Форум Рідного Міста

Уряд ручного управління?

Андрій Пелещишин - 20-4-2005 у 22:43

Невже ми отримали черговий уряд, який в ручному режимі керує економікою?

Активні дії проводяться по силовому впливу на нафтотрейдерів Включно з загрозами "ми нашлемо на вас санепідемстанцію та пожежних" (с) Тимошенко. І яке тут правове суспільство? Або ти порушуєш норми (тої санбезпеки) і несеш відповідальність або ні. То тебе не рухають незалежно від ціни товару.
Пригадую Ющенко коли балотувався то дуже різко висловлювався проти такої практики і обіцяв гарантувати обмежне число перевірок.

Знову всплив термін "спекулянти" щодо перекупок на базарах. Немов би уряд не може зрозуміти, що розподіл праці - ознака розвинутого суспільства.

Мій знайомий, людина надзвичайно компетентна в бізнесі дрібної базарної торгівлі продуктами харчування, каже що повернулася практика наказів з виконавчих органів по обмеженню ціни на мясо.
Останній раз (нагадаю, хто забув) це було перед другим туром виборів. За урядування Кучми-Януковича. І тоді всі дуже кривилися, сакрастично посміхалися і казали про дешевий піар "режиму" перед виборами.
Тепер це саме. Слово в слово. Такі самі розпорядження, підтримані погрозами перманентних перевірок.
Але якщо минулого року це якось більш органічно виглядало для влади, яку очолювали Кучма, Янукович, Азаров, Кравченко, Кирпа - люди далекі від ідеалів лібералізму та представники старого способу мислення та керування. То тепер такі дії по ручному керуванню для влади де Ющенко, Тимошенко, Пинзеник, Терьохін, Катеринчук, Зварич (одні ліберали та "західники" ) це виглядає, мяко кажучи, досить дивно.

Tempika - 21-4-2005 у 08:26

...у мене деколи таке враження, що якби виграв Янукович, наша
економіка різко пішла б в піке... вже з літаком було щось не так, бо при
рості ВНД щоб стояв доляр і так росли ціни... тому саме ручне управління
нам і потрібно... хтось мусить довести до відома капіталістів, що ера
надприбутків скінчилася, і ніяким втручанням в політичні процеси цього не
змінити... я трохи знаю, що твориться там, серед нафтотрейдерів, і можу
обгрунтовано говорити, що завищена ціна тримається штучно, і тут уряд
Юлі поступає абсолютно правомірно....

Сергій Бєляєв - 21-4-2005 у 08:57

Андрію, уряд веде нормальну боротьбу проти картельної змови як на ринку нафтопродуктів, так і на ринку м'яса. Боротьба з монополізацією ринку - захід, притаманний усім розвиненим суспільствам. У ручному режимі це доводиться роботи через те, що ми й досі не маємо дієвого антимонопольного законодавства. Якщо ж уряд складе руки, то отримуємо напередодні посівної таку саму ситуацію, як у Росії. Коли у країні, що видобуває нафту, ціни на нафтопродукти зрівнялися, а подекуди перевищили європейські. Між іншим, ті ж самі нафтотрейдери працюють і у нас.

Рост - 21-4-2005 у 09:06

В Європі прибуток 8% річних вважається великим досягненням. У нас 30% вважається - сміхотвороно мало, 100, 200% подавай! Просто люд, розбещений беззаконням, дещо, як би це сказати, зажерся. Ну та звісно, він що, 10 років на 600-й мерседес збирати буде? Пазвольтєє! А те, що у нас на кожному кроці автомобілі, м`яко кажучи, небюджетного класу, а в ситій і багатій Європі люди на маленьких недорогих машинках роз`їжджають - це факт. Ба навіть на роверах.
В такому, як наше, суспільстві без командних, жорстких заходів не обійтися. Прощати злочинцям і здирникам можна, якщо вони мають намір виправитись. А якщо вони, прикриваючись ніби "чесними ринковими відносинами", намірені далі набивати кишені надприбутками, щоб перед друганами було чим випендритися (пригадайте хоча б славнозвісного майбаха Кирпи), то яке прощення і лояльність? Тут всі методи треба застосувати, щоб корито їм урізати і кошти в державу скерувати.
І ще - попередні уряди відомо, куди кошти скеровували? Дім наш не ремонтували, усе загирили. А прийшов новий господар, дім валиться - так уже нарікати, чому одразу не стає все нормально... Час потрібен...

