Форум Рідного Міста

Що буде з майором Мельниченком?

Андрій Пелещишин - 19-1-2005 у 16:14

З приходом нової влади цікавим стає питання майбутньої долі майора Мельниченка.
Поки був Кучма, ситуація фактично була законсервованою. Зараз, по ідеї, вона мала би мати якийсь розвиток.
І розвиток цієї ситуації напевно буде важким випробуванням для Ющенка. Адже якщо мМ повернеться до України, то
1. або він визнається правим, тоді багато людей близьких чи союзних Ющенку, серйозно компроментовані (Литвин наприклад)
2. або він визнається державним зрадником і наклепником, але тоді Ю в значній мірі компроментує себе і фактично розвінчує свою ж агітаційну базу (і своїх союзників) що використовувалася до перемоги

Оптимальний для нового Президента звичайно є варіант, коли мМ залишається в США і періодично або при потребі знаходить чергові цікаві записи проти можливих опонентів Ю (того ж Литвина). Щоправда, тоді багато в кого закрадеться підозра, що вся ця історія - просто довгограючий сценарій спецслужб США та їх протеже в Україні.

Які прогнози?

Олексій Мачехін - 19-1-2005 у 16:23

Мені здається що ситуація тут далеко не тривіальна і варіантів значно більше. Багато залежить від того, яким чином були здобуті записи. Якщо в законний спосіб - Мельниченку в Україні нічого не загрожує (офіційно), а неофіційно - його шлях із великою долею ймовірності може перетнути КАМАЗ в самому несподіваному місці.

Андрій Пелещишин - 19-1-2005 у 16:28

Чому не загрожує? Він фактично зрадник. І якщо виявиться, що записи не достовірні - то щонайменше наклепник. На строк він собі заробив. І мають бути вагомі аргументи, щоби його виправдати. Наприклад, те, що на плівках - правда. Але тоді ...

Олексій Мачехін - 19-1-2005 у 16:33

Стривайте, чому зрадник? Для звинувачення у зраді Батьківщині (не партії) необхідно щось більше ніж оприлюднення записів розмов громадян України. Більше того, він, здається, був готовий свідчити в суді про їх правдивість - ні? Нехай свідчить, суд розбереться :)

Андрій Пелещишин - 19-1-2005 у 16:51

Підозрюю, що встановлення підслуховуючих пристроїв в кабінеті Президента України тягне більше ніж на дрібне хуліганство.
Минулого тижня якогось чоловіка на 2 роки засудили за встановлення жучка в якийсь приватній фірмі на півдні України ( Миколаєві здається)

Олексій Мачехін - 19-1-2005 у 17:12

>Підозрюю, що встановлення підслуховуючих пристроїв в кабінеті Президента України тягне більше ніж на дрібне хуліганство

По-перше, думаю, він не встановлював. Те, що він заявив, буцім-то він встановив, ще не значить що так і було. Здається в мережі були матеріали про неможливість запису в описаний ним спосіб задопомоги вказаної апаратури.

По-друге, є така ймовірність, що і підслуховуючих пристроїв в цій будівлі і нема, може й не було. Підслуховувати розмови на відстані можна дуже по різному, ви, мабуть, здогадуєтесь ;) НТП рулить.

По-третє, наш закон не розмежовує Президента і громадянина, тому за подібні речі можна отримати як адміністративну відповідальність, так і кримінальну - років 5 - це від судді і прокурора залежить. А можна і не отримувати, якщо він доведе, що мав на це право, а право таке надають багато органів в Україні.
По-четверте, він міг бути свідком розмов або запису розмов і зовсім їх не писати. Моглож таке бути?

Словом, це система рівнянь чи нерівностей, де змінних більше ніж виразів і тому щось конкретно сказати важко. Єдине, про що можна твердити - існування м. Мельниченко як явища, свідчить про те, що політична ситуація в Україні навіть за Кучми була дуже неоднозначна і в країні таки існують сили, які поставлені вельми вище Президента (що логічно - в США, наскільки я знаю, президент не має повного доступу до секретної інформації). Нещодавно спілкувався із однокурсником, який зараз в РНБО, він на це також натякав. Врешті він висунув тезу, що київські події помаранчевої революції керувались не тільки і навіть не стільки Силою народу, скільки іншими людьми, які і приймали найбільш важливі рішення (підкорювати / непідкорювати силові відомства, брати / небрати будинок Кучми, тощо. Про таку підготовку і можливості я знав і з інших джерел - все було готове на 100%, але "Ю. не дав згоди на початок";).

