Форум Рідного Міста

Чи може лікар навмисне придумати діагноз

Андрій Пелещишин - 12-4-2005 у 16:29

Вчора був вражений виступом по ТВ нашого нового міністра охорони здоров'я (на жаль прізвища не згадаю), який у своєму виступі порівняв лікарів з наркодилерами (в сенсі "підсаджування на лікування") та висловився в сенсі, що лікарі часто можуть "придумувати" діагноз пацієнту з метою втягнення його в процес лікування та купівлі дорогих ліків.
Отаке :(
Чесно кажучи, мені було дивно чути таке від міністра про своїх колег (хоча як освітянин я мав би вже звикнути до паплюження своїм же відомством своїх же людей, у нас це буває).
Але з другого боку, це дійсно тривожне та болюче питання - як розпізнати зумистне нагнітання від кваліфікованого раннього визначення діагнозу?
Думаю серед причин такого нагнітання (якщо таке явище існує) може бути не тільки бажання отримати матеріальну вигоду, а набагато частіше просто бажання перестрахуватися. Хоч я не лікар і в цьому "ні бум-бум".

Дотичним до цього питання є інше питання - чи може лікар замовчувати діагноз? Навіщо і коли?

Олексій Мачехін - 12-4-2005 у 17:27

Вся система охорони здоров`я у нас побудована так, що лікар краще напише діагноз ніж не напише. Новітні комерційні впливи додали додатковий аспект - "відкат" від рецептів і "підсаджування" на діагноз => коштовне лікування. Тому я зазвичай намагаюсь діагнози перевіряти, якщо проведення додаткового обстеження не дорожче за лікування :(

Користувач Олесь - 12-4-2005 у 17:28

Може, і часто (щоб не писати здебільшого) так і є. В Україні медицина є дуже комерціалізована, а лікарі не заробляють достатньо настільки, щоб відмовитися від вигідної співпраці з фармацевтичними фірмами. Тому лікар оцінює пацієнта, його фінансові спроможності, і відповідно призначає ліки. Я вже згадував про це в темі про медичне страхування (страхування - один зі стримуючих і контролюючих чинників в подібних ситуаціях).

Наталка - 12-4-2005 у 18:19

Може. У моєї подруги буквально тиждень тому трапилася така історія. Вона прихворіла і через брак часу пішла до приватної клініки, де їй таких діагнозів напридумували, що вже й ніби час про душу думати, і ліків виписали на 600 гривень. А вона - така сама довірлива, як і я, я з дитинства привчена була довіряти лікарям, вони для мене, як напівбоги якісь були. Я потім підросла, дещо змінилося, але оце ставлення, на кшталт "лікар сказав - у морг, отже, в морг!", у мене десь залишилося. На жаль. Ну й подруга - викапана я у цьому плані, яке їхало, таке й здибало. Пішла, скупилася, а потім на дні народження у сестри показала сестриній подружці - лікарю - свої ліки, і картку медичну. Та схопилася за голову і сказала, що пити усе те, що їй навиписували, можна лише за наявності запасної печінки, а три чверті діагнозів просто висмоктані з пальця... :mad:

Tempika - 12-4-2005 у 19:12

...я колись, у третьому класі, пролежала два місяці в лікарні за абсолютно
вигаданим діагнозом і абсолютно здорова... система лікарського бізнесу
на хворих була вже й тоді... список діагнозів, які мені в різний час ставили,
просто розкішний – від туберкульозу до виразки шлунку, при цьому
ігнорувалися дійсно серйозні зрушення водно-сольового балансу, бо
останнє у нас практично не вміють лікувати, на всі порушення обміну речовин даючи один рецепт *дієта*... :-)) дурдом... тепер ще пропонують якісь дорогі біодобавки, які просто страшно пити....
діагнози хоріб, які лікувати не вміють, намагаються дійсно замовчувати.

...хоча мені попадалися й дуже добрі лікарі, наприклад Світлана Іванівна
Луценко та покійний вже фітотерапевт з Рудно, і просто дільничний
педіатр Маліна, дякую їм за все.

