Форум Рідного Міста

Підкилимники

Юрій Карашівський - 3-2-2005 у 10:09

Ого, яких ми вправних підкилимників привели до влади разом з Ющенком!!! Кожного дня ці люди буквально вгризаються у всі вільні і незахищені горлянки, щоб відірвати свій кавалок переможного торту. Ще під час "забігів" цих людей на майданську сцену вражало, що ніхто крім вибраного числа особливо наближених до тіла Президента, там не з'являлося. Не бачив жодного разу Турчинова, Григорія Омельченка, Бориса Беспалого, Кармазіна тощо. Тим більше, правий Доній - революція не висунула жодного нового лідера, не показала жодну особистість крім "керманичів". Пі дсловом "революція" маю на увазі збірний образ всіх, хто намагався керувати процесом і зараз реально рветься до владного корита.

Особливу роль тут грає ВР та Литвин. Ніхто вже й не згадує один факт - парламент працював через затримки з інаугурацією зайвий тиждень. Литвин тоді заявив, що дасть депутатам можливість відпочити перед наступною сесію за "роботою в комітетах". Тепер от цього щастя їх позбавили. Всі нардепи спішать, відверто нехтуючи всіма принципами і мораллю (хоча звідки воно в них?), задекларувати свою відданість новому президентові. Вчора хтось і "регіоналів" в ефірі радіо "ЕРА" раптом заявив, що багато хто на Донбасі щиро підтримує Тимошенко, бо попередня влада занедбала метал-заводу (4 штуки) і люди чекають змін на краще.

Найвеселіше спостерігати за Св. Піскуном. Цей перевершив всіх і вся. Не вистачає останнього штриха - порушити кримінальну справу проти Кучми. Так і кліпнути не встигнемо, як настане торжество демократії.

tysovska - 3-2-2005 у 12:00

Я не зовсім зрозуміла вашу репліку стосовно того, що жодного разу не бачили на сцені Майдану деяких осіб з числа наближених до Ющенка, але хочу сказати, що я в усякому разі в той день, коли був салют на честь Верховного Суду перед переголосуванням на власні очі бачила там Григорія Омельченка. Турчинов також там з'являвся, Кармазін з'являвся в іншому місці - важливішому. Чи, знову ж таки, я чогось не розумію у вашому дописі?

Юрій Філатов - 3-2-2005 у 12:37

прошу не вважати "позатемою"...

свого часу я потрапив на творчю зустріч, в анонсі було сказано що там серед інших буде присутній "друг Высоцкого" - ми довго розглядали освітлених добродіїв на сцені, але ж не могли впізнати хто саме є друг... нарешті мій товарищ по альма-матер вагомо сказав "вон тот - со значком" аж коли він так само вагомо пояснив що до п'ятої річниці з дня смерті барда викарбовано нагрудний знак "друг Высоцкого" та витримавши паузу додав про півмільйонний наклад - аж тоді ми зареготали...

до чого тут цей допис? а чи не розпочнеться відзначення людей орденами різного ступеня, хто, мовляв, блище стояв до трибунів, а хто далі?

dr.Trollin - 3-2-2005 у 18:54

звісно почнеться. аякже ж.
зокрема тому, що не по пустелі і не 50 років ми ходили.

тому принциповим є те, щоб образу владу під ЖОРСКИЙ контроль і НИЩІВНУ критику за злодійство.

перЕцінь їм (перепрошую за вульгарний термін) - "політикам"
лиш дай волю...

Наталка - 3-2-2005 у 20:11

Цитата:
Першим відправив користувач dr.Trollin

тому принциповим є те, щоб образу владу під ЖОРСКИЙ контроль і НИЩІВНУ критику за злодійство.


Я перепрошую, не зрозуміла фрази. Можливо, "обрану владу"?

Наталка - 4-2-2005 у 01:00

"Або соціалістична, або ніяка!"