Dmy - 19-1-2005 у 17:20

Питання, "яким чином були здобуті записи" не стоїть - у законний спосіб такого не здобудеш. Відтак від цього ніц не залежить.

Ющенко з Мельниченком цілком можуть домовитись і без КАМАЗу (тим паче, це дипломатичний інструмент протилежної сторони: Чорновіл, власне Ющенко, врешті, слова Шуфрича при розгляді скарги в ЦВК, що доказів є щось на пару КАМАЗів).

Підстави для домовленості:
1) Мельниченко явно ще не поділився із загалом усім, надбаним важкою й ризикованою працею;
2) на Ющенка компри на плівках не має - в цьому не сумнівається вже практично ніхто - тобто йому боятися нічого;
3) Ющенку зовсім не обов'язкове оприлюднення відразу і всього - чому б не тримати того ж таки Литвина на короткому налигачі (загроза страшніша за її виконання);
3) Мельниченку також вигідніше викладати козирі поступово: що тут пояснювати - в карти всі грали.

Тобто маємо гру із сумою > 0, що цілком припускає кооперацію та побічні взаємовигідні платежі.

А Мельниченку, здається, знову захотілося в депутати. Я не впевнений, що і тепер він бути пхатися через СПУ.

Олексій Мачехін - 19-1-2005 у 17:36

> Питання, "яким чином були здобуті записи" не стоїть - у законний спосіб такого не здобудеш.

Чому це СБУ, скажімо, не може розпочати прослуховування робочого кабінета громадянина Л. Кучми, справа якого знаходиться у провадженні? Якщо на кожного міністра за замовчуванням заводиться карна справа, чону на Кучму не завести?
А КАМАЗи я і згадав як аргумент протилежної сторони. Чи хтось думає що подібне пробачають?

Олексій Мачехін - 19-1-2005 у 17:43

І ще питання: звідки висновки, що на Ющенка компри нема?

Dmy - 19-1-2005 у 18:14

Цитата:
Першим відправив користувач Олексій
І ще питання: звідки висновки, що на Ющенка компри нема?

А є сумніви?
Власне, тут загальні непрямі (звичайно) міркування і дуже довгі (приблизно, як доводити, що 2 по 2 = 4 - хто може довести?)
Є загальне правило: найскладніше доказувати очевидні речі.
Найпростіший і накоротший (хоч і ненайпереконливіший) аргумент - про той компромат давно, принаймні, натякнули би. Хочу зауважити, що Мельниченко не з Ющенком працював, і тайпгейт ім. Кучми прем'єру Ющенку аж ніяк не згодився. Скорше, навпаки.

І ще питання: звідки відомості, що "на кожного міністра за замовчуванням заводиться карна справа"? Із РНБО?

Олексій Мачехін - 19-1-2005 у 18:24

>Найпростіший і накоротший (хоч і ненайпереконливіший) аргумент - про той компромат давно, принаймні, натякнули би.
Гмн, а якщо припустити, що власникам плівок на разі не вигідно гонтактувати з тим, хто може про це публічно натякнути? ;)

>звідки відомості, що "на кожного міністра за замовчуванням заводиться карна справа"?
Ем-м-м, у мене є таке переконання ;) Іноді воно підтверджується прямо чи опосередковано в інтерв`ю міністрів, різних газетних публікаціях. Зараз поліз по одному такому лінку - не відкрився за давністю, нажаль. Звісно, не можу надати прямі докази.

Сергій Бєляєв - 19-1-2005 у 18:24

А хто сказав, що його записи правдиві. Експертиза, наскільки я пам'ятаю, остаточної відповіді не дала. Хіба що Тарас Чорновіл підтвердив, що мав розмову з Президентом.

А щодо прослуховування розмов. У нас на це ще поки санкція суду потрібна, навіть за злочинного режиму. А спецслужби потроху треба таких прав (і бажань) позбавляти.

Олексій Мачехін - 19-1-2005 у 18:31

Сергію, я працюю на фірмі яка відкрито і законно розробляє і продає програмно-апаратні комплекси, які дозволяють проводити в т.ч. і подібні записи. І попит на них є. Більше того, думаю, в цьому році не залишиться жодного великого державного підприємства, яке б не записувало розмов своїх співробітників. Програма називається "Антитеррор". Чули?

Сергій Бєляєв - 19-1-2005 у 18:34

Та чув і бачів, як на деяких фірмах пишуть своїх працівників. Я ж не про технічну можливість. Я, як інженер, знаю, що великої проблеми записати немає.