Odarka - 12-4-2005 у 19:47

Висновок: Краще до лікарів не ходити..ну хіба що до дантистів:)):rolleyes:
А так..то не ходити...бо від почутого..можеш швидше вмерти:))))))))))))

Користувач Олесь - 12-4-2005 у 19:53

Взагалі, така комерціалізація характерна за відсутності єдиної концепції і діючих правил в системі охорони здоров'я країни. Це добре показав ще Кронін в романі "Цитадель" - за умов хаосу в медицині лікарі перестають надавати уваги своїй кваліфікації, лікування хворих перетворюється в звичайне ремесло - джерело грошей, з пошуком якнайвигідніших можливостей заробітку - призначення дорогих а також непотрібних ліків, прив'язування до себе хворих неіснуючими діагнозами, перехресне скеровування хворих одним лікарем до іншого і навпаки - для взаємного підвищення авторитету і помноження гонорарів.

Ярема П. - 13-4-2005 у 10:33

Ось тут кавалок листа від мого колєги, імена змінено. Приводжу таким, яким він був висланий мені. В свій час я довго з нього сміявся, але задуматися теж варто...

<...З лікарів я фігію взагалі - якби не звернувся до Олега мами - то ми би досі лікували малого від дизбактеріозу і газиків (так наша участкова сказала). Виявилося, що він просто недоїдає - в Оксани тоді було молока мало. Тепер вже все добре, але тижня два ми малого мучили, бо слухали всяку "ненормативна лексика"...
Ще один прікол - Леся вже з зими хворіє - що їй тільки не шили - і зоб (добре що хоч тих гормонів не пила, які їй виписали), і нирки. І гінеколог щось там знаходив погане, вона аж інтенсивно сивіти почала. Я її звозив до свого колеги-діагноста - він сказав що вона просто вагітна :)))))) Прикинь, уявляєш собі кваліфікацію гінеколога в поліклініці, що її дивився? Їй УЗі нирок робилу - і не побачили вагітності - "ненорм лексика". І всі від чогось лічать. Добре що не вилічили. Так що на кінець літа в сестри поповнення:)))))) ...>

Tempika - 13-4-2005 у 10:58

...о, добре що згадали про ґінекологів... у моєї подруги була також
смішна і трагічна ситуація водночас... у неї болів живіт, ну там, внизу...
коли дні критичні... якось незвично сильно боліло...
пішла до лікарки, по блату, не просто так, хороші знайомі порадили, і не
просто якась там поліклініка... поставили їй чи то фіброму чи то міому,
перспективи жахливі, якщо хтось знає... :-(( але щось їй говорило (як
потім виявилося, внутрішній голос – це не тільки образний вислів),
що піди, мовляв, ще до якогось лікаря, проконсультуйся, бо вже
такий страшний діагноз... ну і пішла вона просто з вулиці до ґінеколога
в свою поліклініку... та подивилася, схопилася за голову... каже, у тебе
вагітність вже третій місяць, і кровотеча... можеш втратити дитину...
виписала постільний режим і уколи дорогі, але дієві... ну і все скінчилося
нормально... кровотечі припинилися, і далі все протікало як у підручнику.
... ну але історія... :-((

Tempika - 13-4-2005 у 22:23

...ще одна жутка історія, кинули лінк в аську:
http://www.livejournal.com/users/stoechko/32603.html

скоро і у нас так буде, без поліса навіть не подивляться...

Олексій Мачехін - 13-4-2005 у 22:41

Я б хотів все ж таки наголосити, що нормальні лікарі таки існують і про їх ісенування багато хто знає.
Проте Андрій відповідь на своє питання отримав і я пропоную припинити викладати страшилки - вони дуже кепсько впливають на ставлення до цього фаху.

Андрій Пелещишин - 13-4-2005 у 22:44

Ага, страшилки справді зайві. Вони до речі погано впливають і на здоров'я тих, хто ними переймається.

Тепер модною є думка, що спілкування з хворими тільки сприяє розвитку хвороби :)

Для себе зробив висновок, що варто робити як казав Олексій - при можливості перевірити діагноз в іншого лікаря.

