Форум Рідного Міста

The Matrix

ich /Віталій Бондаренко/ - 4-3-2005 у 19:29

Одного разу я довго думав над фільмом "Матриця" і прийшла мені в голову от така думка. Пропоную поглянути на ідеї в трилогії "Матриця" під іншим кутом. Які глобальні проблеми світу висвітлені тут?

Ми бачимо 4 різних світи:
-- світ людей, зі всіма притаманними людям особливостями
-- світ машин, ідеальне суспільство, діюче за рівняннями
-- світ Мировингина, кладовище пропащих душ, без мети і в рабстві пахоті
-- світ агента Сміта, тоталітаризм де всі однакові і діють для вищої мети
Зрозуміло що три останні світи це мрії людства, крайнощі розвитку суспільства.


[color=darkred]Світ машин[/color]
Ідеальний світ Архітектора має проблему, яка теоретично доведена ще на початку 20го століття і названа теоремами Геделя, а саме ТЕОРЕМА ГЕДЕЛЯ ПРО НЕПОВНОТУ.
------------------------------------------------------------
тут детально про цю теорію
http://metaphysis.artinfo.ru/things/tavrov/alexandrian/a_p.htm

Суть в тому що Ніо є не помилкою, а результатом роботи суспільства машин. Будьяка система з чіткою формалізацією або не описує всі процес які потрібні для її діяльності, або описує всі процеси де деякі заперечують один одному. Архітектор зрозуміло що не міг погодитись на заперечення, відповідно виникло явище в системі, яке не описується законами системи, тобто Ніо. Архітектор розуміє це і тому створює альтернативну систему Зіон-Піфія-Агенти, мета якої дебагер матриці і пошук "тера інкогніта" в ній. Напевно Ніо повертав в "істочнік" власне цю (раніше не описану) інформацію, після чого матриця доповнювалась новими рівняннями і перевантажувалась.



[color=darkred]Світ Мировингина[/color]
Досить цікаве місце. Чимось нагадує американську демократію ))) Як детально проілюстрував сам Мировингин (на жіночому статевому органі) його світ базується на почуттях, які він сам і контролює в цьому світі. Світ анархії і мотивації зменшенням контролю над собою. Зауважте що жінка (чи хто вона там йому) Мировингина вказую що колись Мировингин був як Ніо. В них спільна природа, один "батько", але різний вибір, різна мотивація.



[color=darkred]Світ агента Сміта[/color]
Сміт, як неконтрольований Архітектором індивід, народився тоді коли народився Ніо, як "ізбраний". Диктат не переносить відмінності від стандарту. Ніо не контрольований диктатом, тому Сміт робить все можливе щоб або знищити або переробити Ніо. Світ маси однодумців - це світ агента Сміта.


Кожен з цих світів хоче зробити себе одним єдиним в цьому всесвіті, але кожен різними методами. Сміт робить всіх Смітами, які контролюються Смітом )) Мировингин грає на слабкостях, викрадає, обманює, торгується і тд. Архітектор вдосконалює правила. А що ж роблять люди? Люди вмираю за ради людей, віддають себе в жертву.


Взагалі мені залишається не зрозуміло дуже важливе в цьому фільмі. Що змінив Архітектор в новій версії матриці? Відповідь напевно криється десь в діалогах Архітектора і Ніо, а особливо в розмові на станції Мобіл Ейв. Але нажаль вловити ідею я не можу ((

Якщо в когось якісь думки на цю тему, то було би приємно поспілкуватись.