному для перебування на майдані. Всього є досить, ну хіба біотуалети - їх кількість бажала б бути більшою хоч би на 300-500 шт.
Одягу бракує хіба для тих, хто прибуває на захист"вибору-2004", якщо їм нести їжу та одяг - то також слід непо залишковому варіанті, а добрі та сухі речі.
Сьогодні прибув звідти - дуже багато перебував між прихильниками Януковічя, багатьох таки загітував, багатьом відкрив очі, з багатьма ледве не братався. Вражень купа - але не в цій темі.

tysovska - 26-11-2004 у 17:52

Про взуття з підігрівом: шкарпетки я такі бачила в Канаді. Тобто, вони дійсно існують. От тільки не відомо, чи можна їх десь дістати в Україні. Я, на жаль, з Канади не здогадалася привезти - якось не подумала, що вони непогані для туристів (просто у мене самої ніколи ноги не мерзнуть).

Nazar - 26-11-2004 у 18:04

Є ще такі туристичні гасові пальники, які кидають в черевики на ніч, і вони їх сушать.
Такого би бракувало.

Олександр Шевченко - 26-11-2004 у 19:25

Ще, мабуть, варто нагадати про такий знаменитий винахід, як, гм, прокладки з крильцями і без, що вкладаються у взуття. Особливо актуальні при нульовій температурі, коли все тече, як зараз. Сам не випробував, але кажуть, що діють. Напевно, завтра зранку, перед поїздкою на Майдан, збігаю за пачкою "Always" :)

Nazar - 26-11-2004 у 21:20

Я пробував, і якраз на Майдані:)
Єдина незручність - вони не стійкі, але декілька годин трмають суперово.
Також рекомендую.

Олександр Шевченко - 26-11-2004 у 21:39

До речі - соррі за некомпетентність - а які краще під 43 розмір? :rolleyes:

Nazar - 26-11-2004 у 22:46

Аналолгічне соррі, бо не встиг розібратись. А пораду таку нам дав гаїшник, казав, що вони постійно так роблять, отже у них можна спитати.

Михайло Форисяк - 27-11-2004 у 02:32

Сьогодні в ефірі Люксу давав цінні поради лікар. Те, що я запам'ятав (і як запам'ятав), подам конспективно. Хто чув і виправить чи доповнить - буду вдячний.
Отже, дуже негативний чинник, крім морозу - вітер. Він посилює тепловіддачу в 11 (!) разів.
Поганою є також перехідна погода. Стояти в талій воді зле.
Одягатися слід за принципом цибулі: досить тепла бавовняна футболка, ґольф, светр, ще один светр (можлво, без рукавів), куртка... Дуже важливим є перший шар, той, що найближчий до тіла.
Щодня слід вживати вітаміни (краще, полівітаміни, наприклад, Квадевіт) і адаптогени (настій ехінацеї, елеутерококу, родіоли (золотого кореня), женьшеню, бальзам Бітнера)
При тривалому стоянні періодично розминати спину (професійно це роблять рибалки; розганяє кров по цілому організму) і ноги, особливо стопи і пальці.
При обмороженнях (важливо не пропустити перших симптомів!) розтерти шерстяною тканиною. Не снігом! Кришталики льоду поранять шкіру. Звертатися до лікаря. Він призначить антикоагулянти (аспірин).

Далі від себе:
імунітет підвищують також імунал та інші препарати ехінацеї, амізон; мефенамінова кислота; рибомуніл; бронхо-мунал; аміксин; імудон; IPC-19; цибуля і часник; деякі інші рослини; гомеопатичні засоби (антигрипін гомеопатичний, афлубін та ін.); мумійо, препарат "Джерело" тощо. Ще методи: точковий масаж; закапування в період епідемії в ніс періодично інтерферону (краще не донорського, а створеного генною інженерією, тобто ЛАФЕРОНУ), змазування слизової оболонки носа в період епідемії оксоліновою маззю кілька разів на день.
Медикаменти для підвищення імунітету не можна вживати постійно. Деякі з них (особливо нерослинні і негомеопатичні), напр., рибомуніл, бронхо-мунал, аміксин, лаферон, вимагають консультації лікаря та імунологічного обстеження крові до і після лікування.
Те ж стосується донорського імуноглобуліну. Добре було б також знати, чи цілком здоровий був сам донор:-)
Ні в якому разі не варто вживати на морозі алкоголь. Він насправді зовсім не зігріває, а лише притуплює чутливість, що дуже небезпечно.