Користувач Олесь - 13-4-2005 у 23:00

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Tempika
...ще одна жутка історія, кинули лінк в аську:
http://www.livejournal.com/users/stoechko/32603.html

скоро і у нас так буде, без поліса навіть не подивляться...


Тут не треба поліса - за Союзу часто так було, прописаний в іншому селі-районі-області - пендзлюй туди. І тепер теж (якщо бачать, що зиску з хворого не буде).

Якщо є страхування, тоді місце проживання не грає ролі.

Tempika - 14-4-2005 у 08:18

...та то не страшилки... просто самі розумієте, для більшості
професій наявність душі не обов*язкова, ну там для програміста,
інженера, водія бульдозера... а у лікаря мусить бути, чи як?

Ярема П. - 14-4-2005 у 13:34

Кінець кінцем ми довіряємося лікареві, і фактично він служить гарантом нашої безпеки, і неправильний діагноз-це є його вина, що вказує на брак достатньої кваліфікації. Мінер помиляється раз, а лікар? Тому і існують консиліуми лікарів перед операцієї. Для простих смертних лишається тільки консультуватися в кількох лікарів...

Наталка - 14-4-2005 у 20:35

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Олексій
Я пропоную припинити викладати страшилки - вони дуже кепсько впливають на ставлення до цього фаху.


На ставлення до цього фаху кепсько впливають не викладені страшилки, а поведінка лікарів, яка їх породжує. Ніхто ж не сперечається, що є чудові лікарі, але яка назва теми, таке її й наповнення. Можна нову тему завести, нехай люди поділяться досвідом спілкування з тими лікарями, для яких клятва Гіппократа - не порожній звук, ось і буде рівновага.

Олексій Мачехін - 14-4-2005 у 22:29

>Кінець кінцем ми довіряємося лікареві, і фактично він служить гарантом нашої безпеки, і неправильний діагноз-це є його вина, що вказує на брак достатньої кваліфікації.

А я не довіряюся лікареві. Хіба хірургові і то перевіряючи чи можна йому довіряти. Лікар це фах. Цей фах має свій об`єкт - тіло людини. Як в будь-якій професії фахівці бувають фахові і нефахові. А бувають злочинці.
Зауважте, люди, що, як мені було сказано в іншій темі, лікар часто-густо не може не призначити лікування, бо інакше він буде нести відповідальність за наслідки. А якщо призначить - не буде.

Боїтеся довіряти лікареві - правильно робите. Зазначу, що ще за СеРеСеРу існував неофіційний інститут сімейних лікарів, що працював на фінансових, дружніх і сімейних стосунках. Працює він і зараз, то ж користуйтеся - доброго лікаря знайти не важко. Оно у мене педіатр на дільниці на явну і запущену форму дисплазії каже "не у всіх же ніжки мають розводитись". А вона просто стара і працює за 300 гривень.

Одним словом, я краще цитату лікаря навведу з цього приводу:


Теперь подробнее о Вашем враче. Каким бы замечательным человеком, добрым семьянином и прекрасным специалистом он ни был, но, заходя в Ваш дом или принимая Вас в поликлинике, он представляет Систему. Это не значит, что врачу хочется ее представлять. Однако Система дает ему возможность существования - о нормальной жизни речь, разумеется, не идет, но вероятность голодной смерти не очень велика. И в этом состоит особенность Нашей Системы, лишний раз доказывающей тот факт, что человеческие существа способны самые блестящие идеи довести до абсурда. Лучше бесплатности и доступности ничего быть не может, но Система организована таким образом, что, декларируя бесплатность, пытается сделать бесплатным все, включая труд медицинских работников. Ну, а широкие народные массы пытаются с Системой бороться, постоянно подкармливая врачей...
Систему не интересует - устраивает Вашу семью врач или нет.
Системе необходимо, чтобы врач устраивал ее. Для этого к каждому "просто врачу" приставлены: заведующий отделением, заместитель главного врача по лечебной работе, главный врач, райздрав, горздрав, облздрав, минздрав, институт усовершенствования врачей, кафедры и консультанты, контрольно-ревизионное управление и т.п. И в обязанности любого врача входит составление огромного числа документов, которые позволяют, во-первых, в любой момент доказать, что они составлены плохо, а значит, врач плохой, и, во-вторых, обеспечить существование самой Системы, как раз на этой самой документации и построенной. А для того, чтобы на верхушку Системы забраться, нельзя долго внизу задерживаться - что-то я не припомню министра здравоохранения, который бы лет 10 поработал участковым врачом. Понятно, что, чем ближе к верхушке, тем труднее разглядеть, копошащихся внизу врачей и больных.
Мы с Вами Систему поменять не можем. Наша задача к ней приспособиться.
Поэтому Вы должны знать, что прием в поликлинике и хождение по домам - лишь малая часть работы врача, меркнущая в сравнении со временем, которое он проводит за письменным столом.
Вы должны знать: заработная плата врача от количества больных не зависит. Хоть 2 человека на приеме, хоть 52. Хоть 3 вызова на дом, хоть 23.
Несмотря на то, что подавляющее большинство детских болезней может быть излечено в домашних условиях, врач этого себе позволить не может. Он не имеет возможности ежедневно Вас посещать, организовать соответствующее обследование и т.п. Его заработная плата не зависит от того - направил он в стационар 5 больных за год или 100.
Врач не может порекомендовать Вам метод лечения или систему воспитания, которые отличаются от официально рекомендуемых.

При первом же посещении новорожденного врач подробно перечислит Вам все его дефекты. Нет, он прекрасно знает - Вам нельзя нервничать, но Вы же сами будете потом возмущаться, что Вам вовремя не сказали. Ах, сколько возмущений приходится выслушивать врачам, если бы Вы только знали! И это нормально. Ведь пока государство не начнет своих врачей уважать, вряд ли будет возможно уважение к ним значительной части населения, которое удивительно спокойно воспринимает тот факт, что ремонт и диагностика автомобиля намного более доходный вид деятельности, чем диагностика и лечение детских болезней.
Врач такой же человек, как и мы все. Он не хочет сознательно рисковать, сознательно искать себе неприятности и сознательно брать на себя ответственность в ситуациях, когда ответственность должна быть возложена на другого. А те, кто рискует, ищет и берет на себя, - не спят ночами, не видят собственную семью, не знают выходных. Но про них говорят, им звонят, их благодарят. Люди, а не Система.
Ну, а с чем врачу бороться труднее всего, так это с заблуждениями, традициями и предрассудками. Если ребенок живет в тепле, чистый, ухоженный, самая лучшая еда и т.п., но при этом болеет - к врачу никаких претензий. Но скажет врач: перестаньте кутать, а через неделю дитя простудится, - так это ж всем понятно, кто виноват. Да кому это надобно, при его уровне зарплаты и постоянных конфликтах с Системой, искать на свою голову приключений еще и со стороны родителей! Да делайте, что хотите, лучше уж я Вас буду потом лечить...
И если врач говорит Вам, что с месячного возраста ребенку надобно давать соки, а с 5 месяцев - овощной суп, то это не значит, что необходимо вступать в дискуссию, доказывая обратное. Врач поносы и аллергии видит больше Вашего. Но он сообщает Вам точку зрения Системы.
И я еще раз повторяю:
ЗА ЗДОРОВЬЕ РЕБЕНКА НЕСУТ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ТОЛЬКО ЕГО РОДИТЕЛИ – И ПЕРЕД БОГОМ, И ПЕРЕД ОБЩЕСТВОМ, И ПЕРЕД СОБСТВЕННОЙ СОВЕСТЬЮ.
Это второе золотое правило, и чем раньше Вы сообщите педиатру о том, что оно (это правило) Вами усвоено, тем более человеческими, открытыми и откровенными будут Ваши взаимоотношения.
Из всего вышеизложенного вытекает и третье золотое правило:
В ОСНОВЕ ПРИНИМАЕМЫХ РЕШЕНИЙ ДОЛЖНЫ ЛЕЖАТЬ
СОВЕТЫ ПЕДИАТРА И ЗДРАВЫЙ СМЫСЛ РОДИТЕЛЕЙ.


