Форум Рідного Міста

Хто очолить лівий рух в Україні

Андрій Пелещишин - 9-12-2004 у 20:47

В Україні намітилася серйозна тенденція до об'єднання політичних сил навколо "харизматичних" кандидатів і укрупнення цих сил до рівня справді великих блоків. Імовірно, якщо не трапиться нічого надзвичайного, на наступні вибори може піти сильний правий блок (умовно кажучи блок Ющенка або блок Ющенка-Литвина-Кінаха). Хоча об'єднання відбувається навколо окремих політичних фігур, факт, що потім воно стає більши ідеологічним. Але необхідність у яскравій фігурі усе ще залишається.
Проте значна частина українського народу, його "лівиця" на сьогодні залишилася без яскравого лідера. Фактично українська лівиця в значній мірі нагадує ситуацію в правиці в середині 90-х. І якщо не зявиться, хтось хто зможе об'єднати різноманітні ліві рухи, то лівиця може повторити ситуацію з правицею на попередніх виборах в парламент (досвід президентських виборів уже "успішно" повторено), коли кілька партій і блоків пролетіло (НацФронт, ПРП..) а ті що пройшли отримали досить мало голосів (НРУ), решту правого електорату проголосувало за "невиразних" (типу НДП та СДПУ(о)).
Якщо така ситуація збережеться в 2006 році парламент практично не представлятиме точку зору значної кількості українського народу, що навряд чи можна вважати здоровою ситуацією і точно сприятиме розвитку радикальних лівих рухів.
Справді, якщо подивитися, скільки сумарно зібрали ліві кандидати на виборах президента, отримуємо максимум 15% . Хоча справді людей, що віддають симпатії до соціально-орієнтованого суспільства, думаю в Україні так десь 40%-60%. Тобто 25%-45% відсотків населення України не змогло вибрати свого кандидата, а голосували за правого опозиціонера Ющенка, або за "умовно лівого" Януковича.

Ваша думка, хто міг би стати таким лідером, що об'єднав би лівицю?
Думаю, що ні Мороз, ні Симоненко, ні Вітренко уже не здатні. Має бути хтось новий.
Але, мені так видається, що то має бути уже відома людина, що
- була при владі
- відзначилася в боротьбі з олігархами
- буде в опозиції до нового режиму
- зазнавала хоч якихось переслідувань (любить пролетаріат мучеників, любить)
- має гарні дані по керуванню масами

З існуючих мені на думку приходять Янукович, Тимошенко, Марчук, Лазаренко.
Хоча жодна з фігур не є однозначно консолідуючою. Адже на кожного є свій негатив - одних асоціюють з корупцією, других не любить Росія (а підтримка Росії вкрай необхідна для лівого лідера. Ну хіба би щось надзвичайне сталося).
І все-таки так виглядає, як це не сумно, що Янукович - претендент 1 на лідерство в лівому русі. Напевно він це усвідомив, і найближчі тижні працюватиме на такий імідж, використавши для цього передвиборчу кампанію.
Але може ще хтось "вспливе"? Це рік часу є.

Dmy - 9-12-2004 у 21:23

Як на мене, краще про такі дрібниці починати у січні.
Реально ніхто з перелічених кандидатів не тягне:

Тимошенко - ліва? Це після всього?!! Та "народні маси" її просто закопають!

Марчук, на щастя, вже 2 рази довів свою цілковиту політичну імпотенцію.

Кінах - пан Ніхто. Назавжди. Його можуть призначити, але не можуть вибрати. Його рейтинг апріорі навіть менше за 6%-го відпрацьованого Мороза.

Лазаренко - просто зек, який пограбував народ. Теж мені лівий лідер національного масштабу.

Про Януковича, якщо він (свят-свят-свят) не виграє зараз, забудуть максимум за 2 роки як про людину, що тусується на цій землі. Що вони - собі вороги? Якщо буде потрібний "донецький" - народять іншого "донецького".

Нє. З цього бомонду Симоненко з Морозом і надалі простуватимуть шляхом Зюганова, забезпечуючи собі більш-менш забезпечену політ~пенсію.

З.І. Тігіпка я також не беру до уваги. Сорі симпатикам.