Якщо захворювання все ж відбулося, то:
Жарознижувальні і болетамувальні засоби.
Анальгін у світі давно не продають через токсичність, так само як і амідопірін (пірамідон). Не надто добрий і парацетамол. (до речі, на другий день після алкоголю він - смерть печінці). Останнім часом хорошою від болю і температури вважається мефенамінова кислота. (Вона добра також тим, що стимулює вироблення інтерферону і тим самим півищує опірність організму щодо інфекцій.)
Досі вживають також старий добрий аспірин (ацетилсаліцилову кислоту), але він (зрештою, як і кожна кислота, в т.ч. мефенамінова) загрожує гастритом і виразкою. Тому краще вживати імпортний, набагато краще очищений.

Щодо фервексу, то він містить парацетамол (про що важко сказати, чи це добре), і знижує набряк сливої оболонки носа. Тим самим він покращує суб'єктивне самопочуття, але зовсім нічого не лікує. У тих випадках, коли потрібен постельний режим, він може бути небезпечний оманливим покращенням. Також не слід збивати ним (як і будь-чим іншим) температуру у дорослих, якщо вона не перевищує 38,5 С, бо тим самим організм позбавляється можливості боротися з інфекцією.
Але, у кожному разі, препарати фервекс і колдрекс кращі і безпечніші за аналогічні індійські флюколд і колд-флю. Останніх не варто вживати у будь-якому разі.
Якщо є гроші, непоганий мілістан. А якщо грошей не забагато, то підійде і старий добрий антигрипін.

Михайло Форисяк - 27-11-2004 у 14:03

Ще згадав з порад лікаря: рукавиці мають бути "варежками", тобто мати 1 або 2 "пальці", а шкарпетки ні в якому разі не можуть бути синтетичними.

Михайло Форисяк - 27-11-2004 у 14:48

Також добре саме зарекомендував як для екстреного лікування респіраторних вірусних захворювань (кожну годину, але не більше 12 таблеток на день), так і для профілактики (3 рази на день) інфлюцид. Правда, він не з дешевих: 1 таблетка коштує прибл. 27,00/60=0,45 грн.

Андрій Пелещишин - 28-11-2004 у 20:02

Перемістив нитку в більш відповідний розділ :)

Анастасія Кулакова - 29-11-2004 у 11:39

Цитата:
Першим відправив користувач Олександр Шевченко
До речі - соррі за некомпетентність - а які краще під 43 розмір? :rolleyes:


Найкраще ті, що "нічні", вони довші. Підійдуть і на 45-й розмір.

А щодо ліків. Інтерферон - відкрийте ампулу і розбавте порошок 1-1,5 мл. перевареної води (холодної) і капайте в ніс кожні 2 години по 1-2 каплі. Засіб профілактичний і лікувальний (застосовують при грипі).

Горват Корнелія - 8-8-2008 у 12:39

Боже, перечитала, а чи було це все?

Юрій Сєров - 8-8-2008 у 18:14

Було. Аж самому дивно :)

Dmy - 8-8-2008 у 19:46

Хоч мене там і не було з якогось дива, і я був змушений замість мерзнути на Майдані грітися перед телевізором із 21:00 до 1:25, але мені дивно як раз те, що наразі Майдан видається чимось дивним, якимось фантомом. Він справді був, і це був кайф, і це був драйв, і саме це було дивом. І такі речі безслідно не минають, щоби десь там хтось не робив (чи не-робив).

Горват Корнелія - 8-8-2008 у 19:51

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Dmy
Хоч мене там і не було з якогось дива, і я був змушений замість мерзнути на Майдані грітися перед телевізором із 21:00 до 1:25, але мені дивно як раз те, що наразі Майдан видається чимось дивним, якимось фантомом. Він справді був, і це був кайф, і це був драйв, і саме це було дивом. І такі речі безслідно не минають, щоби десь там хтось не робив (чи не-робив).


Згодна на всі 1000%! Це був кайф. Синуля без дозволу чкурнув теж. Але ... "За что боролись, на то и напоролись"...