Чи можуть напади політичного божевілля тривати майже століття? Може, якщо йдеться про Україну, і якщо його носіями є щиро українські соціалісти.

Цього сумного і на чийсь погляд, безумовно, брутального висновку доходиш, коли починаєш порівнювати основні віхи діяльності лідерів соціалістів спершу часів боротьби з російським самодержавством та російським же більшовизмом у 1905-1920 роках із теперішніми діями лідерів Соцпартії України.

Ну добре, коли сто років тому Мар'ян Меленевський виступав за існування Української соціал-демократичної спілки виключно у складі РСДРП як її територіальної організації, бо, мовляв, без Росії, її пролетарського руху і її передової культури нам іти нікуди. Це можна було списати на зрозумілу політичну недосвідченість, ба, інфантилізм значного числа лідерів українського соціалістичного руху. До речі, 1914 року Меленевський різко змінив орієнтацію з Росії на Німеччину, але це вже інша історія.

Коли 1917 року Володимир Винниченко й очолювана ним УСДРП до останньої можливості обстоювала пріоритетність "російського вектору" (у травні Винниченко закликав делегатів-незалежників Українського військового конгресу залишатися лояльними до російської демократії, а у листопаді в ІІІ Універсалі Центральної Ради протягнув ідею входження Української Народної Республіки в Російську Федерацію), це ще можна було списати на рештки пієтету до колишньої метрополії, її культури та революційних традицій.

Але коли у січні 2005 року Олександр Мороз подав був до Верховної Ради законопроект про дві державні мови в України, бо ж хоч і йшлося про "офіційні мови", це у світовій політичній практиці не відрізняється від "державних мов", то це вже дуже важко пояснити раціонально. Як і постійні розшаркування перед Росією у документах СПУ.

Але "російський вектор" – це дрібниця у порівнянні із внутрішніми чинниками, і тодішніми, і теперішніми. Самий Винниченко 1917 року активно протидіяв розбудові українського війська, заявляючи: "Не своєї армії нам соціал-демократам потрібно, а знищення всяких постійних армій".

Пізнішу спробу створення сердюцьких полків для захисту від російської більшовицької агресії Винниченко назвав "затією буржуазних кіл громадянства чи їхніх прихвостнів". А соціал-демократичний військовий міністр Микола Порш восени 1917 року, коли генерал Олександр Греков приніс йому детальний і цілком реальний план розгортання регулярних збройних сил, почав кричати, що це бонапартизм і він не дозволить втілити в життя буржуазно-імперіалістичні ідеї.

Іншими словами, соціалісти тодішнього зразка були пацифістами і прагнули будь-якою ціною уникнути розгортання армії та військових методів розв'язання політичних проблем. (Через неповні три місяці по згаданих виступах Порша і Винниченка були Крути, були невдалі спроби захистити УНР силами кількох тисяч добровольців, були масові розстріли більшовиками українських інтелігентів тільки за українську мову на їхніх вустах). А свідками чого ми були не так давно?

Речники соціалістів у Верховній Раді не тільки наполягали на терміновому виведенні українського миротворчого контингенту з Іраку, а і пропонували воякам, щоб уберегти їх від втрат, сховатися в казармах. По суті, позиція та сама; але Винниченко був чесніший, і наполягав на тому, щоб узагалі не мати війська, а не утримувати коштом платників податків небоєздатну армію.

Що ж стосується стосунків із "нетрудовими" класами та політичними силами, які їх представляли, то українські соціалісти (як есдеки, так і есери) ставилися до них з величезною підозрою. В'ячеслав Липинський, котрий мав нещастя вести рід від польських шляхтичів, у своїх спогадах писав про події осені 1917 року: "Для тодішніх провідників нації "пан" та "поміщик", який "не состояв у національній меншості", не виголошував демагогічних промов і не записався у партію есерів, а ще до того по своїм переконанням давній український самостійник, був людиною у високій мірі національно й політично непевною, хоч би він був "найсвідоміший українець" і хоч би він хотів тільки виконати свій звичайний національний обов'язок".

