Форум Рідного Міста

відповідальність за думки в інтернеті

Юрій Стацюк - 30-4-2005 у 23:06

Вітаю!

цікавить таке питання:

Чи може бути притягнута людина до відповідальності за її висловлювання на інтернет-форумі? Йдеться про людину, яка пише про погану роботу фірми. Може ця фірма подати позов до суду на цю людину (за наклеп, за пошкоджену репутацію)?

[Особа людини, яка писала на форумі, - відома і вона не переховується (не анонім)]

Чи є інтернет - ЗМІ, а кожен, хто "в нього пише" - журналістом? З такою самою відповідальністю як і журналісти , наприклад, телебачення?
Що каже наше законодавство?
Бо я на сайті Ради нічого не знайшов.

Андрій Пелещишин - 30-4-2005 у 23:49

Не кожен, хто пише - журналіст звичайно.
Проте випадки притягнення за дописи на форумах до відповідальності цілком можливі. Не знаю прецедентів в Україні, але точно таке трапляється "на Заході", були випадки в Росії.
Зовсім недавно когось за розпалювання національної ворожнечі в Росії судили (дописував на форумах щось таке).
Були випадки і по бізнесу, не тільки по політиці. Здається навіть тут на ФоРуМі я наводив такий приклад (давно, правда, це було)

Tempika - 1-5-2005 у 08:13

...як дизайнер, що працює багато на віддалені фірми, я мушу сказати, що
мені дуже стають в пригоді так звані чорні списки фірм, що кидають
працівників на гроші за зроблену роботу... та й сама я відчуваю деяку
відповідальність, тому якщо мене теж так кинуть (а у мене є підозра, що
одні мої клієнти, не дивлячись на обіцянки, мені так і не заплатять) я
муситиму теж розмістити таку інформацію для інших дизайнерів...
роботодавці й так є більш захищеними, ніж ми, прості наймані робітники,
і якщо у фірми є хоч якийсь шанс відстояти власне ім*я і гроші, то у нас –
практично ніякого.

Юрій Сєров - 14-4-2007 у 14:10

Як виявляється, РуНет серйозно моніториться і особа, котра некоректно висловлюється про деякі речі (в цьому випадку про правоохоронні органи) може мати серйозні проблеми з законом.
http://www.habrahabr.ru/blog/censorship/9087.html

Тарас Гулка - 14-4-2007 у 16:57

Ось тут стаття на подібну тему http://www.vgolos.com.ua/lvivnews/54087.html

Власне там піднімається це питання журналістами.

Ната Толмачова - 14-4-2007 у 19:00

За завдання шкоди діловій репутації через надання недостовірної інформації відповідальність несуть не лише журналісти, а кожен хто це робить. Хто правий з’ясується хіба що в суді, бо негативна інформація вважається недостовірною, поки не буде доведено протилежне. Не фірма має доводити, що вона насправді "хороша", а Ви в разі судового розгляду, що фірма насправді "погана".

Ната Толмачова - 14-4-2007 у 19:02

Забула дописати: поширенням інформації публічно вважається її досенення хоч би до одної сторонньої людини, а на форумі людей багато, тому фірму Ви образили публічно. Хоч може вона і заслуговує.

Андрій Пелещишин - 14-4-2007 у 21:25

Свіжа новина
http://www.securitylab.ru/news/294302.php

Цитата:

В Сыктывкаре (Республика Коми) на рассмотрение в прокуратуру было направлено уголовное дело, возбужденное в отношении Саввы Терентьева, местного музыканта, сообщают «Новые Известия». Последний оставил в дневнике журналиста Бориса Суранова комментарий на пост, сообщавший о действиях отдела «К» в редакции местной газеты «Искра». Представители правоохранительных органов в феврале 2007 года пришли в редакцию издания и изъяли несколько жестких дисков, мотивируя свои действия тем, что на них было записано нелицензионное ПО.

Г-н Терентьев в ответ на указанное сообщение написал комментарий, где в весьма недоброжелательной форме отозвался о представителях милиции. Позднее его высказывание было удалено, однако сотрудники управления «К» успели его зафиксировать и возбудили уголовное дело по статье 282 («Возбуждение ненависти либо вражды»). Наказание за проступок такого рода варьируется от 500 минимальных зарплат до 4 лет заключения.

Прокуратура Сыктывкара уже допросила как владельца «Живого журнала» г-на Суранова, так и автора комментария. В настоящее время Терентьеву никаких обвинений не предъявлено, он выступает в качестве подозреваемого. Милиция изъяла его компьютер и взяла подписку о невыезде. Как заявил сам Савва Терентьев, виновным он себя не считает, и предъявленное ему обвинение считает необоснованным.

Юрій Сєров - 14-4-2007 у 22:47

Це була моя новина! :) Власне на неї залишив лінк.