Андрій Пелещишин - 21-4-2005 у 11:19

Росте, а як ти уявляєш собі "картельну змову на ринку мяса"?
Все-таки тут в кожному селі десятки людей працюють. І єдиної мережі скупівлі-дистрибуції навіть в межах села немає.

Якщо на ринку нафтопродуктів таке ще може бути, то на ринку мясопродуктів - то абсурд.

Просто зі сумом відмічаю, що оцінки однакових по стилю та якості дій урядів Яуковича та Тимошенко в людей відрізняються, очевидно лише на базі людських симпатій.
Ну і щодо використання санепідемстанції як карального органу, тут усе таки не зовсім правильно, не зовсім...

Рост - 21-4-2005 у 11:44

Тут я думаю "картельна змова на рівні загальної ментальності" :)

Олексій Мачехін - 21-4-2005 у 13:22

>Все-таки тут в кожному селі десятки людей працюють. І єдиної мережі скупівлі-дистрибуції навіть в межах села немає.

Я уявляю. Так само, як існує змова на ринку дитячого одягу, коли дитяче взуття коштує так само як доросле. А пояснюється така ціна лише законами нееластичного попиту - ти будеш водити дитину по вулиці босу? Значить купиш.
З м`ясом майже так само. Нема сенсу знижувати ціну коли в країні м`яса і так катма - тваринництво винищене а селяни здають м`ясо перекупщикам, які домовляються між собою і про ціну закупівлі і про ціну збуту. Урядові інтервенції тут цілком доцільні.

А що до нафти - нам давно час відкрити ринок румінській нафті, як би це не коробило росіян. І ціни одразу стануть людськими.

Андрій Пелещишин - 21-4-2005 у 14:17

Цитата:
З м`ясом майже так само. Нема сенсу знижувати ціну коли в країні м`яса і так катма - тваринництво винищене а селяни здають м`ясо перекупщикам


Я колись чув такі слова як "співвідношення попиту та пропозиції" і інші ринкові фрази.. І не повірите - чув їх зокрема з вуст людей, які тепер міністри..

А щодо санепідемстації - так, усе-таки, можна використовувати цю установу як засіб регулювання ринкових цін чи ні? Чи це ноу-хау старого режиму повинне бути успадковане новою владою?

Олексій Мачехін - 21-4-2005 у 14:24

>Я колись чув такі слова як "співвідношення попиту та пропозиції" і інші ринкові фрази.. І не повірите - чув їх зокрема з вуст людей, які тепер міністри..

Андрію, я тобі за м`ясо не скажу, бо особисто не стикався. А за молоко скажу - ти його в Україні не продаси перекупщику дорожче певної межі незалежно від того - 300 корів в селі чи 10. Перекупщики ведуть між собою війни за зони впливу з метою усунення складення конкурентної ціни. Уряд став прямим конкурентом - скупив і продав за меньшою ціною.

Про санепідемстанцію з тобою повністю згоден, проте службу контролю давно пора на них натравити. Юля ще наприкінці 90-х мала свою "дуже дружню" лабораторію, в якій "куштувала" бензин і потім влаштовувала розборки чому октанове число 95-го ледь перевалює 90 в кращому випадку. Останніми роками такої змоги в неї не було - грошей нема. А тут під рукою ціла державна служба. Сподіваюсь від цих рейдів буде більша користь від рекламного агента з якості :)

