Форум Рідного Міста

"Оранжева Polska" від Лесі

dr.Trollin - 5-12-2004 у 10:00

(самовиправдовувально) нє, ну вона Aleksandra Fink-Finowicka
ж Сама сказала MartinkaDP
що ото Нарахунок моїх дописів – публікуй де тилькі захочеш, якщо людам від того може стати приємно.


----------------------------------------------------------------------
http://www.livejournal.com/users/martinkadp/17507.html
Пише Marta M. Flac (martinkadp)
@ 2004-12-04 22:08:00

Польща з нами
Тута листи від польської коліжанки за останні дні (звичайно, з її дозволу). Вона не українка, а стала не так давно вивчати мову, бо подобається, тому ми з Лесею разом вибачаємося за помилки :)

Тема: Re: Протести
Від: Aleksandra Fink-Finowicka
Кому: MartinkaDP
Відправлено: 27-11-2004 в 01:22
Повідомлення: Що сказати нарахунок протестів у Варшаві?
В нас щодня демонстрауії ц Вашей справі: в понеділок під Українською амбасадою, вівторек під Університетем-та під домом пана президента Квасьнєвського, середа - під сеймом (як їх назвати - наша верховня рада?), сьогодня не знаю де точно, але напевно була демонстрація, бо бачила багато людей в оранжевих вбраннях із оранжевимі шапкамі, оранжевимі шаліками, у оранжевих рукавічках тощо.
У Варшаві оранжевий - не так просто - Ющенко. Ми не добре зорєнтувані в україньськіх політиках. Оранжевий - перше за все тут означає ми хочемо бачити Україну справді самоїстною! Нам небайдуже те, що в вас може стати президентом інша людина ніж народ вирішив. Люди кричуть: "Україна - без Путіна" та інше. Знаю, що і в інших польськіх містах відбуваються демонстраціє.
Можліво ми з вамі не завжди були краснимі сусідамі - сьогодня в Польщі ніхто нічого поганого про українців не пам'ятає. Сьогодні - ви - герої! Ви не схожі на росіян, белорусів, ви не піддаєтеся легко.
Від тижня по всіх телебаченнях, всіх радіях відомосьті починаються із інформації що в Україні, хто в Києві. Спочату багатохто молівся щоб не було корові, щоб міліція, та солдати не почалі стрілати в людей.
Отаке то
Ола (так мене всі називають, але Лесія теж дуже гарно)


Від: Aleksandra Fink-Finowicka
Кому: MartinkaDP
Відправлено: 28-11-2004 в 21:24
Повідомлення: quote:
---------------------------------------------------------------------- Дякую, Лесю! Нині показували, що поляки й у Львові приєднались до наших. Знаєш, якби не радіо Ера, яке слухаю в навушнику цілий день на роботі, я б тут уже звихнулася. Страшно бачити і чути ту агресію, що нею палають донбаські ідеологи. Хелп...
----------------------------------------------------------------------

Мартінко!
Мені дуже приємно як ти мене називаєш Лесю!
В Польщі ніхто мене такім іменем не називає, та воно дуже мені подобаєся (особліво завдяк чудовей писарці Лесії Українці).
Радіо Ера тут не чути, ну мабуть через інтернет, але інтернет дорого коштує.

Тут в Польщі ми пишаємося за те що ми з ВАМІ сусіди! Україна по всюму світі славна!
Ми єднаємось з Вамі – бо нам (полякам - як нації) завжди небайдуже якщо влада (у будь-якій країні) не шанує своїх громадіян. Ми з Вамі, бо ви протиставляєтеся волі московській імперії.
ВИ герої Європи – ВИ перемагаєте – вірую, всі тут віруємо, ВИ переможете!

Пишеш, донбаскі ідеологи агресивні. Ім напевно перемога Ющенкі явіся як катастрофа. Не для всіх демокрація означає те саме. Мені важко думати я змогла б жити у не-демократичному краю (не хотіла б вертатись в ПРЛь!), можліво є люди якім важко було б жити в краю демократичному. Ти – як зможеш не переживай за них.

Сподіваюся буде ІІІ тур (!), сподіваюся не буде вільше фалсифікації.