Від такої політики соціалісти тих часів не відмовилися навіть після низки своїх катастрофічних поразок: 26 грудня 1918 року Директорія "воскреслої" УНР позбавила права голосу "класи нетрудові, експлуататорські, які живляться і розкошують з праці клас трудових".

Звісна річ, так далеко теперішня Соцпартія не йде, але постійне наполягання її речників на тому, що демократичні сили мають орієнтуватися на класичні (і нежиттєздатні) соціалістичні догми – чи не нагадує це про, здавалося б, дуже далеке минуле?

Скажімо, 3 лютого, напередодні голосування у Верховній Раді за затвердження прем'єр-міністра, член фракції СПУ Микола Рудьковський повідомив журналістам, що соціалісти не голосуватимуть за програму дій уряду, оскільки ця програма, мовляв, не відповідає засадничим принципам Соцпартії, зокрема, вимогам про безкоштовну освіту, медицину та інше.

Пробі! Коли це "безплатна" медицина була справді безплатною? І де у світі, крім тоталітарних держав (де одним із головних спонукальних чинників діяльності будь-якого фахівця є постійних страх перед покаранням), існує ефективна безплатна державна медицина?

А ще в якості мотиву, який спонукає не голосувати за програму дій нового уряду, Рудьковський назвав її ідеологію: "За цією програмою буде ліберальна держава". Але ж хіба зараз головне – у тому, якою є ідеологія подолання кризи, а не у подоланні кризи?

Відтак жваво згадалися слова, за спогадами сучасників, вимовлені Володимиром Винниченком на початку 1919 року, коли питання стояло руба: існуватиме незалежна демократична Україна, чи ні: "Україна буде або соціалістична, або ніяка!" І що вийшло? Більшовики таки назвали Україну "соціалістичною", але чи не була вона – після завершення доби "розстріляного Відродження" – справді "ніякою"?

Тепер про стосунки із Європою. Олександр Мороз, як свідчать його заяви останнього часу, продовжує виступати проти руху України до НАТО і скептично ставиться до перспектив вступу у Євросоюз.

Володимир Винниченко на початку 1918 року був противником звернення до Німеччини й Австро-Угорщини за допомогою у боротьбі проти більшовиків; а 10 лютого 1919 року він пішов у відставку з посади голови Директорії УНР на знак протесту проти її орієнтації на співпрацю із західними урядами. Історія повторюється?

Сказане зовсім не означає, що українські соціалісти початку ХХ століття були якимись аморальними почварами, боягузами і політичними імпотентами. Вони у своїй масі являли при потребі дива особистого героїзму і самопожертви; їхні лідери вміли вести за собою маси, особливо коли йшлося про публічні акції на міських майданах (у Києві улюбленим місцем проведення маніфестацій під соціалістичним проводом був тоді Софіївський майдан).

До речі: згаданий Микола Порш був справжнім генієм організації кооперативного руху, який, зокрема, фінансував українські просвітницькі видання. А коли треба було заспокоїти невдоволених робітників, лідери УСДРП йшли до них, розмовляли про життя і співали разом тужливі українські пісні.

Після поразки УНР значна частина активу соціалістичних партій пішла на еміграцію, інша частина лишилася в Україні і зробила чималий внесок у "розстріляне Відродження". І аж до середини 1950-х недобитих українських соціалістів можна було зустріти в таборах ҐУЛАҐу. Але...

Але при всьому цьому догматизм, часом просто-таки самовбивчий, недовіра до здатності українського народу до самостійного розвитку, скептичне і негативне ставлення до "нетрудових" верств населення, до Європи і до "буржуазних" політичних сил в історичній перспективі зіграли з "першими" українськими соціалістами злий жарт. Їхні партійні осередки не збереглися навіть на еміграції.