Олексій Мачехін - 19-1-2005 у 18:38

Юридичної також. Принаймні з наших клієнтів ніхто з такими не стикався.

Сергій Бєляєв - 19-1-2005 у 18:43

Олексію, одна справа, коли запис робить приватна структура, інша - державна. Суд записи, зроблені без санкції, як докази, не прийме.

Андрій Пелещишин - 19-1-2005 у 20:44

Олексію, ти справді думаєш, що офіцер служби безпеки (технічних служб до речі, а не слідчих), який самовільно встановив несертифікований підслуховуючий пристрій в режимній установі, і здійснював запис розмов людей, яких взагалі не можна записувати (наскільки я розумію, стенографувалися люди з певним рівнем правового імунітету), потім записи таємно вивіз за кордон (фактично вчинивши дезертирство), частину записів передав силовим структурам іншої держави без відповідного дозволу, призвівши тим самим до імовірного розголошення державної таємниці (хоча би в історії з Кольчугами) - така людина не порушила жодного нормативного акту нашої країни?
Його може виправдати одне - це те, що записане ним правда, і він фактично вчинив героїчний вчинок. Але в такому разі, Кучма та багато інших мають нести відповідальність.
На мою думку одночасне безкарне існування Мельниченка та декого зі ніби то стенографованих ним в Україні є абсурдом. Який якщо трапиться - то яскраво свідчитиме про новий режим.

Незалежно від того, чи писав Мельниченко Президента, чи йому хтось записи "дав послухати", від звинувачень у наклепі, дезертирстві, розголошенні держтаємниці йому буде важко виправдатися. Якщо хтось захоче його судити, звичайно.

Андрій Пелещишин - 19-1-2005 у 21:14

Олексію, ти суперечиш самому собі. Цитую -
Цитата:
події помаранчевої революції керувались не тільки і навіть не стільки Силою народу, скільки іншими людьми, які і приймали найбільш важливі рішення (підкорювати / непідкорювати силові відомства, брати / небрати будинок Кучми, тощо.

та
Цитата:
все було готове на 100%, але "Ю. не дав згоди на початок"

так все-таки лідер Сили Народу приймав рішення?

Олексій Мачехін - 20-1-2005 у 10:53

>Олексію, одна справа, коли запис робить приватна структура, інша - державна. Суд записи, зроблені без санкції, як докази, не прийме.

Я знаю. Я навів як приклад нашу програму (софт тобто), яка використовується у держпрограмі "Антитеррор", згідно якої прослушка ставиться на всіх стратегічних об`єктах. Якщо чесно, я не в курсі чи повідомляють працівникав цих підприємств, що їх пишуть. Скоріш за все - ні. Принаймні так казали мені особисто директори цих підприємств.

>Олексію, ти справді думаєш, що офіцер служби безпеки....
Я лише кажу, що ми не знаємо як там і що було і тим більше що саме вважалося державною таємницею. Писав він не сам, значить була організація (в юридичному сенсі), якщо вона була, то, відповідно, була її суттєва підтримка, бо інакше як би вони писали? Я просто звертаю увагу що для запису могли бути і законні підстави.
І що він такого передав? Кольчуги, між іншим, в Іраку не знаходили, принаймні про це не казалось. Більше того, кольчуги виробляються не тільки в Україні ;)
Я ж нічого певного взагалі не стверджую, бо тут нічого прогнозувати не можна - дуже багато суттєвих нюансів. Але припускаю ймовірність що в разі суду (а в на засіданні цього суду не буде прямих трансляцій) він буде взагалі або свідком або виправданий (але тоді чекай камазу з донецькими номерами). А може і засуджений.

>Олексію, ти суперечиш самому собі.
Це не я суперечу, це джерела мої суперечать, я ж в лапки взяв. В Силі народу вважають що Ющенкові забракло політичної волі щоб почати захоплення (не штурм), в РНБО вважають що від нього там нічого не залежало, його справа, буцімто, ледь не зводилась до усмішок Хав`єр Саланичу.

Ігор Луцький - 20-1-2005 у 11:53

Яка вірогідність повернення в Україну майора Мельниченка?

Андрій Пелещишин - 14-4-2005 у 11:52

Ну що, ситуація з Мельниченком починає розвиватися. І притому досить дивно.
Йому світить повернення в Україну в статусі нардепа (з недоторканністю). А політична тусовка Березовського якісь записи (від яких сам Мельниченко відмовляється) доставляє в Генеральну Прокуратуру.
Якщо Березовський правий, то Мельниченко справді може класифікуватися як зрадник - продати за гроші електронний архів найвищої цінності щодо безпеки державі, та ще й такій особистості як БАБ !

dr.Trollin - 14-4-2005 у 12:24

ну, приміром як зрадник він у будь-якому випадку класифікується...
Те, що в наслідок дій зрадника щось добре вийшло
-- сам факт зради не скасовує...

