Форум Рідного Міста

Ви теж критикуєте Ющенка за політреформу?

Михайло Форисяк - 11-12-2004 у 20:32

Цей відгук я надіслав у форум "Поступу" у відповідь на інтерв'ю
Романа Рака з політологм Володимиром Полохалом. Сподіваюся, тема цікава не лише мені.

Я, чесно кажучи, зовсім не захоплений тим, що політреформу зараз таки впровадили. Трагікомічно виглядають наші депутати від "Нашої України", що за принципом "добра міна при поганій грі" з напускною веселістю розповідають нам, яка то добра штука - та реформа, ніби саме за неї вони боролися останній рік і ніби не ночували вони свого часу у Верховній Раді, щоб їй запобігти. Але чи реально було її уникнути зараз?

Шановний пан Полохало - не єдиний, хто зараз критикує Ющенка за переговори і конституційну реформу. Їх критика, однак, здається мені подібною до порад Наполеонові використати танки у битві при Ватерлоо. Політика - мистецтво можливого. Чи можливо було уникнути політреформи?

Перше, що мене дивує, це те, що, за моїми спостереженнями, критикувати Ющенка за згоду на політреформу почали лише після 8 грудня. Хіба ніхто не зауважив підписання угоди з О. Морозом відразу після першого туру? А раз підписав, то що ж тепер було робити? Повестися, немов комуніст, і обдурити? (Чесно кажучи, воно і цілий минулий рік не дуже гарно виглядало, коли Наша Україна, що кілька років тому виступала за поліреформу, тепер пішла ва-банк в надії на перемогу Ющенка. За таку непослідовність Ющенка давно критикують не лише комуністи, а й порядні політики, наприклад, Олег Соскін.)

А може, не треба було і після першого туру підписувати? Навіть за результатами паралельного підрахунку власного штабу перемога складала якихось пару відсотків. А у Мороза і комуністів по 5-6 відсотків. Чи мав право Ющенко знехтувати лівим електоратом? Риторичне запитання.

Ще раз повернімося до помаранчевої революції. Може, взагалі не треба було нічого підписувати, натомість штурмувати вокзали, як було запропонувала полум'яна Юля? Переходити до силового варіанту і не зважати на кров?
Всі, хто зараз критикує Ющенка за переговори і конституційну реформу, так чи інакше пропонує тезу "мета виправдовує засоби". Вельми небезпечну і аморальну. Ющенко не пішов на це, бо він - Інтелігент і справді достойний керувати європейською державою.

І головне, що потребувало домовленостей на даному етапі. Ви впевнені, що Ющенко переможе у цьому третьому турі навіть після змін до Закону про вибори? Я зовсім ні. На жаль. Бравурні вигуки "Перемога!" нашоукраїнців і подібні прояви ейфорії мене дуже лякають. До перемоги ще ой як багато і важко треба працювати. Відкріпні посвідчення - далеко не єдиний шлях маніпуляцій. Потрібно покрити своїми членами комісій і спостерігачами (тобто привезти їх з Заходу і Центру) Донбас, Луганщину, Харківщину, Південь, Закарпаття... А тим більше не було гарантій перемоги БЕЗ змін до закону. Чи мав право Ющенко так ризикувати країною? Знову питання риторичне. На посту президента кращий Ющенко зі слабшими повноваженнями, ніж Янукович з повним набором кучмівської узурпації. Самого лише цього було досить для компромісу 8 грудня. Ющенко вибрав єдино можливий шлях.

Олександра Бабяк - 12-12-2004 у 00:27

Тут я не стільки критикую Ющенка, як Мороза. Горіло йому, чи що? Якби після виборів, нехай... але зараз це голосування виконалу ще одне бажання Кучми і Медведчука.

dr.Trollin - 12-12-2004 у 07:10

імхо, Олександро,- таки горіло.
але ЛИШЕ тому, що ті, кого він дотискував
- позбавилися права на довіру до їх чесного слова.
там, приміром, не виконання угод підписаних...

от, приміром, "банкір" Ющенко -- дуууууууууууже добре знає важливість Честі та Чесного слова, а, паче ж того,- і Цінність їх.
але от деякі кадри з його штабу та прибічників...
призвичаєні, скажімо, до законів та правил "дикого" капіталізму.