Анастасія Кулакова - 10-12-2004 у 08:55

Абсолютно погоджуюсь з Dmy за одним виключенням. Тигипка (підкреслю, я не симпатизую йому) можна було б брати до уваги через його незаплямоване минуле ( я маю на увазі період до червня цього року) та неспотворене обличчя. Але навряд він відповідатеме такій вимозі до лівого лідера як "опозиційність до нової влади". Як на мою думку, дуже й дуже сумнівно, щоб Тигипко взагалі був у опозиції. Він з типу провладних політиків, за будь-якої влади. Хоча моя думка може бути хибною.

tysovska - 10-12-2004 у 10:26

Луценко себе показав на Майдані як людина і харизматична, і організована, і з великими задатками лідера. Якби він очолив СПУ замість Мороза, у нього був би великий шанс згуртувати навколо себе проукраїнський електорат з лівими поглядами. Проросійський електорат і надалі гуртуватиметься довкола Симоненка. Але такого стає дедалі менше, навіть у східних регіонах, навіть серед російськомовних. Російськомовна молодь ідентифікує себе з Україною, тому Симоненко за кілька років - політичний труп.

dr.Trollin - 10-12-2004 у 11:10

наразі (щодо Луценка) - то дещо у тім є, єдине що - то Мороз -- то наразі досить розкручений бренд і, загалом,- таки особа "харизматична" (як ти вже таке слово любиш).
Хоча Л.- таки і дійсно багатообіцяючий кадр.

rost - 10-12-2004 у 11:23

Лідер лівих це, як мінімум людина, що сповідує ліву ідеологію. Я не бачу проблем у Мороза чи його оточення в очоленні лівого руху. Тим більше, що "лівизна" решти (Симоненко, Вітренко) , в основному, зводиться до відновлення Союза.

"Янукович, Тимошенко, Марчук, Лазаренко" -- дивний набір кандидатів на лідера лівих. Так само як і Тигіпко. Ну, хоч "обрізаних" , на щастя ніхто не пропонує.

Андрій Пелещишин - 10-12-2004 у 11:49

Цитата:
Мороз -- то наразі досить розкручений бренд


6% на виборах - то досить розкручений бренд? ну-ну.. А ходять слухи, що в парламент піднімлять планку до 8%.
Будуть тоді "розкручені бренди" мемуари писати.

А те що пропонований мною список лідерів дивний - то я і сам відмічав. Проте, не забудьте, що історія України ще дивніша.
Нагадати вам про Зінченка, який ще рік-два тому стояв поряд з Суркісом та Медведчуком? Чи може про Марчука зі ще дивнішою політичною та діловою біографією? Чи про ту ж Тимошенко, яку років 6 тому ніхто би до правиці з національним ухилом би й не відніс? Чи може про того ж Мороза, який тепер "свій" серед націонал-демократів і кричить на мітингу "Слава Україні", хоча колись очолював антиукраїнську групу "239"? А може про Тараса Чорновола нагадати? Чи про Бойка? Чи про Гладія з Литвином?
Український політикум відрізняється гнучкістю ідеологічних поглядів, а український народ - вмінням міняти оцінки політикам на протилежні та досить короткою політичною пам'яттю.

rost - 10-12-2004 у 12:17

6% на ЦИХ виборах - не відображають практично нічого. По політичній орієнтації програми і Ю і Я є право-цетристські. Тому змагання між ними це змагання не політичне, а скоріше між бандою і справедливістю і політика зараз великої ролі не грає. Хто проти банди голосуюь за Ю, інші за Я. Але, якщо банда програє тоді, з часом, і відбудетья реальна поляризація політичного спектру. І тоді побачимо, ск. % той же Мороз заважить. Думаю, що більше ніж 6.

Grabchuk - 10-12-2004 у 13:24

Багато "плюсиків" Морз може заробити у разі успішної праці на прем'єрській посаді ...

dr.Trollin - 10-12-2004 у 13:34

(поправлюючи rost-а) "дещо" більше ніж "6"...
особливо як таки по виборах рівень нецензурованості хоча б назад не опустять.
(мрійливо) а мо' і піднімуть...
(наївномрійливо) хоча б так, щоб задна недза не ризикувала завалити щось
подібне до (на жаль таки заваленої)
"вестник украинской олигархии
(политически некорректная страница)"
якби її на домені .ur а не на .ru тримали би...

tysovska - 10-12-2004 у 15:01

Цитата:
Першим відправив користувач dr.Trollin
наразі (щодо Луценка) - то дещо у тім є <...> таки особа "харизматична" (як ти вже таке слово любиш).
Хоча Л.- таки і дійсно багатообіцяючий кадр.