Андрій Пелещишин - 1-12-2005 у 13:04

Таки повернувся. Вочевидь - на вибори.
Певно комусь буде зараз несолодко. Підозрюю, що в якості жертви буде "Ми" та Литвин.

Ткач Віталій - 2-12-2005 у 22:43

Литвину дійсно не позаздриш. Його ж і парламентська комісія визнала підбурювачем до вбивства Гонгадзе. Всі кому не ліньки це перед виборами пригадають і розповсюдять.
А Мельниченко ще може мати чимало цікавих записів. І тому з ним можлива неабияка карусель - від арештів до нагород - згадайте справи Тимошенко і "Макклауда"- Піскуна.

Нюансів більше ніж...

Юрій Карашівський - 9-12-2005 у 13:29

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Підозрюю, що встановлення підслуховуючих пристроїв в кабінеті Президента України


Хвилиночку. По-перше, не "прослуховуючих", а "записуючих" пристроїв. По-друге, сам факт встановлення ще не доведено, як і не доведено, що саме встановлював Мельниченко. По-третє, хоч в нас така річ і не закріплена законодавчо, але на мій погляд демократа-ідеаліста, ВСІ, АБСОЛЮТНО ВСІ розмови Президента під час виконання ним службових обов'язків (тобто коли він на роботі, в кабінеті, на зустрічі діловій), крім, можливо, приватних, ПОВИННІ ФІКСУВАТИСЬ. Тоді ми в будь-якому випадку зможемо довести злочинну чи не злочинну діяльність Президента, факти зради і т.д.

Як на мене, Мельниченку зараз потрібно мовчати. Ходити лише на допити і не вилазити "на широкий екран". Він вже давно все сказав. Він є цінним свідком. А перетворюватись на безголову маріонетку в руках медійників і політиків - це верх безглуздості. Микола зараз може таких дров наламати, що і через 25 років ніхто не знатиме достеменно, що ж сталося "під диваном".
І по-барабану, що там щебечуть Фельдштинські і Голдфарби (однозначно вони виконують прямі вказівки Березовського, а той дідько розбере, кому ще прислуговується і кому підігрує).

Все буде банально і "по-українськи" - замнуть, спустять на гальмах, тричі поміняють Генпрокурора, хтось випадково загине, когось із тріском "викриють". Литвин залишиться білим та пухнастим, Ющенко - Президентом, Кучма - пенсіонером, Мельниченко - Джеймсом Бондом із довжелезним префіксом "яка країна, такий і Джеймс Бонд" (по аналогії з анекдотом про теракт у полі).

Люди, та справа ШВАХ! Про які перспективи, який розвиток можна балакати, якщо всі головні свідки і виконавці або мертві, або надійно сховані. А на арені цього цирку вправно жонглюють інформацією вишукані еквілібристи закулісних ігор?! Адже на записах не лише Гонгадзе, не лише "жидьонок" Єльяшкевич, там і "Кольчуги", і Малєв (покійний керівник "Укрспецекспорту"), і ще багато чого (тисячі годин, хто ж їх всіх розшифрує? Тут і амрія Мельниченків не впорається...

гадання на кавовім осаду.

Нормалайзер - 9-12-2005 у 20:53

Згоден з усім, про що писав пан Юрій Карашівський, за вийнятком Литвина. Виглядає на то, що його вибрано якраз на об"єкта чергового скандалу. Думаю, його таки виб"ють зі сідла і дадуть по сідаліщу

Андрій Пелещишин - 13-9-2006 у 12:45

Мельниченко повернувся
http://pravda.com.ua/news/2006/9/13/47309.htm

Андрій Пелещишин - 4-8-2012 у 10:27

Знову майже з забуття винирнула ця вічна тема. За поданням України Мельниченко затриманий в Італії.
http://ua.korrespondent.net/ukraine/politics/1379787-zmi-v-italiyi-...
Таке враження, що старі грішки таки не дають комусь спокійно спати.

Dmy - 4-8-2012 у 18:51

Та вибори на носі. Якось же треба нагадувати, аби не забували.

Андрій Пелещишин - 24-10-2012 у 20:07

Тепер доблесного майора затримала не менш доблесна СБУ..
http://www.pravda.com.ua/news/2012/10/24/6975345/