До речі, Андрію, дуже раджу скачати і почитати книжку: http://www.komarovskiy.vostok.net/books/3/health_of_baby.zip

Я від неї в захваті, купив паперову за 14 грн.

Сергій Бєляєв - 15-4-2005 у 09:43

До перерахованого тут додам, що, якщо ви потрапите до лікаря хірургічного профілю, він надаватиме перевагу не консервативному лікуванню, а доведенню хвороби до стадії, коли знадобиться операція.

Зараз стає актуальним зростання рівня не лише правових, але й медичних знань населення.

сумна - 15-4-2005 у 18:39

Тема настільки болюча, що утриматися від негативу не виходить.
Мою сестру так позалякували страшними діагнозами, що тепер вже посилають на консультацію... на Кульпарків.
Мовляв, занадто увійшла в хворобу.
Кожен наступний лікар, дивлячись на попередні призначення, округлює очі і волає: ні в якому разі того не приймайте!
Ну і будь тут мудрий...

Tempika - 15-4-2005 у 19:05

...іринко, знайдіть хорошого травника... кажуть, у сихівській поліклініці
приймає один.

Sagittarius - 26-4-2005 у 13:57

Як на мене лікарі такіж люди як і інші. Вам на вулиці не зустрічалися люди в чистеньких випрасованих костюмчиках які волали як вам повезло і старалися втулити цілу купу різного мотлоху, а на базарі молодиця не пробувала продати прокисше молоко клянучись що це з ранкового надою. А що китайську підробку нікому не підсували. А чому тому що дешево, тому що на халяву. Як гарно записано в конституції що медицина в нас безкоштовна - але ж всі прекрасно знають що безкоштовно нічого не буває - хтось має за це безкоштовно платити - хто має платити забули записати - очевидно держава - але держава забила болт платити не те що за медицину а й самим лікарям. Зараз ніби підняли їм зарплату - але загальне фінансування залишилось те саме тобто якщо колись гроші йшли на зарплату, підтримку лікарні щоб не розвалилась і власне лікування - то тепер йдуть на зарплату і підтримку лікарні - а на лікування взагалі нічого не залишилось. Тобто з самою медициною стало ще гірше.
А на рахунок самого міністра - щось я дуже сумніваюсь що він за свої операції не отримував від вдячних пацієнтів.

Користувач Олесь - 26-4-2005 у 14:22

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Sagittarius
А на рахунок самого міністра - щось я дуже сумніваюсь що він за свої операції не отримував від вдячних пацієнтів.


Чекайте, тут трохи не про то мова. Одна справа - лікар, який чесно сказав пацієнту: "У вас така і така хвороба, в світі практикується таке і таке її лікування (медикаменти, операція тощо)" і пацієнт йому за то заплатив, ну бо лікарю за щось жити треба (за це має платити страховка, але мова наразі про інше). Зрештою, порядний лікар скаже, що є наприклад препарат А (дорожчий) і препарат В (дешевший), що він би радив А, але якщо в пацієнта проблема з грішми, то можна обійтися і В.

Мова йшла про витягування грошей обманом через купування пацієнтом дорогих ліків, за які лікар пізніше дістане комісійні, і які даному пацієнту взагалі непотрібні. Це якби автомеханік, не знайшовши підстав до ремонту в машині, запропонував купити дорогі розрекламовані присадки до мастила, бензину, антифризу і гальмівної, а сам отримав за це відсотки від їх продавця.