P.S. же й би м' сАмі того не відали-сь те...

Tempika - 12-12-2004 у 08:29

... а що толку про це говорити і сперечатися....
все-рівно альтернативи ющенку нема.... :-)

Олександра Бабяк - 13-12-2004 у 01:17

але ж говорилося про підтримку політреформи вже після голосування та оприлюднення результатів 21 листопада. А вибори визнано не дійсними, тому я і критикую Мороза. А Ющенко правильно робив, що відтягував це питання на ВРУ.
Ця політреформа страх як була потрібна Кучмі і ко. Ми йому допомогли...

tysovska - 13-12-2004 у 10:50

А я, чесно кажучи, не проти політреформи. Особливо після того, як уважно прочитала на сайті http://rada.gov.ua всі зміни до Конституції. Не так багато повноважень у президента забирають, це по-перше, а по-друге, Ющенко - це класно, але мине 5 років - і нам знову обирати президента. І де гарантія, що не пролізе якесь падло і знову не узурпує владу, як було це останніх 10 років? Все-таки ми бачили в Парламенті, що в колегіального органу більше плюсів, ніж мінусів. Тому заяви Юлі, що владу просто хочуть передати кланам, я сприймаю як гарний привід полякати Кучму і Медведчука тим, що політреформу оскаржуватимуть у Конституційному Суді, - щоб вони не розслаблялися. А насправді робота Ющенка та його команди спрямована буде на формування демократичної більшості в Парлмаенті, що дасть можливість не тільки швидко "почистити" Україну від таких, як Медведчук і Ко., а й забезпечити на парламентських виборах 2006 року собі більше ніж 226 мандатів. Загалом, якщо Європа нормально себе почуває з парламентсько-президентським устроєм, чому ж ми так нервуємося?

Dmy - 13-12-2004 у 16:36

Насправді, пролітреформа - не таке вже і зло. Це - раз.

Два. НУ, а надто Ющенка тут критикувати особливо нема за що:
По-перше, домовленості треба виконувати, і Ю & НУ показали всім, що саме так і чинять. Для всіх ще незаангажованих - це плюс, сигнал, що з цими людьми можна працювати.

По-друге, здебільшого, представники НУ ніколи не казали, що вони проти політреформи - сам чув ці виступи на "Свободі" (а де тоді їх ще можна було почути?). Врешті, (тоді ще) адмінреформу ініціював колись саме уряд Ющенка, але її успішно прокатила АП разом із ВР.
НУ виступала проти тієї політреформи, яку пропонувала "більшість", і на яку пристали комуністи, а, зрештою, і соціалісти на чолі із "чесним" Морозом , що ледь не призвело до 300 голосів "за".
Прийнятий наразі закон "дещо" відрізняється від минулорічного & весняного проекту.

По-третє, буде Адміністрація Ющенка добре фукціонувати - буде мати народну підтримку - зможе провести 2006 у ВР дофіга народу - зможе і без соціалістів, комуністів, регіонів тощо за допомоги самого "болота" забезпечити конст~більшість - просимо ласкаво: вносіть в Конституцію потрібні зміни. Все одно політреформа вступить в дію не раніше 1.9.05, а то і 1.1.06 - за якихось 3 місяці до виборів. Тобто час ще є.

А по-четверте, Ющенку політреформа надто не зашкодить. Він, здається, вже всім довів, що надає перевагу роботі в цивілізованих рамках, на рівні домовленостей, угод і - так! - компромісів, а диктаторство його не приваблює. Як би кого, навіть із його оточення, це не дратувало.

Олександр Ганущин - 14-12-2004 у 15:57

Скільки тої реформи - стаєш Президентом - пропонуєш уряд - уряд ВР не затверджує - Розпуск ВР - нова ВР - нові зміни для Конституції...

І взагалі - навіщо це все - якщо 3207 у силу не вступить (а так і буде - бо неконституційності там багацько) то можна мати власну більшість у парламенті....

Сергій Бєляєв - 15-12-2004 у 14:05

Олександре, це означає, що Мороза все ж "кинули", чи ні?

Олександр Чорнобиль - 15-12-2004 у 14:12

Центр політико-правової реформи "пройшовся катком" по політреформі:
http://www2.pravda.com.ua/archive/2004/december/15/1.shtml