Ми весь час з Вамі, з Україною, з українцамі. Здаєся настає пора коли ми з вамі
Оля (або Лесія:-)


Тема: Орінжево у Варшаві
Від: Aleksandra Fink-Finowicka
Кому: MartinkaDP
Відправлено: 3-12-2004 в 01:14
Повідомлення: Привіт!
Нарахунок моїх дописів – публікуй де тилькі захочеш, якщо людам від того може стати приємно.
Сьогодні знов у Варшаві була демонстрація, не знаю де точно, але із кілкості людей в якіх оранжеві стрічкі, чапкі, шалікі, та інше – вона була напеевно!
Ну отаке то – в Білорусі теж були фальсифікації, можліво ще більше за те, що в Україні. Для незалежності Білорусі відбувся у Варшаві може один похід. Полякі люблять білорусіув, але – подумай – як підтримивати когось кому все одно були фальсифікування, не було – справді багато котрим белорусіном це байдуже. Те саме Россія – там теж були фальсифікування, досі очевідні – але хто з росян був проти фалсифікуванням?
Ви показуєтеся схожі на французів, німців, англійців – та всі інше європейські нації. Вам не байдужа ваша історя. Тому так Вас всі підтримують. Всі вірують ПЕРЕМОЖЕТЕ! Не може нація, яка досігнула до демокрації, мати владу – яка не досігає до демокрації. Ну нам слід пишатися – через кордон в наз є ТАКІ сусіди.

Aleksandra Fink-Finowicka - 5-12-2004 у 20:37

Так, це мої слова.
Правда теж точно так було Варшава, вся Прльша переживає за Україную Ще сьогодні в багатокого на вуліци оранжеві вброння.
В мене навіть така думка - недавно читала таку книжку "Чому полякі не люблять українців" пана Павліва - Ця кніжка стає історичною, тобто проблеми в ней описане стають неактуальнимі. Саме завдяк Вам, завдяк тому, що Ви такі! Ми не підтримуємо Вас, ми просто дивимось захопленні, як в Ви вільні люди, не зважаючи на те, що багатохто з Вас народівся ще у СССР.
Однак Пане Сергію - я написала Мартінці - як ВОНА захоче, як вважає так треба - хай публікує де захоче.
Якщо Пан захоче переписати мої до Пана повідомлення - я не проти, але чому Пан тут переписав кореспонденцію зі Мартінкою? :P
Ну, я просто трохі здівувалась.

Перепрошую за помилькі (у цюму і в цитуваних повідомленнях до Мартінкі).

MartinkaDP - 5-12-2004 у 21:02

Лесю, Сергій просто читає мій livejournal, саме в ньому це й публікувалося :)
Сподіваюся, ти не ображаєшся :)))

Aleksandra Fink-Finowicka - 6-12-2004 у 00:25

Не обазілась, не було про що гніватися.

Ще більше напишу:
Вже раніше переживала – ще перед першим туром читала по форумі, отримивала листи від друзів. Переживала за Ваше майбутьнє, за вашу свободу. Писала друзям, що мені не байдужа справа демокрації в сусідньому краю, але на форумі багатохто про це писав, треба ж було і мені писати?

У нашей століци, ще до другого туру, до оголошення “результатів голосування” ніхто не переживав чи Вашим президентом стане Ющенко, чи Янукович – не наш перзидент, не наша справа. Справді не знаємо хто кращим президентом України може бути.
Зараз ми (майже всі полякі!) переживаємо за те, що вибори були очевідно нечеснимі. Якби ви не спротівлялися фалсшуванням, вес світь привітав би Януковича, як вашого нового президена – бо що інше можна би тоди зробити?

Однак в Вас люди поїхали на майдан (номен-омен) Незалежності в Києві (Боже, як я переживала, щоби корові не було! В Києв одні з моїх друзів поїхали, я не хотіла би чути – їм що погане стало, але все добре, тилькі нереально застудилися).
Доречі один зі знаюмих мені писав, що у Києві велике єднання Українців – зі всіх боків України, що підтримка не тилькі поляків (450 людей моїх співвітчизників він начислував), але там теж дуже багато белорусів, грузінів, інших, навіт прапор Ресбублікі Південней Африкі – він писав – можліво побачити.

Якщо тилькі в нас по радіях, по телебаченнях передали в Україні фалсифікували вибори, за одним люди голосували – інший має бути президентом, але Українці не такі! – відразу люди спонтанічно почали єднатися з Вамі. Падруга працює у середмістю, побачила людей, послухала, що kричуть – пішла з нимі.

Все що добре – з України, вес світ сюгодня про це знає.

Aleksandra Fink-Finowicka - 15-12-2004 у 21:36

Дівтеся також там:

http://www.wolnaukraina.pl/zdjecia/index.php

й ще безлік інших сайтів (напевно не тилькі польськіх)