Рост - 21-4-2005 у 14:25

Я б не бавився в благородство з неблагородними.
Не хочу сказати, що я оправдовую такий підхід в принципі, але ж ситуації різні бувають. Подивимось з іншого боку - а якби працював зараз уряд Я, це сприймалося б як належне, махалося б рукою зі словами "маємо те, що маємо"?
Крім того де хто в нас бачив ринкову економіку? Уже було сказано, що антимонопльного законодавства немає нормального, або не працює. Ринок - це не стихія, він мусить бути керованим. Бо, от наприклад, якщо я продаю техніку, якої більше ніхто в нашому регіоні не продає, що заборонить мені встановити надбавку 100, чи навіть 300%
Так, техніка в мене не першої необхідності, тому люди може і не купуватимуть, але ж м`ясо, нафта - це, можна сказати, товари стратегічні.

Андрій Пелещишин - 21-4-2005 у 17:31

Цитата:
Крім того де хто в нас бачив ринкову економіку?

Ну я розумію, уряд ще трохи по совітськи покерує, а потім колись може при нагоді якщо зірки добре в ряд стануть і почне таки будувати ринкову економіку...
Для чогось лібералів в уряд понабирали ж.
Я би розумів ручне управління, якби в державі був голод (справжній голод, а не неможливість накрити Великодній стіл згідно зі всіма традиціями та бажаннями) . Але ні, слава Богу, поки все більш-менш..


Цитата:
Перекупщики ведуть між собою війни за зони впливу з метою усунення складення конкурентної ціни. Уряд став прямим конкурентом - скупив і продав за меньшою ціною.

Ми або про різні речі говоримо, або має місце демонізація перекупників.
У мене є пару знайомих в цьому бізнесі. Один з них є перекупкою мяса. Живе в селі коло Львова. Має стару розбиту таратайку (20-літні Жигулі), на яких возить зі села мясо на найближчий продуктовий ринок Львова. Якщо в нього є надприбутки, то йому вдається їх вдало приховувати, бо те що я знаю - то він ледве сімю годує. Бере мясо в людей в селі, за що вони йому вдячні, бо самі на базар їхати не мають ні часу ні бажання. Не знаю чи ціни однакові в нього в селі для всіх перекупок (він не один такий в селі), але ціни вигідні селянам (село близько від Львова, бажаючих поїхати продати завжди б знайшлося). Якщо ціни вони і погоджують між собою, то це не "злочинний картель", а звичайна сільська ментальність, яка не передбачає гризні за 50 копійок. На базар пускають усіх. Якихось вибраних перекупок немає.
Робота в нього важка і нервова.Постійні фінансові ризики (і не тільки фінансові, здоровя також трохи страждає). Нікого над ним нема, він сам собі господар.
І тепер коли йому кажуть по якій ціні він має продати мясо, йому стає зле.. Він просто влітає в збитки, які скоро заставлять відмовитися від цієї діяльності. З відповідними наслідками як для нього і йому подібних, так і для усього села.
Як казав Олексій - "тваринництво винищене". Справді, винищене. Завдяки такому адмініструванню

Цитата:

Я б не бавився в благородство з неблагородними.

Благородство - не показник при управлінні урядом і країною. Є поняття "закон".
Я так розумію, що деякі структури мають великі прибутки або в наслідок несправедливих (і незаконних) преференцій від влади, або від здочинної діяльності. То з ними можна і треба боротися. Але для того вистачає законів. Якщо ж бракує - уряд має право законодавчої ініціативи


Перетворення санепідемстанції в каральну установу призводить до того, що люди фахові і порядні з тамвідтам потруху ідуть, а їхнє місце займають, ті, чиєю головною рисою є "исполнительность" (не знаю, як це гарно українською сказати).
Чи треба пояснювати, що особливо жорстке ставлення цієї і подібних служб до одних логічно супроводжується поблажливим ставленням до інших?
Наприклад - на базарі 2 перекупки. Одна продає мясо за 20 грн (бо воно старе і підозріле), а друга за 30 (бо воно свіже, ніжне і від перевіреного господаря).
А санепідемстанція в дусі нових віянь уряду перевіряє дотошно і жорстко другу перекупку, а першу лишає в спокої (у неї ж мясо дешеве!)