А тим часом справжня національна лівиця була потрібна і залишається дуже потрібною Україні. Питання, схоже, в тому, чи зможе ця лівиця винести уроки з помилок минулого, чи перестане орієнтуватися на російські тоталітарні політичні проекти та ідеології, чи відмовиться від застарілих догм.

Тим більше, що за прикладами ходити недалеко – погляньмо на Польщу чи Угорщину; а тамтешні ліві, між іншим, пройшли впродовж ХХ століття через відчутно менш жорстокі і складні випробовування, - але, схоже, зробили з них ефективніші і ґрунтовніші висновки. І ніхто, думаю, вже не вживатиме щодо дій соціалістів цих країн термін "політичне божевілля".

Сергій Грабовський, заступник головного редактора журналу "Сучасність"

Вже не вперше ловлю себе на тому, що статті Сергія Грабовського перекликаються з моїми думками, але, на відміну від думок, є аргументовані. На мій погляд, і ця стаття цікава, подаю її у цій темі, бо, судячи з деяких повідомлень у ЗМІ "непродажний" і "непідкупний" Мороз сотоваріщі після проекту Закону про мови відморозив чергову виставу для вдячних глядачів. :mad:

сумна - 4-2-2005 у 08:56

Справді, Мороз останнього часу так кинувся в передвиборний піар, що аж "заігрался". Він трошки забув, який відсоток голосів отримав після першого туру.
Полюбляє казати, що хтось там займається політичним шантажем. А що робить сам?!

Вони не можуть інакше

Олександр Чорнобиль - 4-2-2005 у 09:45

Не можуть не бути підкилимниками, бо робили перші кроки ще в радянській номенклатурній системі. Може і не бавились під "найоголовнішими килимами" країни чи навіть республіки, але вчились у "старших товаришів". Для цього не потрібно було бути першим секретарем обкому - достатньо було ПРОСТО ПРАЦЮВАТИ НА БУДЬ-ЯКІЙ РОБОТІ (правила були всюди одні).
Я прийшов на роботу в міську раду 100-тисячного міста в 1999 році і ще тоді міг бачити просто суперові приклади застосування цих класичних методів.
Одначе, про що це ми тут? Чи ви може думаєте, що підкилимної боротьби не має у британських лейбористів чи німецьких соціал-демократів, як до, так і після перемоги на виборах???
Чи може ви думаєте, що у Ющенка раптом звідкись взялась величезна обойма чесних, непідкупних, високопрофесійних (в сучасному розумінні) управлінців? Де він їх мав взяти? Він має частину чесних і непідкупних, але боюсь що с високопрофесійністю там не все в порядку. Є високопрофесійні, але боюсь, що їх мало і з непідкупністю у них, мабуть, не так все добре - бо набирались досвіду за часів Кучми.
То чого ж ви хочете? Люди працюють. Як вміють...

dr.Trollin - 4-2-2005 у 21:03

а щодо Грабовського...
ну мены трохи мало часу критиканствувати, але (так по дрібницях)

-1- ...соціалісти не голосуватимуть за програму дій уряду, оскільки ця програма, мовляв, не відповідає засадничим принципам Соцпартії, зокрема, вимогам про безкоштовну освіту, медицину та інше.
ну і? нормальне твердження.
а інакше - вони брехуни.

-2- медицина МАЄ бути безоплатною.
принаймні соціальна/базова
якщо ми прагнемо до нормального суспільства "людей розумних" (ТМ).
загалом твердження/зойк
Пробі! Коли це "безплатна" медицина була справді безплатною?
корелює мені з середньовічню тезою
"пробі, коли ж то було, щоб перед їжею руки мити"
і тільки так.

-3- Речники соціалістів у Верховній Раді не тільки наполягали на терміновому виведенні українського миротворчого контингенту з Іраку, а і пропонували воякам, щоб уберегти їх від втрат, сховатися в казармах. По суті, позиція та сама; але Винниченко був чесніший, і наполягав на тому, щоб узагалі не мати війська, а не утримувати коштом платників податків небоєздатну армію.
а оце вже чисте ...
скажімо провокація.
**Нагадую не маємо ми Українського Миротворчого контингенту,
але ж контингент, що приймає співучасть У ОКУПАЦІЇ.**
що, власне, я сприймаю Ганьбою Держави!!!!