Люблю це слово, бо тільки саме такі люди здатні згуртовувати довкола себе інших людей. Чому Я. не зміг стати справжнім лідером, хоча на його імідж працювала вся державна машина? Саме через відсутність цієї харизматичності. У Мороза її направду також не вбачаю - він подобається не як людина, а як, радше, виразник певних поглядів. А Ющенко подобається просто як людина. І Луценко теж подобається просто як людина. А тоді вже як політик. І завдяки своїм особистим якостям він здатен свої політичні погляди поширити на інших людей.

Grabchuk - 10-12-2004 у 18:00

Пригадалася моя зустріч з деякими деморієнтованими нардепами (серед них Соболєв, Оробець, Стецьків) , яка відбулася десь так років з 6 тому, напередодні передвиборчого президентського марафону. Слуги народу казали, для недопущення прогнозованому сценарію, в якому влада нібито буде змагатися з комуняками, необхідно виставити потужного кандидата від "правиці". І такими кандидатами вони бачили тільки двох претендентів - Ющенка, або Сироту.
Один з них таки надії оправдав, а де зараз другий?

Тому відповідь на питання в цій нитці така - лівицю очолить людина, якій дадуть шанс проявитися і вона ним скористається. На сьогоднішній день ця людина може бути в будь-якій партії ( не виключено, що це комуніст, соціаліст, або нашоукраїнець чи есдек). Точно - не унсовець:))
Хтось невідомий, або не дуже відомий, або Мороз чи Луценко - але точно не Вітренчиха, Чижик чи Пєтька Симоненко.
А загалом, все це гадання на кофейній гущі.

Сергій Бєляєв - 11-12-2004 у 12:22

Цитата:
Першим відправив користувач tysovska
Люблю це слово, бо тільки саме такі люди здатні згуртовувати довкола себе інших людей. Чому Я. не зміг стати справжнім лідером, хоча на його імідж працювала вся державна машина? Саме через відсутність цієї харизматичності. У Мороза її направду також не вбачаю - він подобається не як людина, а як, радше, виразник певних поглядів. А Ющенко подобається просто як людина. І Луценко теж подобається просто як людина. А тоді вже як політик. І завдяки своїм особистим якостям він здатен свої політичні погляди поширити на інших людей.

Ви будете сміятися, але чомусь сучасна політична наука схиляється до того, що час "харизматичних" лідерів минув. Вважається, що з розвитком інформаційних технологій включаються інші механізми впливу на людей. Можливо, Луценко лише здається харизматичною особистістю, а працює щось інше. Хоча, спостерігаючи за ним, можна зробити висновок, що у дитинстві Че Гевара був його куміром.

Ну це ліричний відступ. А щодо теми обговорення. Чи не здається, що в Україні немає інших лідерів, крім лівих? Що розуміти під поняттям "лівий лідер"? Чому це програми Я. і Ю. правоцентристські. Єдині теледебати, якими вони нас порадували про це не свідчили. Обидва кандидата говорили про одне й те саме (хоч, треба віддати їм належне, не одними й тими ж словами). Лейтмотив обох виступів - збільшення фінансування соціальних програм. Які вони після того "праві" (навіть "центрично";)?

Класичні праві лідери у всьому світі виходять з трьома message'ами:

зменшення податків (у першу чергу з великого бізнесу);

скорочення соціальних програм (переважно різних видів допомог, праві виступають за активну соціальну політику);

збереження традиційних суспільних цінностей.

Ні один привий не буде робити революцій (хоч блакитних, хоч помаранчевих) і не закликатиме до відокремлення окремих частин держави (навіть якщо мешканці частини проголосують за це на референдумі).

Потім, ця термінологія вже застаріла. Ліві-праві. У Росії свого часу придумали термін червоно-коричневі, як поєднання радікально-лівих і радикально-правих угрупувань. Так що є понятійна криза.

сумна - 21-12-2004 у 12:27

Вималювався Кушнарьов з новою партією. Хоча, наскільки я чула, він позиціонує цю партію як лівоцентристську.

