Форум Рідного Міста

Курси валют

Громов Сергій - 21-4-2005 у 12:31

Прошу спеціалістів висловити думки стосовно різкого подешевшання валют відносто гривні - бакс від вчора впав на 14 копійок, на завтра планується 4.95 :2cents:

Sergi Adamchuk - 21-4-2005 у 14:00

Вчора офіційний курс НБУ був 5.19, сьогодні його встановили 5.05 (мабуть штучно), зранку у кіосках виставили ціну продажу 5.17, цікаво чи там реально можна купити за такою ціною, чи скажуть "доларів нема"?

Captivitas - 21-4-2005 у 16:52

Якщо не помиляюсь, то це по всій Європі долар дешевшає відносно євро, оскільки планується перехід на єврові розрахунки.

Captivitas - 21-4-2005 у 16:55

Цитата:
Нацбанк Украины (НБУ) продолжил укрепление курса, выкупив в четверг избыточное предложение долларов на межбанковском валютном рынке по курсу 5,02 грн./$1

Як це пояснити?

Громов Сергій - 21-4-2005 у 17:02

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Captivitas
Якщо не помиляюсь, то це по всій Європі долар дешевшає відносно євро, оскільки планується перехід на єврові розрахунки.


Курси змінилися ПО_ВСІХ валютах - прохання зауважити, не тільки бакс ...

Sergi Adamchuk - 21-4-2005 у 17:08

Мабуть це скоріше варто називати "підвищення курсу гривні", а не "падіння долара", на світовому ринку долар хоч трохи і впав сьогодні по відношенню до євро, але 1. не настрільки як по відношенню до долара 2. для курсу долар-євро останніх зо два роки то звичні коливання

І ще на ринку форекс, який ІМХО є найобєктивнішим показником і визначається ринком, а не імперативним розпорядженням НБУ
http://finance.ua/freeinfo/charts.phtm

сьогодні за долар пропонують 5.0104 грн, але за останній місяць то ще не найменше:
10 квітня було 4.9840, а 23 березня 5.0656..... коливання має стрибкоподібний характер, томи не здивуюсь якщо завтра долар повернеться на своє місце, принаймні частково.

vovka - 21-4-2005 у 18:58

Мені здається що то так держава бореться з нафтовими магнатами.
Думаю що долар повернеться до 5.30 вже скоро.

Андрій Пелещишин - 21-4-2005 у 19:16

Для кого це точно зле - то для вітчизняної легкої промисловості. Впаде ціна на імпорт і виросте ціна на сировину (яка в основному екпортується) :(

marco - 21-4-2005 у 19:48

Цитата:
Оригінальне повідомлення від Sergi Adamchuk
Вчора офіційний курс НБУ був 5.19, сьогодні його встановили 5.05 (мабуть штучно), зранку у кіосках виставили ціну продажу 5.17, цікаво чи там реально можна купити за такою ціною, чи скажуть "доларів нема"?

Гірше: кажуть гривень нема :mad:

Тарас Гулка - 21-4-2005 у 20:46

Сьогодні на привокзальні курс був 4.95/5.05 Купити долар можна було продати ні :)

Громов Сергій - 22-4-2005 у 08:45

Мда ! Правду кажуть - люба різка зміна в ту чи іншу сторону - нездорове явище.

Tempika - 22-4-2005 у 09:13

..мені здається, так зроблено штучно, щоб виплатити зовнішні борги
держави і заплатити за енергоносії... потім все повернеться на свої місця.

Олексій Мачехін - 25-4-2005 у 13:05

Що не кажи, а я вперше втішений що отримую платню в гривнях :)
Якщо таки справдиться таке утримання курсу і надалі, то зарплатня бюджетника виглядатиме привабливішою ;)

Dmy - 25-4-2005 у 19:36

Взагалі-то, я не розумію, з чого істеріка?

Якщо бути формалістами, то МінЗдрав... тобто МінФін (з МінЕком) попереджав (і не так давно): "Накопичуйте у гривнях!" Хто не вірить своїй Владі (за яку, доречі, голосував) - хай розплачується. Про опозіціонерів можна взагалі не говорити.
Хоча можна і сказати.
Не знаю, чому тут "на білому коні" спливла легка промисловість. Хоча і до неї є певні питання з боку "малого українця" - ги!
Я, приміром, є людиною не дуже вибагливою, але, от, обсервував власний прикід - все, здебільшого, з латинськими наліпками. Де моя рідна легка промисловість? Експортує? Якщо мені зручніше одягатися в імпорт, а вона свою продукцію гонить назовні, то це є безперечний перекіс у:
1) співвідношенні експортно-імпортного мита (на користь експортного);
2) співвідношенні доляр (євро, рупь) - гривня (на користь не нашу).
Те, що імпортний одяг-взуття також коштує дещо суттєве, вказує на (2) і/або на занижене експортне мито.

Але питання є, без сумніву, політичним у чималій мірі. Бо головні дивіденди з халявного експорту в нас отримували не текстильникі, а машинобудівники, а надто трубовиробникі (це як їх слід точніше називати: рурарі?).
На їх халявну ренту уже полює пан Червоненко за допомоги залізничних тарифів (подорожчали усі товарні перевезення, але, хто має змогу, хай подивиться диференційовано: на що - на скільки).
Другим чинником є штучно завищений курс доляра (Стельмах: реальний курс має бути ~3,8). Зверніть увагу, представники якого бізнесу в нас сливе за кілька(!) років стали мільярдерами(!). Це не нафтовики Росії - де досі нема податку на надра. Ахметов, Пінчук, Тарута тощо - всі займаються трубами і металургією.

Далі. Як тільки вгору полізли ціни ... не на бензин, на чому всі акцентують, а на м'ясо, Уряд вирішив зменшити мито. Цілком ринкова акція. Всі пам'ятають, що тут почалось. Суцільний захист національного виробника (того, що ціни підняв) від національного споживача. Мороз, зокрема, свиню намагався подоїти. Гаразд, нащо Уряду сваритись із Парляментом - він ще знадобиться. Мито не зменшуємо - зменшуємо курс. Цілком ринковим чином: якщо хтось звернув увагу, НБ останнім часом лише тим і займався, що скупав на Міжбанку кляті бакси. Здається, йому вже просто забракло вільного місця, куди ті доляри пакувати, от і припинив цю ганебну справу. Доляр наруги не витримав, а що робити?

Єдине тіпа-слушне зауваження з цього приводу: бізнес любить стабільність. Звісно, хто ж її не любить. Але бізнес також любить надприбутки (хто ж їх не любить). Подобається йому також кооперуватись проти тих влад, які чомусь заважають тоті надприбутки отримувати. Ну, не садити ж їх усіх, тим паче іноземців - треба якихось ринкових важелів впливу.

Ще 3 зауваження.
1. Пан Стельмах - знаний фахівець у таких іграх. На моїй пам'яті він класно зіграв на рублі в червні 2000 року (тоді, правда, на підвищенні курсу протягом десь 2 тижнів). Три дні я намагався згадати, чим та операція було спричинена, але, нажаль, так і не згадав. Але відчуття гросмейстерської комбінації залишилось досі.
2. Зміцнення національної валюти, зазвичай, погіршує інвестиційний клімат країни. Якщо люди на це йдуть, то, схоже, впевнені у своїх силах.
3. Зміцнення національної валюти - це просто приємно. Це значно приємніше за її знецінення.