Sagittarius - 6-5-2005 у 16:19

Я на всі 100% впевнений що так.
Основне щоб він не призначав те що може нашкодити. Поки лікаря ніхто не контролює він може призначати все що хоче - тому що платить пацієнт. Коли за лікування буде платити страхова компанія - ясне діло що він буде змушений призначати лише те що потрібно і то чітко обгрунтовуючи чому - інакше спеціаліст з страхової не дасть йому жити своїми запитаннями а чому саме це лікарство.
Інше питання - на заході є розроблені чіткі стандарти - при такому-то захворювання треба зробити те і те. В нас такого нема, та і вчать у нас лікарів застосовувати індивідуальний підхід до хворого - любий студент медик підтвердить. В результаті кожен може лікувати так як хоче він (це я звичайно утрую).
У нас функцію контролю на даний момент виконують зав. відділом, начмед, зав. поліклінікою і т.д. Якщо в державній установі вони з цим більш менш справляються то в приватних клініках дуже часто головним лікарем є людина абсолютно далека від медицини якій основне прибуток а не лікування - вона і юськає своїх підлеглих хочеш працювати - розкручуй пацієнтів.

Користувач Олесь - 7-6-2005 у 20:54

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Sagittarius
У нас функцію контролю на даний момент виконують зав. відділом, начмед, зав. поліклінікою і т.д. Якщо в державній установі вони з цим більш менш справляються то в приватних клініках дуже часто головним лікарем є людина абсолютно далека від медицини якій основне прибуток а не лікування - вона і юськає своїх підлеглих хочеш працювати - розкручуй пацієнтів.


І навіть в державній - "контролерам" все одно, що призначає лікар, оскільки платить пацієнт. А з "державних" ліків і так майже нема що призначати. А оскільки лікар, попри все інше, має жебрацьку зарплату, то він шукатиме інші джерела доходу.

Андрій Пелещишин - 9-10-2008 у 18:42

З цікавою ситуацією зіткнувся нещодавно.
З певною проблемою прийшов до лікаря. Він прописав мені три препарати.
Я на всякий випадок проконсультувався в знайомої про ці препарати. Виявилося - всі вони прописані правильно і корисні.
Один нюанс - усі однієї фірми-виробника. Як сказала моя знайома - "Видно, агент дистрибутора недавно заходив до того лікаря". :)
Думаю, усім знайомі такі ситуації.

Андрій Пелещишин - 9-10-2008 у 18:47

Цитата:
вперше зіткнувся?

Я рідко до лікарів звертаюся. А що?

Юрій Сєров - 9-10-2008 у 19:38

Стандартна схема. Лікар отримує процент за проданий лік.
Але не бачу в цьому нічого трагічного, якщо лікар совісний і порадить саме те, що допоможе.

Надія Баловсяк - 9-10-2008 у 19:46

причому розводка стара як світ

моїй малій намалагись приписати діагноз в 3х-місячному віці
зара їй 12.

Андрій Пелещишин - 9-10-2008 у 23:07

Надіє, чи міг би я Вас попросити писати з використанням знаків пунктуації та великих літер на початку речення?

Андрій Пелещишин - 9-10-2008 у 23:14

Надіє, я Вас прошу писати на Форумі використовуючи знаки пунктуації та регістр літер (великі літери на початку речення).

Андрій Пелещишин - 9-10-2008 у 23:21

І що?
Надіє, якщо Ви не адаптуєте вигляд своїх текстів до прийнятого на Форумі, я буду змушений обмежити Вам доступ до Форуму.
Дякую за розуміння.

Горват Корнелія - 10-10-2008 у 08:08

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Стандартна схема. Лікар отримує процент за проданий лік.
Але не бачу в цьому нічого трагічного, якщо лікар совісний і порадить саме те, що допоможе.




Та ні, в тому і справа, що виписуються НАЙдорожчі аналоги там, де можна обійтися простими і доступнішими речами.

Thror - 10-10-2008 у 08:18

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Юрій Сєров
Стандартна схема. Лікар отримує процент за проданий лік.
Але не бачу в цьому нічого трагічного, якщо лікар совісний і порадить саме те, що допоможе.


А я не бачу в цьому нічого логічного. Як лікар може отримувати процент, якщо невідомо чи будуть взагалі куплені ці ліки?
Жодної звітності ж не складеш і можна дурити всіх агентів підряд.
Ніхто з фірм не буде так тринькаи гроші.

Катерина Задорожна - 10-10-2008 у 09:03

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Thror
А я не бачу в цьому нічого логічного. Як лікар може отримувати процент, якщо невідомо чи будуть взагалі куплені ці ліки?
Жодної звітності ж не складеш і можна дурити всіх агентів підряд.
Ніхто з фірм не буде так тринькаи гроші.