Андрій Пелещишин - 21-12-2004 у 20:25

http://www3.pravda.com.ua/archive/2004/december/21/news/20.shtml

Цитата:
Українські політологи схиляються до того, що події після виборів будуть розвиватися за компромісним сценарієм, а Віктор Янукович може очолити нову опозицію.

Такі думки вони висловили на засіданні "круглого столу" у вівторок у Києві.

Андрій Пелещишин - 27-2-2005 у 22:11

Повертаючись до старої дискусії, хочу відзначити, що великі шанси стати "лівим лідером" отримав Луценко, який має зараз прекрасну стартову площадку, з якої і до найвищої посади можна сягнути.
Якщо він зараз посадить кілька непопулярних в народі олігархів та проведе якісь красиві публічні акції (типу вводу внутрішніх військ в проблемні регіони), то його рейтинг сягне справжніх висот та й суспільний вплив буде значним (якщо він матиме авторитет та вплив в очолюваній ним структурі).
А справами Гонгадзе та Мельниченка можна взагалі конкурентів "сплавити". Та й в Мороза "тему" забрати.

Андрій Пелещишин - 19-7-2006 у 15:50

Пройшло більше року з останнього повідомлення в темі, і нарешті Луценка "пробило" - почала поширюватися інформація про утворення партії "Європейські ліві" на чолі з Луценком.
Хоча на монополію на "лівому фланзі" вона звичайно зараз не потягне, факт появи певного вакууму серед політиків лівого ухилу після фактичного вливання СПУ і КПУ до ПР існує, і заповнювати його комусь таки доведеться.

PS А читати старі політичні теми досить цікаво :)

Сергій Бєляєв - 19-7-2006 у 17:48

Я б не сказав, що у нас вакуум з лівими. Фактично більшість існуючих партій є лівими. Праві у нас дуже скромно представлені.

Юрій Сєров - 19-7-2006 у 18:52

Особисто мені Луценко симпатичний. Так що хай створює партію і віправляє всю ту совдепію на пенсію!

Dmy - 20-7-2006 у 15:10

Гарно Міністр Юрко оцінив вчинки своїх колишніх колєг:
"Це вже не демократичний соціалізм, це - олігархічний сицилізм" :lol:

Просто поет!
Я ще пам'ятаю його зимовий гіт після голосування за відставку уряду:
"НЕ ТАК Б'ЮТь Регіони"

Dmy - 20-7-2006 у 15:37

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
нарешті Луценка "пробило" - почала поширюватися інформація про утворення партії "Європейські ліві" на чолі з Луценком

Не дождьотєсь! :D
Цитата:
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що не має наміру очолювати нову політичну партію після складання своїх повноважень...
Він зазначив, що йому відомі плани тих активістів, які вийшли із Соціалістичної партії, про створення нової політичної структури з назвою "Європейські ліві". Зі слів Луценка, одними з ініціаторів нової партії є колишній голова донецького обласного комітету СПУ й один із секретарів вінницького обкому СПУ.
Луценко підтримує цю ініціативу, оскільки країна повинна мати європейський розвиток.
"Однак Луценко планів очолювати її не має", - сказав Луценко

http://www.pravda.com.ua/news/2006/7/20/44829.htm

Олексій Мачехін - 20-7-2006 у 15:39

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин

PS А читати старі політичні теми досить цікаво :)


Я почав читати не дивлячись на дати і все наче як зараз :) Тільки відсоток інший - вже не 6.

Станкевічас Сергій - 15-9-2006 у 18:15

Луценко тяне на одного з найреальніших кандидатів на обєднання "ідейного" крила з оточення Ющенка з переспективою очолювання нової партії, та, швидше за все, участі в президенських перегонах з благословіння Ющенка, якщо в нього рейтинг буде на рівні сьогоднішнього.

Андрій Пелещишин - 14-2-2010 у 23:06

Багато що минуло з часу заснування теми. Декого зі згаданих у темі навіть на світі не стало.
А питання не прояснилося, навпаки заплуталося - старі лідери практично відійшли, нові не прийшли.
Фактично, на виборах Президента ніхто з головних претендентів до "лівих" ідей не тяжів, практично відкритим текстом говорилося, що всі вони представляють інтереси великого бізнесу. І поіменно - хто чи саме і представляє.
Трохи хіба Яценюка вкінці "вліво" потягнуло (мені так здалося), чи то просто в нього пролетарська лексика полізла?