цілком інша справа, чи треба було "вибомбити демократію"ТМ
але як би там не було -- ми приймаємо участь у Окупації!!

Загалом кажучи лиш один цей пункт цілком нівелює ую вартісь статті.
( збрехавши раз збрешеш і вдруге(с) )

Хоча, загалом,- "Люди працюють. Як вміють... " (с) Чорнобиль

Наталка - 4-2-2005 у 22:22

Ну, соціалісти для мене- це трохи ушляхетнені комуністи - трохи, але не набагато. Ціну їхній "принциповості" я бачу вже два роки, і з душі верне. Я ще не відійшла від мовних вибриків поета і "совісті нації" Мороза, як з’ясувалося, що, ледь Луценко отримав портфель міністра внутрішніх справ, і ще пару портфелів дали іншим соціалістам, як програма уряду різко стала відповідати усім засадничим принципам Соцпартії. Метаморфози, одначе...

dr.Trollin - 4-2-2005 у 23:08

2Наталка:
нє, ну так відомо ж "політика - Г.™"(с) dr.Trollin
але окупація теж Г.™
і брехня теж Г.™

відвертаючись від одного Г.™ не варт нехтувати ароматом Г.™ іншого...

(задумливо) нє. ну фахові каналізаційники
(опційно - політики, хоч опції-опціями а тхне від них так само)
зі мною (певне) не погодяться...

:-)

Юрій Карашівський - 8-2-2005 у 12:45

Цитата:
Першим відправив користувач tysovska
Я не зовсім зрозуміла вашу репліку стосовно того, що жодного разу не бачили на сцені Майдану деяких осіб з числа наближених до Ющенка, але хочу сказати, що я в усякому разі в той день, коли був салют на честь Верховного Суду перед переголосуванням на власні очі бачила там Григорія Омельченка. Турчинов також там з'являвся, Кармазін з'являвся в іншому місці - важливішому. Чи, знову ж таки, я чогось не розумію у вашому дописі?


1. Говорити зі сцени давали далеко не всім.
2. Говорилося зі сцени одне й те ж саме.
3. Виходить, що революція була настільки нестандартною, що, фактично жоден з її "командирів" не провів повноцінно ночі в наметовому містечку і у випадку реальної сутички (а про таку імовірність сьогодні вже всі знають на 100%) ніхто б із них не постраждав. Тобто, максимум, "гаврошем" став би Луценко, в якого був такий досвід під час "УБК" (Україна Без Кучми). Все решта вирішувалось кулуарно і фактичн свою чисту перемогу опозиція таки здала. Але перемогла. Тепер маємо чудову демонстрацію підкилимного борсання. Прозоре (в тому сенсі, що "робота влади має стати прозорою";), але таке гидке видовище.

А репліка ця (допис про відсутність багатьох одіозних особистостей на сцені) співзвучна із заявами ПОРИ - після всіх карколомних подій і змін нічого не змінилося. Жодного нового, свіжого обличчя. Може їх і немає в нас? Ніхто й ПОРУ не виділив якимось чином. Хоча Каськів чи інші його соратники - доволі непогана кандидатура чи то в Уряд, чи в Парламент, чи в Держкоммолоді. Тощо.

Наталка - 8-2-2005 у 15:37

А в чому полягала здача чистої перемоги і чиста перемога взагалі?

tysovska - 8-2-2005 у 15:58

Цитата:
Першим відправив користувач Юрій Карашівський
Жодного нового, свіжого обличчя. Може їх і немає в нас?

Ну, не знаю, не знаю. Мене більшість облич влаштовує. В усякому разі, саме за цих людей ми голосували на парламентських виборах, саме їм довіряли. Що з того, що вони вже не перший рік у політиці?