Є така схема: лікар прописує пацієнту препарат і відправляє до конкретного дистрибютора, паралельно розказавши, що там супер-дешево і т.д. Зазвичай це невеликі фірмочки - а сам лікар дає лише телефон. Під час телефонної розмови на іншому кінці проводу питаються, хто направив, і уже в разі купівлі вони знають, хто отримає відсоток.

Аналогічні схеми діють також в разі направлення на аналізи у приватні клініки. Ну і крім того, що лікарі загалом зараз полюбляють продавати різні "просунуті" препарати прямо у себе в кабінеті.

Андрій Пелещишин - 10-10-2008 у 09:14

Теоретично може бути такий варіант. Лікар прописує ліки від відомої фірми, у якості яких він абсолютно впевнений. Але, напевно, в такому разі він мав би попередити пацієнта про це, або назвати якісь аналоги.

Юрій Сєров - 10-10-2008 у 09:22

Цитата:
Як лікар може отримувати процент, якщо невідомо чи будуть взагалі куплені ці ліки?

Ну там вже якось домовляються
Цитата:
лікар прописує пацієнту препарат і відправляє до конкретного дистрибютора

Не обов'язково. Це може бути звичайна аптека. Просто виписують на впізнаваному бланку.

Цитата:
Та ні, в тому і справа, що виписуються НАЙдорожчі аналоги там, де можна обійтися простими і доступнішими речами.

У тому й то річ, якщо лікар совісний, то він не буде радити з точки зору ціни, а з точки зору ефекту і людських цінностей.
Крім того, сума, яку він назбирає таким чином у порівнянні з його зарібками - мізер.

romano - 10-10-2008 у 11:11

Моя жінка певний час працювала в реєстратурі приватної клініки. В них була така цікава ситуація. В години прийому однієї лікарки (гінеколога) прийшло троє молодих людей в елєгантних убранях, розповсюджувачі від певної фарм. фірми, і почали активно пропагувати свій товар, пропонуючи власне "бонуси" за виписані рецепти. На що лікар вичитала їм лекцію про те, що іформацію про медикаменти вона воліє брати з наукових журналів, семінарів і т.д. і виписує лікарства не лише дивлячись на фірму-виробника,і взагалі, ії потрібні пацієнти здорові (в кінці кінців) а не хроніки.
Хлопці пішли, а за якихось 10 хвилин один з них вернувся і записав свою дружину на прийом до цієї лікарки. Оцінив :)

Не подобається мені така комерціаліазація фармації, як зараз є. І реклама ліків по ТБ і радіо - теж дивна річ.

Наталка - 10-10-2008 у 12:05

Особисто зі мною такого - щоби лікар придумав діагноз - не траплялося. Було лишень, що мені виписували дорогі імпортні ліки, за наявності в кілька разів дешевших вітчизняних аналогів. :( Та й то фармацевти мені якісь совісні траплялися - попереджали, що є "такий самий, але без крил" :)
Але з моєю доброю приятелькою таке трапилося. У приватній клініці їй поставили певний діагноз, і виписали купку ліків на 700 грн (два роки тому). А потім її в других сестра, також лікар, повернулася з відпустки, подивилася на діагноз, і сказала, що з такою хворобою подруга б узагалі з ліжка встати не змогла.
Придумали, коротше кажучи...:mad:

Юрій Сенюк - 10-10-2008 у 18:38

Хочу виступити тут в захист лікарів : більшість якісних ліків , що виробляються відомими виробниками з "білої" , а не індійської сировини є дорогими , але якісними . Одразу ж зазначу , що весь СНДівський фармвиробник працює на індійській сировині :( Продовжуючи тему скажу що хороше дешевим не буває ( оргтехніка , авто , хімія , їжа ) і ліки тут не виняток .


Юрій Сенюк - 10-10-2008 у 18:43

А по головному питанню теми відповідь однозначна лікар - не може такого зробити , а підлі люди є в кожній галузі людської діяльності .