Юрій Сєров - 15-2-2010 у 00:26

Останнім часом взагалі розмилося поняття ідеології, особливо серед партій, які представлені в парламенті і мають шанс потрапити у наступний.
НУНС - ні риба ні м'ясо, за портфель у новому уряді маму продадуть.

Хіба що мають шанс бути представленими: комуністи зліва і Свобода справа. А усякі вітренки, рухи і т.п. втратили свою вагу.
Немає боротьби ідеологій, є боротьба вождів.

Олександр Ганущин - 16-2-2010 у 22:57

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Останнім часом взагалі розмилося поняття ідеології, особливо серед партій, які представлені в парламенті і мають шанс потрапити у наступний......

Хіба що мають шанс бути представленими: комуністи зліва і Свобода справа.

Я сподіваюся це Ви не серйозно;) Такі дві колоритні партії і весь парламент...
Стосовно лівої ідеології і її очільних репрезентантів - питання постійно на контролі. Себто про це думають, там нагорі. Он навіть Тигіпко мав намір це зобити - але певно технологи відмовили та й ціна Мороза була не та.

Юрій Сєров - 24-7-2010 у 19:49

СПУ очолив Цушко. Імхо, не надто вдала кандидатура, як для СПУ так і для захоплення лідерства на лівому фланзі. Мороз відійшов від справ остаточно...

Юрій Сєров - 10-5-2012 у 23:01

Випадково забрів у цю тему... Як не дивно, але питання стало лише актальнішим.
Частково справджується прогноз Dmy:
Цитата:
З цього бомонду Симоненко з Морозом і надалі простуватимуть шляхом Зюганова, забезпечуючи собі більш-менш забезпечену політ~пенсію.

Ігор Домін - 21-5-2012 у 15:27

Як це не дивно, але лівий рух може очолити Україну. Здається після експериментів з рухами то на Захід, то до Росії прийшов шанс для комунистів порулити. Зараз їхні лозунги про розвиток України без Європейського та Російського диктату якраз в тему з настроєм замученого народу. Можуть знов надурити голову і скористатись з моменту.

Юрій Сєров - 21-5-2012 у 22:16

Комуністи? :lol:
Не жартуйте так. Ідеальнішого стану ніж є зараз, для них годі і придумати. І всі в Верховній Раді і ні за що відповідати не треба. Точніше зараз може вже не ідеальний. А років 3-4 тому були ідеальні часи - можна ще за гроші було певні рішення почергово, від опозиції і влади, приймати. Правда зараз рейтинг підріс. Рулити вони не будуть ніколи, бо їм це не вигідно!

Ігор Домін - 22-5-2012 у 22:13

Як на мене - нічого смішного. За кого можно віддати голос на наступних виборах? Здається ліміти довіри вичерпані вже всіма партіями, а от комуністи чи соціалісти (назву можно вигадати якусь привабливу) вже давно не рулили. Торговати своїми голосами в ВР і реально мати владу - це різні речі, від влади ніхто не відмовиться коли є шанс. О як регіонали тримаються, фізично ліквідують конкурентів тільки щоб кермо не віддати. Так що думаю, що не даремно причаїлися ліві, щось готують і потрошки активізуються, тільки умніші стали, делікатніші. Доречі, почитайте одеські форуми (тільки валидолом треба запастись) - там так чекають на повернення сталіна аж плачуть - не можуть дочекатись, і ссср - найкраща країна в світі, і Україна - створення штучне (замовлення ЦРУ), і українська мова - виявилося то тільки підслуханий та невміло перероблений холопами "русский язык"(це все - цитати, не мої слова). Я не перебільшую, нажаль так є і цією ситуацією якраз ліві і можуть скористатися, вони це вміють, робили...

Юрій Сєров - 23-5-2012 у 21:02

Цитата:
Я не перебільшую, нажаль так є і цією ситуацією якраз ліві і можуть скористатися, вони це вміють, робили...

Це Ви про що? Про 1917?
Сучасні "комуністи" - це маленькі олігархи, які критикують великих.

На тлі тотальної апатії і антипатії до усіх політиків лівий рух може очолити хтось новий, з низів. Але зважаючи на відсутність профспілкових рухів - це також нереально.
Хіба, що з "чорнобильців" чи "афганців" може хтось вискочити. Але їхні протестні рухи згасли.