Форум Рідного Міста

Богдан Лепкий - де ж його могила?

Ярема П. - 31-3-2005 у 20:30

Цікава ситуація. Всім відоме це ім'я, а про могилу відомо тільки, що знаходиться на Раковецькому кладовищі в Кракові. Скільки перерито в інтернеті, однак вказівок де саме ця могила - немає. Хоча згадується, що от люди ходили туди, квіти клали... І на Раковецькому кладовищі в адміністрації сказали, що без поняття, де вона є, і лазення по цвинтару теж нічого не дало. Може все таки хтось знає точніше, де вона є, хоч якісь орієнтири????

Дуже потрібно!!!

Ярема П. - 2-4-2005 у 12:51

Ну що ж... Мої спроби запропонувати таке розслідування знайомим, серед них і журналістам, увінчалися простим нехотінням, типу "часу нема", "а нашо тобі" і т.д. Менше з тим, я теж українець, мені не звикати. Тому продовжив пошуки сам. В інтернеті було знайдено , що в Бережанах існує меморіальний музей Богдана Лепкого. Мій добрий колєга передзвонив туди і там сказали, що "Помер письменник 21 липня 1941p., похований у Кракові на Раковецькому цвинтарі. В 1972p. на могилі встановлено барельєф. Похований разом з родиною Шандзіцьких. Точніше не знають..." О!!! Це вже щось!!!
Другою зачіпкою стала стаття Тараса Перхача http://slovo.prosvita.com.ua/modules.php?name=News&file=article... , в якій розказується, що цього року вони були на тій могилі. По його місцю роботи коліжанка передзвонила і взнала, що голову спілки спіймати тяжко, але секретарка теж туди їздила і розказала, що "ця могила з доку не головного входу, Лепкий підзахоронений... біля нього є поховання інтернованих воків (1 св.війни) ".
Таким чином, є якраз достатньо, щоб шукати вже на місці. Велика подяка тим, хто не відмовився допомогти. Особливо форумцям...

Андрій Пелещишин - 2-4-2005 у 14:19

Яремо, ти молодець!

На жаль, я не долучився вчасно до даної розвідки, хоча по Інтернету пошукати ніби міг :(
Добре, якщо твоя подяка форумцям щира. Якщо ж це сарказм - він заслужений.
Але я не про те.
На жаль у мене, як і в багатьох, нема можливості зїздити в Краків. Якщо в тебе є така можливість - з'їздити на могилу Лепкого і зробити відповідний опис, фоторепортаж і т.п., то це буде просто чудово.
Сподіваюся побачити даний репортаж тут.

З другого боку, якщо в тебе є бажання, я надам необхідні ресурси по організації та підтримці меморіального сайту Богдана Лепкого тут, на сервері ridne.net.

І, якщо таке бажання є в інших форумців, пропоную долучитися до формування такого ресурсу (принагідно згадуючи про тільки розпочату антологію українського письменництва тут на Форумі).

Андрій Пелещишин - 2-4-2005 у 14:25

Цитата:
З другого боку, якщо в тебе є бажання, я надам необхідні ресурси по організації та підтримці меморіального сайту Богдана Лепкого тут, на сервері ridne.net.


І популяризації такого сайту, звісно, також.

Кутузік - 2-4-2005 у 16:00

Ситуація знайома. Богдан Лепкий - автор гімну молодого руху. А відомеотей про ного в інеті малувато.

Ярема П. - 2-4-2005 у 20:12

Є про нього відомості в інеті, правда, по різних сайтах і врізному контесті, біографію навіть бачив, але от конкретних даних про останні роки життя і про поховання не знайшов. Щодо відеоматеріалів, то я можу зробити фільм про поховання, фотографії теж, але от для розробки сайту з тим всім складнувато-в мене зараз період, що часу на таке не вистачає. Та і я лиш любитель в тому ділі. Якщо б хтось взявся за розробку дійсно гарної інформативної сторінки етс., то я б залюбки надав інфо з того що я нарив в і інеті плюс фоти. Зголошуйтесь. Роботи буде;)

Ярема П. - 2-4-2005 у 20:14

До речі, здалося б в українську вікіпедію дані теж дати про Лепкого...

Ярема П. - 2-4-2005 у 20:44

Ось:

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD_%...