І ще на останок - чи правильно я розумію, що жовтневі дії уряду Януковича по регулюванню цін на ринку мясопродуктів ви теж вважаєте вірними?
Якщо так- то чи голосували ви за нього? Якщо ні - то чим ці дії відрізняються від дії уряду нинішнього?

Sergi Adamchuk - 21-4-2005 у 18:40

Може з мясом і перебор.... але в грошовому еквіваленті мабуть ринок мяса значно менший за ринок тих же нафтопродуктів, як крапля у морі...

Не можу навести конкретних фактів на підтвердження своїх припущень, але все ж мені здається що російські олігархи таки занадто комфортно почуваються контролюючи ринок енергоносіїв в Україні, останнім часом для них ситуація змінюється.... може дещо у діях і не справледливо, але загалом я б оцінив такі речі як позитивні.

vovka - 21-4-2005 у 19:09

По бензину маємо те що заслужили.. Нащо було продавати практично всі НПЗ російським компаніям.... От вони тепер і диктують правила гри.

Сергій Бєляєв - 22-4-2005 у 08:42

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Андрій Пелещишин
Все-таки тут в кожному селі десятки людей працюють. І єдиної мережі скупівлі-дистрибуції навіть в межах села немає.

Мережа є на кожному базарі. Ви привезли м'ясо і віддаєте реалізатору, причому за тією ціною, яку він назве. Реалізатори тримають ціну на ринку, а певні "організовані групи" забезпечують, щоб на базарах продавали продукцію лише реалізатори, і лише за певною ціною. От Вам проста схема монополізації конкурентного ринку.

Андрій Пелещишин - 22-4-2005 у 09:29

Цитата:
а певні "організовані групи" забезпечують, щоб на базарах продавали продукцію лише реалізатори, і лише за певною ціною


Якщо я правильно зрозумів, що мова йде організовані злочинні угрупування ("кришу"), то боротися з ними за допомогою санепідемстанції - аморально і злочинно (можна підставити під удар якусь медсестричку). Для цього існують спеціальні підрозділи міліції та інших силових структур та КК в ролі юридичного обгрунтування. А практика "взаємних поступок" (типу - ви понижаєте ціну - ми закриваєм очі на щось) покликана лише задовольнити амбіції окремих осіб при владі, а насправді лише сприяє появі та існуванню злочинних структур.

Сергій Бєляєв - 22-4-2005 у 12:24

Андрію, я не писав "злочинні", хоч з точки зору антимонопольного законодавства їх дії можна розцінювати як злочинні. Використання контролюючих органів є виправданим. Не зміг уряд свого часу спільно з парламентом створити дієве антимонопольне законодавство з реальними, а не умовними санкціями проти порушників, тож доводиться використовувати інші важілі. А з точки зору споживача, якщо ринок насичуватиметься продукцією, а ціни на неї зменшуватимуься, то мені байдуже чиї політичні амбіції це при цьому задовольняє.

Олександр Ганущин - 22-4-2005 у 12:45

Дурна ота трохи ситуація з тим м'ясом. Уряд свого часу платив дотацію за що ? За вагу... Сумарну. Якщо 100 кг - 1 гривня, 200 кг. - 3 гривні, тобто по наростаючій шкалі. Ясно, якщо у мене телятко на 100 кг а в тебе теж телятко на 100 кг, то є варіанти його тримати доки виросте до двісті або, здати двох телят одразу і отримати ту дотацію, не бавлячись у відгодівлю... Так і поступали - вирізуючи молодняк. За чутками - щороку одна область (у сенсі поголів'я) зникала.

Тому таку практику слід забувати і шукати інші механізми...
А тут ще й песнії підвищили. Раніше одного бичка собі, другого на продаж. Зараз на продаж вже так не триматимуть - менше інтересу...